* Μια πρώτη ανάγνωση της σύγκρουσης ρατσιστών και αντι-ρατσιστών ψες στην Λάρνακα και των πολιτικών της προεκτάσεων

Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε την πολιτικά απαράδεκτη στάση του κράτους και της αστυνομίας να επιτρέψει στην εθνικιστική-ρατσιστική πορεία να πλησιάσει τον χώρο του αντιρατσιστικού φεστιβάλ Rainbow, η οποία συνιστά, αν όχι σκόπιμη προσπάθεια επιβολής μιας λογικής χωροχρονικής συνύπαρξης ρατσιστών και αντι-ρατσιστών, τότε σίγουρα μνημειώδη βλακεία και ανευθυνότητα. Ο αρχηγός της αστυνομίας και ο πολιτικός του προϊστάμενος θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην κοινωνία για αυτή τους την πράξη ή οποία υπέθαλψε την συμπλοκή και οδήγησε σε τραυματισμούς και στο μαχαίρωμα τουλάχιστον δυο ατόμων από επιτιθέμενους ρατσιστές.

Το βασικό πολιτικό αποτέλεσμα είναι ότι η εθνικιστική-ρατσιστική πρόκληση δεν πέρασε τελικά! Οι εθνικιστές βρήκαν απέναντι τους καθώς πλησίασαν προς τον χώρο του φεστιβάλ Κύπριους και ξένους αντι-ρατσιστές ενωμένους που όρθωσαν το ανάστημα τους και απάντησαν ότι “δε θα περάσει ο φασισμός”.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο η παρουσία του Κουλία όπως και δημοτικού σύμβουλου του ΔΗΣΥ στην εθνικιστική διαδήλωση “κατά των μεταναστών και της Ισλαμοποίησης” και μάλιστα ως επικεφαλής συνιστά σαφέστατη απόπειρα από μερίδα του απορριπτικού πυρήνα αλλά και της δεξιάς να νομιμοποιηθεί εκ νέου η ρατσιστική άκρα δεξιά, η βία της και ως πρακτική και ως απειλή (-να θυμίσουμε την ανακοίνωση των εθνο-φυλετιστών της “Ελληνικής Αντίστασης” όπως οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται μετά την απόφαση για διοργάνωση αντιρατσιστικού φεστιβάλ στην Λάρνακα από πλευράς ΚΙΣΑ. “Θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν”.)

Οι εθνικιστές δεν μπορούν πλέον να αυτο-διαχωρίζονται σε “πατριώτες αντι-κατοχικούς” και “εθνο-φυλετιστές, εθνικοσοσιαλιστές”. Ψες παρέλασαν μαζί, έβρισαν μαζί και χτύπησαν μαζί (υπάρχει μάλιστα μαρτυρία και για βίαιη επίθεση του ηγέτη του ΠΑΚ σε μετανάστες στον χώρο της εξέδρας του φεστιβάλ). Πρόκειται για το πολιτικό ξεγύμνωμα του απορριπτικού πυρήνα από κάθε επίφαση πολιτικής ορθότητας ή πολιτικής σοβαρότητας. Πρόκειται για τραμπουκισμό μιας εκδήλωσης παρουσία του Δήμαρχου Λάρνακας και της Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο (σημειώνουμε ότι οι επιτιθέμενοι ρατσιστές απέκοψαν και το ρεύμα της εκδήλωσης Rainbow) Το “τούρτζιοι, προδότες” που φώναζαν σε εμάς (ε/κ, τ/κ και μετανάστες) ήταν αυτό που ένωνε την ρατσιστική παράταξη από τον Κουλία εως το ΕΛΑΜ.

Τέλος αξίζει να μας ανησυχήσει η παραστρατιωτικού τύπου οργάνωση του σκληρού πυρήνα των νεο-φασιστών του ΕΛΑΜ που ήρθε να καθαρίσει μετά. Προφανώς το ΕΛΑΜ αν και όχι επίσημα μέσα στους διοργανωτές, βρισκόταν σε επιφυλακή, κατέβασε αρκετό κόσμο οπλισμένο με μαχαίρια, φωτοβολίδες, πέτρες κλπ και επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό 2 φορές και να χτυπήσει τους εναπομείναντες αντι-ρατσιστές καθώς μαζεύαμε τα υλικά για να αποχωρήσουμε.

