* Η Αιγυπτιακή εξέγερση στη δεύτερη φάση

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και ελπίδα τη γειτονική Αιγυπτιακή εξέγερση που έδειξε ήδη από την Τρίτη με την κορύφωση της (πολιτικής) γενικής απεργίας και τις πορείες των εκατομμυρίων ότι το καθεστώς Μουμπάρακ είναι ήδη παρελθόν. Το γεγονός ότι οι αντι-κυβερνητικοί διαδηλωτές δεν φοβήθηκαν τις δυνάμεις ασφαλείας και δεν πτοήθηκαν από την εκτεταμένη και δολοφονική καταστολή των πρώτων ημερών είναι ενδεικτικό όχι μόνο της απόγνωσης του Αιγυπτιακού λαού για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αλλά πιο σημαντικά της συνείδησης ότι μπορεί να επιφέρει πολιτική και κοινωνικο-οικονομική αλλαγή μέσα από τον κινηματικό δρόμο.

H μαζική εξέγερση τις πρώτες ημέρες έχει εξελιχθεί το τελευταίο 24ωρο σε μάχη στα οδοφράγματα της πλατείας Tahrir μεταξύ των εξεγερμένων που την έχουν καταλάβει εδώ και μέρες και των οπαδών, τραμπούκων, ασφαλητών και πληρωμένων του Μουμπάρακ που προσπαθούν να πάρουν την πλατεία με κάθε κόστος. Στην Πλατεία και τα άλλα κέντρα της εξέγερσης ο κόσμος αυτο-οργανώνεται για την στήριξη της πλατείας, την περίθαλψη των τραυματιών που είναι πια χιλιάδες, τον ανεφοδιασμό των οδοφραγμάτων και τις φοβερές μάχες που μαίνονται ακόμα… Σήμερα περισσότερος κόσμος μαζεύεται για στήριξη της πλατείας και ο στρατός ενώ από χτες έχει διαταγές να μην αναμιχθεί και απλά παρακολουθεί σήμερα έχει μπει ανάμεσα στις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα…

Το καθεστώς Μουμπάρακ, ως η διάδοχος κατάσταση του Νασερισμού στην συντηρητική του στροφή τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς είναι σήμερα πλήρως απονομιμοποιημένο και η μεταμφίεση των καθεστωτικών και δυνάμεων καταστολής σε «οργισμένους πολίτες» δεν πείθει κανένα. Ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις κατά αιγυπτίων και ξένων δημοσιογράφων. Η Αίγυπτος είναι κομβική χώρα στη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις εκεί θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην περιοχή μας. Το γεγονός ότι τα πάντα είναι ρευστά σε σχέση με το τι θα ακολουθήσει ενέχει και την ελπίδα και το κίνδυνο. Ελπίδα μας είναι η διάδοχος κατάσταση να χαρακτηρίζεται από περισσότερη πολιτική και δημοκρατική ελευθερία και κοινωνικο – οικονομική δικαιοσύνη για τον Αιγυπτιακό λαό και τον δρόμο της εξέγερσης να τον ακολουθήσουν και άλλοι Μεσανατολικοί λαοί.

Ο κίνδυνος είναι να πραγματοποιηθεί μια απλή αλλαγή φρουράς με νέα πρόσωπα από την ίδια πολιτικο-οικονομική ελίτ που με τις ευλογίες του στρατού θα επανεγκαθιδρύσουν το αυταρχικό και συντηρητικό καθεστώς με νέα μορφή αλλά με πάνω κάτω το ίδιο περιεχόμενο. Ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να καταστεί πολιτικά κυρίαρχη η Ισλαμική Αδελφότητα η οποία είναι ένα από τα ισχυρότερα αλλά και πιο συντηρητικά ρεύματα του πολιτικού Ισλάμ.

Όμως η μαχητικότητα και η αυταπάρνηση των εξεγερμένων της πλατείας που δεν φαίνεται να καθοδηγούνται μέχρι στιγμής από κανέναν ηγέτη είναι ιδιαίτερα έντονη και αφήνει όλο τον πλανήτη συγκλονισμένο μπροστά σε αυτή την μαζική λαϊκή εξέγερση…

Η προθεσμία του Μουμπάρακ για να παραιτηθεί από την αντιπολίτευση αλλά από χτες και από τους Αμερικάνους λήγει αύριο Παρασκευή.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες

Αλληλεγγύη στους επαναστατημένους Αιγύπτιους!

