* Για τα πραγματικά αίτια πίσω που την σημερινή ρατσιστική έξαρση

Δημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο μιας ομάδας Κυπρίων εργαζομένων που κυκλοφορεί μέσα από ήμεηλς για το ζήτημα της ρατσιστικής υστερίας που κάποιοι προωθούν για τα δικά τους ταξικά συμφέροντα.  Η ομάδα Κυπρίων εργαζομένων (τζιαι με κατώτατο μισθό) μας θυμίζει τα αυτόνοητα, που κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν και βάζει μπροστά την ταξική διάσταση ως κεντρική για τον ευρύτερο αντι-ραστιστικό αγώνα.

 

Άμα φκαινει ο ρατσισμός περίπατο, οι «ξένοι» εν απλά η δικαιολογία – ο πραγματικός στόχος εν οι Κύπριοι

 

Το επεισόδιο με την επίθεση μιας ομάδας παλαιστίνιων εναντίον ενός αστυνομικού στην Λάρνακα έγινε αφορμή για να φκαλουν μερικοί, πάλε, τον ρατσισμό τους περίπατο. Με αναμενόμενο αποτέλεσμα: στο τέλος μια ομάδα μαθητών, οργανωμένων σε ένα κλίμα υστερίας που εκαλιεργουσαν μερικοί στην Λάρνακα , επιτέθηκαν σε παλαιστίνιους μαθητές τζαι μαθήτριες. Το ήθος τζηνων που οργάνωσαν την επίθεση ήταν το γνωστό: 100-150 άτομα προσπαθούσαν να λυντσάρουν 15. Έτσι εν η παλληκαρκα μερικών. Το ότι ήταν νεαροί αναγιωμενοι στην εκτόνωση των γνωστών κερκίδων της περιοχής, και οι οποίοι μάλλον εκουρτιστηκαν που άλλους, είναι ίσως κάποιο ελαφρυντικό.

Όσοι όμως οργάνωναν τζηνες τις ημέρες εκδηλώσεις δαιμονοποιωντας [μέσα από ψέματα και παραποιήσεις] την παλαιστινιακή κοινότητα, έχουν η δεν έχουν ευθύνες;

Διότι αν το πραγματικό ζήτημα ήταν η επίθεση ενάντια στον αστυνομικό, τότε προφανώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι το ζήτημα το ανάλαβε η δικαιοσύνη: είχαν προσαχθεί οι ύποπτοι στην δικαιοσύνη τζαι εισιεν ανακοινωθεί ότι θα απελαθούν όσοι ενήλικες θα εκαταδικαζονταν σαν εμπλεκόμενοι. Όμως όσοι εκαλιεργουσαν για μέρες το κλίμα μίσους τζαι τελικά [άμεσα η έμμεσα] οργάνωσαν την επίθεση στο Λύκειο Βεργίνας ήθελαν προφανώς να συντηρήσουν την κρίση – όπως τα ΜΜΕ που έδειχναν και ξαναέδειχναν το κλπ των 30 δευτερόλεπτων που φαίνεται ότι κάποιοι κτυπούν τον αστυνομικό. Για να φαίνεται σαν κάτι παρατεταμένο, για να καλλιεργήσουν το μίσος που είδαμε το πρωί με τα αφηνιασμένα παιδιά να θέλουν να κτυπήσουν άλλα παιδιά. Η συντήρηση της υστερίας. Τζαι στην βουλή ο Κουλιας δήλωσε ότι ήταν σε «απελπισία» γιατί εν τον άφηναν να κάμει πάλε ρατσιστικό show, τζαι να προσφέρει τον οβολό του στο μίσος: εκαθυστεραν η αίτηση του να συζητηθεί πρόταση να διουν στους πολιτικούς πρόσφυγες 20% του αντιστοίχου επιδόματος για τους κύπριους λήπτες βοηθήματος [ οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι είναι οι μόνοι μη-κύπριοι που παίρνουν βοήθημα, είναι 2-3% του συνόλου]. Οϊ ρε Κουλια να τους αφήκουν να πεινούν, να πεθάνουν που την πεινα τζαι να σου στείλουν σε οπτικογραφηση τα τελευταία τους στιγμιότυπα.

