Γερμανοί πρώην νεοναζί : «Μην κάνετε τα δικά μας λάθη»

«Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα από σας». Για να αντιμετωπίσει την «επιστράτευση» νέων μελών από τους νεοναζί η πόλη Σβέρτε στην Ομοσπονδιακή Γερμανία καθιέρωσε, όπως μεταδίδει η ελληνόφωνη υπηρεσία της γερμανικής Deutsche Welle, μία μέρα πρόληψης κατά του νεοναζισμού, ειδικά για νέους.

Πρώην νεοναζί επισκέφτηκαν σχολεία και μίλησαν σε μαθητές για την προσωπική τους ιστορία, ζητώντας από τα παιδιά να μην κάνουν τα δικά τους λάθη, να μην γίνουν μισάνθρωποι και όργανα στα χέρια αδίστακτων εχθρών του πολιτισμού και της δημοκρατίας.

Ο Ζάσα δεν θέλει αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα. 20 χρόνια μετά την αποχώρησή του από γερμανικές οργανώσεις νεοναζί αισθάνεται ακόμα ότι απειλείται. Την Ημέρα Πρόληψης κατά των Νεοναζί μίλησε σε μαθητές της πρώτης Λυκείου σε σχολείο της πόλης Σβέρτε κοντά στο Ντόρτμουντ στη Ρηνανία-Βεστφαλία.
«Περνούσα όλη μου τη μέρα κάνοντας κόλαση τις ζωές των άλλων. Αυτό μου έδινε ένα αίσθημα ικανοποίησης. Με κάθε νέο θύμα αισθανόμουν και πιο σημαντικός», εξήγησε. Δεν το εξέπληξε η ετοιμότητα για προσφυγή στη βία
 Οι δολοφονίες Τούρκων (και ενός Ελληνα) μεταναστών από την ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση NSU τον συγκλόνισε. Δεν τον εξέπληξε όμως η ετοιμότητα ενός τμήματος της γερμανικής νεολαίας για προσφυγή στη βία. Ο ίδιος διηγείται ότι όταν ήταν 19 ετών δολοφόνησε έναν άστεγο μαζί με ένα φίλο του. Ήταν σε κατάσταση μέθης και έτσι μετά από ένα χρόνο προσωρινής κράτησης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και εξαψήφιο χρηματικό πρόστιμο. «Η πραγματική μου τιμωρία δεν ήταν η φυλακή ή το πρόστιμο. Ήταν οι εφιάλτες και η σκέψη ότι είσαι δολοφόνος. Αυτή είναι η τιμωρία μου, η οποία ήταν όμως δίκαιη» λέει.
Οι Γερμανοί νεοναζί αναζητούν συνεχώς ανιστόρητους και αφελείς νέους που θα ασπαστούν την ιδεολογία τους Ο Ζάσα συνειδητοποίησε στη φυλακή το σφάλμα του. Κατέφερε να αποχωρήσει από τους κόλπους των νεοναζί με τη βοήθεια της οικογένειάς του. Δέχθηκε πολλές απειλές ιδίως όταν αποφάσισε να κινητοποιηθεί με κάθε τρόπο κατά της ακροδεξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς βίας, όπως στη σειρά αντιναζιστικών ομιλιών που οργάνωσε το σχολείο του Σβέρτε.
Στους μαθητές είπε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους μιας και οι νεοναζί αναζητούν συνεχώς νέα μέλη. Και ολοκλήρωσε τη διήγησή του με μια ρεαλιστική, όσο και σκληρή, προειδοποίηση: «Είμαι της άποψης ότι όλα όσα μου συνέβησαν θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα από σας. Ακόμη και κι αν εσείς τώρα δεν μπορείτε να το φανταστείτε…».
 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=496543
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s