Φάλιες, ελευθεριακό δίκτυο την πόλη

Εκτενής ενημέρωση για τα ψεσινά γεγονότα στο

http://steki-dromou.blogspot.com/2010/11/blog-post_06.html

(Η παρέμβαση Κουλία στο συνέδριο του κινήματος ελληνικής αντίστασης


 

Advertisements

12 thoughts on “* Μια πρώτη ανάγνωση της σύγκρουσης ρατσιστών και αντι-ρατσιστών ψες στην Λάρνακα και των πολιτικών της προεκτάσεων

 1. falies 06/11/2010 στο 2:58 ΜΜ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Η ΠΕΟ καταδικάζει με βδελυγμία τα χθεσινά επεισόδια που έγιναν χθες βράδυ στην Λάρνακα όταν ακροδεξιές, εθνικιστικές οργάνωσεις, επιτέθηκαν και διέλυσαν το αντιρατσιστικό φεστιβάλ rainbow που πραγματοποιείτο στην παραλία των φοινικούδων.

  Τέτοιες συμπεριφορές, αντιλήψεις και νοοτροπίες, καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία, τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, είναι ξένες προς το λαό και τη χώρα μας και είναι επικίνδυνες για το σύνολο της κοινωνίας.

  Η αναβίωση του νεοφασισμού, του ρατσισμού και του, εθνικισμού μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλεί σε κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη.

  Επιθέσεις αυτής της μορφής, μας ανησυχούν ιδιαίτερα αφού απευθύνονται σε μια ευάλωτη ομάδα όπως είναι οι μετανάστες, αγνοώντας το γεγονός ότι η Κύπρος, μερικά χρόνια πριν ήταν χώρα, αφετηρία μεταναστών και δεκάδες χιλιάδες είναι οι Κύπριοι μετανάστες στο εξωτερικό.

  Καταδικάζουμε και εκφράζουμε την θλίψη μας γιατί κάποιοι πολιτικοί με τις δηλώσεις και τις ενέργειες δεν ενθαρρύνουν απλά την αναβίωση τέτοιων φαινομένων, αλλά δυστυχώς συμμετέχουν κιόλας, όπως συνέβηκε χθες.

  Για το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ, ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, Κυπρίων και μεταναστών, είναι η σταθερή και επίμονη διεκδίκηση για τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους και η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Η μόνη ασπίδα προστασίας από την υποβάθμιση των όρων απασχόλησης και την υπόσκαψη των συλλογικών συμβάσεων, είναι η διασφάλιση ότι κάθε εργαζόμενος, είτε Κύπριος είτε μετανάστης που εργάζεται νόμιμα στην χώρα μας, θα έχει τους ίδιους όρους απασχόλησης.

  Αυτός ο αγώνας αφορά όλους τους εργαζόμενους, Κύπριους και Μετανάστες, και μόνο με την ενωμένη συνδικαλιστική δράση μπορεί να είναι αποτελεσματικός και επιτυχής.

  6 Νοεμβρίου 2010

 2. falies 06/11/2010 στο 3:43 ΜΜ

  O ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

  To Παρατηρητήριο για το Ρατσισμό και τη Ξενοφοβία RAXEN καταδικάζει τη φασιστική επίθεση εναντίον του αντιρατσιστικού φεστιβάλ RAINBOW που διενεργήθηκε από ακροδεξιά στοιχεία την Παρασκευή στη Λάρνακα. Θεωρεί δε ότι το περιστατικό θέτει επί τάπητος ζητήματα για τα οποία η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα, αφού η άνοδος του φασισμού στην Κύπρο είναι πλέον περισσότερο από ορατή.

