Ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Καρπασίας»

«Η ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) Καρπασίας έλαβε για πρώτη φορά καθεστώς νομικής προστασίας όταν ανακηρύχθηκε σε Εθνικό Πάρκο, μέσω του Νόμου περί Δασών και το καθεστώς νομικής προστασίας στη συνέχεια επεκτάθηκε όταν ανακηρύχθηκε σε ΖΕΠ, μέσω του Νόμου περί του Περιβάλλοντος το 1997. Πρόσφατα, συμπεριλήφθηκε στις προτεινόμενες περιοχές του δικτύου προστασίας Φύση 2000, μαζί με άλλες έξι περιοχές στη βόρεια Κύπρο, καθώς η Ε.Ε. παραχώρησε τεχνική καθοδήγηση και χρηματοδότηση για τη διαχείριση και προστασία αυτών των περιοχών, συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Αρκετές τοποθεσίες μέσα στην ευρύτερη περιοχή προστατεύονται επίσης λόγω της αρχαιολογικής σημασίας τους και ενός ιδιόμορφου συνδυασμού μίας πλούσιας, ποικίλης και σημαντικής φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς. Η κληρονομιά αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη και εύθραυση, καθώς βρίσκεται κάτω από συνεχείς πιέρσεις από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη υποδομών, οικονομικές δραστηριότητες, την παραγνώριση της σημασίας της και αρκετές άλλες απειλές, όπως για παράδειγμα η άδικη απόκτηση περιουσίας από πολιτικούς.

Πρόσφατα, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επέκτασης του οδικού δικτύου, το οποίο προκαλεί σημαντικότατη καταστροφή της φυσικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς. Ο σκοπός αυτών των νέων δρόμων είναι να καταστήσουν το εθνικό πάρκο πιο εύκολα προσβάσιμο στις μεγάλες επενδύσεις. Ήδη, σχεδιάζεται ένα μουσικό φεστιβάλ, το οποίο αποκαλείται Φεστιβάλ της Πορείας του Μεταξιού, θα φιλοξενήσει 50 με 80 χιλιάδες ανθρώπους και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Αυτό θα αποτελέσει το «τελειωτικό πλήγμα» για το εθνικό πάρκο, καθώς θα υποβαθμίσει τη φυσική αξία της περιοχής και θα καταστήσει την πρόσβαση σε αυτήν εύκολη για περαιτέρω μεγάλες αναπτύξεις.
Εμείς, ως «Πρωτοβουλία Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Καρπασίας», απαιτούμε τον τερματισμό του προγράμματος επέκτασης του οδικού δικτύου, την αλλαγή χώρου διοργάνωσης του Φεστιβάλ της Πορείας του Μεταξιού και την αναθεώρηση όλων των υπόλοιπων σχεδίων, έτσι ώστε να προστατευθεί η φυσική και αρχαιολογική αξία του εθνικού πάρκου. Παρότι αυτή η περιοχή προστατεύεται νομικά, η Πρεσβεία της Τουρκίας, ο Δήμαρχος της Καρπασίας (ο οποίος γεννήθηκε στην Τουρκία) και η Αρχή Δημόσιων Δρόμων της βόρειας Κύπρου ξεκίνησαν αυτά τα προγράμματα σε αυτό το τόσο ευαίσθητο εθνικό πάρκο. Απαιτούμε την πλήρη παρουσίαση όλων των σχεδίων για την περιοχή και εμείς, οι περιβαλλοντιστές και οι άνθρωποι της Κύπρου, δεν επιθυμούμεν να μην μας λαμβάνουν υπόψη. Αυτό το πάρκο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για να αποτελεί τη γη που απολαμβάνουν μερικά μόνο άτομα. Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί»

Εμείς, ως «Πρωτοβουλία Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Καρπασίας», απαιτούμε τον τερματισμό του προγράμματος επέκτασης του οδικού δικτύου, την αλλαγή χώρου διοργάνωσης του Φεστιβάλ της Πορείας του Μεταξιού και την αναθεώρηση όλων των υπόλοιπων σχεδίων, έτσι ώστε να προστατευθεί η φυσική και αρχαιολογική αξία του εθνικού πάρκου.

