* Παναπεργία στην Γαλλία

Συνεχίζονται για 7η μέρα οι κινητοποιήσεις  ενάντια στο νομοσχέδιο για τη  συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση,   με σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των συνδικάτων και της κυβέρνησης Σαρκοζί. Παρόλο που οι κινητοποιήσεις  απειλούν να παραλύσουν όλη την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία, ο Σαρκοζί φαίνεται αποφασισμένος να επιβάλει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.  Στόχος του Σαρκοζί είναι η διάσπαση του κινήματος και η επίσπευση της έγκρισης  του νομοσχεδίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να φέρει το συνδικάτα προ τετελεσμένων. Τα συνδικάτα επιδιώκουν την σκλήρυνση των κινητοποιήσεων οι οποίες θα συνεχισθούν ακόμη και αν το νομοσχέδιο ψηφισθεί.
Οι κινητοποιήσεις φαίνεται προς το παρόν να έχουν καταφέρει να ενώσουν  διάφορες κατηγορίες Γάλλων σε  ένα κοινό μέτωπο. Τα συνδικάτα αποφάσισαν ομόφωνα την συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά κλάδο.
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η διακοπή ανεφοδιασμού στα καύσιμα, η απεργία στις θαλάσσιες μεταφορές έχει παραλύσει τα κυριότερα λιμάνια ανεφοδιασμού πετρελαιοφόρων και  σχεδόν όλα τα διυλιστήρια της χώρας δεν λειτουργούν.
Σημαντικές απεργίες παρατηρούνται στις σιδηροδρομικές και αεροδρομικές συγκοινωνίες, σε λιμάνια ανεφοδιασμού, πετρελαιοφόρων, διυλιστήρια πετρελαίου στον κλάδο της ενέργειας, φυσικού αερίου στην εκπαίδευση, ταχυδρομεία μεταλλουργεία και τηλεπικοινωνίες. Στις 18.10.2010 οι οδηγοί φορτηγών αποφάσισαν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων.
Σημαντική είναι συμμετοχή  χιλιάδων μαθητών και φοιτητών με  κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Η συμμετοχή μαθητών και  στις κινητοποιήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για το Σαρκοζί γιατί στο παρελθόν όποτε κατέβηκαν στο δρόμο μαζί με εργαζόμενους κατάφεραν να σταματήσουν τα όποια  νομοσχέδια είχαν προωθηθεί.
Την Τρίτη 19.10.2010  στην πανεθνική απεργία  οι γάλλοι εργαζόμενοι  μαζί  με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών και φοιτητών, αναμένεται να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη συνταξιοδοτική  μεταρρύθμιση.
Τα κυριότερα μέτρα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης  είναι:Παράταση της ηλικίας πρόωρης αφυπηρέτησης από τα 60 στα 62 και της κανονικής συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67.

Advertisements

One thought on “* Παναπεργία στην Γαλλία

 1. falies 18/10/2010 στο 11:21 ΜΜ

  http://gr.contrainfo.espiv.net/2010/10/18/france1/#more-2129

  Και σήμερα Δευτέρα 18/10, παραμονή της αυριανής γενικής απεργίας, χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές έχουν βγει στους δρόμους. Σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας έγιναν επεισόδια και οδομαχίες. Σήμερα οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα, έγιναν πολλά μπλόκα, όπως στην Τουλούζη, όπου 500 ακτιβιστές μπλόκαραν τα δύο μεγαλύτερα αμαξοστάσια του δικτύου λεωφορείων από τις 4:30 ως τις 9:30 το πρωί, ακινητοποιώντας εν μέρει το δίκτυο μεταφορών της πόλης. Επίσης, στο Saint-Etienne, έγιναν μπλόκα σε αμαξοστάσια λεωφορείων και τραμ σχεδόν όλο το πρωί. Στη Λυών, περίπου 150 εργαζόμενοι έχουν καταλάβει τις γραμμές του τρένου του σταθμού Part-Dieu. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί κανένα τρένο από τα βόρεια στα νότια της πόλης και αντίστροφα. Τα διυλιστήρια συνέχισαν την επ ‘αόριστον απεργία, ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 1200 βενζινάδικα εκτός λειτουργίας.
  Επίσης, σήμερα το πρωί έγιναν καταλήψεις σε σχολεία και αυθόρμητες διαδηλώσεις μαθητών σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Γαλλίας. Υπολογίζεται ότι συνολικά περίπου 550 σχολεία είναι κλειστά ή κατειλημμένα. Στις κινητοποιήσεις έχουν γίνει συγκρούσεις με την αστυνομία στις εξής πόλεις:

  -Nanterre: η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ για να προσπαθήσει να διαλύσει τους 300 φοιτητές που διαμαρτύρονταν. Έγινε τουλάχιστον μία σύλληψη.
  -Seine-et-Marne, όπου οι συγκρούσεις που έγιναν τελείωσαν με ένα τραυματισμένο αστυνομικό και συλλήψεις 14 μαθητών και φοιτητών.
  -Val-de-Marne: έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία σε πάνω από δέκα σχολεία.
  -Λυών: η διαδήλωση 1000 περίπου φοιτητών διαλύθηκε βίαια από τα ΜΑΤ. Στις συγκρούσεις κάηκαν πολλά αυτοκίνητα και προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά άλλα. Υπάρχουν τουλάχιστον τριάντα συλλήψεις και μέχρι τις 16.00 συνεχίζονταν οι συγκρούσεις.
  -Νίκαια: επιθέσεις της αστυνομίας σε διαδηλώσεις φοιτητών και συγκρούσεις.
  -Κοντά στην πόλη Ρουέν η διαδήλωση τελείωσε με ρίψη δακρυγόνων και τη σύλληψη 13 μαθητών.
  -Στο L’ Oise έγινε διαδήλωση 1500-1700 μαθητών. Υπήρξαν 9 συλλήψεις.
  -Λιλ: έγιναν σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία στην οποία έχει 50 μαθητές/φοιτητές έχουν συλληφθεί. Η αστυνομία επιτέθηκε αρκετές φορές στους διαδηλωτές και οι αυτοί απάντησαν με βλήματα (βολίδες) και έκαψαν πολλά αυτοκίνητα.

  Οι διαδηλώσεις και οι δράσεις θα συνεχιστούν και ο στόχος είναι αύριο Τρίτη να παραλύσει όλη η χώρα. Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 264.

  Σάββατο 16/10: έγιναν 264 διαδηλώσεις που συγκέντρωσαν πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Συγκρούσεις με την αστυνομία έγιναν στο Παρίσι.

  [20:00] Επεισόδια στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ακτιβιστές έχουν εισβάλει στην Όπερα του Παρισιού και συγκρούονται με τα ΜΑΤ. Τα αστικά μέσα μαζικής «ενημέρωσης» μιλούν περίπου 30 συλληφθέντες.
  [20:15] Επιβεβαιώνεται η σύλληψη περίπου τριάντα ατόμων. Μετά τη διαδήλωση, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν κάτω από ένα πανό που έγραφε «Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν τα αφεντικά: Απεργία, καταλήψεις, σαμποτάζ”. Διακόσια άτομα κατευθύνθηκαν στην πλατεία Place de la Bastille (Πλατεία της Βαστίλης) και μερικοί από αυτούς κατάφεραν να μπουν στην Όπερα της Βαστίλης. Στο ύψος της οδού Charenton κατέφτασε σ ένας μεγάλος αριθμός μπάτσων των γαλλικών ΜΑΤ που επιτέθηκε στους διαδηλωτές. 264 μαθητές συνελήφθησαν και 13 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις πολλές αυθόρμητες προχθεσινές διαδηλώσεις. Ετοιμάζονται αποκλεισμοί βενζινάδικων και αεροδρόμιων.

  Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Σαιντ Ετιεν (βλ. βίντεο)

  Την Παρασκευή 15/10, πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητες διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Γαλλίας. Έγιναν μεγάλες συγκρούσεις σε πόλεις όπως το Μπορντό και η Λυών. Συνολικά 264 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα. Τα πιο σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα στη Λυών, όπου πάνω από δύο ώρες ομάδες μαθητών συγκρούονταν με την αστυνομία.

  Τα 12 διυλιστήρια της εταιρείας Total στη Γαλλία, είναι σε απεργία επ’ αόριστον εδώ και μία εβδομάδα, η οποία έχει ήδη επιπτώσεις στον εφοδιασμό με βενζίνη. Ορισμένα βενζινάδικα ανοίχτηκαν από τα ΜΑΤ, όπως για παράδειγμα ένα στην πόλη Καέν, που καταλήφθηκε από την αστυνομία την Παρασκευή το βράδυ.

  Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στο Παρίσι (310.000 άτομα), Μασσαλία (180.000 άτομα), Μπορντό (130.000 άτομα), Τουλούζης,(125.000 άτομα).

  Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και την Τρίτη 19/10 έχει καλεστεί νέα γενική απεργία, η οποία έχει ως στόχο να παραλύσει και πάλι η χώρα την παραμονή της τελικής ψηφοφορίας της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος (η οποία θα γίνει την επόμενη Τετάρτη).

  Μετά την ιστορική απεργία ημέρας της 12 του Οκτώβρη, οι Γάλλοι φοιτητές και οι εργαζόμενοι αυξάνουν τις άμεσες δράσεις για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ακυρώσει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια. Δύο ημέρες μετά τη γενική απεργία της 12ης Οκτωβρίου έγιναν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με πιο σημαντική αυτήν της Τουλούζης, η οποία συγκέντρωσε περίπου 20.000 άτομα (με την παρουσία πολλών φοιτητών που προσχώρησαν πρόσφατα στο κίνημα της εναντίωσης στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη).

  Στην υπόλοιπη Γαλλία η κατάσταση είναι παρόμοια: καταλήψεις σε σχολεία (υπάρχουν περίπου 400 σχολεία κατειλημμένα), έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία και πολλοί τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.

  -Στη Rennes, ο πρύτανης του πανεπιστημίου αποφάσισε να κλείσει την πανεπιστημιούπολη, μετά από πολλές προσπάθειες κατάληψής της από τους φοιτητές. Ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο της πόλης αποκλείστηκε από περίπου 2000 διαδηλωτές.

  -Στο Montreuil (κοντά στο Seine-Saint-Denis) έγιναν συγκρούσεις μεταξύ μαθητών που είχαν ένα καταλάβει ένα σχολείο και την αστυνομία. Ένας μαθητής τραυματίστηκε σοβαρά στο ένα μάτι από σφαίρα από καουτσούκ που ρίχτηκε εξ επαφής από την αστυνομία.

  -Στην περιοχή της Val d’Oise έγιναν συνολικά 45 συλλήψεις σε αποκλεισμούς σχολείων.

  -Στο Yvelines (κοντά στο Παρίσι) έγιναν ταραχές σε γυμνάσια με τεσσάρις μαθητές στο νοσοκομείο και δύο κρατούμενους.

  -Στη διαδήλωση στο Chartres, στην οποία συμμετείχαν περίπου 600 μαθητές, έγιναν συλλήψεις πέντε νέων. Μετά τη διαδήλωση, δέχτηκαν επιθέσεις πολλά αυτοκίνητα της αστυνομίας.

  -Στο Chambery περίπου 400 μαθητές διαδήλωσαν μπροστά από ένα από τα καλύτερα σχολεία της πόλης. Στο συλλαλητήριο η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα και οι μαθητές απάντησαν με πέτρες και κάψιμο κάδων. Ο απολογισμός της καταστολής είναι 10 μαθητές συλληφθέντες.

  -Στην πόλη Λανς πάνω από 2000 μαθητές διαδήλωσαν ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Σαρκοζί. Στο ύψος του σταθμού των τρένων η αστυνομική δύναμη δέχτηκε βροχή από πέτρες και μπουκάλια. Υπάρχουν 10 συλληφθέντες μαθητές.

  -Στη Λυών 400 έκαναν πορεία στην πόλη αποκλείοντας τα περισσότερα σχολεία. Στο κέντρο της πόλης έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 22 ατόμων και αρκετά αυτοκίνητα της αστυνομίας λιθοβολημένα.

  -Στην πόλη Nîmes μετά τη διαδήλωση κάηκαν πολλά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν 5 μπάτσοι τραυματίες και 6 μαθητές συλληφθέντες.

  Στις εταιρείες και επιχειρήσεις η κατάσταση είναι παρόμοια. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι επ’ αόριστον απεργίες (σιδηρόδρομοι, διυλιστήρια, πολλές εφημερίδες, ακόμα και ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε την περασμένη τρίτη λόγω της απεργίας των εργαζομένων …) και ο στόχος είναι να “παραλύσει η χώρα” μέχρι την απόσυρση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s