*ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΗΑΕ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Όλοι θυμόμαστε την σύγκρουση που ξέσπασε πριν λίγες μέρες ανάμεσα στο ελληνικό και κυπριακό αστικό κατεστημένο μετά τις δηλώσεις του Κυπρίου Προέδρου Χριστόφια σχετικά με τη διπλή εισβολή που υπέστη η Κύπρος το 1974 και τις καταγγελίες για την παραβίαση των Συνθηκών Εγγύησης 1959-1960 από το σύνολο των Εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή της Ελλάδας-Τουρκίας-Βρετανίας.

Θα περίμενε επομένως κανείς ότι ο αρχηγός του αριστερού ΑΚΕΛ και ταυτόχρονα πρόεδρος του πολύπαθου λαού της Μεγαλονήσου, που επιθυμεί να επανενώσει τους Κύπριους, να λύσει το Κυπριακό πρόβλημα και να τερματίσει την Κατοχή ενός σημαντικού τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό εισβολής-κατοχής, θα ακολουθούσε μια φιλειρηνική πολιτική που θα είχε ως προαπαιτούμενο την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων, το κλείσιμο όλων των βάσεων και τη μη εμπλοκή του νησιού σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αντί για αυτό όμως βλέπουμε ότι η Κύπρος, ανεξάρτητα το ποιος κυβερνά, αποτελεί ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, ενώ οι ξένες βάσεις παίζουν κεντρικό ρόλο στον έλεγχο της περιοχής, καταγράφουν τα πάντα συνολικά στη Μεσόγειο-Μ.Ανατολή-Ασία και παίζουν κομβικό ρόλο στην προετοιμασία και εκτέλεση πολεμικών εκστρατειών των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ.

Σε κάθε βάρβαρη ιμπεριαλιστική επίθεση η Κύπρος άφησε να περάσουν ανεμπόδιστα οι αεροπορικές ορδές των φονιάδων του ΝΑΤΟ, άνοιξε τα αεροδρόμια της για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό, ενώ προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία της στους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιλογών που έχει κάνει το αστικό κυπριακό κατεστημένο είναι τα εμπόδια που έβαλε στον Στόλο της Ελευθερίας που κατευθύνονταν στη Γάζα, προσφέροντας στήριξη στο Κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ.

Όμως τελευταία προέκυψε ένα ενδεχόμενο που αναβαθμίζει την συμμετοχή της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τα ΗΑΕ εξανάγκασαν τον Καναδά να εκκενώσει στρατιωτική βάση εν μέσω έντονου διπλωματικού παρασκηνίου αναφορικά με τα δικαιώματα πτήσεων. Ο καναδός υπουργός Αμύνης Peter MacKay επιβεβαίωσε αναφορά σύμφωνα με την οποία τα ΗΑΕ έκαναν πράξη την απειλή τους απαγορεύοντας την είσοδο καναδικών δυνάμεων στη στρατιωτική βάση γνωστή ως «Camp Mirage» κοντά στο Ντουμπάι. «Προς το παρών θα συμμορφωθούμε με την επιθυμία των ΗΑΕ και αυτό είναι πως θα εγκαταλείψουμε τη βάση» δήλωσε ο MacKay σε δημοσιογράφους μιλώντας από την πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Η απόφαση των ΗΑΕ να κλείσουν την καναδική βάση ήρθε ύστερα από την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με το καθεστώς της μεταξύ τους αεροπορικής σύνδεσης. Αλλά η επιδείνωση μεταξύ των δύο μερών έγινε εντονότερη καθώς τα ΗΑΕ έκλεισαν τον εναέριό τους χώρο στο αεροσκάφος που μετέφερε πίσω στον Καναδά τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού Επιτελείου επιστρέφοντας από τριήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

Η σύγκρουση μεταξύ ΗΑΕ και Καναδά αποκρύπτει ένα σοβαρό οικονομικό ανταγωνισμό. Τα ΗΑΕ ζητούν περισσότερα δικαιώματα χρήσης slots στα καναδικά αεροδρόμια από τις εταιρείες του την Emirates και την Etihad κάτι που βρίσκει αντίθετη την Air Canada.

Το πόσο σημαντικές είναι οι παραπάνω εξελίξεις αποκαλύπτεται όταν αναλογιστούμε ότι ο Καναδάς χρησιμοποιούσε την βάση «Camp Mirage» για την υποστήριξη των επιχειρήσεών του στο Αφγανιστάν και η βάση σχεδιάζονταν να παίξει κρίσιμο ρόλο στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Κανταχάρ τον Ιούλιο του 2011.

Η Κύπρος ξαφνικά αποκτά τεράστια σημασία για τους σχεδιασμούς των καναδικών και νατοϊκών επιτελείων. Ήδη, Καναδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως στις εναλλακτικές περιοχές για την υποστήριξη των επιχειρήσεών του ΝΑΤΟ εξετάζεται και η Κύπρος.

Οι εξελίξεις θα είναι έτσι και αλλιώς ραγδαίες καθώς σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΗΑΕ ο Καναδάς οφείλει να εγκαταλείψει τη βάση του μέσα στις επόμενες 27 ημέρες.

Εμείς καλούμε το αντιπολεμικό κίνημα σε Ελλάδα-Κύπρο σε εγρήγορση.

Απαραίτητος όρος ειρηνικής και βιώσιμης επανένωσης του Κυπριακού λαού είναι η απομάκρυνση ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ από το νησί, το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων, το να μείνει μακριά η Κύπρος από τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437              Diktiospartakos.blogspot.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s