  Πρώτον, τίθεται ζήτημα ηθικής και πολιτικής ευθύνης για το Ζαχαρία Κουλία που συμμετείχε στην πορεία σε ηγετική θέση, ενθαρρύνοντας σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τις επιθέσεις εναντίον των αντιρατσιστών και των μεταναστών. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος βουλευτής διοχέτευσε στον τύπο πριν λίγους μήνες αντίγραφο επιταγής του Γραφείο Ευημερίας προς όφελος μετανάστη με στόχο να εξάψει το φυλετικό μίσος και να προκαλέσει τη λανθασμένη εντύπωση πως οι μετανάστες λαμβάνουν μηνιαία εισοδήματα της τάξης των 7,000 Ευρώ μηνιαίως (ενώ η συγκεκριμένη επιταγή αφορούσε καθυστερημένα επιδόματα πολλώ ν μηνών και όχι μηνιαίο επίδομα). Αν το ΔΗΚΟ εξακολουθεί να του προσφέρει πολιτική στέγη, τότε δεν μπορεί να διεκδικεί θέση στο Κέντρο αλλά στην Ακροδεξιά. Οι πράξεις και δηλώσεις του σε σχέση με τα γεγονότα αποτελούν κατά την άποψη μας παραβίαση του άρθρου 47(1)(β) του Ποινικού Κώδικα που απαγορεύει ενέργειες που προωθούν την εχθρότητα μεταξύ ομάδων λόγω φυλής, θρησκείας ή χρώματος. Ευελπιστούμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα λάβει μέτρα για τη ποινική δίωξη του.

  Δεύτερον τίθεται ζήτημα για τον πλημμελή χειρισμό από μέρους της αστυνομίας που επέτρεψε στη φασιστική πορεία να διέλθει του φεστιβάλ με φονικά αντικείμενα στην κατοχή τους. Οι υποστηρικτές του αντιρατσισμού και της ανεκτικότητας αναμένουν και δικαιούνται προστασία από τα ακροδεξιά βίαια στοιχεία.

  Τρίτον, αποτελεί πλέον θέμα τάξης ο τρόπος χειρισμού των ακροδεξιών οργανώσεων από την Πολιτεία αφού είναι φανερό ότι οι δηλώσεις των κρατικών αξιωματούχων και των κομμάτων που καταδικάζουν την ρατσιστική βία δεν αρκούν για να αναχαιτίσουν τη δράση τους. Καθίσταται επιτακτική ανάγκη να τεθούν εκτός νόμου.

  Τέταρτον, είναι πλέον καιρός τα ΜΜΕ που δεν αρέσκονται σε έξωθεν παρεμβάσεις επί της δεοντολογίας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους σε σχέση με την άνοδο του ρατσισμού στην Κύπρο. Είναι τουλάχιστον απαράδεχτο να ακούμε το κρατικό ραδιοφωνικό κανάλι να κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ ρατσιστών και αντιρατσιστών, περιγράφοντας τους μεν ως εκδήλωση κατά της λαθρομετανάστευσης και τους δε ως εκδήλωση υπέρ των μεταναστών. Εξ ίσου καταδικαστέα θεωρούμε και τη δήλωση Μητσόπουλου που κινήθηκε περίπου στα ίδια πλαίσια με την κάλυψη του ΡΙΚ. Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας χωρίς προηγούμενη έξαρσης ρατσιστικής βίας και πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων προτού θρηνήσουμε θύματα.

 3. falies 06/11/2010 στο 3:49 ΜΜ

  απόσπασμα από την ψεσινή αναφορά των εθνοφυλετιστών της «Ελληνικής Αντίστασης».
  προσέξετε την φρασεολογία που οι ίδιοι χρησιμοποιούν για την πορεία τους «που επεδίωκε να ποδοπατήσει τους αντιδιαδηλωτές»…

  «…Σημαντική ήταν και η παρουσία του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος τήρησε παλληκαρίσια στάση, κόντρα στον ξεδιάντροπο καθωσπρεπισμό του πολιτικού κατεστημένου. Τον συγχαίρουμε!

  Απέναντί μας στάθηκαν τα σκυλιά της ΚΙΣΑ με Τούρκους και άλλους μουσουλμάνους, που απέστειλε η Τουρκιά για να εποικίσει και τις ελεύθερες περιοχές. Προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία. Η αστυνομία, η οποία έλαβε εντολές από την κυβέρνηση, για πολλή ώρα συγκρατούσε τον όγκο της πορείας, η οποία πορεία επεδίωκε να ποδοπατήσει τους αντιδιαδηλωτές και να προχωρήσει στον προορισμό της. Οι αλλοδαποί και οι εξωνημένοι της ΚΙΣΑ υπό την προστασία της αστυνομίας προπηλάκιζαν τον κόσμο της διαδήλωσης….»

 4. falies 07/11/2010 στο 3:07 ΜΜ

  By Jacqueline Agathocleous Published on November 6, 2010 , Cyprus Mail

  ONE MAN was stabbed and several police and members of the public were injured last night at the annual migrants’ Rainbow Festival in Larnaca when violent clashes broke out between nationalist protestors and festival-goers.

