* Ξυπνάτε, έρχεται διχοτόμηση της Κύπρου…

παρόλο που θεωρούμε ότι ενίοτε οι θέσεις του Μουράτ Κανατλί και του Κόμματος Νέα Κύπρος ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάσταση στην ε/κ κοινότητα χαρακτηρίζονται από κάποια αφέλεια, η στράτευση τους στον αγώνα για την επανένωση της χώρας στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι αταλάντευτη.

αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από την πρόσφατη συνέντευξη του Μουράτ Κανατλί, ηγέτη του Κόμματος Νέα Κύπρος, στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

……………………….

Τι θα λύσει το πρόβλημα;

Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά και πάλι πιστεύουμε ότι πρέπει ο κόσμος να τη ζητά. Αν υπογράψουμε μια λύση πρέπει να την προστατεύσουμε, να την κάνουμε να λειτουργήσει.

Πρέπει οι πολιτικοί να πιστέψουν σε αυτή…

Ναι, πρέπει οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί να ξυπνήσουν και να κάνουν κάτι, διότι αν δεν έχουμε λύση στα επόμενα χρόνια, θα έλθει η διχοτόμηση. Ο πληθυσμός των κατεχομένων ανέρχεται γύρω στο μισό εκατομμύριο, οι 120.000 είναι Τ/κ και οι υπόλοιπες 380.000 είναι έποικοι, χρειαζόμαστε γενναίες αποφάσεις για να λύσουμε το Κυπριακό.

Μπορούν οι πολιτικοί μας να πάρουν γενναίες αποφάσεις;

Πιστεύω πως ο κ. Χριστόφιας μπορεί, παίρνουμε θετικά μηνύματα από τις προτάσεις και δηλώσεις του. Ο κ. Έρογλου είναι αδύνατος ηγέτης, έτσι αν ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να υπογράψει μια λύση, ο κ. Έρογλου δεν θα την απορρίψει.

Νομίζετε ότι ο κ. Ερντογάν είναι έτοιμος να υπογράψει λύση;

Ο κ. Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αν η ΕΕ του δώσει την ευκαιρία, θα την υπογράψει, έχει αυτή τη δύναμη.

Τη δύναμη μπορεί να την έχει, τη θέληση;

Όπως είναι η σημερινή κατάσταση δεν λαμβάνουμε τέτοιο μήνυμα διότι η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ δεν είναι τόσο καλή. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους πίεσης της Τουρκίας. Η ΕΕ πιστεύουμε ότι θα θέλει να λύσει το Κυπριακό πριν από την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και πριν από το 2012, όταν η Κύπρος θα έχει την προεδρία της ΕΕ. Οποιαδήποτε λύση πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει διότι εμπιστευόμαστε τους Κύπριους ότι θα την βελτιώσουν.

Βλέπετε τον κόσμο να θέλει λύση;

Όταν το συνειδητοποιήσουν ναι. Ο κόσμος για παράδειγμα της Λεμεσού, της Πάφου φοβάται τη λύση και κάποιοι πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτό τον φόβο. Πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε να καταλάβουν όλοι πως αν η κατοχή του βορρά συνεχιστεί, θα επηρεάσει και τη δική τους ζωή. Λόγω Κυπριακού σπαταλώνται πολλά χρήματα για την άμυνα, τα οποία θα μπορούσα με να τα χρησιμοποιήσουμε για καλύτερη παιδεία, υγεία, κοινωνική πολιτική. Από το ’64 οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι δεν αισθάνονται την παρουσία των Τουρκοκυπρίων, διότι δεν υπήρχε επαφή. Τώρα επανήλθαν οι Τουρκοκύπριοι και οι περισσότεροι νομίζουν ότι θα χάσουν κάποια πλεονεκτήματα όταν τα μοιραστούν μαζί τους, γι’ αυτό αντιδρούν. Εγώ ζω στον Στρόβολο. Πριν από λίγες μέρες πήγα σε έναν ημικρατικό οργανισμό και μόλις άκουσαν ότι είμαι Τουρκοκύπριος θορυβήθηκαν, κουμπώθηκαν. Χρειάστηκε χρόνος για να με εξυπηρετήσουν. Γι’ αυτό βοηθούν οι διακοινοτικές δραστηριότητες.

…………………………

ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

http://www.ch-kiatipis.com/Articles_gr_hosted/articles_2010/2010-11-17_Murat.Kanatli.htm

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s