*Τουρκία: Δεν θα ορκιστούν οι 35 Κούρδοι βουλευτές

 

Δεν θα πάρουν μέρος στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και την τελετή ορκωμοσίας οι 35 ανεξάρτητοι βουλευτές, που εξελέγησαν με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, αντιδρώντας στην απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να αφαιρέσει την έδρα από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χατίπ Ντιτζλέ, λόγω καταδίκης Οι εξελίξεις στην Τουρκία ανεβάζουν το θερμόμετρο στο κουρδικό.

Το ζητούμενο είναι αν θα βρεθεί στην εθνοσυνέλευση νομοθετική φόρμουλα έτσι ώστε να επανακτήσει το βουλευτικό αξίωμά του ο Χατίπ Ντιτζλέ.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές και η διοίκηση του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας συνεδρίασαν σήμερα στη Ντιγιάρμπακιρ, όπου αποφάσισαν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην ορκωμοσία.

Έχουν μεν εκλεγεί, πράγμα που πιστοποιείται με το σχετικό έγγραφο που πήρε ο καθένας από αυτούς από τις τοπικές εκλογικές επιτροπές, ωστόσο εάν δεν ορκιστούν δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στην Εθνοσυνέλευση.

Προχτές τη νύχτα η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε ότι εκπίπτει του βουλευτικού αξιώματος ο Χατίπ Ντιτζλέ, ένας από τους 36 ανεξάρτητους βουλευτές, λόγω τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης.

Είχε καταδικαστεί σε ένα χρόνο και οκτώ μήνες φυλάκιση για δήλωση που είχε κάνει το 2007, η οποία χαρακτηρίστηκε άποψη υπέρ του ΡΚΚ.

Η καταδίκη αυτή εγκρίθηκε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές.

Η βουλευτική υποψηφιότητα του Ντιτζλέ είχε γίνει δεκτή από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, επειδή τότε δεν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είχαν ήδη δηλώσει ότι δεν θα παραστούν στην ορκωμοσία εάν υπάρχει απόφαση για έκπτωση βουλευτικού αξιώματος.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να συνέλθει σε σώμα την ερχόμενη Τρίτη.

Θα ακολουθήσει διαδικασία δέκα ημερών κατά την οποία θα εκλεγεί το προεδρείο.

Όλα δείχνουν ότι παράλληλα με τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, θα αρχίσει και η αναζήτηση λύσης για την υπόθεση Ντιτζλέ.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν είπε σήμερα ότι «μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική αλλαγή».

Παρόμοια πρόταση έχει κάνει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση).

Η εκπρόσωπος του κόμματος Μπιχλούν Ταμαϊλίγκιλ είπε πως μπορεί να βρεθεί φόρμουλα παρόμοια με αυτήν που είχε βρεθεί το 2002 για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις εκλογές του 2002, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή είχε απορρίψει τη βουλευτική υποψηφιότητα του Ερντογάν, λόγω προηγούμενης καταδίκης.

Μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002, η εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοθετική αλλαγή ώστε να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ο Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στις συμπληρωματικές εκλογές που έγιναν στις 9 Μαρτίου 2003 στην εκλογική περιφέρεια του νομού Σίιρτ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις άδικες διώξεις ανηλίκων

«Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα: Βάλτε τέλος στις άδικες διώξεις των παιδιών υπό την αντιτρομοκρατική νομοθεσία»Διεθνής Αμνηστία

tas-atan-cocuklar.jpg

Τουρκία-Η [[Διεθνής Αμνηστία]] ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να θέσουν τέρμα στις διώξεις ανηλίκων στο πλαίσιο δρακόντιων μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Διεθνής Αμνηστία στην σημερινή έκθεση, Τουρκία: Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα: Βάλτε τέλος στις άδικες διώξεις των παιδιών υπό την αντιτρομοκρατική νομοθεσία’, επικεντρώνεται στις συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών που διαπράττονται κατά την σύλληψη, την κράτηση και τη δίκη τους.

Χιλιάδες παιδιά στην Τουρκία ,κάποια ακόμα και 12 χρόνων, έχουν καταδιωχθεί υπό την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, μόνο με βάση τη φερόμενη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις ,που θεωρούνται από την κυβέρνηση ως ενίσχυση της τρομοκρατίας. Οι διαδηλώσεις επικεντρώνονται στη φροντίδα μελών της Κουρδικής κοινότητας , και συχνά καταλήγουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η έκθεση αυτή δίνει στοιχεία για κακή μεταχείριση κατά τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από την αστυνομία. Παρά τις διαδεδομένες αναφορές για εκτεταμένη χρήση βίας και άλλη κακομεταχείριση, κανένας αστυνομικός δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη.