  Phinikoudes Beach was turned into a warzone, when marching members of three nationalist movements came into conflict with participants at the antiracism festival, and with members of migrant support group KISA, the organisers of the event. Even in their riot gear, a number of policemen sustained injuries, as did several members of the public. In the aftermath, the beach was covered with broken chairs and other debris. Eyewitness Beran Djemal told the Cyprus Mail last night that one Turkish Cypriot man – 30-year-old singer Sertunc Akdogdu who was performing at the festival – was rushed to hospital after being stabbed in the stomach, while another man had his arm broken. Djemal said after the fracas a number of Turkish Cypriots took refuge at Larnaca Police Station waiting for the violence to be over. As the newspaper went to press, incidents were ongoing.

  “A music group of Turkish Cypriots who tried to go home were warned not to leave as it would be dangerous,” said Djemal. She said the injured Turkish Cypriots – and other festival-goers – asked for a police escort to the hospital because they were scared. “But the police refused to help and arrested four of the festival-goers. They did nothing to the fascists and told us not to take photographs because they said it was provocative.”

  Headed by the Greek Resistance Movement, a group of protestors had been on their way to the town’s Ayios Lazaros area in a march they had arranged over a month ago to protest the government’s migrant policies. Accompanied by a strong police presence, the protestors were on their way through Phinikoudes Beach – where the Rainbow Festival was being held – and according to eye witnesses, all hell broke loose. The protestors came into conflict with members of KISA, which had decided to hold the Festival in Larnaca – instead of Limassol, as was initially planned – in a bid to hold an “anti-demonstration” to counterbalance the nationalists’ march. According to Djemal, it all started during a speech by the head of the European Commission’s Representation in Cyprus – Androulla Kaminara.

  “During the speech, around 80 fascist protestors carrying Greek flags started shouting slogans against migrants,” said Djemal. “The festival-goers returned the slogans, shouting: ‘Nazis out of Cyprus’”. It was then that the scuffles broke out. “Some of the nationalists had their faces covered, one lifted up his shirt and showed a swastika tattooed on his stomach,” Djemal said. “They threw bottles at festival-goers and cut the electricity cables when a band was playing. Over the next two hours, clashes continued and the group of nationalists grew to around 150.”

  Even though both sides offer contradicting accounts of how the events unfolded, the general view was that police and Larnaca Municipality had done little to avert the troubles. KISA head Doros Polycarpou said his NGO had asked the police to divert the protestors’ march so that it didn’t pass by the Rainbow Festival. “On the contrary, the police seem to have allowed them to move forward and once they reached the event, to protect ourselves, we sat in the road to block it in a peaceful way to convince the police to veer them away,” said Polycarpou. “They allowed the neo-Nazis to head into the event and start hitting people, in full view of the police. You can imagine what happened after that.”

  Another eye witness who wished to remain anonymous told the Cyprus Mail: “The protestors entered the area where the festival was about to start and started throwing chairs all over the place, breaking every single one. There were children waiting in a caravan and they became very scared.” On the opposite side of the fence, the nationalist protestors claim it was they who were attacked. However, they too agree that it all could have been avoided if the correct actions were taken by the police and Larnaca mayor.

  “I am a member of the public who decided to march against illegal immmigrants – not against the migrants themselves, but the policies promoted in their favour by the government,” Dr Andreas Paraxenopoulos, a member of Greek Resistance, told the Cyprus Mail last night. “We announced our march a month and a half ago to the police, and the police – along with the Larnaca mayor – oddly allowed KISA to do another anti-demonstration. It is like they wanted to make us fight.” Paraxenopoulos said the troubles started when members of KISA attempted to prevent the protestors from moving ahead with their march. “We were calm. We are just trying to exercise our right as Cypriot citizens to do a demonstration to protest something that is of concern to us.” He went on to accuse KISA members of throwing chairs at the protestors, as well as paint – something he said the public would become witness to when watching the news today. “They started approaching us, breaking chairs and throwing them at us, calling us neo-Nazis – we just want our country to remain Greek. I was personally drenched in paint. They were savage with bad intentions and if the police weren’t there, they would have slaughtered us,” Paraxenopoulos claimed. “The police and municipality are to blame; they really seem to have wanted us to fight among ourselves.” A Larnaca police spokesman said there had been a number of injuries, though the full extent of the damage will be assessed today.

