Η ζωή συνεχίζεται στη Φανερωμένη…

Η πρόκληση ήταν για μας μεγάλη. Το κάλεσμα του ΕΛΑΜ για πορεία προς την πλατεία Φανερωμένης έριχνε το γάντι σε όλες και όλους που χρησιμοποιούμε την πλατεία ως τόπο συνεύρεσης, είτε πολιτικής είτε κοινωνικής . Είναι γνωστό άλλωστε ότι η πλατεία λειτουργεί εδώ και χρόνια ως ένα ανοικτό κοινωνικό κέντρο. Αντιληφθήκαμε όμως αμέσως ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πέρα από την παρουσία της φασιστικής συμμορίας στην περιοχή, ήταν να γίνουμε βορά στο θέαμα των δελτίων ειδήσεων. Η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ άλλωστε βασίστηκε ακριβώς στην εικόνα που τα ΜΜΕ δίνουν για την περιοχή ως τόπο συσσώρευσης μεταναστών, αναρχικών, αλκοολικών και παραβατικών, οι οποίοι είναι και η αιτία της οικονομικής και κοινωνικής παρακμής της παλιάς πόλης.    Image
Μια δημόσια πολυήμερη αντιπαράθεση με το ΕΛΑΜ θα πρόσφερε, εκτός των άλλων, δωρεάν προεκλογική διαφήμιση στους φασίστες και θα έβαζε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναστατώνοντας την καθημερινότητα τόσο των κατοίκων όσο και των θαμώνων.
Για μας ο αγώνας ενάντια σε κάθε είδους ολοκληρωτισμό είναι καθημερινός, πολυεπίπεδος και συνεχής και δεν είναι μόνο αντανακλαστικός στη δράση φασιστικών συμμοριών.
Πρόθεσή μας είναι και θα είναι η Φανερωμένη να παραμένει ένας τόπος ελευθεριακός, φιλικός και προσιτός στον κάθε ένα και κάθε μία, και όχι ένα πεδίο μάχης, στο οποίο να ασκούνται στρατόκαβλοι διαφόρων τύπων.

Επιλέξαμε λοιπόν να οργανώσουμε την αντίδραση μας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μια ενέργεια που εμπεριείχε ρίσκο καθώς αντιλαμβανόμασταν πολύ καλά τις δυσκολίες κινητοποίησης κόσμου όταν λειτουργείς έξω από τις λογικές του θεάματος.
Είναι για αυτό τον λόγο που σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι από την χθεσινή κινητοποίηση. Πολλής κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία από νωρίς στέλλοντας τα ανάλογα μηνύματα εκεί που έπρεπε. Η τρομοκρατία που θέλησαν να σπείρουν στην πόλη μας δεν πέρασε και ούτε πρόκειται να περάσει.

Δεν θέλουμε όμως να σταθούμε στα επινίκια. Αυτή ήταν μόνο μια μικρή εικόνα του τι μπορούμε να κάνουμε.
Είναι καιρός να υπάρξει ανάλογη αντίδραση σε κάθε γειτονιά της πόλης σε κάθε περιοχή του νησιού. Καλούμε όλες και όλους όσους αντιλαμβάνονται τον θανάσιμο κίνδυνο που φέρνουν μαζί τους οι ιδέες του ρατσισμού, του εθνικισμού, του σεξισμού και του μίσους προς το διαφορετικό να αυτοοργανώθούν και να αντιδράσουν στους τόπους που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια οργανωμένη και μελετημένη προσπάθεια να κυριαρχήσουν ξανά οι αντιλήψεις αυτές στην κοινωνία. Οι συγκυρία της οικονομικής κρίσης προσφέρεται. Η Κύπρος όμως  πλήρωσε και πληρώνει ακόμα, πολύ ακριβά το κόστος από την επικράτηση τέτοιων ιδεών στο παρελθόν.
Ευχαριστούμε όλες τις ομάδες, τις οργανώσεις, τις συντρόφισσες και τους συντρόφους, που ενίσχυσαν με την παρουσία τους τη χθεσινή δυναμική αντιφασιστική μας δράση.
Θα τα ξαναπούμε σύντομα .
Η ζωή  συνεχίζεται στη Φανερωμένη…

κάποιοι και κάποιες

One thought on “Η ζωή συνεχίζεται στη Φανερωμένη…

 1. falies 17/01/2013 στο 1:17 ΠΜ

  ανακοίνωση «συσπείρωσης ατάκτων» 15/01/2013 για την παρουσία του ΕΛΑΜ στη Φανερωμένη :

  Το ΕΛΑΜ σε μια επίδειξή προεκλογικού κομπλεξισμού καλεί σε πορεία προς την εκκλησία Φανερωμένης την Τρίτη 15/01/13

  Οι εκλογές πλησιάζουν και ενώ η καπιταλιστική κρίση οργιάζει το σενάριο της ασυδοσίας αναρχικών και αλλοδαπών που ασελγούν εις βάρος του ιστορικού ναού φαίνεται να πουλά, υποβασταζόμενο από τα media που μιλούν συχνά τελευταία για γνωστούς άγνωστους παραβατικούς που λυμαίνονται την πλατεία.

  Για μας η κάθε συνάντηση με ανθρώπους που διακηρύσσουν την κατηγοριοποίηση του ανθρώπου βάση χρώματος εθνικότητας και θρησκείας, αποτελεί ανοικτή πρόκληση, πόσο μάλλον όταν αυτή η συνάντηση παίρνει θέση στην Φανερωμένη, ένα χώρο που ο κόσμος του τον καθιέρωσε ως έδαφος ελεύθερης κοινωνικής δράσης απαλλαγμένο από οποιαδήποτε ρατσιστικά και εθνικιστικά σύνδρομα.

  Το ΕΛΑΜ ακολουθώντας το παράδειγμα των Χρυσαυγιτών ομοϊδεατών του επιδίδεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων που στόχο έχει να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας ενόψει εκλογών. Σε περιόδους βαθιάς οικονομικής ύφεσης και αμφισβήτησης των πολιτειακών θεσμών, το πλασάρισμα της ιδέας του εσωτερικού εχθρού των και των «εθνικών ιδεωδών» στόχο έχει τους απογοητευμένους και χτυπημένους από την κρίση ψηφοφόρους, αυτούς που ψάχνουν για τους φταίχτες της δυστυχίας τους. Είναι ακριβώς η ίδια γκεμπελική μέθοδος που χρησιμοποίησε το ναζιστικό καθεστώς για να εξουδετερώσει τους αντιφρονούντες και να αναρριχηθεί «δημοκρατικά» στην εξουσία.
  Είναι γι’ αυτό τον λόγο, που ο κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος οφείλει να σταθεί εμπόδιο στις μεθοδεύσεις τους…

  Συσπείρωση Ατάκτων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s