Bradley Manning: Εγώ το έκανα και έχω την συνείδηδή μου καθαρή

Ο Bradley Manning αποδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή ότι είναι αυτός που διοχέτευσε στο site Wikileaks όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, αρνούμενος ότι αυτό βοήθησε τον εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο Bradley Manning υπερασπίστηκε την πράξη του και δήλωσε ότι αυτή υποκινήθηκε από την πίστη του στην διαφάνεια και την επιθυμία του να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συζήτηση γύρο από την εξωτερική στρατιωτική πολιτική της χώρας του.

Παρουσιαζόμενος την Παρασκευή μπροστά στην στρατιωτική δικαιοσύνη, σε ένα δικαστήριο του στρατού στο φρούριο Meade κοντά στην Ουάσινγκτον όπου συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις για την παραπομπή του στο στρατιωτικό συμβούλιο, ο Manning 25 ετών, αποδέχθηκε τις 10 από τις 25 εναντίων του κατηγορίες και κυρίως εκείνες που σχετίζονται με την διοχέτευση απόρρητων πληροφοριών χωρίς εξουσιοδότηση, αλλά αρνήθηκε πλήρως τις κατηγορίες ότι η πράξη του βοήθησε τον εχθρό. Κατηγορίες που επισείουν την ισόβια κάθειρξη σύμφωνα με τον στρατιωτικό κώδικα.

Ο Manning αποδέχθηκε ότι είχε πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες περιλαμβανομένων και βίντεο, μεταξύ των οποίων και εκείνα που δείχνουν  στρατιωτικά ελικόπτερα να πυροβολούν εναντίων αμάχων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως και σε ανακρίσεις κρατούμενων στο Γκουαντάναμο, και σε στρατιωτικές στατιστικές. Η μαζική υποκλοπή  περίπου 250 εκατομμυρίων διπλωματικών εγγράφων διοχετεύτηκε αργότερα στο διαδίκτυο και την Μεξικανική εφημερίδα La Jornada.

Αργότερα και για πρώτη φορά από την στιγμή  που έγινε η σύλληψή του (πριν λίγο καιρό συμπληρώθηκαν 1000 μέρες κράτησης κάτω από κτηνώδης και απάνθρωπες συνθήκες) ο Manning είχε την ευκαιρία να εκφράσει τους λόγους που τον οδήγησαν να κάνει αυτό που έκανε.( είναι η δεύτερη φορά που του επιτράπηκε σε όλη την μέχρι τώρα φυλάκιση του να μιλήσει δημοσίως.

Διαβάζοντας ένα κείμενο 35 σελίδων ο Manning, ντυμένος στην στρατιωτική του στολή θυμήθηκε πως μπήκε στον στρατό, την εργασία του σαν στρατιωτικός αναλυτής στο Ιράκ, για το πώς έφτασε στην απόφαση ότι κάποια από τα ντοκουμέντα που είχε πρόσβαση θα έπρεπε να γίνουν γνωστά , κυρίως από τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να πυροδοτηθεί ένας διάλογος για τον στρατιωτικό ρόλο των ΗΠΑ κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.  Στο κείμενό του ο Manning υπερασπίστηκε το δικαίωμα των πολιτών να έχουν γνώση του τι σημαίνει και το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτούς τους πολέμους.

Εκτός από αυτό ο Manning υποστήριξε ότι σε αυτά τα έγγραφα που δημοσιοποίησε φαινόταν η αδιαφορία του Αμερικάνικού στρατού για τις συνέπιες που είχε στον άμαχο πληθυσμό το κυνήγι κάποιων αντίπαλων καταζητούμενων, καθώς χαρακτήρισε τα βίντεο που αποκάλυψε σαν κάποια από τα σημαντικότερα ντοκουμέντα του πραγματικού κόστους των σύγχρονων πολέμων πάνω στους ανθρώπινους πληθυσμούς.

Δήλωσε ότι σκέφτηκε για πολύ καιρό τι είχε αποφασίσει να κάνει και ότι από το σύνολο των εγγράφων που είχε πρόσβαση απέκλεισε ότι θα μπορούσε να θέση σε κίνδυνο την πατρίδα του ενώ είπε ότι έχει την συνείδησή του καθαρή.

Ο Manning αναφέρθηκε ότι στις αρχές του 2010 προσπάθησε να δώσει τις πληροφορίες στο  New York Times και την  Washington Post, αλλά βρήκε ένα τοίχο σιγής μπροστά του, και μετά αποφάσισε να τα δώσει στοsite Wikileaks. Είπε ότι κανένας από την  WLO (αναφερόμενος στην ομάδα του Wikileaks) δεν τον πίεσε να δώσει περισσότερα στοιχεία και ότι από μόνος του συνέχισε την αποστολή από τον υπολογιστή του στο Ιράκ, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη.

Η αρχή της δίκη του έχει προσδιοριστεί για τις 3 Ιούνη και σε περίπτωση που καταδικαστεί για τις 10 κατηγορίες που έχει αποδεχθεί θα παραμείνει τουλάχιστον 20 χρόνια φυλακή. Η στρατιωτική διοίκηση τον κατηγορεί για τα σοβαρότερα εγκλήματα παραβίασης του νόμου για κατασκοπία, ενός νόμου που δεν είχε χρησιμοποιηθεί από το 1917 έως τις τωρινές μέρες του Ομπάμα.

πηγή: INDYMEDIA

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s