  Trouble started brewing last week, when KISA announced it would be cancelling the Rainbow festival in Limassol and bringing it to Larnaca last night, as an “anti-demonstration” to the planned march against migrants by the three nationalist groups. KISA called on all members of the public to join its anti-demo against the “racist and radical right-wing elements in Larnaca”. It added that the Rainbow Festival would from now on be held in Larnaca instead of Limassol – as well as Nicosia – as an antiracism message to the town. “In view of this new provocative demonstration, KISA decided to organise this year’s Rainbow Festival – apart from Nicosia – in Larnaca instead of Limassol, as was the case for the past two years,” KISA announced. “On the same day of the aforementioned event, the Rainbow organisation will send our antiracist messages against the presence and actions of the radical right-wing and racist elements in Larnaca.” Referring to KISA as a “social abscess” and “the fifth column” – defined as a group of people who clandestinely undermine a larger group, such as a nation, from within to help an external enemy – the Greek Resistance used its website to blast KISA for organising the Rainbow Festival on the same day.

 5. falies 07/11/2010 στο 10:38 ΜΜ

  Αναφορικά με τα τραγικά γεγονότα βίας που έλαβαν χώρα στις 5/11/10 κατά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Rainbow στη Λάρνακα, εγείρεται σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων για τα οποία η ΚΙΣΑ επιθυμεί να δηλώσει τα πιο κάτω:

  Η απόφαση για διοργάνωση του Φεστιβάλ τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα στη Λάρνακα, λήφθηκε συλλογικά με άλλες οργανώσεις μεταναστών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο, στο να αναδείξει ότι με εξαίρεση της μικρής ομάδα των ρατσιστών και των εθνικιστών, η κοινωνία δηλώνει σεβασμό προς τη διαφορετικότητα και την ισότητα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος ή άλλης διαφορετικότητας. Ο χώρος διεξαγωγής δεν ήταν θέμα επιλογής της ΚΙΣΑ αλλά ήταν ο συγκεκριμένος χώρος όπου οργανώνονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη της Λάρνακας. Το γεγονός ότι το Φεστιβάλ διοργανώθηκε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και χαιρετίστηκε από τον Προϊστάμενο της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, το Δήμαρχο Λάρνακας και την Επικεφαλής του Γραφείου την Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, αντικατοπτρίζει πέραν πάσης αμφιβολίας τους πιο πάνω στόχους του Φεστιβάλ.

  Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ μίλησαν με όλες τις οργανώσεις και ομάδες που συμμετείχαν και υπήρξε καθολική συμφωνία ότι δεν θα προκαλέσουμε, είτε με αντιδιαδήλωση είτε με κινητοποίηση προς την εκδήλωση των ρατσιστών και εθνικιστών, όμως θα ήμασταν αποφασιστικοί στο να προστατεύσουμε το Φεστιβάλ από ρατσιστικές επιθέσεις βίας.

  Το μόνο αίτημα που υποβάλαμε, τόσο πριν από το Φεστιβάλ όσο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, προς την Αστυνομία ήταν να αξιολογήσουν τα συνθήματα και τις δηλώσεις των ρατσιστών και εθνικιστών οι οποίες προάγουν το μίσος, της μισαλλοδοξία και το ρατσισμό και ως εκ τούτου παραβιάζουν σειρά νομοθεσιών και διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη Δημοκρατία, και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για εφαρμογή των νόμων.

  Επίσης ζητήσαμε τόσο πριν όσο και τη διάρκεια του Φεστιβάλ από την Αστυνομία, να κρατήσει τη διαδήλωση των ρατσιστών σε κατάλληλη απόσταση έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος άμεσης επαφής, λεκτικής ή σωματικής, και προσβολής των παρευρισκόμενων στο Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν παιδιά, ηλικιωμένα άτομα και άτομα με αναπηρία, όπως είχε γίνει και κατά την προηγούμενη πορεία των ρατσιστών και εθνικιστών του ΕΛΑΜ στη Λευκωσία.

