* Δυναμική απάντηση στους νεοφιλελεύθερους εκφραστές του κεφαλαίου από το εργατικό κίνημα

Οδηγούμαστε προς παγκύπρια απεργία σύσσωμου του ευρύτερου δημόσιου τομέα την Πέμπτη 25/8/2011.

Ήδη με συντριπτικές πλειοψηφίες στις ψηφοφορίες οι εργαζόμενοι έδωσαν το πράσινο φως στα συνδικάτα ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΗ να κυρήξουν απεργία σε περίπτωση που τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στη βουλή επιχειρήσουν όπως διακηρύττουν, να μην ψηφίσουν και να προβούν σε αλλοιώσεις και μονομερείς τροποποιήσεις στα ήδη συμφωνημένα μέτρα.

εδώ παραθέτουμε την σχετική ανακοίνωση της Προοδευτικής Δασκάλων και Νηπιαγωγών, που τοποθετείται ξεκάθαρα στο ζήτημα, δηλαδή την πρωτοφανή ένταση της σημερινής αντεπίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην κοινωνία, προσπαθώντας να φορτώσει τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης αποκλειστικά στους ώμους των εργαζομένων…

……………………………..

Ναι στις εισφορές ΟΧΙ στη μείωση των κλιμάκων εισδοχής.

Δυναμική απάντηση στους νεοφιλελεύθερους εκφραστές του κεφαλαίου από το εργατικό κίνημα.

 

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών, αφού συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία του στις 22 Αυγούστου 2011 στην Κοφίνου, εξετάζοντας τα μέτρα για την οικονομία, τα οποία αναμένεται να κατατεθούν για ψήφιση στη βουλή των αντιπροσώπων, στις 25 Αυγούστου 2011, επιθυμεί να σημειώσει τα εξής:

 

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια για εξεύρεση συναινετικής λύσης μεταξύ Εργοδότη και Συντεχνιών για την οικονομία, έτσι ώστε να ληφθούν τα σωστά μέτρα και να μη διαταραχθεί η εργατική ειρήνη. Καταδικάζουμε με τον πιο κατάφορο τρόπο την προσπάθεια των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, και κυρίως του ΔΗΣΥ, για επέμβαση της πλειοψηφίας της βουλής στα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών, καθώς και τα απαξιωτικά λόγια προς το συνδικαλιστικό κίνημα.

 

Διαχωρίζουμε τη θέση μας από τις υπόλοιπες κινήσεις της ΠΟΕΔ και δηλώνουμε ξεκάθαρα για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά μας να συνεισφέρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, για να βοηθήσουμε την οικονομία της Κύπρου και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο προσφυγής σε νεοφιλελεύθερα ταμεία στήριξης, τα οποία θα γονατίσουν οικονομικά τους εργαζόμενους στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε τη στείρα πολιτική και την απαράδεκτη άρνηση των υπολοίπων κινήσεων της ΠΟΕΔ για ανταπόκριση στο κάλεσμα της κοινωνίας για συνεισφορά όλων. Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔ αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ανάξια του εκτοπίσματος της συντριπτικής πλειοψηφίας των απλών δασκάλων.

 

Δηλώνουμε πανέτοιμοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για υπεράσπιση των κεκτημένων του κλάδου, αντιμετωπίζοντας με δυναμικές κινητοποιήσεις τους εκφραστές του κεφαλαίου, οι οποίοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να φορτώσουν την οικονομική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα.

 

Καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, να σταθούν στο ύψος τους φορολογώντας τους έχοντες και κατέχοντες και γενικότερα τον πλούτο, ταυτόχρονα με τη συνεισφορά των κρατικών υπαλλήλων. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση όπως προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για πάταξη της φοροδιαφυγής και τιμωρίας των εγκληματιών.

 

Στηρίζουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Συντεχνιών και κυβέρνησης, στις 9/08/2011 για τη συνεισφορά των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και τα οποία αφορούν την εισφορά 3% του μισθού των κρατικών υπαλλήλων και αύξηση της εισφοράς στο ταμείο χηρών και ορφανών στο 2 %. Χαιρετίζουμε επίσης την απόσυρση της πρότασης για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και του εφάπαξ.