Φάλιες – Ελευθεριακό Δίκτυο στην Πόλη

—————————————————————————————————————————–

Σχετικοί Σύνδεσμοι – Φωτογραφίες – Αναλύσεις – Ανταποκρίσεις – Άρθρα

AU­DIO
Ηχητικό: Οι Πάνος Χαρίτος και Πέτρος Παπακωνσταντίνου μας μιλάνε από το Κάιρο την ημέρα της αποχώρησης του Hos­ni Mubarak – του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού δικτύου The Press Project

http://www.thepressproject.gr/

 

zizek@guardian: Why fear the Arab revolutionary spirit? The western liberal reaction to the uprisings in Egypt and Tunisia frequently shows hypocrisy and cynicism. http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/feb/01/egypt-tunisia-revolt

άρθρο για το «κινημα» και τις ομάδες πίσω από τις διαδηλώσεις:

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/feb/02/who-is-behind-egyptian-protests

Noam Chomsky: “This Is The Most Remarkable Regional Uprising That I Can Remember”

http://www.democracynow.org/2011/2/2/noam_chomsky_this_is_the_most

Why Mubarak is Out – πού ενδιφέρον άρθρο από το ανεξάρτητο διαδικτυακό zine Jadaliyya

http://www.jadaliyya.com/pages/index/516/why-mubarak-is-out

 • Σύνδεσμοι με φωτογραφίες:

ttp://picasaweb.google.com/117137694698426178597/JAN25#

http://www.boston.com/bigpicture/2011/02/a_harrowing_historic_week_in_e.html

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1256631

 • Aυτοοργάνωση στην κατάληψη και τις μάχες

single captures:

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs794.ash1/168490_181093198596421_105138846191857_382829_5589075_n.jpg

http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/33pkrxob.jpg

http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/9557009.jpg

 • Περισσότεροι σύνδεσμοι:

Διεθνής αμνηστία καλεί το στρατό να προστατεύσει τον κόσμο
http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/egyptian-army-breaks-promise-protect-protesters-2011-02-02

Η εξέγερση στην Τυνησία, πλήγμα της δυτικής κυριαρχίας σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο

http://revolm.blogspot.com/2011/01/blog-post_9905.html

O αραβικός κόσμος καίγεται – διάλογος με ένα Σύριο αναρχικό

http://salagos-tis-autonomias.blogspot.com/2011/02/o.html

 • Φωτογρφίες:

women of the egyptian revolution
http://www.sawtalniswa.com/2011/02/women-of-the-egyptian-revolution/

ttp://www.flickr.com/photos/aljazeeraenglish/

 • Solidarity actions

stand with the people of Egypt
https://secure.avaaz.org/en/democracy_for_egypt_l/?fp

keep egypt online
https://www.accessnow.org/page/s/getegyptbackonline

Advertisements

4 thoughts on “* Η Αιγυπτιακή εξέγερση στη δεύτερη φάση

 1. falies 03/02/2011 στο 10:55 ΜΜ

  2 ενδιαφέροντα άρθρα από και για την Αιγυπτιακή εξέγερση

  μια πολιτική – ταξική ανάλυση

  http://www.jadaliyya.com/pages/index/516/why-mubarak-is-out

  και μια ακτιβίστικη περιγραφή

  http://patosmetrypav.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

 2. falies 03/02/2011 στο 11:38 ΜΜ

  Χιλιάδες Αιγύπτιοι είναι αυτή τη στιγμή στους δρόμους του Καίρου διαδηλώνοντας εναντίον της απολυταρχικής κυβέρνησης του προέδρου Hosni Mubarak. Εις αναγνώριση της διαμαρτυρίας τους, η Αιγυπτιακή Κοινότητα της Κύπρου, και σε συνεργασία με άλλες κοινότητες μεταναστών, οργανώνει συνάθροιση αύριο, 4 Φεβρουαρίου 2011 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00 μπροστά στο τέμενος Ομεριέ, η οποία θα βαδίσει προς την Αιγυπτιακή Πρεσβεία. Σας καλούμε να ενωθείτε μαζί μας αύριο, ώστε να στηρίξουμε τον αγώνα των Αιγύπτιων πολιτών ενάντια στη βία και την απολυταρχία.

