* Φεστιβάλ Φανερωμένης : Ανοικτή επιστολή προς τη Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας

Θέμα: Διοργάνωση του πολυ-πολιτισμικού Φεστιβάλ Φανερωμένης

Το Φεστιβάλ Φανερωμένης γίνεται μέσα στα πλαίσια πολλών αλλων εκδηλώσεων που γίνονται στον ίδιο χώρο ή και γενικότερα στο ιστορικό κέντρο της Πόλης από εμάς τους κατοίκους της εντός των τοιχών πόλης και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη πόλη μας. Ο στόχος μας είναι μια Λευκωσία χωρίς διακρίσεις και διαχωριστικές γραμμές, μια πολυ-πολιτισμική πόλη, ανοικτή για όλους τους κατοίκους της που να μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά ανεξάρτητα από θρησκεία, καταγωγή, εθνικότητα ή άλλη διαφορετικότητα. Με αυτές τις εκδηλώσεις μας πιστεύουμε ότι έχουμε συμβάλει και εμείς στην αναζωογόνηση της εντός των τοιχών πόλης της Λευκωσίας,

Οι εκδηλώσεις μας γίνονται πάντα μέσα σε ειρηνικά πλαίσια και συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο, κυρίως νεολαία αλλά και οικογένειες με τα παιδιά τους. Δυστυχώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και οι πολεμικές ιαχές από ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις που θέλουν να «καθαρίσουν» την Φανερωμένη από τους μουσουλμάνους, τους μετανάστες, τους τουρκοκύπριους και άλλους που δεν συμμερίζονται  τις απόψεις τους, όπως έκαναν πρόσφατα με ένα άτυχο λαχειοπώλη, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης και σύγκρουσης.

Επειδή ο δικός μας στόχος είναι ειρηνικός και τελείως αντίθετος με αυτό το κλίμα και δεν θα θέλαμε με κανένα τρόπο να γίνουν οποιαδήποτε επεισόδια, τα οποία τους μόνους που θα βλάψουν σε τελευταία ανάλυση είναι εμάς, τους κατοίκους της περιοχής, τους επαγγελματίες της περιοχής, τους εργαζόμενους στη περιοχή,  τους μετανάστες και τους νεολαίους, που έχουμε σαν σπίτι μας την Φανερωμένη, δηλώνουμε έτοιμοι να αναβάλουμε την εκδήλωση μας με την προϋπόθεση ότι μπορείτε να μας διασφαλίσετε ότι αυτά τα ακραία στοιχεία που έχουν δείξει αυτές τις μέρες τη μισαλλοδοξία που τους χαρακτηρίζει με τις απειλές και τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά συνθήματα που προβάλλουν, δεν θα τους επιτραπεί να έλθουν στην περιοχή να προκαλούν και να επιτίθενται σε μετανάστες,  τουρκοκύπριους, νεολαίους και γενικά σε όσους νομίζουν ότι δεν ταιριάζουν με το χώρο της Φανερωμένης.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναβάλουμε την εκδήλωση μας για την Παρασκευή 3 Ιουνίου και θα σας παρακαλούσαμε να μας ανανεώσετε  την σχετική άδεια που μας παραχωρήσατε, για αυτή την ημερομηνία.  Σε αντίθετη περίπτωση βέβαια το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Αναμένουμε ότι θα πάρετε τη σωστή απόφαση και δεν θα επιτρέψετε σε ακραία εθνικιστικά στοιχεία να μπουν στην παλιά πόλη και να παρενοχλήσουν τους κατοίκους της.

Οργανωτική επιτροπή Φεστιβάλ Φανερωμένης

Advertisements

6 thoughts on “* Φεστιβάλ Φανερωμένης : Ανοικτή επιστολή προς τη Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας

 1. falies 12/05/2011 στο 1:50 ΜΜ

  Προς ακύρωση και οι δύο εκδηλώσεις

  Πρυτάνευσε τελικά η λογική, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτό και οι δύο προγραμματισμένες για αύριο εκδηλώσεις στην πλατεία Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία, τείνουν προς αναστολή.

  Μιλώντας το πρωί στον 107.6, ο κ. Κατσουνωτός είχε καταστήσει σαφές ότι σε καμία περίπτωση, δεν θα επιτραπεί η ταυτόχρονη πραγματοποίηση εκδηλώσεων αυτών, τις οποίες διοργανώνουν το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης και η Αντιρατσιστική Δράση.

  Διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα εξετάσει ανάρτηση από τον διαχειριστή της ιστοσελίδας του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης, στην οποία διατυπώνονται απειλές κατά ατόμου που εξέφρασε διαφωνία με τις θέσεις και τις τακτικές του Κινήματος.