  Αντίθετα, η Αστυνομία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν τα γεγονότα για λόγους για τους οποίους την καλούμε να δώσει εξηγήσεις. Σημειώνεται ότι η ίδια η Αστυνομία είχε αρχικά κρίνει και αναφέρει στην Επαρχιακή Διοίκηση ότι ήταν αρνητική στην έκδοση άδειας χρήσης μεγαφώνων για το Φεστιβάλ γιατί «ταυτόχρονα, θα γίνεται ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ευρώπης κατά της λαθρομετανάστευσης και πιθανόν να προκληθούν επεισόδια». Η θέση αυτή υποδηλώνει σαφώς κατά την ΚΙΣΑ ότι η Αστυνομία είχε ξεκάθαρα στόχο να προστατεύσει την πορεία των ρατσιστών και εθνικιστών, ενώ, ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε τον κίνδυνο επεισοδίων, δεν έλαβε κανένα μέτρο για να τα αποτρέψει.

  Για όσους ήταν παρόντες στα γεγονότα ήταν σαφές ότι η Αστυνομία ασκούσε πίεση και βία προς τους αντιρατσιστές, για να ανοίξουν το δρόμο για να περάσουν οι ρατσιστές και εθνικιστές. Ενδεικτικό της πιο πάνω στάσης είναι και το γεγονός ότι σήμερα ο εκπρόσωπος των εθνικιστών και ρατσιστών Κρίνος Μακρίδης δήλωσε σε ημερήσια εφημερίδα για την Αστυνομία ότι «στάθηκε κοντά μας και είναι όλοι τους παιδιά μας και τους προστατέψαμε.»

  Οι δε συμμετέχοντες στην ούτω καλούμενη «ειρηνική πορεία» μπήκαν στο χώρο του Φεστιβάλ, κτυπούσαν ανελέητα όποιον έβρισκαν μπροστά τους, διέκοψαν την παροχή ρεύματος του Φεστιβάλ, σε χρόνο και χώρο μακριά από το χώρο του Φεστιβάλ, κτύπησαν με ρόπαλα τουρκοκύπριους μουσικούς και μαχαίρωσαν ένα από αυτούς στο στήθος, κτύπησαν στο κεφάλι άλλο μετανάστη ο οποίος καμία σχέση δεν είχε με το Φεστιβάλ και ο οποίος βρίσκεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο ενώ απειλούσαν και έβριζαν πρόσωπα από την ομάδα των αντιρατσιστών, χωρίς κανένας από αυτούς να συλληφθεί και να τεθεί υπό κράτηση.

  Αντίθετα, η Αστυνομία «κατάφερε» να συλλάβει έξι άτομα, όλα πρόσωπα που συμμετείxαν στο Φεστιβάλ Rainbow, εκ των οποίων οι τέσσερις Κύπριοι και οι δύο ανήλικοι μετανάστες, τα οποία εξακολουθούν να κρατούνται από χθες το βράδυ χωρίς να τους εξηγείται ο λόγος της κράτησής τους ή ποια είναι τα αδικήματα που διερευνώνται.

  Η ΚΙΣΑ επίσης, καταδικάζει τη συμμετοχή στη ρατσιστική και εθνικιστική πορεία πολιτικών προσώπων και πιο συγκεκριμένα βουλευτή και δημοτικού σύμβουλου, οι οποίοι φαίνονταν να έχουν ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο.
  Υπό το φως όλων των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ ζητά-
  • Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας αναφορικά με τα γεγονότα συμπεριλαμβανομένης της στάσης και των ενεργειών της Αστυνομίας.
  • Την άμεση απελευθέρωση των προσώπων που άδικα κρατούνται και ιδιαίτερα των ανηλίκων
  • Τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την πάταξη των φαινομένων ρατσισμού και εθνικισμού.

 6. Pantelis Mina 09/11/2010 στο 7:12 ΜΜ

  Είμαστε όλοι ανεξαίρετα υπεύθυνοι γι’ αυτή την απίστευτη βαρβαρότητα και πλήρη κατάλυση της έννομης τάξης. Οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν ευθύνη, όπως επίσης και το κράτος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο αρμόδιο. Αν δεν προσέξουμε, μελλοντικά μπορεί να θρηνήσουμε και νεκρούς. Ιδιαίτερα, η συμπεριφορά της αστυνομίας ήταν απίστευτα λανθασμένη. Ουσιαστικά η αστυνομία παρανόμησε, με το να παραλείψει τόσο φανερά να προστατεύσει μια ειρηνική πολιτιστική εκδήλωση από μια τέτοια ολοφάνερα εγκληματική επίθεση, όπου απειλήθηκε η ζωή κυπρίων πολιτών και μεταναστών. Το θέμα εδώ δεν είναι τι πιστεύει κανείς. Η αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είχε επιτρέψει σε ανθρώπους που ήταν οπλισμένοι και συμπεριφέρονταν τόσο βίαια και απειλητικά να πλησιάσουν μια ειρηνική πολιτιστική εκδήλωση. Τέτοιοι «άνθρωποι» σκότωσσαν κάποτε (1955-59) με λιθοβολισμό και τον Λευκονοικιάτη Μένοικο. Ίδιοι κι απαράλλαχτοι. Δεν έχουν αλλάξει.

