* Εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία: οι απεργοί αυξάνουν την πίεση πάνω στον Σαρκοζύ

Ανακοίνωση CNT Γαλλίας

Aς σταματήσουμε πια να γυρνάμε γύρω από το ίδιο σημείο: για να νικήσουμε, τώρα είναι η ώρα που πρέπει να παλέψουμε

Μετά από 6 ημέρες απεργιών και διαδηλώσεων, πολλοί εργασιακοί τομείς ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας, μεταξύ αυτών στα διυλιστήρια, στον τομέα των σιδηροδρόμων, στην εκπαίδευση, στα ταχυδρομεία  κλπ. Επίσης σε μερικούς επαγγελματικούς τομείς, οι διασωματειακές επιτροπές καλούν σε γενίκευση της απεργίας. Επιτέλους! Είναι αναμφισβήτητα ένα φύσημα καθαρού αέρα στον αγώνα που κάνουμε και το χαιρετίζουμε.

Τώρα είναι αναγκαίο, είτε είμαστε μισθωτοί/ες, άνεργοι/ες, επισφαλείς, μαθητές ή συνταξιούχοι, οι διάφοροι τομείς να μην είμαστε απομονωμένοι και να μπορέσουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να πείσουμε για την αναγκαιότητα προσχώρησης σε αυτήν την απεργία διαρκείας, ως μόνο μέσο για να κάνουμε την Κυβέρνηση να υποχωρήσει και να αποσύρει τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό.

Σήμερα, δεν είμαστε σε ένα παιχνίδι ρόλων όπου κάθε ένας ανεβάζει τους αριθμούς των διαδηλωτών ή απειλεί για τηλεθέαση. Βρισκόμαστε στην ίδια την καρδιά ενός κοινωνικού πολέμου  ανάμεσα σε δύο τάξεις. Από τη μία πλευρά, η τάξη των αφεντικών και των κυβερνητικών τους υπηρετών που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμια και τα κέρδη τους. Και απέναντι από αυτούς οι εργαζόμενοι που θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, θεμελιωμένα σε μια ισότιμη κατανομή του πλούτου.

Δεν μιλάμε για μία «πιθανή ριζοσπαστικοποίηση» ή για «μη υποχώρηση»: το θέμα τώρα είναι να ενεργήσουμε. Ας είμαστε σαφείς: αν δώσουμε στον εαυτό μας τα μέσα για να κερδίσει αυτόν τον αγώνα, τότε η γενική απεργία με οικονομικό αποκλεισμό είναι το μόνο μας όπλο ικανό να επιβάλει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αλλά, εάν τα κεντρικά συνδικάτα εμμείνουν στη δήλωση αρχών και παραμείνουν περισσότερο ή λιγότερο αναποφάσιστα , η ήττα θα είναι σίγουρη. Την κυβέρνηση και τους εργοδότες , τους αφήνουν αδιάφορους οι διαδηλώσεις, όποιος κι αν είναι ο αριθμός των ατόμων που διαδηλώνουν ή η συχνότητα των κινητοποιήσεων. Και δεν σταματούν να το επαναλαμβάνουν.

Τα συνδικάτα έχουν την ευθύνη να διατηρήσουν έναν καθαρό λόγο . Η επιλογή είναι απλή: να αναγνωρίσουμε την ήττα και να κατεβάσουμε τα πανό ή να γενικεύσουμε ήδη από τώρα την απεργία. Για τη CNT  δεν τίθεται θέμα να κάνουμε πίσω χωρίς πρώτα να το έχουμε επιχειρήσει.
Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζομένους και τα συνδικάτα, πέρα από ετικέτες, να συντονιστούν και να ξεκινήσουμε χωρίς καθυστέρηση τις αναγκαίες απεργίες για την νίκη και να οργανώσουμε οικονομικούς αποκλεισμούς σε βιομηχανικές περιοχές και όπου παράγουμε πλούτο. Καλούμε επίσης τους εργαζομένους να ενωθούν στις διαδηλώσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες σε όλη τη χώρα.
Με την εργασιακή ανασφάλεια σε αύξηση και τις εποχιακές συμβάσεις, γνωρίζουμε ότι  δεν είναι δυνατόν όλος ο κόσμος να προχωρήσει σε απεργία. Ας συμβάλλουμε να γίνει η απεργία επικίνδυνη για το μόνο που ανησυχεί τα αφεντικά: το πορτοφόλι τους.

