* Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους της Αιγύπτου

-Χιλιαδες ανθρωποι περασαν το βραδυ στην πλατεια Tahrir,χωρις προβληματα απο τους παρακρατικους του Μουμπαρακ,αναφερθηκαν καποιες επιθεσεις που αποκρουστηκαν.Ο κοσμος παραμενει.

απο το pressproject
-Η συμμαχία των κινημάτων νεολαίας που συμμετέχουν στην εξέγερση στην Αίγυπτο, σχηματίζει μια επιτροπή 25 ατόμων – εξουσιοδοτημένη να διαπραγματεύεται για λογαριασμό τους. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από την Αίγυπτο και τη διασπορά. Κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνονται και δύο νομπελίστες: Ο Ελ Μπαραντέι και ο Αχμέντ Ζεβαίλ, καθηγητής χημείας στο Caltec και μέλος της ομάδας των επιστημονικών συμβούλων του Ομπάμα
(Al Ahram)
-Το Κίνημα Νεολαίας της 6ης Απριλίου των εξεγερμένων στην Αίγυπτο όρισε συμβολικά ως εκπρόσωπό του τον αγνοούμενο διαδηλωτή Wael Ghonim, 30χρονο Αιγύπτιο εργαζόμενο στο Google

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1257771

………………

Στη Λευκωσία

Με πανό που έγραφε «Egypt and the Arab world. Solidarity for Freedom, Power to the people, No Nations – No Dictators» συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι στους Εγυπτιους, το αντιεξουσιαστικό μπλόκ και σύντροφοι στο «ΟΧΙ», όπου και ενώθηκε με αυτό των Αιγυπτίων μέχρι την πρεσβεία.
Έντονο το αίσθημα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης, παλμός με συνθήματα όπως, «η αλληλεγγύη το όπλο των λαών – πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών», «one solution revolution», «power to the people» και άλλα πολλά στα Αραβικά. Μοιράστηκαν αρκετά κείμενα, ενώ υπήρξε ισχυρή αστυνόμευση στην αφετηρία και γύρω απ΄τη πρεσβεία. Συμμετοχή σχετικά μικρή 80-100.

http://steki-dromou.blogspot.com/2011/02/blog-post_05.html

4 thoughts on “* Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους της Αιγύπτου

 1. falies 05/02/2011 στο 9:11 ΜΜ

  Δε θα σωπάσεις!Είτε είσαι χριστιανός, είτε είσαι μουσουλμάνος, είτε είσαι Άθεος!Θα απαιτήσεις τα αναθεματισμένα δικαιώματά σου!Και θα τα κερδίσουμε..Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο!Δε θα μας φιμώσουν ποτέ!

 2. falies 06/02/2011 στο 6:02 ΜΜ

  http://anarkismo.net/article/18724

  Συνέντευξη με έναν αναρχικό ακτιβιστήστην Πλατεία Ελευθερίας (Tahrir) στο Κάιρο

  Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις επιτροπές που έχουν συσταθεί για να προστατεύσουν τους δρόμους πιο ισχυρές, προσπαθώντας να τις μετατρέψουμε σε πραγματικά συμβούλια.

  – Πες μου το όνομά σου και απο ποια οργάνωση είσαι.

  – Είμαι ο Νιντάλ Tahrir από τη Black Flag (Μαύρη Σημαία) μια μικρή ομάδα αναρχοκομμουνιστών στην Αίγυπτο.

  – Ο κόσμος παρακολουθεί την Αίγυπτο και επίσης οργανώνει δράσεις αλληλεγγύης. Εντούτοις, λόγω του ότι το Διαδίκτυο έχει διακοπεί οι πληροφορίες αυτές είναι δύσκολο να βρεθούν. Μπορείς να μου πεις τι συνέβη στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα; Ποια είναι η προοπτική σας;

  – Η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή. Ξεκινήσαμε με ένα κάλεσμα για μια ημέρα οργής εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ στις 25 Ιανουαρίου. Κανείς δεν περίμενε ότι ένα τέτοιο κάλεσμα μπορεί να έγινε από μια χαλαρή ομάδα ή μια σελίδα στο Facebook. Δεν είμαστε πραγματικά οργανωμένοι και δεν «είμαστε όλοι Khalid Said». Ο Khalid Said ήταν ο νεαρός σκοτώθηκε από την αστυνομία του Μουμπάρακ στην Αλεξάνδρεια το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν αυτή την Τρίτη που άρχισαν τα πάντα. Ήταν ο σπινθήρας που άναψε την πυρκαγιά.

