Επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο και η «πολιτική αρχών» της Κύπρου

Mεγάλη αύξηση των Παλαιστινίων που ξεριζώθηκαν από ισραηλινές κατεδαφίσεις

Σύμφωνα με  έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε  την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012,  σχεδόν 1.100 Παλαιστίνιοι, οι μισοί από αυτούς παιδιά, εκτοπίστηκαν  το 2011 λόγω των κατεδαφίσεων σπιτιών στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις – πάνω από 80 τοις εκατό περισσότεροι  από ό, τι   το προηγούμενο έτος.

Η έκθεση «Κατεδαφίσεις και βίαιοι εκτοπισμοί στα Κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης», που εκπονήθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), προσθέτει ότι πάνω από 4.200 άνθρωποι επλήγησαν από την κατεδάφιση  κτιρίων που σχετίζονται με την επιβίωσή τους.

Επιπλέον, πάνω από το 60 τοις εκατό κτιρίων παλαιστινιακής ιδιοκτησίας   που βρίσκονταν σε εκτάσεις κατανομημένες σε ισραηλινούς εποικισμούς, κατεδαφίστηκαν μέσα στο 2011. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν 622 κτίρια  που ανήκαν σε   Παλαιστίνιους, μεταξύ άλλων, καταφύγια ζώων, αίθουσες διδασκαλίας και  μουσουλμανικά τεμένη – ένα 42 τοις εκατό αύξηση σε σύγκριση με το 2010.

Η έκθεση προσθέτει ότι το 90 τοις εκατό των κατεδαφίσεων και το 92 τοις εκατό της μετατόπισης συνέβη στις  ήδη ευάλωτες στην  καλλιέργεια και κτηνοτροφία κοινότητες,  στην περιοχή που είναι γνωστή ως   «Περιοχή Γ» – η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 60 τοις εκατό της Δυτικής Όχθης, και που το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο για την ασφάλεια, το σχεδιασμό και την δόμηση.
Αυτή τη στιγμή,  τουλάχιστον 93.100 κάτοικοι που ζουν σε κτίρια που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια, εξακολουθούν να διατρέχουν τον κίνδυνο της εκτόπισης.

Η έκθεση επισημαίνει ότι «Η αναγκαστική μετακίνηση των παλαιστινιακών οικογενειών και η καταστροφή των μη στρατιωτικών κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έχουν σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες»,  προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική κατάσταση των οικογενειών μπορεί να είναι «καταστροφική».

Προσθέτει ότι το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής στη Δυτική Όχθη, έχει την υποχρέωση να προστατεύσει  τους άμαχους Παλαιστινίους  και να διαχειρίζεται  την περιοχή προς όφελός τους.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη τον περασμένο Μάιο,  η  επικεφαλής του OCHA, Valerie Amos, κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την εκτοπιστική πολιτική του και να εξετάσει προσεκτικά τα βασικά ανθρωπιστικά θέματα των κατεδαφίσεων και της μετατόπισης στη Δυτική Όχθη.

πηγή

imemc (μετ. filistina)

Advertisements

One thought on “Επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο και η «πολιτική αρχών» της Κύπρου

 1. falies 05/02/2012 στο 10:29 ΜΜ

  Ανεπιθύμητος ο Νετανιάχου στη Κύπρο – Netanyahu is not welcome in Cyprus

  Η επίσκεψη του ακροδεξιού πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στη Κύπρο στις 16 Φεβρουαρίου είναι πρόκληση προς τα δημοκρατικά αισθήματα κάθε πολίτη του τόπου μας που δεν ξεχνά ότι τα χέρια του είναι βαμμένα με το αίμα χιλιάδων Παλαιστινίων.