  Τhousands of Egyptians are on the street in Cairo protesting against the authoritarian regime of President Hosni Mubarak. In solidarity to their protest, the Egyptian community in Cyprus in cooperation with other migrant communities is organizing a gathering tomorrow, 4 February 2011 (Friday) at 14:00 in front of Omeriye Mosque that will march towards the Egyptian Embassy afterwards. We call upon you to join us tomorrow in order embrace the struggle of the Egyptian citizens against dominance and cruelty.

  KISA – Action for Equality, Support, Antiracism

 3. @ 04/02/2011 στο 1:33 ΠΜ

  Πορεία αλληλεγγύης στην πρεσβεία της Αιγύπτου, ΑΥΡΙΟ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04/02) 1:45μ.μ. στο roundabout του «ΟΧΙ». – Demonstration in solidarity to the uprised Egyptian and Arab world, tomorrow, Friday(04/02), 1:45pm at »OXI» roundabout!

  Αλληλεγγύη στις εξεγέρσεις της Αιγύπτου και του αραβικού κόσμου.

  Στηρίζουμε την αυριανή πορεία αλληλεγγύης των Αιγυπτίων προς την πρεσβεία της Αιγύπτου.
  Καλούμε σε συγκέντρωση, ΑΥΡΙΟ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04/02) η ώρα 01:45 στο roundabout του «ΟΧΙ».

  ΚΑΤΩ ΤΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ
  ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ

  Αλληλέγγυες/οι

  —————————————————————

  Solidarity to the uprised egyptian and arab world.

  We support tomorrows demonstration of the egyptian people towards the embassy of Egypt.

  We will gather tomorrow, FRIDAY (04/02) 1:45pm at »OXI» roundabout.

  NO MORE DICTATOR REGIMES

  SOLIDARITY TO THE UPRISED

 4. falies 04/02/2011 στο 7:32 ΠΜ

  O αραβικός κόσμος καίγεται. Διάλογος με έναν Σύριο αναρχικό

  Οι μεγάλες εξεγέρσεις που ταρακούνησαν τον αραβικό κόσμο στην Υεμένη, την Αλγερία, την Τυνισία και τώρα στην Αίγυπτο, μας εξέπληξαν όλους. Είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των καιρών μας, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα πως κανένα μέρος στον κόσμο δεν είναι καταδικασμένο να αποτελεί παιχνίδι ενός δικτάτορα στηριζόμενου από ιμπεριαλιστές. Απίστευτα καταπιεστικά καθεστώτα όπως αυτό του Μπεν Αλί, αποδείχτηκαν τελείως αδύναμα απέναντι σε ένα λαό που μάχεται ενωμένος και αποφασισμένος. Οι άνθρωποι που εξεγείρονται είναι νέοι, εργάτες, άνεργοι, φτωχοί, που τώρα διαμορφώνουν το πρόσωπο της περιοχής προκαλώντας ρίγη στις κλίκες της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ.

  Ούτε όλα τα όπλα που συγκέντρωσε το καθεστώς του Μουμπάρακ, ούτε η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, κατάφεραν να περιορίσουν το ξέσπασμα των διαδηλώσεων. Αποδεικνύουν τη δύναμη του λαού και της εργατικής τάξης όταν ενώνονται, την πολιτική ικανότητα καθημερινών ανθρώπων να οικοδομούν οργανισμούς δυαδικής εξουσίας με καθαρά ελευθεριακό ένστικτο, και αποδεικνύουν στον κόσμο ότι ζούμε σε καιρούς επαναστατικών αλλαγών. Είχαμε έναν σύντομο διάλογο με τον σύντροφο και φίλο μας Mazen Kamalmaz από τη Συρία, εκδότη του αραβικού αναρχικού μπλογκ Ahewar, που μιλά για τη σημασία αυτής της θαυμάσιας πολιτικής εξέλιξης.