 7. biker 11/11/2010 στο 11:41 ΜΜ

  Η ΘΥΡΑ 9, το οργανωμένο σύνολο του πιο λαοφιλές και ένδοξου σωματείου της Κύπρου έχει πάγια αρχή της τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, τους κοινωνικούς διαχωρισμούς, και τον ρατσισμό, είτε αυτός είναι φυλετικός είτε κοινωνικός. Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται στην Κυπριακή κοινωνία δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αφήσουν ανεπηρέαστο το οργανωμένο μας σύνολο. Ο φασισμός μας κτυπά την πόρτα και οι πορτιέρηδες τον καλωσορίζουν μέσα στο σπίτι μας.

  Η οργανωμένη εγκληματική επίθεση ενάντια στους μετανάστες στην Λάρνακα αποτελεί άλλο ένα ηχηρό χτύπημα στην βιτρίνα του Κυπριακού καθωσπρεπισμού με τις πλάτες μάλιστα της αστυνομίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παρακολουθούμε με απέχθεια το όλο σκηνικό που έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες και αναρωτιόμαστε πως μια πορεία μίσους έχει μετατραπεί από τους απανταχού αναλυτές σε ένα απλό περιστατικό συμπλοκών από αυτά που απασχολούν συχνά πυκνά τους μαγαζάτορες και ιδιοκτήτες μπυραριών. Η όλη εξουδετέρωση που τυγχάνει η σημασία και οι λόγοι της ΑΠΡΟΚΛΗΤΗΣ και ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ επίθεσης σε ανθρώπους μετανάστες που ζουν στο νησί μας έχει αρχίσει να μας κάνει να αναρωτιόμαστε για το που οδεύει αυτή η κοινωνία.

  Η στοχοποιηση των μεταναστών σαν κύριος λόγος των προβλημάτων της Κυπριακής πραγματικότητας καταντά γελοία αλλά την ίδια ώρα και επικίνδυνη. Οι θύμησες του παρελθόντος φαίνονται να ξεθωριάζουν σε κάποια σάπια μυαλά, αφού επιλεκτικά παραγνωρίζουν το γεγονός πως οι πρόγονοι μας έζησαν κι αυτοί μετανάστες κάποτε σκορπισμένοι σε όλες τις άκρες της γης αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Η συμμετοχή δε, πολιτικάντηδων από διάφορες κομματικές παρατάξεις στην ρατσιστική πορεία και η οργανωμένη ‘σιωπή’ γύρω από το θέμα φέρνει κι άλλα θέματα στο τραπέζι. Πως γίνεται να ξεσηκώνεται ολόκληρη η κοινή γνώμη όταν πετάγεται ένα ποτήρι μέσα στο γήπεδο η όταν ανάβει μια φωτοβολίδα την ώρα που όλοι σιωπούν σε βίαιες συγκρούσεις, ξυλοδαρμούς, ακόμα και μαχαιρώματα πολιτών του νησιού μας ? Φαίνεται πως τα σημαιάκια που κοσμούν τα καδρόνια των φασιστών είναι αρκετά για να προκαλούν την αντίθετη αντιμετώπιση.

  Η ΘΥΡΑ 9 τάσσεται ανοιχτα στο πλευρό των μεταναστών και δίνει υπόσχεση πως θα δουλέψει και θα σταθεί εμπόδιο στα φασιστικά σχέδια που κάποιοι εδώ και καιρό μεθοδεύουν. Ο καιρός της εσωστρέφειας έχει περάσει ανεπιστρεπτι. Οι μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος είναι ακόμα νωπές και με αυτές οδηγό θα σταθούμε μπροστά σε όποιο τολμήσει να καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των συνανθρώπων μας. Ας τολμήσουν ξανά αυτοί οι κύριοι που με τις πλάτες πολιτικών, δημοσιογράφων και την ανοχή της εκκλησίας και άλλων φορέων χτυπούν απρόκλητα τους μετανάστες και τότε θα μας βρουν μπροστά τους. Η διαφορετικότητα και ο αλληλοσεβασμός έχουν πλέον συμμάχους πιο δυνατούς από όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν οι εχθροί τους.