  Την Τρίτη αυτή έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις σε κάθε αιγυπτιακή πόλη. Την Τετάρτη άρχισε η σφαγή, με την απόπειρα να διαλυθεί η καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Tahrir, την Τρίτη αργά το βράδυ και συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες. Ιδιαίτερα στην πόλη του Σουέζ, που έχει ιδιαίτερη αξία σε κάθε αιγυπτιακή καρδιά αφού ήταν το κέντρο της αντίστασης κατά του σιωνισμού το 1956 και το 1967. Στην ίδια περιοχή όπου πολέμησαν τα στρατεύματα του Σαρόν στον αιγυπτιο-ισραηλινό πόλεμο. Η αστυνομία του Μουμπάρακ έχει κάνει μια σφαγή, καθώς τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν, από βόμβες αερίου, σφαίρες από καουτσούκ και κανονικά πυρά. Επίσης χρησιμοποίησαν και μια παράξενη κίτρινη ουσία κατά των συγκεντρωμένων που μπορεί να είναι αέριο μουστάρδας.

  Την Παρασκευή καλέστηκε η Jumu’ah της Οργής. Jumu’ah στα αραβικά είναι η Παρασκευή, που είναι το εθνικό Σαββατοκύριακο στην Αίγυπτο και σε πολλές ισλαμικές χώρες επίσης. Είναι ιερή ημέρα για το Ισλάμ λόγω των μεγάλων προσευχών αυτήν την ημέρα. Ονομάστηκε Προσευχή Jumu’ah και είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις μετά από αυτή την προσευχή.

  Το μεσημέρι η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει τις πορείες με κάθε δύναμη και με βία, και έτσι έγιναν πολλές συγκρούσεις στο Κάιρο. (Στο κέντρο της πόλης, στο Mattareyah ανατολικά του Καΐρου) και σε όλη την Αίγυπτο, ειδικά στο Σουέζ, την Αλεξάνδρεια και τη Mahalla (στο Δέλτα, ένα από τα κέντρα της εργατικής τάξης). Από το μεσημέρι μέχρι το ηλιοβασίλεμα ο λαός διαδήλωνε στο Κάιρο, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία στην Πλατεία Tahrir μέχρι την κατάργηση του καθεστώτος Μουμπάρακ, φωνάζοντας το σύνθημα «Ο λαός απαιτεί απομάκρυνση του καθεστώτος». Κατά το ηλιοβασίλεμα, γύρω στις 5 μ.μ., ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε απαγόρευση της κυκλοφορίας αναπτύσσοντας το στρατό σε κάθε πόλη. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας ακολούθησε μια καλά προγραμματισμένη και σχεδιασμένη απόσυρση της αστυνομίας, που αντικαταστάθηκε από εγκληματίες και κακοποιούς που ονομάζονται Baltagayyah, και που απελευθερώθηκαν επίτηδες από πολλές αιγυπτιακές φυλακές για να τρομοκρατήσουν το λαό.

  Ωστόσο, ούτε η αστυνομία ούτε τα πολλά στρατεύματα μπορούσαν να ελέγξουν τους δρόμους. Οι άνθρωποι φοβήθηκαν και ακολούθησε ένα μπαράζ ειδήσεων στα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια. τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες, ότι σε πολλές πόλεις πλιατσοκιλόγοι, κλέφτες και άλλοι ανοίγουν πυρ στο λαό. Έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να οργανώνονται συγκροτώντας επιτροπές για να εξασφαλίσουν κάθε δρόμο. Ήταν ευπρόσδεκτο από το καθεστώς το ότι οι άνθρωποι φοβήθηκαν για την αστάθεια στη χώρα, αλλά από ένα σημείο και μετά θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από εδώ για να συγκροτήσουμε εργατικά συμβούλια.

  – Την Τετάρτη υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Μουμπάρακ και των διαδηλωτών. Είναι αυτός ο σωστός τρόπος να το περιγράψω; Ποιοι είναι οι «υποστηρικτές Μουμπάρακ;» Πώς οι συγκρούσεις αυτές επηρεάζουν τη συμπεριφορά της μέσης αιγυπτιακής εργατικής τάξης;

  – Είναι απολύτως λάθος να τις αποκαλούμε συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Μουμπάρακ και των διαδηλωτών. Στη διαδήλωση των υποστηρικτών συμμετείχαν πολλοί Baltagayyah και μυστική αστυνομία που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές στην Πλατεία Tahrir. Η επίθεση άρχισε αμέσως μετά την ομιλία του Μουμπάρακ και επίσης μετά την ομιλία του Ομπάμα.

