* Βερολίνο: Όταν μια διαδήλωση δεν είναι αρκετά αυθόρμητη

Από συντρόφισσα στο Βερολίνο.
__________________________________________
Τις τελευταίες μέρες στο Βερολίνο οι αντιφασίστες και ακτιβιστές βρέθηκαν να ετοιμάζουν 2 κινητοποιήσεις για σήμερα, Σάββατο 14 Μαΐου. Την διαδήλωση αλληλεγγύης σε σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα και την αντιπορεία στην προαναγγελθείσα πορεία των νεοναζί.Για την δεύτερη δεν υπήρχαν μέχρι την τελευταία στιγμή οποιεσδήποτε πληροφορίες καθώς η αστυνομία και οι αρχές δεν γνωστοποίησαν τη διαδρομή και την ώρα της πορείας στους ακτιβιστές και δημοσιογράφους. Κι αυτό γιατί η περιοχή που διάλεξαν να πορευθούν οι ναζί, το Kreuzberg, είναι το κέντρο που ζούνε και δρούνε γενιές μεταναστών και μια μεγάλη ομάδα από τον εναλλακτικό/αντιφασιστικό χώρο. Η πρόθεση τους να προκαλέσουν, και με χρήση βίας, στα πλαίσια της ρατσιστικής τους εκστρατείας στις περιοχές που ζούνε κυρίως μετανάστες, ήταν ξεκάθαρη, όπως αυτονόητη ήταν η άμεση αντίδραση του αντιφασιστικού χώρου. Ένας μεγάλος «πονοκέφαλος» για την αστυνομία του Βερολίνου…

Τελικά σήμερα, γύρω στο μεσημέρι, 120 περίπου νεοναζί συγκεντρώθηκαν δίπλα στον σταθμό του μετρό Mehringdamm, στο Kreuzberg. Έξω από τον σταθμό μαζεύτηκε μεγάλη ομάδα αντιφασιστών, η οποία παρακολουθούσε από το πρωί τις κινήσεις των ναζί και των μπάτσων. Η αστυνομία ανάγκασε τους ναζί να μαζευτούν στον σταθμό αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποίησε βία για να απωθήσει τους αντιδιαδηλωτές. Οι ναζί κατέβηκαν στις πλατφόρμες, κτύπησαν πολλούς επιβάτες που είναι ή τους φάτσαραν μετανάστες με γροθιές, αλυσίδες κλπ και πέρασαν στην άλλη έξοδο (οι πλατφόρμες περνούν μέσω τούνελ κάτω από τον δρόμο). Μόλις βγήκαν στην άλλη πλευρά οι μπάτσοι έτρεξαν να τους μαζέψουν και οι αντιδιαδηλωτές μπόρεσαν να πλησιάσουν και να σταθούν μπροστά στους ναζί. Τελικά οι ναζί διέλησαν τη «διαδήλωση» τους και έφυγαν με το μετρό. Καμιά 50 κατέβηκαν στο σταθμό Rudow (Δήμος Neukölln, επίσης κέντρο μεταναστών) και προσπάθησαν να κάνουν πορεία. Η αστυνομία τους συνέλαβε και τους απομάκρυνε. Τα ΜΜΕ μιλάνε για 30 τραυματίες από το μετρό, μεταξύ τους 4 σοβαρά τραυματισμένοι που μεταφέρθηκαν από την πυροσβεστική στο νοσοκομείο.
(πληροφορίες και φωτογραφίες: http://www.netz-gegen-nazis.de/artikel/kreuzberg-war-ne-scheissidee-nieder-mit-der-npd-9104)

Διαδήλωση αλληλεγγύης στους διαδηλωτές, συλληφθέντες και τραυματίες ακτιβιστές στην Ελλάδα

Το απόγευμα στις 6μ.μ. στην πλατεία Heinrichplatz στο Kreuzberg άρχισε να μαζεύεται κόσμος για την διαδήλωση, Ελλαδίτες και αρκετοί γερμανοί αντιφασίστες. Η παρουσία της αστυνομίας δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη καθώς τουλάχιστον 8 αστυνομικά αυτοκίνητα-βαν γεμάτα με μπάτσους περικύκλωσαν την πλατεία, ενώ καμιά δεκαριά μπάτσοι περιφέρονταν ανάμεσα μας συζητώντας κυρίως με τους οργανωτές. Εντομεταξύ άρχισε να βρέχει έντονα, κάτι που περιόρισε την προσέλευση του κόσμου. Σ‘ αυτό συνέβαλε πιστεύω και η κατάσταση του μεσημεριού, καθώς η αστυνομία έκανε διάφορες ενέργειες για να καταστήλει τους αντιφασίστες. Τελικά, μετά από πολλές συζητήσεις, η διαδήλωση/πορεία μας κηρύχθηκε παράνομη! Και να τι ειπώθηκε σαν εξήγηση από τους μπάτσους:
1)η ανακοίνωση για τη διαδήλωση αλληλεγγύης έγινε πολύ αργά. Δηλαδή: μια διαδήλωση αλληλεγγύης πρέπει ν‘ αναφέρεται σε γεγονότα που έχουν συμβεί λιγότερο από 48 ώρες πριν την ανακοίνωση της!!
2)γι‘ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι οργανωτές ανακοίνωσαν επί τόπου ότι η διαδήλωση γίνεται με αφορμή τα γεγονότα του μεσημεριού στο Mehringdamm. Αλλά η αστυνομία είχε και γι‘αυτό μια απάντηση: επειδή το κάλεσμα για το μάζεμα του κόσμου είχε γίνει από την προηγούμενη μέρα, άσχετα με το περιεχόμενο, η πορεία δεν μπορούσε να θεωρηθεί αυθόρμητη-και αυτόματα νόμιμη!

Έχω την εντύπωση ότι εκτός από εμάς και αρκετοί από τους οργανωτές άκουσαν με έκπληξη αυτή την εξήγηση. Αλλά ο κρατικός μηχανισμός βρίσκει ή εφευβρίσκει πάντα το νομικό πλαίσιο για την καταστολή των ακτιβιστών, ιδιαίτερα σε εποχές σαν αυτές που ζούμε τώρα!

Γεγονός πάντως είναι ότι οι μπάτσοι μετά που δήλωσαν τα πιο πάνω, απείλησαν άμεσα τους διαδηλωτές με σύλληψη σε περίπτωση που ξεκινούσε η πορεία. Ετσι, μετά που σταθήκαμε αρκετή ώρα στη βροχή κάτω από τέντες και δέντρα και που κάποιοι έτρεξαν στους δρόμους «παίζοντας» με τους μπάτσους το διαλύσαμε, με σκοπό να συνεχιστούν οι δράσεις αλληλεγγύης τις επόμενες μέρες…

Βερολίνο, 14 Μαΐου 2011

Σ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s