  Πάντως το πρωί, και μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα κι Έφεξε» ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης Κρίνος Μακρίδης, είχε δηλώσει ότι η πορεία του Κινήματος θα πραγματοποιηθεί και η Αστυνομία έχει υποχρέωση να την φρουρήσει.

  Υποστήριξε ότι πρώτο το Κίνημα είχε λάβει την άδεια για την πραγματοποίηση της πορείας, την οποία χαρακτήρισε ειρηνική.

  «Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει και να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά τα δικαιώματα σταματούν εκεί που προάγεται ο ρατσισμός και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης επεισοδίων», ανέφερε στον 107.6 ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, Νίκος Τριμικλινιώτης. Όπως είπε, «έχουμε γνώση για το πώς οργανώνεται η Κίνηση Ελληνικής Αντίστασης» και σημείωσε πως «είναι ενδεικτικό των αντιλήψεων του Κινήματος το γεγονός ότι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας του, προβαίνει σε απειλές εναντίον όποιου εκφράζει διαφορετική θέση».

  «Δεν είναι η πρώτη φορά που ανυποψίαστοι πολίτες έπεσαν θύματα ρατσιστών», ανέφερε μιλώντας στον σταθμό μας η Δήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου, τονίζοντας ότι το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης προωθεί ρατσιστικές συμπεριφορές, μέσα από την ιστοσελίδα του. Έδωσε παράλληλα σαφή προειδοποίηση στις δύο ομάδες, οι οποίες προγραμματίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκδηλώσεις στο κέντρο της Λευκωσίας, ότι, αν δεν υπάρξουν υπαλλακτικές λύσεις, ο Δήμος θα προχωρήσει σε ακύρωση των εκδηλώσεων.

  Πηγή: Ράδιο 107,6

  12/05/2011 – 11:45

 2. falies 12/05/2011 στο 1:53 ΜΜ

  http://www.sigmalive.com/news/local/381877

  Προς αναστολή των δύο προγραμματισμένων για αύριο εκδηλώσεων στην πλατεία Φανερωμένης, τείνουν οι διοργανωτές των δύο ομάδων.

  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτό, οι μέχρι τώρα παραστάσεις και διαβουλεύσεις προς και με τους διοργανωτές των δύο εκδηλώσεων από διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η Αστυνομία, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και γίνονται δεύτερες και σοφότερες σκέψεις ώστε να ανασταλούν και οι δύο εκδηλώσεις.

  Οι δύο εκδηλώσεις, που είχαν προγραμματισθεί για την πλατεία Φανερωμένης και προκάλεσαν ανησυχίες για πρόκληση επεισοδίων, είναι το Πολυ-πολιτισμικό Φεστιβάλ Φανερωμένης και η πορεία του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης από τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού με κατάληξη την πλατεία Φανερωμένης για καταδίκη της κατοχής, του εποικισμού και της λαθρομετανάστευσης.

  «Ως Αστυνομία χαιρετίζουμε την ωριμότητα που επιδεικνύουν οι διοργανωτές, παρά τις αντίθετες απόψεις τους», είπε ο κ. Κατσουνωτός, σημειώνοντας ακόμα ότι πρυτανεύει η λογική,αφού οι αποφάσεις τους για αναστολή των εκδηλώσεων εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο συμφέρον».

  Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ένας εκ των δύο διοργανωτών εξασφάλισε άδεια από την Αστυνομία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ο κ. Κατσουνωτός εξήγησε ότι η Αστυνομία δεν έχει αρμοδιότητα να αδειοδοτεί την οποιαδήποτε εκδήλωση.

  Πρόσθεσε δε, πως ουδείς χρειάζεται άδεια για να πραγματοποιήσει την οποιαδήποτε εκδήλωση καθώς η ειρηνική συνάθροιση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη και επεσήμανε ότι η Αστυνομία έχει δικαίωμα να επέμβει κατασταλτικά για τη σύλληψη των παρανομούντων, μόνο σε περιπτώσεις που η πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης, ή συνάθροισης ξεφεύγει από τα νόμιμα πλαίσια.

  Στο πλαίσιο της όποια δημόσιας εκδήλωσης, η Αστυνομία παρέχει τροχαίες διευκολύνσεις και μεριμνά για την τήρηση του νόμου και της τάξης, συνέχισε και εξήγησε ακόμα ότι σε περίπτωση που για την όποια εκδήλωση υποβληθεί αίτημα για άδεια χρήσης μεγαφώνου, η Επαρχιακή Διοίκηση παραχωρεί σχετική άδεια αφού πάρει τις απόψεις της Αστυνομίας.

  Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Φανερωμένης δηλώνουν έτοιμοι να αναβάλουν την εκδήλωση

  Έτοιμοι να αναβάλουν την εκδήλωσή τους είναι οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Φανερωμένης, με τον όρο όμως να μην επιτραπεί στην ΚΕΑ να εισέλθει στην περιοχή Φανερωμένης

  Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Φανερωμένης δηλώνουν, σε ανακοίνωσή τους, την ετοιμότητα να αναβάλουν τον προγραμματισθέν για αύριο Φεστιβάλ, και να το πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 3 Ιουνίου, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, υπό την προϋπόθεση ότι οι Αρχές δεν θα επιτρέψουν «στα εθνικιστικά στοιχεία», όπως αναφέρεται, να εισέλθουν στην περιοχή Φανερωμένης.

  Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, επισημαίνουν ότι επειδή ο στόχος τους είναι ειρηνικός και δεν θα θέλουν με κανένα τρόπο να γίνουν οποιαδήποτε επεισόδια, τα οποία τους μόνους που θα βλάψουν είναι τους κατοίκους της περιοχής, τους επαγγελματίες της περιοχής, τους εργαζόμενους στην περιοχή, τους μετανάστες και τους νεολαίους, κοινοποίησαν στη Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας ότι είναι έτοιμοι να αναβάλουν την εκδήλωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλισθεί πως δεν θα επιτραπεί όπως αναφέρουν σε «αυτά τα ακραία στοιχεία που αυτές τις μέρες έχουν δείξει τη μισαλλοδοξία που τους χαρακτηρίζει με τις απειλές και τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά συνθήματα που προβάλλουν, να έλθουν στην περιοχή, να προκαλούν και να επιτίθενται σε μετανάστες, Τουρκοκύπριους, νεολαίους και γενικά σε όσους νομίζουν ότι δεν ταιριάζουν με το χώρο της Φανερωμένης».

  «Αναμένουμε από τις αρμόδιες Αρχές ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση και δεν θα επιτρέψουν σε ακραία εθνικιστικά στοιχεία να μπουν στην παλιά πόλη και να παρενοχλήσουν τους κατοίκους της», προσθέτουν, συμπληρώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

  ΚΕΑ: «Θέλουμε να καθαρίσουμε τη Φανερωμένη από τη βρωμιά»

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΑ (Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης) Κρίνος Μακρίδης, δήλωσε στο Sigmalive ότι στόχος του Κινήματος είναι «να καθαρίσουν τη Φανερωμένη από την βρωμιά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

  Ο κ. Μακρίδης καταγγέλλει τον Δήμο Λευκωσίας ότι «εσκεμμένα» έδωσε άδεια στους οργανωτές της αντιρατσιστικής οργάνωσης, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι όλα συμπτώσεις και να συνέπεσε η εκδήλωση μας με τη δική τους».

  Τα βέλη του έστρεψε και εναντίον του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο κ. Μακρής, γνωρίζει την κατάσταση αλλά παρόλα αυτά δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια.

  Από την πλευρά του, ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι από τη στιγμή που μια οργάνωση ζητά άδεια για κάποια εκδήλωση, αφού πρωτίστως συμβιβαστεί με κάποιους όρους, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να την παραχωρήσει.

 3. Λ 12/05/2011 στο 2:16 ΜΜ

  Μια μικρή ενημέρωση, χρήσιμη ηχώ από το παρελθόν, αφιερωμένη στο Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4617986

 4. falies 12/05/2011 στο 2:52 ΜΜ

  Το ΚΕΑ ανακοίνωσε αναστολή της πορείας του προς τη Φανερωμένη

 5. falies 12/05/2011 στο 6:51 ΜΜ

  Φεστιβάλ Φανερωμένης, 12/5/2011

  Ανακοίνωση:
  Κατόπιν των εξελίξεων και της απόφασής μας για αναβολή της πολυπολιτισμικής μας εκδήλωσης σε περίπτωση που οι ακραίοι εθνικιστές δεν θα προέλαυναν στις γειτονιές μας, το 1ο Φεστιβάλ Φανερωμένης αναβάλλεται για το άμεσο μέλλον. Χαιρόμαστε που η παλιά πόλη της Λευκωσίας θα παραμείνει ανέπαφη από εθνικιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις και που η ειρηνική συνύπαρξή μας, κατοίκων και θαμώνων, δεν θα διαταραχθεί.
  Το φεστιβάλ μας ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις και διαχωριστικές γραμμές αναβάλλεται, παρόλ’αυτά η πλατεία θα σφίζει από ζωή και παραμένει ανοιχτή προς όλους.

  Announcement:
  Following the developments and our decision to postpone our multicultural event if extreme nationalists didn’t enter our neighborhoods, the 1st Faneromeni Festival is postponed for the foreseeable future. We are pleased that the old city of Nicosia will remain intact from nationalist and xenophobic attitudes and the peaceful coexistence of our residents and people who visit the area on a regular basis, will not be disturbed.

  Our festival against all forms of discrimination and divisions is postponed, nevertheless the square will be full of life and open to all.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s