Πόσον άρρωστος μπορεί να εν ένας άνθρωπος;

Ποσην κατζιαν του άφησαν μέσα του τούτου του τύπου για να φκαλει στην κυκλοφορία τόση αθλιότητα;

Κατά τα αλλα ο Κουλιας είναι ο βουλευτής που έχει οικειοποιηθεί δημόσια γη για προσωπικα συμφεροντα τζαι ζει άνετα με τα επιδόματα που τους φόρους μας – τρώει που μισθούς ψηλούς τζαι θα πάρει κόντρα συντάξεις πουλοντας λουβανες στην Βουλή. Που στο τέλος απλά θα μας εκθέσουν σαν χώρα. Αλλά ο Κουλίας θα παίρνει τα επιδόματα του τζαι για να μεν το προσέξουμε θα φωνάζει για κάποιους άλλους.

 

Η μικρότητα τζαι η αθλιότητα όμως δεν ήταν χαρακτηριστικό μόνο ενός τύπου όπως ο Κουλιας. Ο Ιωνας Νικολάου του Δησυ [που σαν κόμμα δηλώνει φιλελεύθερο τζαι «ευρωπαϊκό»] εδηλωσεν ότι η επίθεση εναντίον του αστυνομικού «επιβεβαιώνει» ότι υπάρχουν «εγκληματικά στοιχεία» ανάμεσα στους πολιτικούς πρόσφυγες. Όπως, κατ’αναλογια, άμα γίνονται επεισόδια σε μια πόλη φταιουν ουλλοι οι κάτοικοι; Άμα γίνονται επεισόδια στα γήπεδα φταιουν ουλλοι για το τι κάμνουν μερικοί; Το να ταυτίζει κάποιος μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με την συμπεριφορά μερικών είναι το πιο κλασικό σύμπτωμα ρατσισμού. Και όμως αυτός ο κύριος είναι και επικεφαλής της επιτροπής «θεσμών και άξιων» της βουλής. Για να μην νομίσει κάποιος ότι αυτό είναι απλά κάτι που ξέφυγε του κ. Ιωνά, να αναφέρουμε επίσης ότι ήταν στην κερκίδα όταν μια άλλη ομάδα αφηνιασμένων «ανεγκέφαλων» [όπως τους αποκάλεσε τζάι ο ηγέτης του κόμματος του] επιτέθηκαν σε 15 μέλη μιας τούρκικης ομάδας. Ο Ιωνας δεν ήβρε μια λέξη να πει. Τόση συνέπεια. Ενώ συνήθως εσιει πολλά να πει άμα γίνονται επεισόδια από οπαδούς άλλων ομάδων – εκτός του αποελ εννοείται. Οι αξιες του Ίωνα εν πάντα «παράξενα» συμφεροντολογικές. Άμα έγινε η επίθεση των τραμπούκων ενάντια στα 15 παιδια των παλαιστινίων ο κ. Ίωνας ειπεν μας ότι φταίει η «μεταναστευτική πολιτική».

Τούτος ο τύπος δινει την εντύπωση οτι τζαι πτώμα να εισιεν μπροστά του [λόγω της υστερίας την οποία ενθαρρύνει έμμεσα] ήταν να κοιτάξει αλλού τζαι να κατηγορήσει κάποιους αντιπάλους του.

Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κάποιος για να θκιακονησει λλιους ψήφους φανατικών;

Την πιο άθλια συμπεριφορά όμως, τζαι λόγω ιστορικών καταβολών, είχαν την στελέχη της Εδεκ. Η Εδεκ, για όσους θυμούνται, είχε, για δεκαετίες, τους παλαιστίνιους σαν σύμβολο. Οι κακές γλώσσες έλεγαν [και λένε] ότι ο Λυσσαριδης έκαμεν πολλά λεφτά με τις συναλλαγές του με τον αραβικό κόσμο. Τζαι στα θετικά, η Εδεκ, που έκφρασε την αντίσταση στον φασισμό την δεκαετία του 70, κουβαλούσε περήφανα τα σύμβολα και την ταύτιση με την παλαιστινιακή αντίσταση. Σήμερα μετά από το πρώτο επεισόδιο στο γραφείο ευημερίας στην Λάρνακα, ο Κουταλιανος της Εδεκ εφκαλεν επίσης λόγους όπου εταυτιζεν την πράξη των λίγων με τους μετανάστες συνολικά τζαι την παλαιστινιακή κοινότητα. Αλλά την αθλιότητα του βουλευτή Γ. Βαρνάβα δεν την φτάνει κανένας. Ενώ είχε γίνει ήδη το πρωί η επίθεση ενάντια στα παιδια στο Λύκειο Βεργίνας, ο Βαρνάβας παρέλασε το βράδυ στην πορεία μίσους ενάντια στους παλαιστίνιους.

Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κάποιος;

Τούτος ο άνθρωπος σε λλιον θα πανηγυρίζει για τα βασανα των παλαιστίνιων που το 1948.

Αυτή είναι η Εδεκ;

Δεν υπάρχει πια πάτος;

Να δούμε λοιπόν πόση ιστορική μνήμη έχει μείνει όταν θα έρθουν οι εκλογές.

Γιατί εδώ πρόκειται για ιστορικό θράσος – ένας τύπος που καμώνεται ότι ανήκει σε ένα «ευρωπαϊκό» σοσιαλιστικό κόμμα συμμετέχει σε μια νεοφασιστική σύναξη.

 

Όποιος νομίζει ότι όλα αυτά είναι απλά έκφραση μια επίθεσης μίσους ενάντια σε μια ομάδα ξένων και αδύνατων, κάμνει λάθος. Τουτη η νοοτροπία μπορεί να προσπαθεί να δαιμονοποιησει μια μικρή κοινότητα μεταναστών, αλλά ο στόχος είναι εσωτερικός. Τζαι στο εσωτερικό, σε εμάς του Κύπριους, θα καταλήξουν οι συνέπειες αυτού του μίσους, των παραποιήσεων τζαι των ψεμάτων που κυκλοφορούν μερικοί – όπως έγινε τζαι το 1974. Ήδη τον τελευταίο καιρό αρχίζει να φαίνεται ότι ίδιοι οι οποίοι καλλιεργούν την υστερία ενάντια στους μετανάστες και ιδιαίτερα τους πολιτικούς πρόσφυγες [σαν τον εύκολο στόχο], πρωτοστατούν επίσης στις επιθέσεις ενάντια στους Κύπριους. Η επίθεση στο Λύκειο Βεργίνας ήταν τζαι μια επίθεση ενάντια στους Κύπριους μαθητές οι οποίοι ήθελαν να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές/μαθηματα τους – με το ίδιο θράσος του ψέματος με το οποίο ο Κουλιας ανέμιζε την ψεύτικη επιταγή για μετανάστες, διάφοροι εκαλιεργουσαν ψέματα για να κλείσουν το σχολείο.

Αλλά το ζήτημα πάει βαθύτερα. Όπως παρατήρησαν πρόσφατα και οι συντεχνίες οικοδόμων, συχνά οι ίδιοι οι οποίοι καλλιεργούν τον ρατσισμό, είναι και οι εργοδότες μεταναστών με πολύ χαμηλούς μισθούς. Η πρακτική είναι απλή: ξέροντας ότι οι μετανάστες είναι απαραίτητοι στην κυπριακή οικονομία και ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ένωσης υπάρχουν δεδομένα για τον σεβασμό όλων των ανθρώπων, καλλιεργούν κλίμα ρατσισμού για να μπορούν να εργοδοτουν τους μετανάστες [νόμιμους η παράνομους] πολύ πιο φθηνά. Ο φοβισμένος μετανάστης είναι εύκολη λεία – και θα εργοδοτηθει με πολύ πιο χαμηλό μισθό. Η θα πληρώσει ότι έχει και δεν έχει στα κυκλώματα δικηγόρων – που συχνά παίζουν τον διπλό ρόλο.

