* Και η αρχιεπισκοπή ανάμεσα στους χρηματοδότες των νεοφασιστών;

Αιχμές κατά της Αρχιεπισκοπής ότι »σε κάποιο βαθμό» στηρίζει οικονομικά δράσεις ρατσιστικών ομάδων, άφησε σήμερα ο Δώρος Πολυκάρπου, Εκτελεστικός Διευθυντής της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), επικαλούμενος »ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες».

»Εχουμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι σε κάποιο βαθμό παίρνουν οικονομική βοήθεια και από την Αρχιεπισκοπή για τη δράση τους», υποστήριξε ο κ. Πολυκάρπου, μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης έκθεσης του Παρατηρητηρίου για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία με τίτλο »Το ρατσιστικό έγκλημα στην Κύπρο».

Όπως είπε, »πρέπει η Εκκλησία μας να τοποθετηθεί και να διαψεύσει εάν δεν ευσταθούν, διότι η συμμετοχή κομμάτων στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής που είναι στενά συνδεδεμένα με την Εκκλησία μας ανησυχεί ότι τέτοιες πληροφορίες ενισχύονται ιδιαίτερα».

Επικαλούμενος οπτικογραφημένο υλικό που η ΚΙΣΑ έδωσε στην Αστυνομία, για τα επεισόδια της Παρασκευής στη Λάρνακα, ο κ. Πολυκάρπου υποστήριξε πως στα άτομα που έδωσαν τον έναυσμα για τη βία ήταν »άτομα τα οποία κανένας από εμάς δεν μπορεί να υποψιαστεί».

Υποστήριξε ότι στα άτομα αυτά περιλαμβάνονταν δημόσιοι υπάλληλοι από το Υπουργείο Γεωργίας, ένας φιλόλογος, καθηγητής σε λύκειο της Λευκωσίας, δικαστής που ασκεί το επάγγελμά του στην Ελλάδα και πρόσωπο που έχει καθοδηγητικό ρόλο στο σώμα προσκόπων στη Λάρνακα.

Στο μεταξύ η έκθεση του παρατηρητηρίου διαπιστώνει επιδείνωση του ρατσιστικού κλίματος.

Παρουσιάζοντας την έκθεση του Παρατηρητηρίου με τίτλο »Το ρατσιστικό έγκλημα στην Κύπρο», ο Νίκος Τριμικλινιώτης αναφέρθηκε στα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής λέγοντας πως αυτά »δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία».

Είπε ότι το όλο κλίμα αναπτύχθηκε γύρω από τη συζήτηση για το σχέδιο Ανάν, οξύνθηκε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας, προσθέτοντας ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια »στοχευμένη επίθεση κατά της μεταναστατευτικής πολιτικής» της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με περιληπτικό σημείωμα της έκθεσης, παρά το ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταγραφής ρατσιστικών εγκλημάτων στην Κύπρο είναι ελλιπείς, τα ανεπίσημα στοιχεία και πληθώρα ερευνών καταδεικνύουν αυξητική τάση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Κύπρο.

Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι έχουμε κλιμάκωση της ρατσιστικής εγκληματικότητας η οποία »βασίζεται στο γεγονός ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αποτελεσματικά γιατί δεν εφαρμόζονται οι σχετικές πρόνοιες των νόμων».

Η έκθεση, όπως αναφέρεται, αποτελείται από στοιχεία που συλλέχθηκαν για σκοπούς έρευνας που υποβλήθηκε στον Οργανισμό για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της ΕΕ. Προστίθεται ότι η καταγραφή του ρατσιστικού εγκλήματος ξεκίνησε μόλις το 2005 με την καταγραφή του ρατσιστικού εγκλήματος ή εγκλήματος με ρατσιστική χροιά, ένα τμήμα της Αστυνομίας που είναι υποστελεχωμένο.

»Δυστυχώς παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουμε μετά την ένταξη στην ΕΕ, η χώρα μας δεν διαθέτει παραδόσεις αποτελεσματικής καταγραφής και παρακολούθησης των ρατσιστικών ή άλλων εγκλημάτων μίσους», αναφέρεται.

Χαιρετίζοντας την παρουσίαση της έκθεσης, η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου είπε πως »τόσο από τα ευρήματα της έρευνας όσο και από άλλες έρευνες ή δημοσιεύσεις που προηγήθηκαν νομίζω ότι θα συμφωνείτε ότι υπάρχει προκατάληψη υπάρχει ξενοφοβία, υπάρχει και ρατσισμός».

Αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από τον Δήμο για ενημέρωση όσον αφορά την ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία, η κ. Μαύρου είπε ότι »έχω την εντύπωση ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας και τα μίση τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια κατά καιρούς νομίζω αποδεικνύουν το πόση δουλειά πρέπει να γίνει είτε από την Πολιτεία, είτε από την κοινωνία την ίδια, οργανωμένη ή μη».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι »η έκθεση για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία έρχεται για να μας πληροφορήσει, αλλά και για να επισημάνει πραγματικότητες της κοινωνίας μας που πρέπει να μας ανησυχούν».

Ο κ. Χατζηδημητρίου συνέδεσε τα φαινόμενα ρατσισμού με το αδιέξοδο που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αλλά και την οικονομική κρίση και αναφέρθηκε στις επιθέσεις κατά Τ/κ, τους οποίους, όπως πρόσθεσε, »κάποιοι θεωρούν ως απειλή για την εθνική τους φυσιογνωμία και υπόσταση».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι »εκείνο που δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι οι Ελληνες της Κύπρου θα επιβιώσουν μόνο στο βαθμό που θα μπορέσουν να συμβιώσουν με τους άλλους κατοίκους του νησιού σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία μέσα σε ένα κοινό κράτος».

Από την πλευρά του, ο Αριστος Τσιάρτας, Επικεφαλής της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρθηκε στα επεισόδια της Λάρνακας σημειώνοντας ότι »οι συμβολισμοί της ωμής αυτής βίας πείθουν ότι η έκρηξη και η διάχυση της εγκληματικής βίας κερδίζει δυστυχώς συνεχώς έδαφος και παίρνει σήμερα ανησυχητικές διαστάσεις».

»Χωρίς αμφιβολία το πρόβλημα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καθίσταται και στην Κύπρο επικίνδυνα επίκαιρο», είπε, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τέτοιες βίαιες εκδηλώσεις ρατσισμού εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, αλλά και το ότι αυτοί που φέρονται ως δράστες είναι νεαρά άτομα, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων».

http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,50980-.aspx

 

  Advertisements

  4 thoughts on “* Και η αρχιεπισκοπή ανάμεσα στους χρηματοδότες των νεοφασιστών;

  1. falies 13/11/2010 στο 10:24 ΠΜ

   Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ

   Τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής στη Λάρνακα, ενώ θα έπρεπε να συγκλονίσουν το σύνολο της Κυπριακής κοινωνίας και να θέσουν προβληματισμούς σε κάθε σπίτι, κατέληξαν να είναι τετριμμένα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι εκπρόσωποι της αστυνομίας, οι οποίοι με τις αναφορές τους στα συμβάντα και την καταγραφή των υλικών ζημιών, των συλλήψεων και των τραυματιών, υποβιβάζουν το όλο θέμα σε επίπεδο γηπέδων.

   Ανεξάρτητα από το ποια πλευρά άρχισε πρώτη, το θέμα είναι ξεκάθαρο: Ότι ομάδες φασιστικών στοιχείων, με μια πολύ καλά προγραμματισμένη πολιτική γραμμή και έχοντας πάρει πράσινο φως από το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, δρουν κατά των μεταναστών και των Τουρκοκυπρίων. Χρησιμοποιώντας παραπλανητικά συνθήματα, που έχουν συνήθως απήχηση στη μάζα του κόσμου σε περιόδους κρίσης, παρασύρουν την κοινή γνώμη, συνδέοντας τον εποικισμό των κατεχομένων με το ρεύμα της μετανάστευσης από μουσουλμανικές χώρες, καθώς επίσης και τα επιδόματα που λαμβάνουν αιτητές μετανάστες με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

