Δεν ξεχνώ την εκμετάλλευση και την καταπίεση από τα αφεντικά!

αναδημοσίευση απο τον Φιλελεύθερο της Τρίτης 30/11

Συγκλονιστικές μαρτυρίες αλλοδαπών εργατών σε έρευνα του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ
ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Ως εργαζόμενοι υποδεέστερης στάθμης αντιμετωπίζονται οι οικονομικοί μετανάστες στον τόπο μας από Κύπριους εργοδότες. Οι οποίοι εργοδότες παραβιάζουν, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό κίνημα, συστηματικά εργατικές νομοθεσίες και συλλογικές συμβάσεις, με έναν και μόνο στόχο, την εργοδότηση φθηνών χεριών. Η κακή αυτή προσέγγιση από μερίδα εργοδοτών που θυματοποιεί οικονομικούς μετανάστες προκαλεί, όπως είναι αναμενόμενο, αρνητικά βιώματα σε αυτούς.
Τα πολυεπίπεδα προβλήματα των οικονομικών μεταναστών καταγράφονται στην έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου-ΙΝΕΚ ΠΕΟ, υπό τον τίτλο «Διακρίσεις, Μετανάστευση και Εργασία-Μια κοινωνιολογική προσέγγιση των διακρίσεων στην ξενοδοχειακή-επισιτιστική βιομηχανία και στην οικιακή εργασία». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ρrogress, κατά την περίοδο Απριλίου-Νοεμβρίου 2010. Στο δείγμα της έρευνας περιλαμβάνονται συνδικαλιστές, κοινοτικοί εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή-επισιτιστική βιομηχανία και οικιακές βοηθοί. Τα αποτελέσματά της παρουσίασε χθες, στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, ο επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, δρ Λουκάς Αντωνίου, στην παρουσία του γ.γ. της ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση, και της Επιτρόπου της Αρχής κατά του ρατσισμού, Ηλιάνας Νικολάου. «Αντιμετωπίσαμε επιφυλακτικότητα και φόβο από τους κοινοτικούς εργαζόμενους να συμμετάσχουν μήπως οδηγηθούν στην ανεργία αν μιλούσαν», ανέφερε ο δρ Αντωνίου, προσθέτοντας πως «οι ενδοεπιχειρησιακές διευθετήσεις έχουν δημιουργήσει δύο ομάδες με συγκρουόμενα συμφέροντα: τους κοινοτικούς και τους ντόπιους, και διαπιστώνεται κατάφωρη διάκριση στους όρους απασχόλησης σε βάρος των πρώτων, οι οποίοι συν τοις άλλοις στερούνται του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι που επιτρέπει στην εργοδοσία να έχει τον πλήρη έλεγχο των μεταναστών». Παρόλο που οι διακρίσεις δεν είναι θεσμικές, συμπλήρωσε ο δρ Αντωνίου, «εκ των πραγμάτων τείνουν να συστηματοποιηθούν με τον κίνδυνο της σύγκρουσης να ελλοχεύει».
Τις δυσκολίες της συνδικαλιστικής οργάνωσης των κοινοτικών επιβεβαιώνουν και συνδικαλιστές από τον Πρωταρά και την Πάφο. «Προσπαθήσαμε πολλές φορές να οργανώσουμε τις επιχειρήσεις και να εντάξουμε τους κοινοτικούς σε συντεχνίες, αλλά οι εργοδότες είναι πάντα εμπόδιο, είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι επέτρεψαν σε κοινοτικούς να εγγραφούν σε συντεχνία, θέλουν να έχουν τον έλεγχο».
Άλλος συνδικαλιστής στον Πρωταρά ανέφερε πως «πολλές φορές γίνονται απολύσεις Κυπρίων ξενοδοχοϋπαλλήλων με υψηλούς μισθούς και μονάδες και προσλαμβάνονται κοινοτικοί χαμηλόμισθοι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άσχημη κατάσταση και οι Κύπριοι να κατηγορούν τους μετανάστες ότι τους παίρνουν τη δουλειά. Υπάρχουν περιπτώσεις», πρόσθεσε, «ακόμη και σε κλεψιές κοινοτικών οι εργοδότες αντιδρούν ήπια, ενώ με το παραμικρό απολύουν τους Κύπριους». Παραθέτουμε αυτούσιες τις τοποθετήσεις οικονομικών μεταναστών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο της εργασίας.
Μαρτυρία1
Βούλγαρος μάγειρας σε ξενοδοχείο στον Πρωταρά:
«Είμαι στο ίδιο ξενοδοχείο τρία χρόνια με μισθό €700 το μήναγια εξαήμ ερη εργασία.
Ο μάστρος δεν μας αφήνει να γραφτούμε στη συντεχνία.
Ο Α.
(είναι συνδικαλιστής)
με βοηθά όταν του πως ότι έχω πρόβλημα.
Εργάζομαι με συμβόλ αιο, αλλά ποτέ δεν μου το έδωσαν, παρ όλοπουτοζήτησα.
Τα λεφτάμού τα δίν ουν μετρητά, ούτε χαρτί, δεν ξέρω τι παίρνω και τι πληρώνω.
Άδεια μού δίνουν μια βδομάδα τον χειμώνα, τίποτε άλλο».
ΜΑΡΤΥΡΙΑ 3
Οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες: «Μου είπε η κυρία να πάω στο σπίτι της θείας της να τη βοηθήσω. Πήγα το πρωί, καθάρισα όλα τα παράθυρα, σιδέρωσα, καθάρισα το σπίτι, έκανα τον κήπο και τελείωσα στις 8.30 μ.μ. Η θεία μου έλεγε συνεχώς τι να κάνω και ξανάκανα ό,τι δεν της άρεσε και μου έδωσε €20 για ολόκληρη τη μέρα. Αυτό δεν είναι σωστό».
ΜΑΡΤΥΡΙΑ 4
Οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες: «Κάθε βδομάδα η κυρία θα με πάρει στη γιαγιά είτε στη θεία για να καθαρίσω και μετά θα επιστρέψω στο σπίτι για να το καθαρίσω και αυτό μέχρι το βράδυ να τελειώσω. Η κυρία φεύγει και μου αφήνει και τα παιδιά, δεν μου έδωσαν ποτέ έξτρα λεφτά ούτε ένα ευρώ, ούτε με ρώτησαν αν θέλω να πάω σε άλλο σπίτι».
Μαρτυρία5
Βοηθός μάγειρας από την Πολωνία, εργοδοτείται σε ξενοδοχείο στην Πάφο:
«Έχω πολύ θυμό μέσα μου, λένε συνεχώς ότι είμαι τεμπέλης και τεμπελόσκυλο. Κάνω όλες τις αγγαρείες, καθημερινά φέρνω από την αποθήκη ό,τι χρειάζεται η κουζίνα, πλένω τα χόρτα, καθαρίζω τα ψάρια, κάνω συνεχώς ό,τι μου λένε από το πρωί ώς το βράδυ και αυτοί κάθε μισή ώρα είναι έξω και καπνίζουν. Εγώ είμαι ο τεμπέλης;» Ερ:
Από ποιους γίνεται αυτό; Μάγειρας:
Όχι από όλους είναι και μάγειρες που με βοηθούν, είμαστε φίλοι. Αυτοί που το κάνουν ο ένας είναι βοηθός του σεφ και ο άλλος μάγειρας με χρόνια υπηρεσία.
Ερ:
Πώς αντιδράς όταν σε λένε έτσι;
Μ:
Τι να πω, είναι και οι δύο μεγάλοι, δεν θέλω προβλήματα.