Τα παραδείγματα αυτής της [συνειδητής η απλά πρακτικής] στρατηγικής είναι ήδη εδώ: Ο Νικόλας Παπαδόπουλος λ.χ. εξαπέλυσε πρόσφατα επίθεση ενάντια στην αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί, λέει, αυτή η αύξηση έγινε «για τους ξένους εργάτες». Το ότι λέει ψέματα είναι δεδομένο για τον εν λόγω κύριο – πρόσφατα έγινε ρεζίλι όταν αποκαλύφθηκε ότι έκανε θέμα στην βουλή για τον επικεφαλής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης με ψευδή στοιχεία. Όμως εδώ το ζήτημα είναι ευρύτερο από την συνηθισμένη προσωπική εμπάθεια με την οποία πολιτεύεται. Ο Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος και οι πελάτες του είναι πλούσιοι και εκατομμυριούχοι. Και αυτοί φυσικά δεν θέλουν κατώτατο μισθό, ούτε αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομενων. Προτιμούν να υπάρχουν εξευτελιστικοί μισθοί – για να εκμεταλλεύονται πιο εύκολα τους ξένους και για να πληρώνουν ακόμα και στους Κύπριους μισθούς πείνας. Δεν ξέρει ο Νικόλας, τον οποίο έβαλε στην βουλή ο μπαμπάς του, ότι υπάρχουν χιλιάδες Κύπριοι με κατώτατο μισθό; Πωλήτριες, νεαροί απόφοιτοι κλπ; Προφανώς δεν τον ενδιαφέρει. Θέλει να κοπούν οι κατώτατοι μισθοί για να ευκολύνονται οι πελάτες τους – αυτοί που τον πληρώνουν στο δικηγορικό του γραφείο, αυτοί που τον κάνουν να νοιώθει ότι έχει εξουσία. Όπως άλλωστε έκανε και με την προσπάθεια να μην περάσει ο φόρος για τους πλούσιους. Και μετά γυρίζει και κατηγορά τους μετανάστες. Ο ρατσισμός είναι σταχτη στα μάτια.

Ένας άλλος δικηγόρος εκφραστής της διπλοπροσωπίας και των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από την καλλιέργεια του ρατσισμού είναι ο Ρικκος Ερωτοκριτου. Όταν δημοσιεύτηκε πρόσφατα ότι ήταν ο δικηγόρος νεοφασιστικής οργάνωσης, βγήκε και είπε ότι είναι και δικηγόρος πολιτικών προσφύγων.

Πολύ χρήσιμο.

Προφανώς οι φασίστες πελάτες του δημιουργούν κλίμα για να πληρώνουν πιο ακριβά οι πολιτικοί πρόσφυγες πελάτες.

Αυτά είναι τα νούμερα της βουλής. Ζουν εις βάρος μας. Παίρνουν μισθούς και συντάξεις για να καμώνονται ότι κάνουν κάτι – και μερικοί από αυτούς έχουν πρόβλημα με τον κατώτατο μισθό των υπολοιπων πολιτων, τζαι άμα δυσκολέψουν τα πράματα αρχίζουν να ψάχνουν για στόχους δαιμονοποιησης.

Για να εκφοβίσουν. Οϊ μόνο του αδύνατους , αλλά τζαι την υπόλοιπη κοινωνία. Γιατί η επίθεση ενάντια στα παιδια στην Λάρνακα δεν είχε στόχο μόνο του Παλαιστίνιους – είχε στόχο και τον εκφοβισμό των Κυπρίων μαθητών.

