*Ανταπόκριση:Απεργία 30 Ιουνίου στην Αγγλία και η σημασία της

Η Αγγλία ξυπνά σιγά από το λήθαργο. Η επιτυχία της απεργίας στις 30 Ιουνίου προβλέπεται να εντάξει πολλούς πλέον στο ρεύμα της ‘επανάστασης’ με δημιουργικές προοπτικές για το μέλλον. Ο κόσμος άρχισε να ξυπνά, να βγαίνει στους δρόμους ξανά και να ζητά τα δικαιώματα του απέναντι στο κεφάλαιο που μοιρολατρικά διατυμπανίζει  ότι αυτές οι περικοπές είναι αναγκαίο κακό την στιγμή που κολοσσοί και μεγάλο επιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν. Το αποτέλεσμα της κρίσης που δημιούργησαν οι τραπεζίτες και οι κεφαλαιοκράτες, είναι να μας ζητούν να τους δώσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη, περισσότερα χρήματα και περισσότερα δικαιώματα για το ‘καλό όλων’.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το τερατούργημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με το εγχείρημα του νεοφιλελευθερισμού καταρρέει  και ότι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί χρησιμοποιώντας  τα πάντα για να το επιτύχει .Είναι ανάγκη λοιπόν τώρα που πολλοί ‘ανοίγουν τους δέκτες’ τους για να παρακολουθήσουν τα γεγονότα να γίνει αντιληπτό  ότι το πρόβλημα δεν το δημιουργεί ούτε η Γκολτζή Σκας ούτε οιοσδήποτε κακός άνθρωπος. Το πρόβλημα είναι συστημικό . Και το σύστημα  κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.

  Δυστυχώς σ αυτό το τρένο έχει ανέβει και η κέντρο-αριστερά η οποία  αποδέχτηκε αρχικά τον καπιταλισμό και προσπάθησε μάταια να του δώσει μια ανθρωπινή μορφή

Πλέον και τα λεγόμενα σοσιαλιστικά κόμματα (βλέπε ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα) έχουν ενταχθεί στη γραμμή της ελεύθερης αγοράς λέγοντας πως για να σώσουν την οικονομία πρέπει να σώσουν τις τράπεζες. Η αριστερά για αρκετό διάστημα έπαψε  να παίζει σημαντικό ρολό και δεν μπορούσε να προσφέρει εναλλακτική λύση στο καπιταλιστικό σύστημα, τώρα όμως είναι επιτακτική ανάγκη η αριστερά να επιστρέψει στο μοναδικό διαχρονικό της στόχο: να καταστείλει τον καπιταλισμό. Οι πολιτικοί και οι διάφοροι που υποτίθεται ότι θα έλυναν τα προβλήματα του λαού ζουν δυστυχώς σε άλλη πραγματικότητα και είναι καιρός ο κόσμος να πάρει την τύχη στα χεριά του.

Η μαζική απεργία στις 30 Ιουνίου δεν έκανε επανάσταση, ήταν η απαρχή μιας οργανωμένης προσπάθειας να ξαναμπεί ο κόσμος στα κοινά(αρχίζοντας φυσικά από τις φοιτητικές μάχες τον Νοέμβριο του 2010), φοιτητές και εργαζόμενοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να παλέψουν μαζί τον κοινό εχθρό το κεφάλαιο. Πέραν των 5,000 στο Μάντσεστερ και 30,000 στο Λονδίνο δήλωσαν παρών στο κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων για στήριξη των εργαζομένων για μια αξιοπρεπή σύνταξη και εναντία στο καθεστώς των συντηρητικών που άρχισαν ολομέτωπη επίθεση σε όλα τα επίπεδα του λεγομένου welfare state. Με περικοπή δαπανών σε πανεπιστήμια, επικείμενες αλλαγές στο σύστημα υγείας αλλά και στο συνταξιοδοτικό, οι άνθρωποι άρχισαν πλέον να καταλαβαίνουν ότι διεξάγεται ένας άνισος ταξικός πόλεμος. Πολλοί άρχισαν να διαβάζουν οικονομικά από μαρξιστές οικονομολόγους  και άλλοι άρχισαν να μιλούν για Κεϋνσιανισμό. Η αλήθεια είναι ότι πολύ δύσκολα θα κρατηθεί κάποιο είδος welfare state αφού δεν είναι πλέον συμβατά με την λογική της ‘ανάπτυξης’.  Η κυβέρνηση (και ο τύπος πολλές φόρες) προωθούν μάχες μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπάλληλων και παίζουν το εθνικιστικό χαρτί του συντηρητισμού εναντία στην Ευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας. Υπάρχει βεβαία και η ρητορική εναντία στους χιλιάδες μουσουλμάνους από ‘φιλελευθέρους’ κύκλους, καθώς η ακροδεξιά έχει κερδίσει πολλούς πόντους σε όλη την Ευρώπη και τα συντηρητικά κόμματα (συμπεριλαμβανόμενου και αυτού της Αγγλίας) προσπαθούν να αντιδράσουν με  διάφορα μετρά και με ρητορική εναντίων των μεταναστών.