«Η κυρία με κτυπά συνέχεια»
» μαρτυρια 2
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣμετανάστριες είναι περισσότερο ευάλωτες και σε μειονεκτικότερη θέση έναντι των ανδρών, αφού συχνά παρενοχλούνται στην εργασία τους. Η πιο τακτική μορφή είναι από άνδρα προϊστάμενο ή και στην ίδια βαθμίδα με το θύμα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση Βουλγάρας σερβιτόρας σε ξενοδοχείο στον Πρωταρά. «Κάθε φορά που τυχαίνει να δουλεύω με τον Α. -είναι υπεύθυνος- θα αρχίσει να μου λέει διάφορα που με ενοχλούν, για τα μαλλιά μου, με προσκαλεί να πάω για ποτό. Κάθε φορά που δουλεύω μαζί του είναι σαν να είδα άσχημο όνειρο».
Εξίσου άσχημα νιώθει και μια άλλη σερβιτόρα από την Εσθονία, η οποία εργάζεται σε εστιατόριο στη Λευκωσία. «Μιλάνε για μένα όλοι και νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνω, μπορεί να μην αντιλαμβάνομαι όλες τις λέξεις, αλλά ξέρω τι λένε, με κοιτάνε από πάνω μέχρι κάτω και γελάνε, δεν είμαι χαζή, αλλά τι να κάνω, ήμουν έξι μήνες χωρίς δουλειά, χρειάζομαι χρήματα και πρέπει να δουλέψω, δεν ξέρω όμως, πόσο θα αντέξω».
Υπάρχουν και άλλες πιο ακραίες περιπτώσεις όπου θύτης είναι γυναίκα η οποία ασκεί και σωματική βία. Παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση οικιακής βοηθού από τις Φιλιππίνες. «Η κυρία είναι τόσο δύσκολη, είναι απαίσια και με κτυπά, συνεχώς κλαίω, είμαι άνθρωπος δεν μπορεί να με κτυπά, μου τραβά τα μαλλιά ή παίρνει το μπαστούνι. Όταν πήγα για πρώτη φορά με ρώτησε “θέλεις σεξ, πόσα θέλεις;”. Δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση, είναι μεγάλη γυναίκα, δεν είμαι π…, μερικές φορές με αγγίζει στον κ… και στο στήθος, με ενοχλούν αυτά τα πράγματα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s