 

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας με τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία, ένα μέτρο το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση τις κλίμακες και αγγίζει εργατικά κεκτημένα των εργαζομένων του δημοσίου. Το μέτρο αυτό θυματοποιεί τη νέα γενιά, αφού σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, οι συνεισφορές των νέων αυξάνονται και ο μισθός μειώνεται. H υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα μειώσει ταυτόχρονα τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα και θα στερήσει εισοδήματα από εκείνες τις ομάδες πληθυσμού με τις περισσότερες οικονομικές ανάγκες,αφού οι νέοι βρίσκονται στο ξεκίνημα της ζωής τους. Ως εκτούτου, καλούμε την κυβέρνηση όπως εξαιρέσει από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, το συγκεκριμένο αντινεανικό μέτρο.

 

Καλούμε την ΠΟΕΔ, έστω και την υστάτη να λογικευτεί και να συναινέσει στα μέτρα, ενώνοντας τη φωνή και τις δυνάμεις της με τις υπόλοιπες συντεχνίες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για «υπερπατριωτισμούς και συντεχνιασμούς», αφού το κεφάλαιο επιτίθεται ανελέητα στα εργατικά κεκτημένα και στους εργαζόμενους.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπως απομονώσουν τα κόμματα και μερίδα της ηγεσίας κομμάτων που στηρίζουν και εκπροσωπούν το κεφάλαιο και προσπαθούν να παραγκωνίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους. Δεν είναι καθόλου τυχαία η συμπαιγνία του Νικόλα Παπαδόπουλου με το ΔΗΣΥ, στην προσπάθεια του ΔΗΣΥ να επιβάλει με το έτσι θέλω τη δική του οικονομική πολιτική, προστατεύοντας τον πλούτο και πλήττοντας μόνον τους εργαζόμενους. Αποτέλεσμα αυτού,είναι και η πρόσφατη προσπάθεια του ΔΗΣΥ για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος, για μείωση των κλιμάκων εισδοχής στο δημόσιο κατά 20%, για διαφοροποίηση του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και του εφάπαξ καθώς και η άρνησή τους να ψηφίσουν νομοσχέδια για φορολόγηση του πλούτου.

 

Η επίδειξη του άκρατου νεοφιλελευθερισμού από το ΔΗΣΥ,την ΟΕΒ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο και η επίθεση στα εργατικά κεκτημένα,σε συνδυασμό με την προσπάθεια εισαγωγής νέων μεθόδων ρυθμίσεων των εργασιακών σχέσεων από τη βουλή,με τον παραμερισμό των συντεχνιών,πρέπει να μας βρει όλους στους δρόμους, σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα νεολαίας και εργατιάς.Η προσπάθειά τους να σπείρουν τη διχόνοια στους εργαζόμενους, χωρίζοντας τους σε υπαλλήλους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να σταματήσει από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ο εχθρός είναι κοινός και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με σοβαρότητα και διεκδικητικότητα. Ναι μεν επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για να σωθεί η οικονομία μας,αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει και αφαίρεση των όσων με κόπους και αγώνες κατακτήθηκαν από το συνδικαλιστικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια.

 

Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των Συντεχνιών, εάν εξαγγελθούν, την Πέμπτη 25/08/2011,έξω από τη βουλή με στόχο την αποτροπή της αλλοίωσης και τροποποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ της κυβέρνησης και των συντεχνιών από τα αστικά κόμματα, αλλά και ενάντια στη μείωση των κλιμάκων εισδοχή των νεοεισερχομένων.

 

Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

23/08/2011

http://proodeftikidask.blogspot.com/2011/08/blog-post_23.html

 

 

Advertisements

3 thoughts on “* Δυναμική απάντηση στους νεοφιλελεύθερους εκφραστές του κεφαλαίου από το εργατικό κίνημα

 1. falies 23/08/2011 στο 6:07 ΜΜ

  στο ίδιο μήκος κύματος και η Προοδευτική Καθηγητών

  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
  Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