  Προσωπικά πιστεύω ότι ο Μουμπάρακ αισθάνεται σαν βόδι που το σφάζουν και προσπαθεί να ρίξει το αίμα του πάνω στους σφαγείς του. Αισθάνεται σαν το Νέρωνα που ήθελε να κάψει την Αίγυπτο πριν από την απομάκρυνσή του, προσπαθώντας να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι είναι εγγυητής της σταθερότητας, της ασφάλειας και της προστασίας. Με τον τρόπο αυτό σημείωσε μια κάποια πρόοδο καθώς η ιερή εθνική συμμαχία έχει πλέον συγκροτηθεί εναντίον των Tahrirites (των διαδηλωτών στην πλατεία Tahrir) και της Κομμούνας της Tahrir.

  Πολλοί άνθρωποι, ειδικά της μεσαίας τάξης, λένε ότι οι διαδηλώσεις πρέπει να σταματήσουν επειδή η Αίγυπτος φλέγεται ήδη και η πείνα έχει αρχίσει. Αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι μόνο μια υπερβολή. Κάθε επανάσταση έχει τις δυσκολίες της. Ο Μουμπάρακ προσπαθεί με το φόβο και τον τρόμο να μείνει περισσότερο στην εξουσία. Προσωπικά, θέλω να πω, ότι ακόμη και αν οι διαδηλωτές ήταν οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης, ακόμη και αν ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει, πρέπει να φύγει λόγω της ανικανότητάς του να ασχοληθεί με την κατάσταση αυτή εδώ και τώρα.

  – Τι βλέπεις να συμβαίνει την επόμενη εβδομάδα; Πώς η θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσειτην κατάσταση;

  – Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι θα συμβεί αύριο ή την επόμενη εβδομάδα. Ο Μουμπάρακ είναι ηλίθιος και πεισματάρης και τα αιγυπτιακά ΜΜΕ θα διεξάγουν τη μεγαλύτερη εκστρατεία στην ιστορία τους για να εμποδίσουν τις διαδηλώσεις της προσεχούς Παρασκευής, 4 Φεβρουαρίου. Έχει καλεστεί μια άλλη πορεία εκατομμυρίων στην Tahrir με την ονομασία «Jumu’ah Σωτηρίας». Η θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ μας επηρεάζει περισσότερο από τις διαδηλώσεις. Ο Μουμπάρακ είναι τέτοιος προδότης που θα μπορούσε να σκοτώσει όλο το λαό, αλλά δεν θα μπορούσε να πει όχι στα αφεντικά του.

  – Ποια είναι συμμετοχή των αναρχικών της ταξικής πάλης; Ποιοι είναι οι σύμμαχοί τους;

  – Ο αναρχισμός στην Αίγυπτο δεν αποτελεί μεγάλη τάση. Μπορείτε να βρείτε μερικούς αναρχικούς, αλλά δεν είναι μια μεγάλη τάση ακόμα. Οι αναρχικοί στην Αίγυπτο συμμετέχουν και στις διαδηλώσεις και στις λαϊκές επιτροπές για την υπεράσπιση των δρόμων από τους κακοποιούς. Οι αναρχικοί στην Αίγυπτο φέρνουν κάποια ελπίδα σε αυτά τα συμβούλια. Οι σύμμαχοι των αναρχικών στην Αίγυπτο είναι οι μαρξιστές, φυσικά. Δεν είμαστε πλέον τώρα σε ιδεολογική διαμάχη. Ολόκληρη η αριστερά καλεί σε ενότητα και δεν υπάρχουν διαμάχες. Οι αναρχικοί στην Αίγυπτο είναι μέρος της αριστεράς.

  – Ποιες μορφές αλληλεγγύης μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των επαναστατών στην Αίγυπτο και των επαναστατών στη «Δύση;» Τι μπορεί να γίνει άμεσα και τι πρέπει να κάνουμε σε μακροπρόθεσμη βάση;

  – Το πιο δύσκολο εμπόδιο που συναντά το αιγυπτιακό επαναστατικό μέτωπο είναι η διακοπή της επικοινωνίας. Οι δυτικοί επαναστάτες πρέπει να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους να αποτρέψουν το αιγυπτιακό καθεστώς από το να κάνει αυτό. Αυτό για τώρα, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει τι θα συμβεί σε μακροπρόθεσμη βάση. Εάν η επανάσταση νικήσει τότε οι δυτικοί επαναστάτες πρέπει να οικοδομήσουν την αλληλεγγύη με τους Αιγύπτιους συντρόφους τους εναντίον μιας αναμενόμενης επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Εάν η επανάσταση νικηθεί τότε θα ήταν σφαγή για όλους τους Αιγύπτιους επαναστάτες.