  1) Μοιάζει σαν τελείως ξαφνικά μαζικά κύματα διαμαρτυριών να ταρακουνούν τα θεμέλια πολυετών αραβικών καθεστώτων στον αραβικό κόσμο…υπήρχαν κάποια σημάδια ότι θα προέκυπταν αυτές οι διαμαρτυρίες;

  – Αυτό είναι ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του επαναστατικού κύματος που εξαπλώνεται στον αραβικό κόσμο, χτύπησε ακριβώς όταν κανείς δεν το περίμενε. Λίγες μόνο μέρες πριν τις μαζικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, η Χίλαρι Κλίντον διακήρυξε τη σταθερότητα της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, ενώ τώρα τίποτα στην περιοχή δεν είναι σταθερό: οι μάζες είναι εξεγερμένες και παντού τα καταπιεστικά καθεστώτα φοβούνται τα χειρότερα. Υπάρχουν σε αυτά τα μεγάλα γεγονότα κοινά χαρακτηριστικά που δεν είχαν παρατηρήσει τα καθεστώτα, οιι αξιωματούχοι ακόμη κι οι διανοούμενοι, όπως ο θυμός που βρισκόταν κρυμένος εκεί, φιμωμένος από την καταπίεση των Κρατών, τη φτώχεια και την ανεργία που αυξάνονταν παντού… τοπικές και φιλοδυτικές, σκέφτηκαν πως αυτός ο θυμός θα μπορούσε να κρατηθεί υπό έλεγχο. Τώρα γνωρίζουμε πόσο λάθος έκαναν…

  2) Ποιά είναι η σημασία της φυγής του Μπεν Αλί από την Τυνησία;

  – Είναι το πρώτο βήμα του χείμαρρου που θα ακολουθήσει. Σήμαινε πως ο λαός, ο εξεγερμένος λαός, μπορεί να αψηφήσει την καταπίεση και να νικήσει. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για την τελική λύση, είναι ακόμη όλα μπερδεμένα τώρα, οι άνθρωποι όμως συνειδητοποίησαν την πραγματική τους δύναμη και είναι ακόμη στους δρόμους, έτσι είναι ακόμη πολλά τα ενδεχόμενα εξέλιξης του αγώνα.

  3) Πού εξαπλώνεται τώρα η εξέγερση; Ποιες χώρες αντιμετωπίζουν μαζικούς ξεσηκωμούς;

  -Τώρα μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η συνέχεια θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε. Ίσως η Αλγερία , η Υεμένη και η Ιορδανία να είναι επόμενες, αλλά θα πρεέπι να έχουμε υπ’ όψη πως μια αιγυπτιακή επανάσταση θα είχε μεγάλη επίδραση παντού, πέρα από τις χειρότερες προσδοκίες όλων των δικτατόρων και των υποστηρικτών τους οπουδήποτε.

  4) Ποιά είναι η άμεση επίδραση μιας επανάστασης στην Αίγυπτο, το δεύτερο μεγαλύτερο αποδέκτη αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στον κόσμο;

  -Η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη χώρα της Μέσης Ανατολής και ο στρατηγικός της ρόλος είναι πολύ σημαντικός. Είναι ένα από τα βασικά στηρίγματα της πολιτικής των Η.Π.Α. στη Μέση Ανατολή. Ακόμη κι αν το παλιό καθεστώς επιβίωνε για λίγο καιρό ή ακόμη κι αν το νέο καθεστώς ήταν φιλοαμερικάνικo, η πίεση των μαζών θα είναι πάντα παρούσα από εδώ και πέρα. Με μια λέξη, οι Η.Π.Α., ο κυριότερος υποστηρικτής του τωρινού καθεστώτος, θα υποφέρουν πολύ από την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού.

  5) Ποιός υπήρξε ο ρόλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε αυτές τις διαμαρτυρίες; Ποιός ο ρόλος της παλιάς φρουράς της αριστεράς;

  Κάτι πολύ σημαντικό με αυτές τις διαδηλώσεις και τον ξεσηκωμό, είναι ότι προέκυψαν τελείως αυθόρμητα με πρωτοβουλία του λαού. Είναι αλήθεια ότι στην πορεία ήλθαν και διάφορα πολιτικά κόμματα, όμως στο μεγαλύτερο βαθμό ήταν μια έκφραση της αυτόνομης δράσης των μαζών. Αυτό ισχύει και για τις ισλαμιστικές πολιτικές ομάδες. μπορεί τώρα να σκέφτονται ότι οι εκλογές θα τους έφερναν στην εξουσία, αυτό όμως είναι δύσκολο με τις εξεγερμένες μάζες στους δρόμους. Νομίζω πως οι μάζες θα αρνηθούν έμπρακτα την υποταγή σε οποιαδήποτε καταπιεστική εξουσία πλέον, ακόμη κι αν αυτό συνέβαινε όμως, οι άνθρωποι δεν θα δεχόντουσαν αυτήν τη φορά να είναι απλά υποκείμενα, κυρίως έχοντας φρέσκιες ακόμη τις ζωογόνες αναμνήσεις από αυτήν την κορύφωση ελευθερίας που πέτυχαν με τον αγώνα τους. Καμία δύναμη δε θα μπορούσε πλέον να τους υποτάξει εύκολα σε οποιοδήποτε είδος καταπιεστικού καθεστώτος.

