* Κανένας φασίστας στις γειτονιές μας

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλες και όλοι μάρτυρες της προσπάθειας της νεοφασιστικής ομάδας Ε.ΛΑ.Μ. (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) να επιβάλει την παρουσία της στο δημόσιο χώρο και να τρομοκρατήσει πραγματοποιώντας πορείες σε κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας, κτυπώντας μετανάστες, αλλά πιο συχνά γράφοντας συνθήματα σε τοίχους και πάλι σε κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας, καθώς και στην παλιά πόλη.

 

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου το βράδυ φασιστικά στοιχεία στα πλαίσια νυκτερινής τους εξόρμησης έγραψαν σε τοίχους της παλιάς πόλης γύρω από την περιοχή της Φανερωμένης απειλητικά συνθήματα που απευθύνονταν σε όσους συχνάζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ένα από αυτά, στον περίγυρο της εκκλησίας της Φανερωμένης λέει Αν θέλουμε σας καίμε. Τα συνθήματα συνοδεύονταν από στόχους και σβάστικες που αποτελούν φασιστικά σύμβολα. Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου το μεσημέρι μια ομάδα 10 περίπου ατόμων, φορώντας μαύρα μπλουζάκια με εθνικιστικά συνθήματα, με προφανές στόχο να τρομοκρατήσουν, εμφανίστηκαν με απειλητικές διαθέσεις στην περιοχή της Φανερωμένης, έσπρωξαν ένα θαμώνα του καφενείου Καλά Καθούμενα και στη συνέχεια έφυγαν.

 

Τα φασιστικά στοιχεία που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο λειτουργούν στα πρότυπα των Γερμανών Νεοναζί και της ελληνικής Χρυσής Αυγής, τον σύνδεσμο της οποίας έχουν και στην ιστοσελίδα τους, και έχουν εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο και πρακτική. Δεν ψάχνουν αφορμές για να κτυπήσουν. Δρουν βίαια και απρόκλητα ενάντια σε όσες και όσους θεωρούν ότι «αποκλίνουν» από τα «καθαρά» εθνικά και πατριαρχικά πρότυπα, σε όσες και όσους είναι με οποιοδήποτε τρόπο διαφορετικοί, σε όσες και όσους σκέφτονται και δρουν με δημοκρατικό τρόπο. Σε αυτά τα πλαίσια, στόχος τους είναι οι μετανάστες, οι Τουρκοκύπριοι, τα ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί/ες, Διεμφυλικοί/ές) άτομα, οι αναρχικοί, οι αντιεξουσιαστές, οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα απορρίπτει και καταδικάζει ρατσιστικές, εθνικιστικές και φασιστικές ιδέες, πεποιθήσεις και πράξεις.

 

Το Ε.ΛΑ.Μ. και οι ομοϊδεάτες του αποτελούν κίνδυνο και απειλή για ολόκληρη την κοινωνία. Η Κύπρος, όπως πολλές άλλες χώρες, έχει βιώσει το φασισμό. Ας τους εμποδίσουμε να μας οδηγήσουν στην τρομοκρατία του παρελθόντος. Ας μην τους αφήσουμε να επιβάλουν το φόβο στις γειτονιές μας, στα σχολεία μας, στους χώρους συνεύρεσής μας.

 

Φάλιες – Ελευθεριακό Δίκτυο στην Πόλη

Οκτώβρης 2010

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s