  Θα αντισταθούμε στους σφετεριστές

  Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών καταγγέλλει την οργανωμένη προσπάθεια από συγκεκριμένους κομματικούς χώρους, που αποσκοπεί στην κατάργηση των κεκτημένων των εκπαιδευτικών και να μεταφέρουν το βάρος της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα επιδιώκουν την προστασία του πλούτου.
  Είναι οι ίδιοι οι οποίοι αρνούνται να ψηφίσουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για φορολόγηση της μεγάλης ιδιοκτησίας και των εταιρειών, ενώ προσπαθούν να καταργήσουν την Α.Τ.Α., να μειώσουν τις κλίμακες εισδοχής των νεοεισερχομένων, να υφαρπάξουν και να περικόψουν τους μισθούς των μισθοσυντήρητων. Την ίδια ώρα προσπαθούν να εκφυλίσουν τον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές συμβάσεις που εδώ και δεκαετίες διασφάλιζαν και διασφαλίζουν την εργατική ειρήνη στον τόπο μας. Προσπαθούν μέσα από περιστασιακές πλειοψηφίες στη Βουλή να πλήξουν τους εργαζόμενους.
  Το συνδικαλιστικό κίνημα και η Κυβέρνηση συμφώνησαν συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία θεωρήθηκαν από όλους ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Διαφωνούν οι προστάτες του πλούτου, οι οποίοι στο στόχαστρο έχουν τους εργαζόμενους. Στην πρώτη γραμμή ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Εμφανίζονται μάλιστα προκλητικοί απέναντι στους εργαζόμενους απειλώντας τους ότι δε θα ψηφίσουν το πακέτο, ότι θα προσθέσουν νέες πρόνοιες, πιο σκληρές για τους εργαζομένους, όπως είναι η παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος, η κατάργηση των προσαυξήσεων, η κατάργηση της Α.Τ.Α. και άλλα.
  Δυστυχώς, η Οργάνωση των καθηγητών, η ΟΕΛΜΕΚ, η άλλοτε λαλίστατη και επικριτική για το κάθε τι, ακόμα και για ανύπαρκτα καμιά φορά προβλήματα, τώρα σιωπά! Παρακολουθεί απαθής τους κάθε λογής σφετεριστές που βάλθηκαν να καταργήσουν τα κεκτημένα των εργαζόμενων.
  Παράλληλα, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας με τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία, ένα μέτρο το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση τις κλίμακες και αγγίζει εργατικά κεκτημένα των εργαζομένων του δημοσίου. Το μέτρο αυτό θυματοποιεί τη νέα γενιά, αφού σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, οι συνεισφορές των νέων αυξάνονται και ο μισθός μειώνεται κατακόρυφα. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα μειώσει ταυτόχρονα τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και θα στερήσει εισοδήματα από εκείνες τις ομάδες πληθυσμού με τις περισσότερες οικονομικές ανάγκες, αφού οι νέοι βρίσκονται στο ξεκίνημα της ζωής τους. Ως εκ τούτου, καλούμε την κυβέρνηση όπως εξαιρέσει από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας το συγκεκριμένο αντινεανικό μέτρο.
  Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών καλεί τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε εγρήγορση. Στις 25 Αυγούστου 2011 την ώρα που κάποιοι θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς ΟΛΟΙ να είμαστε έξω από τη Βουλή, για να μην αφήσουμε την όποια περιστασιακή πλειοψηφία ν’ αποφασίσει για την τύχη, για την επιβίωση και το μέλλον των παιδιών μας.

  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
  Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

  Λευκωσία, 22 Αυγούστου 2011
  http://proodeftikikath.blogspot.com/2011/08/blog-post.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+proodeftikikath+%28%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%9F%CE%94%CE%95%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97+%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%A3%CE%97+%CE%9A%CE%91%CE%98%CE%97%CE%93%CE%97%CE%A4%CE%A9%CE%9D%29

