*27ηΙουνίου: Διεθνής Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας

Με παρελάσεις Υπερηφάνειας γιορτάζουν την μέρα ΛΟΑΤ άτομα άνα το Παγκόσμιο, ενώ στην Κύπρο δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει το ΣτΕ.

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Σαν σήμερα, ξημερώματα της 27ηςΙουνίου 1969 και επί πέντες μέρες, δεκάδες ΛΟΑΤ (λεσβιακά, ομοφυλόφιλα, αμφισεξουαλικά, τρανσεξουαλικά) άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Η σταγόνα που ξεχύλησε το ποτήρι, ήταν η απροκάλυπτη ενέργεια επτά αστυνομικών να «μπουκάρουν» σε ένα gaybarτης οδού Κρίστοφερ και να συλλάβουν τους υπαλλήλους, με πρόσχημα ότι πωλούσαν παράνομα αλκοολούχα ποτά. Με την ενέργεια, όμως, αυτή, στην πραγματικότητα, στόχευαν στο κλείσιμο όλων των μπαρ ομοφυλόφιλων στην Αμερική και την απομονώση τους. Έτσι τα τελευταία σαράντα χρόνια, έχει καθιερωθεί όπως η μέρα εορτάζεται ως η «Διεθνής Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας».

Τέτοια μέρα, ανά το Παγκόσμιο και σε χώρες όπου επιτρέπεται, η Διεθνής Ημέρα εορτάζεται με την καθιερωμένη, πλέον, Παρέλαση Υπερηφάνειας, μέσα από την οποία τα ΛΟΑΤ άτομα διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα της επιλογής του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και απαιτούν σεβασμό από όλους. Μάλιστα η φετινή Παρέλαση της Αθήνας, που έγινε το Σάββατο 4 Ιουνίου, ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου, και δη του άρχοντα της πόλης Γιώργου Καμίνη, και σε αυτή έλαβε μέρος, για πρώτη φορά, και η Οργάνωση ΛΟΑΤ ατόμων AcceptΚύπρου. Σε επικοινωνία μας με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, Γιώργη Ρεγγίνο και θέτοντας του το ερώτημα γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο στην Κύπρο μας είπε πως, «ως οργάνωση δεν είμαστε έτοιμοι, ακόμα, για κάτι τέτοιο, αλλά εξετάζουμε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουμε του χρόνου την  πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας και στην Κύπρο». Μια βδομάδα αργότερα, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Πανευρωπαϊκή Παρέλαση Υπερηφάνειας, στην πρωτεύουσα της Ιταλίας Ρώμη, και την οποία τίμησε με την παρουσία της, η Διεθνούς φήμης ποπ-σταρ LadyGaga.

ΟΗΕ και ΕΕ για τα δικαιώματα Ομοφυλοφίλων

Στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πάντως, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με το άρθρο 1, «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα». Επίσης, στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (2000) στο άρθρο 21.1 διαμηνύεται πως, απαγορεύεται κάθε διάκριση για οιοδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένου και του γενετήσιου προσανατολισμού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμη, μέσα από απόφασή του, της 14ηςΙανουαρίου 2009, σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ για την περίοδο 2004-2008, «καλεί τα κράτη μέλη που δεν το έχουν πράξει ακόμη να λάβουν, κατ’ εφαρμογή της αρχής της ισότητας, νομοθετικά μέτρα για την κατάργηση των διακρίσεων που υφίστανται ορισμένα ζευγάρια λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού τους». Εκτός αυτών,το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιομάτων του ΟΗΕ, με πρόσφατη και ιστορική απόφασή του, της 17ηςΙουνίου 2011, με την οποία προωθεί την ισότητα μεταξύ των ατόμων, ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων, μεταξύ άλλων τονίζει πως, «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε ό,τι αφορά στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους και καθένας πρέπει να απολαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του, χωρίς καμιά διάκριση».

Η Κυπριακή πραγματικότητα

Με γνώμονα τα πιο πάνω αρκετές χώρες έχουν θεσπίσει νομοθεσίες μέσα από τις οποίες απαγορεύουν, ρητώς, κάθε είδους διάκριση έναντι ΛΟΑΤ ατόμων, τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στην πρόσβαση τους σε αγαθά και υπηρεσίες, ένεκα του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Στην Κύπρο, όμως, και σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Όπως, σημειώνει μέσα από πρόσφατη έκθεσή της, σε Κύπρο και άλλες δέκα χώρες μέλη του Συμβουλίου οι διακρίσεις, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, δεν απαγορεύονται ρητά, στον τομέα της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες. Καταγράφει, επίσης, το γεγονός πως σε οκτώ κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ εκδηλώσεις ΛΟΑΤ ατόμων, όπως η παρέλαση υπερηφάνειας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως στην Κύπρο και μέχρι το 1998 η ομοφυλοφιλία αποτελούσε ποινικό αδίκημα.

http://www.acceptcy.org/el/node/795

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s