* Περιβαλλοντική καταστροφή και σκοταδισμός του 21ου αιώνα

Του Θάνου Ανδρίτσου

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα sites για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής είναι το climateandcapitalism, που το διαχειρίζεται μια ομάδα οικο- σοσιαλιστών, στην οποία συμμετέχει και ο Ian Angus.

Στις 12 Απριλίου αναρτήθηκε στο site μια μικρή και πολύ ενδιαφέρουσα είδηση που θα αναδημοσιεύσουμε μεταφρασμένη:

Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ ψήφισαν ενάντια στην επιστήμη

Για τους κυβερνήτες της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο, η επιστήμη είναι απλά ένα θέμα άποψης …

Στις 6 Απριλίου, τρία μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων πρότειναν την παρακάτω τροπολογία για ένα νομοσχέδιο υπό συζήτηση:“Το κογκρέσο δέχεται τα επιστημονικά πορίσματα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος ότι οι αλλαγές που συντελούνται στο κλίμα, οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στις ανθρώπινες δραστηριότητες, που συνεπάγονται σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την πρόνοια.”

Η τροποποίηση δεν πρότεινε οποιαδήποτε ενέργεια- επέτρεψε απλά τα μέλη του Σώματος να δηλώσουν έστω αν συμφωνούν η όχι με τις ακράδαντες επιστημονικές αποδείξεις.

Η τροπολογία απορρίφθηκε 240 έναντι 184.

Τρομακτικό…

Και πράγματι είναι. Γιατί δεν κρίνεται το αν και τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιστραφεί η καταστροφή του πλανήτη και του ανθρώπινου πολιτισμού. Δεν συζητιέται αν τα μέτρα υπεράσπισης του περιβάλλοντος θα είναι χαλαρά ή αυστηρά, αν μπορεί στα πλαίσια του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή, αν χρειάζεται αλλαγή οικονομικοπολιτικού συστήματος και μοντέλου ανάπτυξης και παραγωγής. Τίθεται ύπο αμφισβήτηση αν οι αλλαγές στο κλίμα προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ή είναι επιλογές της ίδιας της φύσης. Υποστηρίζεται ότι δεν προήλθαν, άρα και ούτε μπορούν να αποτραπούν από τον άνθρωπο και τις παγκόσμιες πολιτικές.

Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική ειδικά για τη στιγμή που έλαβε χώρα. Μόλις ένα μήνα τη νέα πυρηνική τραγωδία της Ιαπωνίας. Τη στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίζεται καθημερινά με ειδήσεις και αναλύσεις για τις δολοφονικές ευθύνες του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Αν βέβαια κάποιος περίμενε ότι αυτή τη στιγμή, θα μπορούσαν να υπάρξουν για τα μάτια του κόσμου, δηλώσεις και ψεύτικες δεσμεύσεις για μια διαφορετική πολιτική απέναντι στο περιβάλλον θα ήταν επικίνδυνα αφελής. Γιατί, ο καπιταλισμός, ειδικά μέσα στην δομική του κρίση, λέει ξεκάθαρα στους εργαζόμενους της υφηλίου. “Για να σωθώ θα ρίξω στον Καιάδα και εσάς και τον πλανήτη που ζείτε”. Επομένως το θέμα έχει τεθεί και αυτό που αναμένεται και επιδιώκεται είναι η απάντηση.

Έτσι, ο σκουριασμένος σκοταδισμός της θρησκόληπτης Αμερικής είναι η μια μόνο όψη του νομίσματος. Στην άλλη είναι πάντα η πολύ “πραγματιστική” πλευρά της οικονομικής τρομοκρατίας.

http://ilesxi.wordpress.com/2011/04/14/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B1/#more-648

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s