  Η Κυπριακή κοινωνία νοσεί και αυτό είναι φανερό όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το κρύψουν. Η αρρώστια αυτή έχει ριζώσει από παλιά στο πετσί του νησιού μας και συνεχιστές της σηκώνουν ξανά κεφάλι ανάμεσα μας. ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΟΨΟΥΜΕ!

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  ΘΥΡΑ 9

 8. falies 13/11/2010 στο 9:49 ΠΜ

  Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΦΗΜΟΛΟΓΊΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ

  Τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής στη Λάρνακα, ενώ θα έπρεπε να συγκλονίσουν το σύνολο της Κυπριακής κοινωνίας και να θέσουν προβληματισμούς σε κάθε σπίτι, κατέληξαν να είναι τετριμμένα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι εκπρόσωποι της αστυνομίας, οι οποίοι με τις αναφορές τους στα συμβάντα και την καταγραφή των υλικών ζημιών, των συλλήψεων και των τραυματιών, υποβιβάζουν το όλο θέμα σε επίπεδο γηπέδων.

  Ανεξάρτητα από το ποια πλευρά άρχισε πρώτη, το θέμα είναι ξεκάθαρο: Ότι ομάδες φασιστικών στοιχείων, με μια πολύ καλά προγραμματισμένη πολιτική γραμμή και έχοντας πάρει πράσινο φως από το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, δρουν κατά των μεταναστών και των Τουρκοκυπρίων. Χρησιμοποιώντας παραπλανητικά συνθήματα, που έχουν συνήθως απήχηση στη μάζα του κόσμου σε περιόδους κρίσης, παρασύρουν την κοινή γνώμη, συνδέοντας τον εποικισμό των κατεχομένων με το ρεύμα της μετανάστευσης από μουσουλμανικές χώρες, καθώς επίσης και τα επιδόματα που λαμβάνουν αιτητές μετανάστες με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

  Πώς είναι δυνατόν, μια ‘προηγμένη κοινωνία’ όπως η Κυπριακή, η οποία στέλλει τα παιδιά της στα πανεπιστήμια για εξειδίκευση και που ως εκ τούτου εισάγει εργάτες από τις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες, να αποδέχεται τη φημολογία ως μέρος του τρόπου λειτουργίας της ; Γιατί ο κόσμος πίστεψε τόσο εύκολα το παραμύθι , ότι πολιτικοί πρόσφυγες παραπονέθηκαν για την καμπάνα του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα; Και για να έρθουμε και στα της πόλης μας , που υποφέρει κάτω από τον ζυγό της φημολογίας , πώς είναι δυνατόν, επαγγελματίες δημοσιογράφοι να σπέρνουν φήμες, ότι η ζωή των κατοίκων της εντός των τειχών Λευκωσίας είναι δυσβάσταχτη εξαιτίας των ξένων μεταναστών, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν ρωτήσει ποτέ τούς κατοίκους της παλιάς πόλης για το θέμα αυτό; Γιατί ο κάθε βουλευτής έχει άποψη για την Παλιά Πόλη, ενώ δεν ζει σ′ αυτή; Γιατί, τελικά, όλοι έχουν πρόβλημα με τους ξένους της Παλιάς Πόλης εκτός από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης; Μήπως πρέπει να δούμε το θέμα πιο σοβαρά;

  Μήπως, εν τέλει, μετατρεπόμαστε σε έναν όχλο προβληματικών ανθρώπων οι οποίοι , ψάχνοντας λύσεις στα υπαρξιακά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα βρίσκουμε το εξιλαστήριο θύμα στο πρόσωπο των φτωχών, των ανυπεράσπιστων και των διαφορετικών;

  Μήπως, υποβιβάζοντας τούς άλλους νομίζουμε, οι Κύπριοι, ότι γινόμαστε σπουδαίοι;

  Μήπως, σιγά-σιγά, μεταμορφωνόμαστε σε ναζί;

  Άγρυπνοι Εντός Των Τειχών Οκτ 2010

 9. […] texto en griego, inglés. [1] Diputado de un partido […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s