  Κάτι ακόμη που πρέπει να κρατάμε υπ΄όψη, είναι ότι με τις επαναστάσεις οι άνθρωποι γίνονται πιο δεκτικοί σε ελευθεριακές και αναρχικές ιδέες, και πως η κυρίαρχη ιδέα των καιρών θα είναι η ελευθερία όχι ο αυταρχισμός. Κάποιες από τις σταλινικές ομάδες απλά αντιπροσωπεύουν το άσχημο πρόσωπο του εξουσιαστικού σοασιαλισμού.. Για παράδειγμα, το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα Τυνησίας μετείχε μαζί με αυτό του Μπεν Αλί στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την ανατροπή του ίδιου του Μπεν Αλί! Μία άλλη εξουσιαστική ομάδα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τυνήσιων Εργατών, συμμετείχε δραστήρια στις διαδηλώσεις, εκθέτοντας όμως με αυτόν τον τρόπο απλά τις αντιφάσεις του : Τη στιγμή της απόδρασης του Μπεν Αλί καλούσε σε σχηματισμό τοπικών συμβουλίων και επιτροπών για την υπεράσπιση της εξέγερσης, για να υπαναχωρήσει πολύ σύντομα καλώντας για νέα εθνοσυνέλευση και κυβέρνηση. Στην Αίγυπτο συμβαίνει σχεδόν το ίδιο, υπάρχουν ρεφορμιστικές αριστερές ομάδες όπως το Προοδευτικό Συνδικαλιστικό Κόμμα και κάποιες ακόμη ομάδες της επαναστατικής εξουσιαστικής αριστεράς.

  Δεν μπορώ να είμαι ακριβής για το ρόλο των αναρχικών και άλλων ελευθεριακών – υπάρχει μια αυξανόμενη τάση συμβουλιακών κομμουνιστάν παράαληλα με τη δική μας την αναρχική – λόγω της έλλιψης επικοινωνίας με τους συντρόφους μας εκεί, πρέπει όμως να τονίσω αυτό που είπα πριν : ότι αυτές οι εξεγέρσεις έγιναν κυρίως από τον ίδιο το λαό. Στην Τυνησία, τα δυνατά τοπικά συνδικάτα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στα τελευταία στάδια της εξέγερσης.

  Θέλω να μιλήσω πιο λεπτομερειακά για τις τοπικές επιτροπές που σχημάτισε ο λαός, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της επαναστατικής δράσης του. Για την αντιμετώπιση των λεηλασιών που ξεκίνησαν κυρίως από τους πρώην ασφαλίτες, ο λαός σχημάτισε αυτές τις επιτροπές ως πραγματικά δημοκρατικούς θεσμούς πραγματικά ανταγωνιστικούς στην εξουσία της κυρίαρχης ελίτ και των εξουσιαστικών θεσμών της…Στην Αίγυπτο τώρα υπάρχουν δύο κυβερνήσεις- οι τοπικές επιτροπές και αυτή του Μουμπάρακ που κρύβεται πίσω από τα τανκς και τα πολυβόλα του στρατού της. Αυτό συμβαίνει σε μια περιοχή συνηθισμένη στις δικτατορίες και τον αυταρχισμό…αυτό είναι το μεγαλειώδες με τις επαναστάσεις, μετασχημαυίζουν τον κόσμο τόσο γρήγορα.

  Αυτό δε σημαίνει ότι ο αγώνας κερδήθηκε. Αντιθέτως, σημαίνει ότι ο πραγματικός αγώνας μόλις ξεκίνησε.

  6) Συνοψίζοντας, πώς ερμηνεύεις τα τελευταία γεγονότα; Τί πιστεύεις ότι συμβολίζουν;

  Αυτό είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, οι μάζες ξεσηκώνονται, η ελευθερία τους διακυβεύεται, οι τύραννοι τρέμουν, είναι σίγουρα, το ξεκίνημα ενός νέου κόσμου..

  contrainfo

  από τα αγγλικά: http://anarkismo.net/article/18645?userlanguage=gr&save_prefs=true

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s