*Ο Νικηφόρος θέλει το δικοινοτικό Activity Centre!

Εδώ και λίγες μέρες το κίνημα Occupy Buffer Zone μετάτρεψε δύο καταστήματα στο εγκαταλειμμένο  από το 1974 κτίριο  στην διασταύρωση Λήδρας και Κύκκου , σε Activity Centre . Σκοπός της ενέργειας ήταν να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται τους τελευταίους δύο μήνες από ακτιβιστές για να μετατραπεί η νεκρά ζώνη από σημείο διαχωρισμού σε σημείο επανένωσης, αλλά και καταγγελίας του καπιταλισμού ως σημαντικού παράγοντα της γένεσης ζητημάτων όπως το κυπριακό.  
Το κτίριο όπως αποδείχτηκε ανήκει στην μονή Κύκκου  (όπως και πολλά άλλα, αφού ο Κύκκος είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στην Κύπρο). Χθες το πρωί επισκέφτηκε το χώρο εκπρόσωπος της μονής  συνοδευόμενος από αστυνομικούς και οηέδες απαιτώντας την άμεση εκκένωση του κέντρου. Οι καταληψίες απάντησαν αρνητικά και ζήτησαν χρόνο να θέσουν το ζήτημα στην συνέλευση. Δόθηκε προθεσμία μέχρι σήμερα .
Τα ερωτήματα που τίθενται  πλέον είναι πολλά.
Η μονή Κύκκου δεν στερείται οποιοδήποτε κέρδος από το κτίριο αφού αυτό είναι εγκαταλειμμένο από το 1974 .Έτσι εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί  η αξίωση για εγκατάλειψη του δικοινοτικού κέντρου σαν προσπάθεια να κτυπηθεί πολικά μια δυναμική ενέργεια επανένωσης της πόλης από ένα κίνημα από τα κάτω το οποίο αν μη τι άλλο δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον.
Το αδιέξοδο στο οποίο  φτάνουν για άλλη μια φορά οι συνομιλίες κάνει όσο ποτέ  σημαντική την ανάγκη να λέγονται  τα πράγματα με το όνομα τους. Και οι ευθύνες της εκκλησίας είναι μεγάλες για την κατάσταση στην Κύπρο.

Ο Κύκκου Νικηφόρος έδειξε στο παρελθόν διαφορετικές προσεγγίσεις από τον αρχιεπίσκοπο και τους συν αυτώ εθνικιστές . Πολλοί λένε ότι το κάνει απλά για να κερδίσει την συμπάθεια της αριστεράς και να εκλεγεί κάποια στιγμή αρχιεπίσκοπος. Δεν μένει παρά να φανεί και στην πράξη ότι τα κηρύγματα του δεν είναι μόνο λόγια .

Skouriotis

Tagged:

2 thoughts on “*Ο Νικηφόρος θέλει το δικοινοτικό Activity Centre!

 1. falies 06/01/2012 στο 11:33 ΠΜ

  Σας χαιρετούμε από τη Νεκρή Ζώνη,

  Το κίνημα Occupy Buffer Zone έχει από την Πρωτοχρονιά τον δικό του πολιτιστικό χώρο. Το εγκατελειμμένο εργαστήριο ενός κατασκευαστή αποσκευών στη γωνία της Λήδρας / Lokmaci μεταξύ των δύο οδοφραγμάτων και το διπλανό κατάστημα, μετατρέπονται σταδιακά σε κέντρο εκδηλώσεων και πολιτισμού του κινήματος.