  Δεν έχει περάσει και τόσο καιρός που χιλιάδες ελληνοκύπριοι, τουρκοκύπριοι, Παλαιστίνιοι, Ιρακινοί, Σύριοι και άλλοι πολιορκούσαμε την Ισραηλινή και την Αμερικάνικη πρεσβεία με το σύνθημα «όχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο» εκφράζοντας την αντίθεση μας στην επιδρομή των Αμερικανών και των Συμμάχων τους στο Ιράκ στο Αφγανιστάν ή την εισβολή των ισραηλινών στο Λίβανο τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη. Ανάμεσα μας ήταν και κάποιοι από αυτούς που αύριο θα στρώσουν χαλιά να υποδεχτούν τον Νετανιάχου και θα του σφίγγουν με χαμόγελα το χέρι.

  Δεν είναι αυτή η υποδοχή που του αρμόζει. Αντίθετα θα πρέπει να δείξουμε στον Νετανιάχου ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Κύπρο όσο συνεχίζει να δολοφονεί, να συλλαμβάνει και να βασανίζει αθώους Παλαιστινίους, όσο συνεχίζει τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών, όσο συνεχίζει να προετοιμάζει νέο αιματοκύλισμα στην περιοχή με την επίθεση στο Ιράν.
  Όσοι θέλετε να ετοιμάσουμε μια άλλη υποδοχή στον Νετανιάχου, αντάξια της αιματοβαμμένης ιστορίας του, όσοι θέλετε να εκφράσετε την αντίθεση σας με την υποκρισία της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης που για χάριν των αερίων συνάπτουν γεωπολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες με το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ, ελάτε να το κουβεντιάσουμε και να το οργανώσουμε:

  Την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου
  ώρα 6:30 μμ
  Στα γραφεία της ΚΙΣΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Αρσινόης 45 – πάροδος Λήδρας).
  Ελατε να δείξουμε ότι για μας το σύνθημα «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ» είναι ακόμα πιο επίκαιρο τώρα που τα πετρέλαια ή τα αέρια είναι κυπριακά, ιδιαίτερα σήμερα που στη Μ. Ανατολή οι λαοί εξεγείρονται και ζητούν το δίκιο τους ενώ ο Νετανιάχου απειλεί με νέο αιματοκύλισμα την περιοχή.

  ………………………………

  Netanyahu is not welcome in Cyprus

  Right wing Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu is coming to Cyprus for an official visit on February 16th. His visit is a challenge to every democrat in this country who does not forget that the blood of hundreds of innocent Palestinians drip from Netanyahu’s hands.

  It was not a long time ago when hundreds of Greek and Turkish Cypriots, Palestinians, Iraqis and Syrians demonstrators surrounded the Israeli and the US embassies chanting “No Blood for Oil”, protesting against the attack of US and their allies on Iraq, on Afghanistan or protesting against the Israeli invasion in Lebanon, in Gaza or in the West Bank. Some of those who will roll out the red carpet to welcome tomorrow and shake hands with Netanyahu were among us during those protests.
  This is not the reception that he deserves. On the contrary, we should show to Netanyahu that he is not welcome in Cyprus as long as he refuses to stop Israeli settlement building on the occupied West Bank, while Palestinians are still being evicted from their homes; as long as the siege of Gaza continues and while he is preparing Israel’s attack on Iran and for a new bloodshed in the region once again.
  We would like to invite all those who would like to prepare another reception to Netanyahu deservedly to his criminal record, all those who want to express their opposition and to expose the hypocrisy of the Cyprus Government and the ruling class who enter geopolitical and military agreements for the sake of developing with the criminal Israeli state the gas deposits discovered beneath the east Mediterranean sea, to come and discuss how best we can organize an ‘alternative reception’.

  When: Monday 6th February 2012
  Time: 18:30 hrs
  Venue: Premises of KISA, 45 Arsinoes Street (walled Nicosia)
  Contact:
  Come and join us to show that the slogan “NO BLOOD FOR OIL” it is still well timed now Cyprus can claim her own oil or gas deposits and especially in a period when the peoples in the Middle East have risen demanding their rights and at the same time Netanyahu threatens with a new blood bath in the region.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s