Δεν είναι η εργοδοσία αυτή που κάνει το νόμο: εμείς παράγουμε, εμείς αποφασίζουμε.

Συνδικαλιστική απάντηση, γενική απεργία

CNT (Γαλλία), 15/10/10

http://www.cnt-f.org/ , http://www.alasbarricadas.org/ .

ελληνική μετάφραση από

http://gr.contrainfo.espiv.net/

Περισσότερες από 200 διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα ενώ το μεσημέρι περίπου 480.000 παραβρέθηκαν στις διαδηλώσεις σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, το οποίο μάλιστα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 290 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας και ότι τέσσερις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Πλατεία Republique στο ανατολικό Παρίσι, ενώ αντίστοιχα επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Συγκρούσεις ξέσπασαν για δεύτερη ημέρα και έξω από λύκειο στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, όπου ομάδα νέων, σύμφωνα με το Associated Press νέοι έκαψαν ένα αυτοκίνητο και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς. Σε ολόκληρη τη χώρα τουλάχιστον 379 σχολεία λαμβάνουν μέρος στις κινητοποιήσεις με καταλήψεις και διαδηλώσεις.

Από τη Ντοβίλ όπου βρίσκεται, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα κατά των «ταραχοποιών» προκειμένου -όπως είπε- «να διαφυλαχθεί η τάξη». Για «σκληρή δράση» έκανε λόγο και ο υπουργός Εσωτερικών.

Εν το μεταξύ οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, στα λεωφορεία και στα τρένα, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οι οδηγοί στα θωρακισμένα φορτηγά που εφοδιάζουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αναμένεται να συνταχθούν με τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια και με άλλους απεργούς.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια «δεν μπορούν να σημειώνονται σε μια δημοκρατία, όπου υπάρχει κόσμος που θέλει να δουλέψει». Τόνισε δε ότι αποτελεί «καθήκον» του να ψηφιστεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η διανομή των καυσίμων θα εξομαλυνθεί μέσα σε τέσσερις ή πέντε ημέρες. «Ένα σχέδιο μεταφοράς καυσίμων τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα το πρωί υπό τον υπουργό Μεταφορών Ντομινίκ Μπισερό. Σε τέσσερις ή πέντε ημέρες η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί», δήλωσε ο Φρ.Φιγιόν μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Προβλήματα έχουν σημειωθεί και στις μετακινήσεις, αφού οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην απεργία.

Περίπου το 50% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί και το 30% από άλλα γαλλικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν. Οι περισσότερες ακυρώσεις αφορούσαν πτήσεις εντός Γαλλίας ή πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσουν το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και της πλήρους συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67. Οι Γάλλοι αισθάνονται ότι τιμωρούνται άδικα για την αποτυχία του γαλλικού -υπερτιμημένου- συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

http://www.tvxs.gr

συνολικά  σήμερα την Τρίτη 19-10-2010 τα συνδικάτα κάνουν λόγο για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις πέραν των 3 εκατομυρίων εργαζομένων όπως την πρώτη μέρα δηλαδή 12-10-2010.

αύριο την Τετάρτη 20-10-2010 η Γερουσία αναμένεται να πάρει απόφαση για την πρόταση Σαρκοζύ για τη μεταρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.

η δημοτικότητα του Σαρκοζύ βρίσκεται στο χαμηλότερο της επίπεδο από την ανάληψη της εξουσίας.

οι επόμενες μέρες είναι ενδιαφέρουσες…

Advertisements

2 thoughts on “* Εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία: οι απεργοί αυξάνουν την πίεση πάνω στον Σαρκοζύ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s