  Το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου, άτομο που συστήθηκε ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Κύκκου ήρθε στην Νεκρή Ζώνη συνοδευόμενος από την Ε/Κ αστυνομία και άντρες των Ηνωμένων Εθνών. Ο άντρας ισχυρίστηκε ότι ο ΟΗΕ ενημέρωσε την Μονή ότι κτήριο το οποίο της ανήκει στη Νεκρή Ζώνη είχε καταληφθεί. Η αστυνομία ζήτησε να αφαιρέσουμε όλα τα υπάρχοντά μας από το κτήριο, καθώς πρόκειται για ιδιωτική περιουσία, μια και σκόπευε να το κλειδώσει. Τα μέλη του κινήματος που ήταν εκεί απάντησαν ότι η γενική συνέλευση, ως το μόνο σώμα που μπορεί να πάρει αποφάσεις, επρόκειτο να συζητήσει το θέμα το βράδυ.

  Η απόφαση της γενικής συνέλευσης ήταν ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τον χώρο και ότι θα συνεχίσουμε την αναζωογόνηση της Νεκρής Ζώνης με πολιτιστικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πιστεύουμε ότι η αξιοποίηση του νεκρού αυτού χώρου δημιουργεί μια δυναμική για την ανοικοδόμηση των σχέσεων όλων των κοινοτήτων που ζουν στο νησί.

  Προσκαλούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το ευρύ κοινό στις επόμενες δραστηριότητες μας και διαβεβαιώνουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στο σκοπό μας.

  Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook στο
  http://www.occupybufferzone.info/
  Occupy Buffer Zone – Κίνημα 15ης Οκτωβρίου
  Ομάδα Ενημέρωσης

 2. falies 06/01/2012 στο 12:15 ΜΜ

  Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί στηρίζουν την κατάληψη της νεκρής ζώνης

  Χτες η Πλατφόρμα εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος πραγματοποίησε εκδήλωση μεταξύ των οδοφραγμάτων Λήδρας και Λοκματζί, στον χώρο όπου κατασκηνώνουν δεκάδες νεαροί που διαμαρτύρονται ενάντια στις ανισότητες παγκόσμια και την κοινωνική αδικία, την στρατιωτικοποίηση και την διχοτόμηση της Κύπρου. Η πρωτοχρονιάτικη αυτή εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, φέτος πήρε τη μορφή ανοιχτής στήριξης στους σκοπούς των ανθρώπων, ε/κ, τ/κ και άλλων που κατέλαβαν τη νεκρή ζώνη.

  Τα συμβούλια των μαχητικών συνδικάτων των εκπαιδευτικών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ΚΤΟΣ και ΚΤΟΕΟΣ όπως και η ε/κ συνιστώσα της Πλατφόρμας διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν την δράση τους για την επανένωση της χώρας. Ο Γενικός Γραμματέας των καθηγητών Ταχίρ Κοτσκεπέλ είπε ότι οι εκπαιδευτικοί που θέλουν την ενωμένη Κύπρο είναι εδώ και ο Γενικός Γραμματέας των δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι η Κύπρος είναι μια από την Καρπασία μέχρι την Πάφο ενώ παράλληλα κάκισε την διαχρονική στάση και ευθύνη των εθνικιστών των δυο πλευρών και της εκκλησίας στη δημιουργία της διαίρεσης αναφερόμενος και στην πρόσφατη απαράδεκτη και παράλογη αξίωση της Μονής Κύκκου για εκκένωση του κτηρίου που στεγάζει το δικοινοτικό Activity Centre. Η Μαρία Μαυραδά εκ μέρους του ε/κ τμήματος της Πλατφόρμας ευχήθηκε αυτή να είναι η τελευταία φορά που γιορτάζουμε την πρωτοχρονιά σε οδόφραγμα.

  Η πλατφόρμα εκπαιδευτικών έχει την ισχυρή αποψη ότι το κίνημα αυτό θα πρέπει να στηρικτεί από ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, βόρεια και νότια της νεκρής ζώνης και ότι τα κτήρια που βρίσκονται εκεί θα πρέπει να ανοίξουν και να χρησιμιποποιούνται από το δικοινοτικό κίνημα της ειρήνης μέχρι την επίτευξη της επανένωσης.

  http://platformaenomenikipros.blogspot.com/2012/01/blog-post_06.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s