* Επ’ αόριστον παγκύπρια απεργία των εργαζομένων στην ΚΕΟ ενάντια στις απολύσεις και τον αυταρχισμό της εργοδοσίας

Σε απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι στην ΚΕΟ

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ διαρκείας λόγω της απόρριψης από μέρους της εταιρείας της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας κατέρχεται από χθες το προσωπικό της εταιρείας ΚΕΟ. Η εταιρεία εδώ και τέσσερις μήνες εξέφρασε την πρόθεσή της για απόλυση 150 εργαζομένων (σε σύνολο 550 που απασχολεί σήμερα) στις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συντεχνιών ΟΒΙΕΚ – ΣΕΚ και ΣΕΒΕΤΤΥΚ – ΠΕΟ.
Οι Συντεχνίες, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, στην προσπάθειά τους να λυθεί το πρόβλημα και να βοηθήσουν την εταιρεία να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που η ίδια επικαλείται, υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις. Μετά την απόρριψη αυτών των προτάσεων από μέρους της εταιρείας, το Υπουργείο Εργασίας υπέβαλε μεσολαβητική πρόταση στις 30/5/2011, η οποία ήταν στο 50% της προηγούμενης συμφωνίας του 2006, για το ύψος των αποζημιώσεων και καλούσε εντός μίας εβδομάδας να τοποθετηθούν οι δύο πλευρές, προστίθεται.
Την επόμενη μέρα δηλαδή χθες η εταιρεία ΚΕΟ με επιστολή της στο Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωνε την απόρριψη της πρότασης και ότι θα προχωρούσε σε άμεσες απολύσεις του προσωπικού. Μετά την εξέλιξη αυτή, αναφέρεται, δεν άφηνε άλλη επιλογή στο προσωπικό το οποίο κατήλθε σε απεργία.
Στο μεταξύ, η ΟΕΒ, με σχετική ανακοίνωσή της, καταδικάζει ως «προκλητικά τα απεργιακά μέτρα που λαμβάνουν οι συντεχνίες στην ΚΕΟ» και τις καλεί «να τα άρουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση πριν επιφέρουν καίρια πλήγματα στην εταιρεία και τις θέσεις εργασίας 450 περίπου εργαζομένων».

 Φιλελεύθερος 1/6/2011

……………………

1. να θυμίσουμε ότι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας και αυτός που ασκεί τον αποτελεσματικό έλεγχο άμεσα και έμμεσα είναι ο καπιταλιστικός οργανισμός που λέγεται εκκλησία Κύπρου

2. να παραθέσουμε και κάποια επιπρόσθετα σχόλια από πηγή του συνδικαλιστικού μετώπου των απεργών

……………………..

Μιλώντας για ΚΕΟ, εννοούμε το συγκρότημα όχι μόνο δηλαδή την μπύρα ή τα κρασιά. Περιλαμβάνει τους χυμούς, το νερό Αγιος Νικόλαος κλπ. Η επιρροή της ΠΕΟ εκεί δεν ξεπερνά το 20% του προσωπικού, αφού για δεκαετίες η πρόσληψη εργατών της ΠΕΟ ήταν απαγορευμένη (όπως και στην ΕΜΕ).

Η επ΄αόριστο απεργία γίνεται για 3 λόγους:

1.       Αμφισβητούμε τον αριθμό του πλεονάζοντος προσωπικού.

2.       Απαίτηση για παραχώρηση σημαντικών επιπρόσθετων αποζημιώσεων για όσους τελικά θα αποχωρήσουν.

3.       Ετσιθελική συμπεριφορά εταιρείας.

Η εταιρεία επιμένει σε απόλυση 150 υπαλλήλων. Αρνείται συζήτηση ξεχωριστά κάθε περίπτωσης, αρνείται την παραχώρηση επιπρόσθετων αποζημιώσεων και αρνείται επίσης τον εθελοντικό πλεονασμό στην βάση σχεδίου. (υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι που λόγω ηλικίας και υπηρεσίας θα ήθελαν να αποχωρήσου εθελοντικά)

Που στεκόμαστε σήμερα: Αμφισβητούμε τους αριθμούς του πλεονάζοντος προσωπικού ( η εταιρεία ήδη από 150 μείωσε στους 73) χωρίς να είναι βέβαια αποδεκτό και επιμένουμε σε σημαντικές αποζημιώσεις (βολιδοσκοπηθήκαμε να δώσει η εταιρεία 2.5 εκ. ευρώ αλλά το απορρίπτουμε, θέλουμε θεσμοθετημένη αποζημίωση π.χ 1 μήνα για κάθε χρόνο υπηρεσίας) και άμεση απόσυρση των 73 απολύσεων. Το κλίμα εν αρκετά καλό και συσπειρωτικό.

Advertisements

One thought on “* Επ’ αόριστον παγκύπρια απεργία των εργαζομένων στην ΚΕΟ ενάντια στις απολύσεις και τον αυταρχισμό της εργοδοσίας

  1. Petros 05/06/2011 στο 12:39 ΠΜ

    AISXOS! Oloi mazi me tous apergous

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s