  – Ποια θα είναι τα κύρια καθήκοντα εάν φύγει ο Μουμπάρακ; Έχει γίνει κάποιος προγραμματισμός γι’ αυτό το θέμα σε επίπεδο δρόμου; Τι έχουν προτείνει οι αντικαπιταλιστές επαναστάτες;

  – Το κύριο καθήκον τώρα, μιλώντας για τα αιτήματα του δρόμου, είναι νέο σύνταγμα και προσωρινή κυβέρνηση και στη συνέχεια εκλογές. Υπάρχουν αρκετοί σχεδιασμοί σχετικά με αυτό το θέμα από πολλές πολιτικές τάσεις εδώ, ειδικά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Οι αντικαπιταλιστές επαναστάτες δεν είναι τόσοι πολλοί στο Κάιρο. Οι κομμουνιστές, η δημοκρατική αριστερά και οι τροτσκιστές υποστηρίζουν τα ίδια αιτήματα, το σύνταγμα και νέες εκλογές. αλλά εμείς ως αναρχικοί, είμαστε επίσης εναντίον του κεφαλαίου και του κράτους. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις επιτροπές που έχουν συσταθεί για να προστατεύσουν τους δρόμους πιο ισχυρές, προσπαθώντας να τις μετατρέψουμε σε πραγματικά συμβούλια.

  – Τι θέλετε να πω στους επαναστάτες στο εξωτερικό;

  – Αγαπητοί σύντροφοι σε όλο τον κόσμο χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη σας. Μια μεγάλη εκστρατεία αλληλεγγύης και η αιγυπτιακή επανάσταση θα νικήσει.

  * Η συνέντευξη αυτή πάρθηκε από Κούρδους αναρχικούς από τη Γερμανία την προηγούμενη βδομάδα και η ηχητική της έκδοση βρίσκεται στη διεύθυνση http://electricrnb.podomatic.com/entry/2011-02-03T00_56…_00?x Επίσησ στην ιστοσελίδα του Yasser Abdullah στη διεύθυνση http://nadimyat.manalaa.net Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο A-Infos στη διεύθυνση http:// http://www.ainfos.ca/en/ainfos24781.html Ελληνική μετάφραση “Οϋτε Θεός-Ο΄θτε Αφέντης”, 5 Φλεβάρη 2011.

 3. falies 07/02/2011 στο 3:58 ΜΜ

  Statement of the Revolutionary Socialists, Egypt

  Glory to the martyrs! Victory to the revolution!

  What is happening today is the largest popular revolution in the history of our country… and of the entire Arab world. The sacrifice of our ma…rtyrs has built our revolution and we have broken through all the barriers of fear. We will not back down until the criminal ‘leaders’ and their criminal system is destroyed.

  Call to Egyptian workers. Statement from the Revolutionary Socialists, Egypt:

  The demonstrations and protests have played a key role in igniting and continuing our revolution. Now we need the workers. They can seal the fate of the regime. Not only by participating in the demonstrations, but by organising a general strike in all the vital.industries and large corporations…

  The regime can afford to wait out the sit-ins and demonstrations for days and weeks, but it cannot last beyond a few hours if workers use strikes as a weapon. Strike on the railways, on public transport, the airports and large industrial companies…! Egyptian Workers! On behalf of the rebellious youth, and on behalf of the blood of our martyrs, join the ranks of the revolution, use your power and victory will be ours!

  Form revolutionary councils urgently.

  This revolution has surpassed our greatest expectations. Nobody expected to see these numbers. Nobody expected that Egyptians would be this brave in the face of the police. Nobody can say that we did not force the dictator to retreat. Nobody can say that a transformation did not happen in Middan el Tahrir.

  What we need right now is to push for the socio-economic demands as part of our demands, so that the person sitting in his home knows that we fighting for their rights… We need to organize ourselves into popular committees which elects its higher councils democratically, and from below. These councils must form a higher council which includes delegates of all the tendencies. We must elect a higher council of people who represent us, and in whom we trust. We call for the formation of popular councils in Middan Tahrir, and in all the cities of Egypt.

  Statement of the Revolutionary Socialists, Egypt, on the role of the army:

  Everyone asks: Is the Army with the people or against them?
  The army is not a single block. The interests of soldiers and junior officers are the same as the interests of the masses. But the senior officers are Mubarak’s men, chosen carefully to protect his regime of corruption, wealth and tyranny. It is an integral part of the system…

  This army is no longer the people’s army. This army is not the one which defeated the Zionist enemy in October 73. This army is closely associated with America and Israel. It’s role is to protect Israel, not the people… Yes we want to win the soldiers of the revolution. But we must not be fooled by slogans that ‘the army on our side’. The army will either suppress the demonstrations directly, or by restructuring the police to play this role.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s