* Φοιτητικές κινητοποιήσεις στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Frederick, Ευρωπαϊκού και Λευκωσίας

 

Το Συντονιστικό Αγώνα των Φοιτητικών Ενώσεων χαιρετίζει τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των φοιτητών στη σημερινή αποχή από τα μαθήματα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων Ευρωπαϊκό, Frederick, Λευκωσίας, με αίτημα τη μείωση των παράνομων διδάκτρων, με αίτημα την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές μέσα από διάφορους τρόπους, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πανό και με πικετοφορία, στείλαμε μήνυμα στους ιδιοκτήτες ότι δεν μπορούν να είναι υπεράνω του νόμου. Ότι άμεσα πρέπει να μειώσουν τα δίδακτρα στα εγκεκριμένα και πραγματικά ποσά που είχαν δηλωμένα στο Υπουργείο Παιδείας την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011. Στείλαμε το μήνυμα στους ιδιοκτήτες των πανεπιστημίων, που έχουν την ευθύνη για διαπαιδαγώγηση της δικής μας συνείδησης, ότι το παράδειγμα τους για παρανομία, όταν προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα θίγονται, δεν αποτελεί έντιμη πράξη απέναντι στην κοινωνία και ούτε παράδειγμα προς μίμηση. Αντίθετα αποτελεί παράδειγμα που θίγει τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Πέραν των πιο πάνω, το Συντονιστικό προχώρησε στην αποκοπή κεντρικών δρόμων γύρω από το πανεπιστήμια για πέντε λεπτά με επαναλαμβανόμενη συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας για την παρανομία συγκεκριμένων ανθρώπων εις βάρος χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους. Ενημερώσαμε την κοινωνία για το δικαίωμα μας στη μόρφωση, κόντρα στη λογική του αισχρού κέρδους στην παιδεία.
Ως Συντονιστικό, συγχαίρουμε όλους τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού γνωρίζουμε ότι όλοι είναι στο πλευρό των Φοιτητικών μας Ενώσεων. Το σημερινό βήμα για κινητοποιήσεις αποτελεί μόνο την αρχή, εάν και εφόσον τα πανεπιστήμια δεν συμμορφωθούν άμεσα με τη νομοθεσία.
Ως Συντονιστικό, παρακολουθούμε και αναμένουμε σύντομα εξελίξεις από τα πανεπιστήμια, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες για συμφωνία Πανεπιστημίων και Υπουργείου Παιδείας. Ως φοιτητικό κίνημα δεν πρόκειται να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας. Για εμάς, ο αγώνας θα ολοκληρωθεί τη στιγμή που τα πανεπιστήμια θα ενημερώσουν τους φοιτητές ότι τα δίδακτρα τους είναι τα ίδια με την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011.
Το δικαίωμα μας στη μόρφωση δεν το παζαρεύουμε. Απαιτούμε δίδακτρα στα νόμιμα πλαίσια και μόρφωση ψηλής ποιότητας. Τα πανεπιστήμια μπορεί να ανήκουν μετοχικά στους ιδιοκτήτες, στη δική μας αντίληψη όμως ανήκουν στην κοινωνία και τις ανάγκες της, στις ανάγκες των φοιτητών ως αυριανοί εργαζόμενοι και επιστήμονες αυτού του τόπου. Θα νικήσουμε!
24.11.2011

http://pasanakata.blogspot.com/2011/11/blog-post_24.html

 

Advertisements

One thought on “* Φοιτητικές κινητοποιήσεις στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