«Ανήλικα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στις διαδηλώσεις κρατούνται στην αστυνομία ως ενήλικοι στο τμήμα της Αντιτρομοκρατίας, αντί στο τμήμα Ανηλίκων, στα αστυνομικά τμήματα. Εκεί, συχνά υπόκεινται σε ανεπίσημη ανάκριση υπό την απουσία δικηγόρων ή κοινωνικών λειτουργών. Κομμάτια αυτών των δηλώσεων συχνά χρησιμοποιούνται αργότερα ως αποδεικτικά στοιχεία κατά τις διώξεις των παιδιών» αναφέρει ο Andrew Gardner, ο ειδήμων της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Ένα παιδί ανέφερε στη Διεθνή Αμνηστία πώς τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Ντιγιάρμπακιρ: «Ένας αστυνομικός με άρπαξε από τον ώμο και με χτυπούσε με ένα γκλομπ. Προσπάθησα να ξεφύγω, αλλά κι ένας άλλος αστυνομικός με άρπαξε κι άρχισε να με χτυπάει επίσης. Ύστερα από αυτό, τέσσερις ή πέντε αστυνομικοί με χτύπησαν με γκλομπς και με γρονθοκόπησαν και με κλώτσησαν».

Μόλις απαγγελθούν οι κατηγορίες, τα παιδιά συχνά προφυλακίζονται για μήνες, χωρίς να έχει βγει η ετυμηγορία της δίκης. Καθ’ όλην αυτήν την περίοδο, τα παιδιά κρατούνται κάτω από τις ίδιες συνθήκες όπως οι ενήλικες και δεν γίνεται κανένας λόγος για συνέχιση της εκπαίδευσής τους.

Συχνά αυτές οι διώξεις βασίζονται σε αβάσιμα στοιχεία ή δηλώσεις που παίρνουν από τους ανηλίκους κάτω από πίεση. Πολλοί ανήλικοι έχουν δικαστεί ως ενήλικες κατά παράβαση του νόμου. Οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης, κάποιες ακόμα και για πολλά χρόνια.

«Οι Τουρκικές αρχές οφείλουν να προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών σύμφωνα με το διεθνές και εθνικό δίκαιο, κατά τη σύλληψή τους, την κράτησή τους και την εκδίκαση των υποθέσεων τους. Παρ’ όλ’ αυτά, αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά. Οι συλλήψεις και οι διώξεις συνεχίζονται», συνεχίζει ο A. Gardner.

Λυδία Κρόνου
Τουρκία: 75χρονη σε απεργία πείνας

«Θέλω να προσευχηθώ δίπλα από τον τάφο του γιου μου πριν πεθάνω.»6068

Η 75χρονη Σακινέ Γιλντίζ ξεκίνησε απεργία πείνας πριν 13 ημέρες προκειμένω να πάρει τη σωρό του γιου της. Απεργία πείνας ξεκίνησε μαζί της και ο γιος της, Χουσνού Γιλντίζ, αδερφός του Αλί, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με ακόμη 17 μέλη του PKK, κατά τη διάρκεια ένοπλης μάχης με τις Τουρκικές Στρατιωτικές Δυνάμεις, στην περιοχή του Ντέρσιμ τον Απρίλιο του 1997. Οι αντάρτες αυτοί θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο της πόλης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Firat, η 75χρονη ανέφερε σε δηλώσεις της: «Το κράτος πιστεύει ότι δεν αξίζει στο γιο μου να βρίσκεται σε κανονικό τάφο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάνω από εκατό τάφοι στο Ντέρσιμ και σε άλλες πόλεις με κυρίως κουρδικό πληθυσμό. Είναι δυνατό να βρεθεί ένας ομαδικός τάφος κάτω από οποιοδήποτε ανάχωμα στην περιοχή. Τώρα έχουμε βρει γαλήνη στην καρδιά μας, μιας και έχουμε βρει πού είναι θαμμένος ο γιος μας, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε το σώμα του από τον ομαδικό τάφο. Θέλω να προσευχηθώ δίπλα από τον τάφο του γιου μου πριν πεθάνω. Γι αυτό το λόγο αυτή η απεργία πείνας θα συνεχιστεί μέχρι να μας δώσουν τη σωρό.»

Άγγελος Καρράς
     πηγή

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s