*Πλατεία Ελευθερίας :Τα δέντρα θυσία στο βωμό της ανάπλασης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Η μη κυβερνητική οργάνωση Άγρυπνοι Εντός των Τειχών’ καταδικάζει έντονα τη σημερινή κοπή δεκάδων δέντρων στην περιοχή της τάφρου των μεσαιωνικών τειχών της Λευκωσίας, μεταξύ πλατείας Ελευθερίας και Σολωμού। Πολλά από τα δέντρα τα οποία κόπηκαν ήταν πεύκα πέραν των 50 ετών। Η περιοχή αυτή της τάφρου υπήρξε ένας από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου της πόλης μας και αποτελούσε σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η σκιά και η δροσιά που δημιουργούσαν τα δέντρα αυτά ήταν ζωτικής σημασίας για τους χρήστες του χώρου και όχι μόνον. Στο χώρο λειτουργούσε παιδότοπος ο οποίος ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τη σκίαση που δημιουργούσε η γύρω βλάστηση.

Η ομάδα Άγρυπνοι Εντός των Τειχών’ είναι κάθετα ενάντια σε κάθε έργο ανάπλασης το οποίο καθόλου δεν λαμβάνει υπόψη το υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικότητας ενός χώρου. Τα προβλεπόμενα έργα ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, στα πλαίσια των οποίων καταστρέφεται η βλάστηση της περιοχής (αφού γνωρίζουμε ότι η κοπή δέντρων θα συνεχιστεί και στα ανατολικά της πλατείας Ελευθερίας) δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης δημόσιας διαβούλευσης. Είναι πεποίθησή μας ότι, εάν λαμβάνονταν υπόψη οι γνώμες των κατοίκων και των χρηστών της περιοχής θα είχαμε ένα αποτέλεσμα πολύ διαφορετικό από αυτό που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν οι αρχές.

ΑΓΡΥΠΝΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 23 ΜΑΙΟΥ 2011

http://awakewithinthewalls.blogspot.com/

από  Island Anarchy Collective

Αναρτήθηκε πανό από σύντροφους που γράφει «Αφήστε το τελευταίο δέντρο για να κρεμαστείτε».

Κάποιοι κάτοικοι της εντός των τειχών βάλανε λουλούδια και φυτά και έργαψαν πάνω σε χαρτόνια συνθήματα κατά της αποκοπής δέντρων και της ανάπλασης.

Advertisements

2 thoughts on “*Πλατεία Ελευθερίας :Τα δέντρα θυσία στο βωμό της ανάπλασης

 1. rose 24/05/2011 στο 8:53 ΠΜ

  πως αλλιώς ορίζεται η γενοκτονία;
  πως φωογραφίζεται διαφορετικά, απ’ ότι σε αυτές τις φωτογραφίες;

 2. falies 25/05/2011 στο 5:38 ΜΜ

  Κι άλλη αρνητική πρωτιά για την Κύπρο-Ανάμεσα στις πιο τσιμεντοποιημένες χώρες της ΕΕ
  25 Μαΐου 2011, 09:07 EEST
  SigmaLive

  Στις τρεις πρώτες χώρες της Ε.Ε με τη μεγαλύτερη αύξηση της τσιμεντοποίησης βρίσκεται η Κύπρος. Η αρνητική αυτή πρωτιά, καταγράφεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προχωρεί σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη, ώστε να λάβουν μέτρα προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα από την αστική επέκταση και την τσιμεντοποίηση.

  Στο διάστημα 2000-2006, η αύξηση των τσιμεντοποιημένων περιοχών στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 3%, ενώ έφθασε το 14% στην Ιρλανδία και την Κύπρο και το 15% στην Ισπανία.

  Σύμφωνα με την Κομισιόν, κάθε χρόνο στην Ευρώπη θυσιάζονται μεγάλες εκτάσεις στο βωμό της αστικής επέκτασης και των υποδομών. Η σφράγιση του εδάφους προκαλεί μη αντιστρέψιμη απώλεια των βιολογικών λειτουργιών του.

  Καθώς το νερό δεν μπορεί πλέον να κατεισδύει στο έδαφος, ούτε να εξατμίζεται, αυξάνεται η επιφανειακή απορροή με αποτέλεσμα να σημειώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις καταστροφικές πλημμύρες. Το τοπίο κατακερματίζεται και τα ενδιαιτήματα συρρικνώνονται τόσο πολύ ή βρίσκονται τόσο απομονωμένα ώστε δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ορισμένα ζωικά ή φυτικά είδη. Το έδαφος σφραγίζεται όταν καλύπτεται με στεγανά υλικά, όπως η άσφαλτος ή το σκυρόδεμα. Από το 1990 έως το 2000, η ΕΕ έχανε καθημερινά τουλάχιστον 275 εκτάρια εδάφους, ήτοι 1.000 kmετησίως.

  Το ήμισυ της έκτασης αυτής έχει σφραγιστεί οριστικά με κτίρια, δρόμους και χώρους στάθμευσης. Από τα κοινοτικά στοιχεία προκύπτει ότι, τα τελευταία χρόνια η τάση αυτή επιβραδύνθηκε σε 252 εκτάρια ημερησίως, όμως ο ρυθμός εξακολουθεί να είναι ανησυχητικός.

  Στο διάστημα 2000-2006, η αύξηση των τσιμεντοποιημένων περιοχών στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 3%, ενώ έφθασε το 14% στην Ιρλανδία και την Κύπρο και το 15% στην Ισπανία. Η έκθεση συνιστά την υιοθέτηση προσέγγισης τριών βαθμίδων, η οποία εστιάζει στην ανάσχεση της σφράγισης του εδάφους, στο μετριασμό των επιπτώσεών της και στην αντιστάθμιση της απώλειας πολύτιμων εδαφών με παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές.

  Καταστροφικές συνέπειες

  Ειδικότερα, συνιστάται η ανάσχεση της σφράγισης εδαφών με τη βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού ή την επανεκτίμηση των επιδοτήσεων που ευνοούν έμμεσα τη σφράγιση του εδάφους. Συνιστάται επίσης, ο μετριασμός των ζημιών, σε περίπτωση που η σφράγιση του εδάφους δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί, με μέτρα όπως η χρήση επιφανειακών επιστρώσεων αντί της ασφάλτου ή του τσιμέντου, ή η κατασκευή πράσινων στεγών.

  Συνιστάται, τέλος, αντιστάθμιση, ως ένα βαθμό, της απώλειας εδάφους σε μια περιοχή με τη λήψη μέτρων σε άλλη, όπως η αποκατάσταση εδαφών που έχουν ήδη σφραγιστεί. Οπως επισήμανε ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον Γιάνεζ Ποτότσνικ, το έδαφος μας παρέχει βασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, χωρίς τις οποίες η ζωή στον πλανήτη μας θα παρέλυε και για το λόγο αυτό χρειάζεται μια καλύτερη προσέγγιση του προβλήματος με δεδομένου ότι δεν μπορεί να σταματήσει η οικονομική ανάπτυξη ή η αναβάθμιση των υποδομών.

  Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα τροφοδοτήσουν τεχνικό έγγραφο της Επιτροπής για τη σφράγιση του εδάφους, το οποίο συντάσσεται με τη βοήθεια εθνικών εμπειρογνωμόνων. Με το έγγραφο αυτό, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2012, θα παρέχονται στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές Αρχές κατευθύνσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τον περιορισμό της σφράγισης του εδάφους και το μετριασμό των επιπτώσεών της.

  http://www.sigmalive.com/news/local/386074

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s