 1. falies 24/11/2011 στο 9:37 ΜΜ

  Πρός Διευθυντή
  Frederick Institute of Technology
  07/11/2011

  Αξιότημε κύριε,
  Είμαστε μια Ανεξάρτητη Κίνηση Φοιτητών των κλάδων «Graphic and Advertising Design» και «Interior Design» και αποτεινόμαστε κοντά σας προκειμένου να τύχουν ανταπόκρισης κάποια αιτήματα μας που θεωρούμε δίκαια και χρήζουν άμεσης επίλυσης.
  Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε πως τα δίδακτρα των συγκεκριμένων κλάδων ορίζονταν στις 6.600 ευρώ, ποσό το οποίο θεωρούμε υπέρογκο αν αναλογιστούμε το ότι είμαστε σε κολλεγιακό κλάδο και συγκριτικά με το τι μας προσφέρει το ίδιο το κολλέγιο. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι η Διεύθυνση του κολλεγίου δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει ότι τα δίδακτρα αυξήθηκαν με τη νέα ακαδημαική χρονιά κατα 600 ευρώ και από τύχη το μάθαμε από φοιτητές του πρώτου έτους όταν σε συζήτηση μαζί μας μας είπαν πως ήδη κατέβαλαν το ποσό των 7.200ευρώ για πληρωμή των διδάκτρων τους για τη φετινή χρονιά. Φοιτητές του Β΄έτους που ρώτησαν σχετικά τη γραμματεία του κολλεγίου δεν έλαβαν σαφή απάντηση, γεγονός που αφήνει ερωτηματικά.
  Θα ήταν πρέπον, ως άμεσα επηρεαζόμενοι, να τυγχάναμε έγκαιρης ενημέρωσης για την αύξηση που επιβλήθηκε στα δίδακτρα πρίν προχωρήσουμε στην εγγραφή μας.
  Να σημειωθεί, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα δίδακτρα των ιδιωτικών κολλεγίων έμειναν σταθερά και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζαν καν τα ποσά που εμείς καλούμαστε να καταβάλουμε. Αντίθετα, στη δική μας περίπτωση στα ήδη ακριβά δίδακτρα επιβλήθηκε σημαντική αύξηση τη στιγμή που γνωρίζετε ότι η κρατική φοιτητική χορηγία έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Συνεπεία αυτού, μεγάλος αριθμός φοιτητών αδυνατεί να καταβάλει το υπέρογκο ποσό των διδάκτρων και οδηγείται σε εγκατάλειψη των σπουδών του και των προσωπικών του στόχων.
  Στο μεταξύ, μια άλλη παράμετρος που θα θέλαμε να δείξετε την απαιτούμενη προσοχή σας είναι οι ελλειπείς εγκαταστάσεις όπου διεξάγονται τα μαθήματα των κλάδων μας. Η εξασφάλιση ελεύθερου εργασιακού χώρου που παρέχουν άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στους φοιτητές προκειμένου να εκτελέσουν τις εργασίες τους μετά τη λήξη των μαθημάτων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι αναγκαίο για τις εργασίες μας να χρησιμοπιούμε εξοπλισμό του κολλεγίου οπως τα light box και το δωμάτιο φωτογραφίας που μόνο όντας σε έναν τέτοιο εξοπλισμένο χώρο θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.
  Τα αιτήματα μας είναι :
  1. Αισθητή μείωση των διδάκτρων .
  2. Ύπαρξη ενός ελεύθερου ημιαυτοδιαχειριζόμενου εργασιακού χώρου στο κολλέγιο τόσο κατά τη διαρκεία των μαθημάτων όσο και μετά τη λήξη τους. Με τον όρο ημιαυτοδιαχειριζόμενο ενοούμε τη καθαριότητα αυτού του χώρου από τους ίδιους τους φοιτητές και ανάλυψη ευθυνών τους σε τύχον ζημιές.
  Πιστεύουμε ότι οι επισημάνσεις μας θα τύχουν της δέουσας ανταπόκρισης από μέρους σας. Σε αντίθετη περιπτωση δεν έχουμε άλλη επιλογή από τις κινητοποιήσεις.
  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  Πρύτανη Frederick University
  Καθηγητές «Graphic and Advertising Design» και «Interior Design»
  Υπουργείο Παιδείας
  ΜΜΕ

  Την Δευτέρα 21.11.2011 πραγματοποιήθηκε ολοήμερη στάση μαθημάτων στους κλάδους «Graphic and Advertising Design» και «Interior Design». Ηταν η πρώτη μας κινητοποίηση για να δίξουμε πως δε μένουμε μόνο στα λόγια και δεν θα σταματήσουμε μέχρι τα αιτήματα μας να τύχουν της δέουσας ανταπόκριης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s