 2. Ελεν 25/08/2011 στο 5:02 ΜΜ

  Γεια σας,
  Δηλαδη συμφωνα με την λογικη αυτη, ειναι δικαιο καποιος να μην εισφερει τιποτα για την συνταξη που θα απολαμβανει;
  ειναι η Α.Τ.Α. κοινωνικο μετρο που βοηθα τους εργαζομενους και τους χαμηλα αμειβομενους;
  εχουν τα ιδια συμφεροντα οι εργαζομενοι στην Δημοσια υπηρεσια στην κλιμακα Α16 με αυτους της κλιμακας Α2;
  Οι κλιμακες εισδοχης ακομη και αν μειωθουν λιγο οι μηνιες απολαβες θα ειναι υψηλοτερες π.χ. ενας ψυχολογος στο δημοσιο στην Α8 κλιμακα παιρνει 1800 ευρω, πιστευετε οτι υπαρχει θεση στον ιδιωτικο τομεα που να ξεπερνα τα 1200 ευρω;
  Υπαρχουν δυο ειδων εργαζομενοι και οποιος δεν το παραδεχεται κλεινει τα ματια του μπροστα στις ανισοτητες…..
  Στον ιδιωτικο τομεα οι ετησιες προσαυξησεις ειναι πολυ μικρες, ο 13 μισθος δεν υπαρχει παντα αφου ο εργοδοτης εχει δικαιωμα να δωσει μπονους (πολυ μικροτερο του μισθου), υπαρχει ανασφαλεια, δεν θα αναφερω καν την Α.Τ.Α. που ξεπεραστηκε εδω και 15 χρονια

 3. falies 25/08/2011 στο 11:26 ΜΜ

  γεια σου
  είναι ψέμα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν συνεισφέρουν για την σύνταξη τους. απλά υπάγονται σε διαφορετικό ταμείο και ξεχωριστό σύστημα – το οποίο η κυβέρνηση μαζί με τα συνδικάτα συμφώνησαν να αλλάξουν ήδη με αυτά τα μέτρα…
  ναι – και πρέπει να επεκταθεί και στους ανοργάνωτους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από τις συμβάσεις
  δεν υπάρχει Α16. οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων είναι Α15. μάθε σωστά το στόρυ σου τουλάχιστον.
  υπάρχουν διαφορές, ιεραρχίες και διαιρέσεις των εργαζομένων που ναι οδηγούν κάποτε σε απόκλιση συμφερόντων. αλλά τα ανταγωνιστικά συμφέροντα είναι μεταξύ μισθωτών και πλούτου, εργαζομένων και κεφαλαίου. για αυτό έχεις να πεις κάτι;
  10% χαμηλότερος μισθός δεν είναι λίγη μείωση. αντίθετα είναι μέτρο που χτυπά την νεολαία. και όμως τα μεγάλα συνδικάτα αποδέχτηκαν αυτό τον οδυνηρό συμβιβασμό για να εμποδίσουν τα φερέφωνα του κεφαλαίου να επιβάλουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση.

  στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν διευθυντές με μισθούς 3000 ευρώ και πάνω, γιατροί και δικηγόροι που εισπράττουν 5000 και 6000 ευρώ εισφοροδιαφεύγοντας και επιχειρηματίες που πραγματοποιούν 10δες χιλιάδες ευρώ κέρδη με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές της ευρώπης. για αυτό έχεις να πεις κάτι;

  υπάρχουν πολλών ειδών εργαζομένων. αλλά η βασική ανισότητα είναι μεταξύ αυτών που πουλούν την εργατική τους δύναμη και αυτών που εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη των άλλων…

  στο τελευταίο σημείο εχεις δίκαιο με εξαίρεση την ΑΤΑ – που δεν ξεπεράστηκε απλά χρειάζεται επέκταση και αναπροσαρμογή – με αυτή την σειρά!
  αλλά αν ο εκβιασμός του κεφαλαίου περάσει τώρα στον δημόσιο τομέα και δημιουργηθεί προηγούμενο η βουλή να μειώνει ετσιθελικά μισθούς και ωφελήματα και να επιβάλλει όρους εργοδότησης ερήμην των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, φαντάσου τι έχει να γίνει στον ιδιωτικό τομέα. θα μπορέι να έρθει ο εργοδότης και να αποφασίσει χωρίς την συγκατάθεση του συνδικάτου μειώσεις και ωφελημάτων επικαλούμενος την πρακτική του κράτους και θα χειροτερεύσουν οι συνθήκες ακόμα και εκεί που είναι υποφερτές…

  το κεφάλαιο λέει το χάσμα μεταξύ των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων πρέπει να εκλείψει με το να πέσουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. εμείς λέμε να ανεβούν οι μισθοί των ιδωτικών υπαλλήλων. ποιοι αντιτίθεται σε αυτό; αυτοί ακριβώς που θέλουν να πέσουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. το κεφάλαιο και τα φερέφωνα του, στην βουλή και την δημόσια σφαίρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s