Χαρακτηριστικά είναι και τα μετρά της αστυνομίας προς διάφορες διαδηλώσεις. Είναι εκπληκτικό το πως στη μια πλευρά του Μάντσεστερ υπήρχε απεργία και διαδήλωση και στο εμπορικό κομμάτι της πόλης η αστυνομία δεν άφησε τη διαδήλωση να εξελίχθη με αποτέλεσμα να φαίνεται πως δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Ακόμη επιβλήθηκαν πολύ σκληροί κανόνες  για το ποιες κινήσεις των πολιτών επιτρέπονταν και ποιες όχι. Φαίνεται στη δημοκρατία του 2011 δικαιούται κάποιος να διαδηλώσει μόνο όταν ‘δεν ενοχλεί το πλήθος’ η ‘διαταράσσει την δημόσια τάξη’ δικαιολογίες τόσο αόριστες που βασικά όταν και όποτε θελήσει η αστυνομία διαλύει μια διαδήλωση (συνήθως όταν μαζευτεί αρκετός κόσμος και διαρκέσει  πάνω από 2 ώρες).Την ιδία τακτική χρησιμοποιούν και διάφοροι εργοδότες με τους υπευθύνους του πανεπιστήμιου  Μαντσεστερ Μετροπολιταν να αποθαρρύνουν το προσωπικό τους να πάρει μέρος στην απεργία  απαιτώντας μάλιστα  να δηλώσουν από πριν ονομαστικά ποιοι θα παραστούν. Στην συνεχεία κατηγόρησε φοιτητές και προσωπικό οι οποίοι  διαδήλωναν ειρηνικά, για παραβίαση ιδιωτικής περιουσίας!

Στο μεταξύ μεγάλος πόλεμος έχει ξεσπάσει στα πανεπιστήμια με τις διάφορες χρηματοδοτήσεις  του κράτους η ιδιωτικών επενδυτών στο  Big Society project των συντηρητικών, με πολλούς καθηγητές να εκφράζουν παραπόνα για μη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιστήμων και των τεχνών. Όλο αυτό έρχεται να δέσει με την πολυδιάστατη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του δυτικού κόσμου γενικότερα, σαν πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική. Το τι γίνεται στην Αγγλία αυτή τη στιγμή είναι το αυτονόητο, αυτό που ο κόσμος έπρεπε να είχε κάνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Άρχισε να οργανώνεται, να απεργεί, να ζητά δικαιώματα και το σύστημα πλέον είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να του τα δώσει πίσω έστω λίγα για να σιωπήσει και πάλι. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει ότι η παιδεία, η υγεία και η εργασία είναι δικαιώματα για όλους και όχι προνόμια για λίγους. Το θέμα είναι ότι αυτή τη φορά πρέπει να αποφασίσουμε μια για πάντα:   προτεραιότητα μας είναι τα κέρδη ή άνθρωπος?

Λ.Σ.

http://libcom.org/news/j30-strike-updates-accounts-29062011

Κέυνς και κεϋνσιανισμός
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s