* Στάση εργασίας, μαζική διαμαρτυρία εργαζομένων έξω από τη «Βουλή του πλούτου και του κεφαλαίου!»

πέραν από 6000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα διαμαρτυρήθηκαν σήμερα έξω από την βουλή όπου συγκεντρώθηκαν κατά την διάρκεια της 3ωρης στάσης εργασίας τους

ο βασικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου στην βουλή, Αβέρωφ Νεοφύτου δέχτηκε έντονες αποδοκιμασίες όταν έβγαινε από το κτίριο.

εργαζομένοι της ΣΕΚ του φώναξαν «ψεύτη», «κλέφτη», «δεν θα σε ξαναψηφίσουμε», «η μισή Αρκάκα εν δική σου τζιαι θέλεις τζιαι άλλα», «εσού πόσα πιάννεις; εγιώ φταίω όμως που σε ψήφισα»

……………………………..

Κύριο Κίκη Καζαμία

Υπουργό Οικονομικών Λευκωσία

Λευκωσία

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα της Κύπρου εκφράζει έντονη απαρέσκεια γιατί Κυβέρνηση και Πολιτικά Κόμματα προχώρησαν σε αποφάσεις και υιοθέτηση μέτρων που πλήττουν ζωτικούς όρους απασχόλησης και πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Η απαρέσκεια αυτή, επιτείνεται από το γεγονός ότι, τα υπό αναφορά μέτρα λήφθηκαν, ερήμην των εργαζομένων, παρά την ωριμότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια που επέδειξε το συνδικαλιστικό κίνημα μέχρι σήμερα.

Η ενέργεια αυτή συνιστά υπόσκαψη και εκθεμελίωση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης και της κοινωνικής συναίνεσης. Επισημαίνεται ότι σε συνθήκες δύσκολες και αντίξοες για τον τόπο, ο κοινωνικός διάλογος αποτέλεσε διαχρονικά, θεμέλιο σταθερής ανάπτυξης και προόδου και συνέβαλε τα μέγιστα στο να εξευρίσκονται συγκλίσεις και να ξεπερνούνται τα προβλήματα κατά τρόπο κοινωνικά αποδεκτό.

Τα μέτρα που έχουν πρόσφατα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων, είναι πρόδηλα ετεροβαρή και άδικα, γιατί στοχοποιούν και πάλιν τους εργαζόμενους, ενώ οι διακηρύξεις για την άμεση συνεισφορά του συσσωρευμένου πλούτου και πάταξη της τεράστιας φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής παραμένουν λόγια κενά και επιταγές χωρίς αντίκρυσμα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι πεπεισμένο ότι, αν διεξαγόταν κοινωνικός διάλογος θα μπορούσαν να εξευρεθούν δικαιότερες και πιο ορθολογικές λύσεις, αφού οι συμφωνηθείσες ρυθμίσεις δημιουργούν ανισότητες ακόμα και ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζόμενους. Ούτε και γενικότερα είναι ισορροπημένα τα μέτρα μεταξύ πλούτου και εργασίας, αφού το μερίδιο που καλούνται να πληρώσουν οι μισθωτοί είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα κληθεί να καταβάλει ο πλούτος.

Η σημερινή προειδοποιητική Πανσυνδικαλιστική κινητοποίηση συνιστά εκδήλωση αντίδρασης και διαμαρτυρία στις μονομερείς αποφάσεις κυβέρνησης και βουλής, οι οποίες λήφθηκαν έξω από τα θεσμοθετημένα εργασιακά θέσμια, αλλά και σαφή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι πρακτικές αυτές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Το συνδικαλιστικό κίνημα διακηρύττει την αποφασιστικότητά του να κατοχυρώσει με όλα τα νόμιμα μέσα, θεσμούς και ζωτικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί μέσα από αγώνες και θυσίες δεκαετιών και προειδοποιεί ότι, η οποιαδήποτε προσπάθεια για υπόσκαψη του κοινωνικού διαλόγου δεν θα γίνει ανεχτή. Το συνδικαλιστικό κίνημα καλεί την κυβέρνηση και τη βουλή να υιοθετήσουν πολιτικές για δίκαιο επιμερισμό των βαρών για έξοδο από την κρίση και να διαφυλάξουν τους ιστούς της κοινωνικής συνοχής και γενικότερα να αποκαταστήσουν το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι Οργανώσεις:

ΠΕΟ

ΣΕΚ

ΠΑΣΥΔΥ

ΠΟΑΣ

ΔΕΟΚ

ΕΤΥΚ

ΟΕΛΜΕΚ

ΠΟΕΔ

ΟΛΤΕΚ

Ένωση Συντακτών Κύπρου

Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού

Σύνδεσμος Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού

13 Δεκεμβρίου 2011

One thought on “* Στάση εργασίας, μαζική διαμαρτυρία εργαζομένων έξω από τη «Βουλή του πλούτου και του κεφαλαίου!»

 1. falies 14/12/2011 στο 9:27 ΠΜ

  Απεργοσπάστης διευθυντής προσπάθησε να κλείσει τους μαθητές και τους καθηγητές στο σχολείο

  Το θέμα των απεργοσπαστών εκπαιδευτικών απασχόλησε μεταξύ άλλων έντονα την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΟΕΛΜΕΚ (φωτογραφία), η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Δημοσιογραφική Εστία.

  Μιλώντας στη Συνδιάσκεψη, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος ανέφερε ότι δεν μπορούν κάποιοι, για 30 ευρώ να υπονομεύουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο κ. Ταλιαδώρος αφού είπε ότι το Μάρτη αναμένεται να έλθουν και άλλα μέτρα τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η ΟΕΛΜΕΚ, γιατί αποτελεί το αποκούμπι του εκπαιδευτικού.

  Ο γ.γ. της Οργάνωσης Θέμης Πολυβίου εισηγήθηκε να κληθούν ενώπιον του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ οι δύο διευθυντές απεργοσπάστες, (ένας στη Λεμεσό και ένας στη Λευκωσία), οι οποίοι μέχρι και σήμερα το πρωί δήλωναν πεισματικά ότι δεν θα συμμετείχαν στη στάση.

  Μετά από έντονη συζήτηση, ο κ. Ταλιαδωρος ανέφερε ότι δεν χρειάζεται εξουσιοδότηση του ΚΔΣ για να μελετήσει το πρόβλημα αφού το Καταστατικό της ΟΕΛΜΕΚ, του δίνει το δικαίωμα να το χειριστεί.

  Όπως η ηλεκτρονική μας εφημερίδα http://www.paideia-news.com πληροφορείται, αυτό που ενόχλησε την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ είναι άρνηση των δύο διευθυντών να υπακούσουν στην απόφαση της Οργάνωσης για στάση.

  Μάλιστα ο ένας από τους δύο απεργοσπάστες διευθυντές στη Λευκωσία, προχώρησε σε ακραίες ενέργειες που προσβάλλουν τους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα επιχείρησε να κλείσει το καγκελόπορτα του σχολείου για να μην φύγουν, ούτε οι καθηγητές ούτε οι μαθητές. Τελικά ούτε οι καθηγητές ούτε οι μαθητές δέχτηκαν τον εκβιασμό του και έμεινε σχεδόν μόνος στο σχολείο.

  Η συνολική εικόνα με τους απεργοσπάστες εκπαιδευτικούς θα ξεκαθαρίσει αύριο Τετάρτη, με τα στοιχεία που θα στείλουν οι διευθύνσεις των σχολείων στην ΟΕΛΜΕΚ.

  http://www.paideia-news.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s