Πρέπει να αντλήσουμε από τα αποθέματα αντίστασης τζαι οράματος που εισει τούτη η κοινωνία τζαι να μεν αφηκουμε τον φόβο που προσπαθούν να περάσουν οι λλιοι να κυριαρχησει στις πράξεις τζαι στο μυαλό.

Τζαι ενεν μόνο η μνήμη – είναι και το μέλλον. Σήμερα δεν μπορούμε πια να κρυφκουμαστεν πίσω που αυταπάτες ότι δεν μας βλέπει κανενας. Έχουμε υποχρεώσεις στους θεσμούς [την Ε.Ε., τον ΟΗΕ, τα διεθνή δικαστήρια] στους οποίους ανήκουμε σαν Κυπριακή Δημοκρατία – τζαι από όπου αντλούμε την νομιμοποίηση που μας επιτρέπει να είμαστε δαμαι τζαι να παράγουμε, με την βοήθεια των μεταναστών, τον πλούτο που έχουμε σαν κοινωνία.

Πρεπει το ερωτημα να μπει με σαφηνεια στην καθημερινοτητα μας: θα μπορουσαμε να εχουμε το βιοτικο επιπεδο που απολαμβανουμε χωρις την βοηθεια των μεταναστων; Ειτε στις εργασιες που δεν θελουμε πια να κανουμε, ειτε στις αναγκες που δεν μπορουμε πια να καλυπτουμε – από το σπιτι, μεχρι το αναγιωμα των μωρων, μεχρι την φροντιδα για τους ηλικιωμενους; Είναι αυτονοητο δεδομενο της οικονομικης πραγματικοτητας ότι αυτή η εργασια δημιουργα πλουτο και ευημερια.

Τζαι γυρον μας υπάρχουν άνθρωποι τζαι θεσμοί που βλέπουν. Στο Λύκειο της Λάρνακας υπήρχαν ευρωπαίοι μαθητές που μόλις είχαν φύει. Το ΕΔΑΔ πρόσφατα αποφάσισε ότι οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στην Ελλάδα είναι τόσο κακές που συνιστούν είδος «βασανιστηρίων η απάνθρωπης και εξευτελιστικής συμπεριφοράς». Άσε να φτάσουν τα νέα του Κουλία τζαι του Βαρνάβα τζηκατω τζαι θα δούμε ποιοι θα κάμνουν χαζιν.

Το μέλλον ανήκει σε οσους θεωρουμε τζαι βιωνουμε σαν αυτονοητη την συνυπαρξη με τον «Άλλο» -σαν οικονομικο, πολιτιστικο τζαι οικονομικο δεδομενο. Γιατί εν η εμπειρία μας τζαι η ιστορία μας σε τούτο τον χώρο να ζούμε με «Άλλους», αλλά τζαι γιατί έτσι προδιαγράφεται η ιστορική μας πορεία, σαν κοινωνιας, στα πλαισια της Ε.Ε. αλλα τζαι της γεωγραφικης μας περιοχης. Σε τουτα τα πλαισια η αντίσταση στον ρατσισμό εν θέμα ηθικης, αξιοπρέπειας αλλά τζαι αγώνας για τα δικαιώματα μας ενάντια σε όσους χρησιμοποιούν την δαιμονοποιηση των μεταναστών για να προωθουν τα δικα τους συμφεροντα εναντια στο «κοινο καλο».

Ομαδα Κυπριων Εργαζομενων

[τζαι με κατωτατο μισθο]

Advertisements

One thought on “* Για τα πραγματικά αίτια πίσω που την σημερινή ρατσιστική έξαρση

  1. aceras 20/02/2011 στο 6:34 ΜΜ

    Πολλά καλά το λαλείτε. Προπονιούνται πάνω στους μετανάστες για να δράσουν πας τους Κυπραίους τζιαι ιδίως αν έρτουν τα πράματα με τρόπον που να λυθεί το Κυπριακό. Τότε θα χρειαστούν τζιαι την βία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s