Αντίσταση – Κινητοποίηση – Αλληλεγγύη

Ο πλούτος να πληρώσει την κρίση του.
Κωστής Αχνιώτης
Η οικονομική κρίση που διαβρώνει τις συνθήκες διαβίωσης της κυπριακής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια φαίνεται πλέον να αποκτά διαστάσεις πολεμικής καταστροφής καθώς τα δισεκατομμύρια της μαύρης τρύπας των τραπεζών δείχνουν να συναγωνίζονται το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας μας.
Οι συζητήσεις που άνοιξαν για τους λόγους και τις ευθύνες θα είναι προφανώς μακρές και αποκαλυπτικές για το πολιτικό σύστημα από την ανεξαρτησία μέχρι τώρα.
Όμως οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την στιγμή στα μίντια στοχεύουν να κατευνάσουν και να μειώσουν τη σημασία των γεγονότων για να μειωθούν οι αντιστάσεις του κόσμου στον οποίο σύντομα θα προσπαθήσουν να φορτώσουν τα οικονομικά βάρη της κρίσης.
Η μεγάλη αντίσταση του ελληνικού λαού στα μνημόνια , η ορμή του Σύριζα, η νίκη των σοσιαλιστών στην Γαλλία, η οργή των Ισπανών και των Ιταλών, η μεταρρύθμιση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης διαγράφουν κάποιες νέες ισορροπίες στην Ευρωζώνη αλλά όχι αρκετές για να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τις λογικές της Τρόικα.
Η Τρόικα είναι ένας μηχανισμός που προωθεί βασικά την πολιτική της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και μάλιστα η ντόπια πλουτοκρατία της δίνει επιπλέον άλλοθι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Ζητά πχ ακύρωση της ΑΤΑ και ανταγωνιστικότητα όχι βέβαια με οποιοδήποτε τρόπο αλλά με μείωση μισθών. Και βέβαια βάζουν και κόκκινες γραμμές οι άθλιοι στον εταιρικό φόρο, οι ίδιοι που πέταξαν στον αέρα τόσα λεφτά.
Οι επόμενες μέρες αν δεν είναι μέρες αγώνα θα είναι μέρες γρήγορης εξαθλίωσης της κοινωνίας με ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας. Αν οι εργαζόμενοι δεν συσπειρωθούν σε κοινές και αλληλέγγυες διεκδικήσεις θα δούμε φαινόμενα αντιπαράθεσης που ήδη καλλιεργούνται πχ μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, μεταξύ ντόπιων και μεταναστών, μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων ενδεχομένως και μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η Αντίσταση στην Τρόικα και τις λογικές της είναι μια πράξη αυτοάμυνας της κοινωνίας όπως επίσης και μια πράξη αλληλεγγύης με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης που αγωνίζονται να αλλάξουν την μοίρα τους.
Μια στοιχειωδώς δίκαιη πολιτική είναι να καταγραφεί αμέσως ο πλούτος εντός και εκτός Κύπρου των τραπεζιτών και των πολιτικών που μας κυβερνούν εδώ και τόσα χρόνια. Να εφαρμοσθεί επιτέλους εκείνο το ξεχασμένο πόθεν έσχες και να μοιραστούν οι ζημιές στον πλούτο. Τόσο καιρό φώναζαν για την ελευθερία των αγορών. Δεν πρέπει τώρα να τους αφήσουμε να μας μοιράζουν τα χρέη τους και να φωνάζουν να τους δώσουμε κι άλλα για να κάνουν αυτοί ξανά ανάπτυξη για λογαριασμό τους ακόμα μια φορά με λεφτά του κόσμου – χρωστούμενα λεφτά του κόσμου.
Advertisements

One thought on “Αντίσταση – Κινητοποίηση – Αλληλεγγύη

 1. Marios Skouriotis 08/07/2012 στο 6:37 ΜΜ

  πάντως η ορμή της κυβέρνησης είναι δεδομένη

  Σιαρλή: Να μη δαιμονοποιείται η τρόικα Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03/07/2012 21:17

  Δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και η κάθοδος των τεχνοκρατών της τρόικα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

  Απεναντίας υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι έμπειρη στα θέματα που χειρίζεται και γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται μια χώρα η οποία βρίσκεται στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Κύπρος».

  Παράλληλα είπε ότι συνεχώς υπενθυμίζει στους ευρωπαίους ότι «η Κύπρος είχε μια οικονομία η οποία ανθούσε και ευημερούσε και ότι παρά την τουρκική εισβολή κατάφερε να αντεπεξέλθει και να έχει σημαντική επίδοση».

  Ο Σιαρλή για άλλη μια φορά υπέδειξε ότι «τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία είναι εξωγενή και ειδικότερα λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων με όλες τις συνέπειες που ακολούθησαν».

  Στο σημείο αυτό ο κ. Σιαρλή διαβεβαίωσε ότι «οι τεχνοκράτες της τρόικα θα δουν με κατανόηση τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας διότι είναι γνώστες της κατάσταση».

  Γι’ αυτό επανέλαβε ότι «η δαιμονοποίηση του μηχανισμού είναι άδικη και λανθασμένη».

  Ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των κόμματων τους οποίους ενημέρωσε για τις επαφές της τρόικα στην Κύπρο επιβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το περίγραμμα του μνημονίου της τρόικα για την Κύπρο.

  Εξήγησε επίσης ότι οι τεχνοκράτες της τρόικα έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες και πραγματοποιούν συνεχείς επαφές με την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών.

  «Πρόκειται για τεχνοκράτες οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλεία τους ενώ μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο επαφών τους και να αναχωρήσουν».

  Στη συνέχεια είπε θα επεξεργαστούν όλα τα στοιχεία που θα συλλέξουν στα πλαίσια της δικής τους υπηρεσίας και θα επανέλθουν σε μια εβδομάδα για διαβούλευση πάνω στα αποτέλεσμα που θα καταλήξουν».

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα οι βουλευτές θα επιδείξουν την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως στο παρελθόν και θα εγκρίνουν τα όποια μέτρα ζητήσει η τρόικα.

  Απαντώντας σε άλλη ερώτηση επανέλαβε ότι η Κύπρος υπέβαλε την αίτηση της για δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης έγκαιρα ενώ όσον αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση διακρατικού δανείου είπε ότι «εάν τελικά ευοδωθούν οι προσπάθειες και προκύψει κάτι, τότε με πλήρη διαφάνεια θα συζητήσουμε με την τρόικα για να δούμε πως το χειριζόμαστε».

  Για την ώρα πρόσθεσε «δεν έχει προκύψει κάτι γι’ αυτό δεν πρέπει καν να συζητείται το θέμα».

  Η.Ε.

  http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=155216

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s