   Πώς είναι δυνατόν, μια ‘προηγμένη κοινωνία’ όπως η Κυπριακή, η οποία στέλλει τα παιδιά της στα πανεπιστήμια για εξειδίκευση και που ως εκ τούτου εισάγει εργάτες από τις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες, να αποδέχεται τη φημολογία ως μέρος του τρόπου λειτουργίας της ; Γιατί ο κόσμος πίστεψε τόσο εύκολα το παραμύθι , ότι πολιτικοί πρόσφυγες παραπονέθηκαν για την καμπάνα του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα; Και για να έρθουμε και στα της πόλης μας , που υποφέρει κάτω από τον ζυγό της φημολογίας , πώς είναι δυνατόν, επαγγελματίες δημοσιογράφοι να σπέρνουν φήμες, ότι η ζωή των κατοίκων της εντός των τειχών Λευκωσίας είναι δυσβάσταχτη εξαιτίας των ξένων μεταναστών, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν ρωτήσει ποτέ τούς κατοίκους της παλιάς πόλης για το θέμα αυτό; Γιατί ο κάθε βουλευτής έχει άποψη για την Παλιά Πόλη, ενώ δεν ζει σ′ αυτή; Γιατί, τελικά, όλοι έχουν πρόβλημα με τους ξένους της Παλιάς Πόλης εκτός από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης; Μήπως πρέπει να δούμε το θέμα πιο σοβαρά;

   Μήπως, εν τέλει, μετατρεπόμαστε σε έναν όχλο προβληματικών ανθρώπων οι οποίοι , ψάχνοντας λύσεις στα υπαρξιακά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα βρίσκουμε το εξιλαστήριο θύμα στο πρόσωπο των φτωχών, των ανυπεράσπιστων και των διαφορετικών;

   Μήπως, υποβιβάζοντας τούς άλλους νομίζουμε, οι Κύπριοι, ότι γινόμαστε σπουδαίοι;

   Μήπως, σιγά-σιγά, μεταμορφωνόμαστε σε ναζί;

   Άγρυπνοι Εντός Των Τειχών Οκτ 2010

  2. Χρ. Χα. 13/11/2010 στο 10:01 ΜΜ

   Πρέπει να αντισταθούμε σε ναζιστικές νοοτροπίες πάσης φύσεως. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η λογική του «πρέπει η Εκκλησία μας να τοποθετηθεί και να διαψεύσει εάν δεν ευσταθούν» (οι φήμες), πέφτει στην παγίδα του φασισμού: στηρίζεται σε φασιστική λογική.

   Στον πόλεμο κατά το φασισμού, δεν πρέπει να μετατραπούμε και εμείς σε φασίστες.

   Η Εκκλησία δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ΕΝΟΧΗ μέχρι αποδείξεως του εναντίον, όπου η ενοχή της φωτογραφίζεται από «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες».

   Ο καθένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Η ευθύνη της απόδειξης επιβαρύνει αυτόν που θέλει/μπορεί να υποδείξει/αποδείξει ότι η Εκκλησία είναι αναμιγμένη με τους φασίστες. Η ευθύνη δεν βαρύνει την Εκκλησία να αποδείξει ότι ΔΕΝ είναι αναμιγμένη.

   Αυτό είναι η λογική του κάποιος «είναι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίον». Από πότε περάσαμε σε αυτή τη λογική; Με ποιά κριτήρια; Με ποιές αρχές μιλούμε με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αξιώνοντας την απόδειξη ότ αυτές οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είναι λανθασμένες;;; Αυτό είναι παράλογο και αδύνατον να ευσταθήσει.

   Για παράδειγμα, αν πω εγώ: «ανεπιβεβαίωες πληροφορίες λένε ότι ο Δώρος Πολυκάρπου τα παίρνει χοντρά από ξένες κυβερνήσεις που θέλουν το κακό της Κύπρου και γι’αυτό υποστηρίζει αυτά που υποστηρίζει, και πρέπει ο Δώρος Πολυπάρκου να αποδείξει ότι δεν τα παίρνει»: Μήπως ο Δώρος Πολυκάρπου μπορεί να ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ότι δεν τα παίρνει από ξένες κυβερνήσεις;;; ΟΧΙ βέβαια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ! Η ευθύνη απόδειξης βαρύνει εμένα, και όχι τον κ. Πολυκάρπου.

   Ας αντισταθούμε σε αυτή τη λογική. Για να μην γίνουμε και εμείς φασίστες.

  3. gregoris 14/11/2010 στο 10:46 ΠΜ

   στον πόλεμο κατά του φασισμού πρέπει επιτέλους και οι φιλελεύθεροι να πάρουν θέση και να αφήσουν τις ουδετερότητες και τις εξυπνοβλακείες στην πάντα!

  4. gregoris 14/11/2010 στο 3:02 ΜΜ

   για να μην παρεξηγούμαι αναφέρουμαι στο/η χρ χα που πάνω

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google+

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  w

  Σύνδεση με %s