Τελευταίες Ειδήσεις

Την περασμένη Κυριακή, διοργανώθηκε διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή της περιοχής της Καρπασίας από μια «ανάπτυξη» η οποία περιλαμβάνει τη διάννοιξη δρόμου, ενώ η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη σε μια από τις τελευταίες ανέπαφες παραλίες της Κύπρου. Οι διακόσιοι περίπου ακτιβιστές παρενοχλήθηκαν από πολιτικούς και η αστυνομία τους επιτέθηκε. Κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έπεσαν θύματα προπαγάνδας για οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, εμπόδιζαν τους ακτιβιστές από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι. Παρόλο ότι οι ακτιβιστές δεν κατάφεραν να διεξαχθεί η διαμαρτυρία στο σημείο, στο οποίο προγραμματιζόταν, κατάφεραν να δημοσιοποιηθεί η αντίδραση και να εξετάσουν το χώρο περιβαλλοντιστές, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το μέγεθος της καταστροφής. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ιστότοπου GazeddaKıbrıs (http://www.gazeddakibris.com/2013/01/27/…-karsi-cikti/), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα όσα συμβαίνουν στη χερσόνησο της Καρπασίας και αναμένει ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα ενεργήσει σύμφωνα με το σχεδιασμό για τις ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας). Ανάμεσα στις ανησυχίες που εκφράστηκαν ήταν και η διεύρυνση της υφιστάμενης οδικής αρτηρίας από το Ριζοκάρπασο προς το μοναστήρι του αποστόλου Αντρέα. Επισημαίνεται, δε, ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και η διεύρυνση του συγκεκριμένου δρόμου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, λόγω αύξησης και της τροχαίας κίνησης. Όσον αφορά στο φεστιβάλ της Πορείας του Μεταξιού – για το οποίο προβάλλεται το επιχείρημα ότι θα στηρίξει οικονομικά τους κατοίκους της περιοχής, εάν προχωρήσουν τα οδικά έργα – εκφράζεται η ανησυχία ότι θα διαταραχθούν τα ευάλωτα οικοσυστήματα της Χρυσής Ακτής, ενώ η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη δεν συνάδει με το Σχέδιο Διαχείρισης της ΖΕΠ Καρπασίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι η συγκεκριμένη περιοχή εντάσσεται στο σχέδιο διαχείρισης και προστασίας Φύση 2000 (Natura 2000), το οποίο όπως προαναφέρθηκε χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Οι εξελίξεις στην περιοχή – όπως τελειώνει το δημοσίευμα – καταδεικνύουν την αμεσότητα της ανάγκης για επίλυση του Κυπριακού, ώστε να καταστεί εφαρμοστέο το ευρωπαϊκό δίκαιο, περιλαμβανομένης και της προστασίας της φύσης, στη βόρεια Κύπρο.

Παρότι αυτή η περιοχή προστατεύεται νομικά, η Πρεσβεία της Τουρκίας, ο Δήμαρχος της Καρπασίας (ο οποίος γεννήθηκε στην Τουρκία) και η Αρχή Δημόσιων Δρόμων της βόρειας Κύπρου ξεκίνησαν αυτά τα προγράμματα σε αυτό το τόσο ευαίσθητο εθνικό πάρκο. Απαιτούμε την πλήρη παρουσίαση όλων των σχεδίων για την περιοχή και εμείς, οι περιβαλλοντιστές και οι άνθρωποι της Κύπρου, δεν επιθυμούμεν να μην μας λαμβάνουν υπόψη. ……Αυτό το πάρκο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για να αποτελεί τη γη που απολαμβάνουν μερικά μόνο άτομα. Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί»

Σκηνές από τα επεισόδια της Κυριακής: http://www.youtube.com/watch?v=GtgDYf2L5uQ&feature=share

Η πλατφόρμα, ήδη, προγραμματίζει τα επόμενα βήματά της, αρχίζοντας με συγκέντρωση μπροστά στο «υπουργείο συγκοινωνικών και δημοσίων έργων». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι.
http://www.facebook.com/media/set/?set=a…66508328&type=1 (φωτογραφίες από το Προφίλ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος)

πηγή : Δεύτερη Ανάγνωση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s