* Το Κοράνι στα Τ/κά σχολεία: Ανακοίνωση της Πλατφόρμας «Ενωμένη Κύπρος»

Του Ελληνοκυπριακού τμήματος της Πλατφόρμας Εκπαιδευτικών  «Ενωμένη Κύπρος»

Λευκωσία, 9 Ιουλίου 2010

Από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν σε τουρκοκυπριακά σχολεία καλοκαιρινά μαθήματα για το Κοράνι, μια πολιτική που είχε δοκιμαστεί και πέρσι με περιορισμένη επιτυχία, χάρη στις έντονες κινητοποιήσεις των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών. Οι τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών δηλώνουν ξανά τη σφοδρή αντίθεσή τους σε ενέργειες οι οποίες απειλούν τον κοσμικό χαρακτήρα που πρέπει να χαρακτηρίζει την εκπαίδευση και την ετοιμότητά τους να αγωνιστούν για τη διαφύλαξή του. Είναι ενδεικτικό το ότι τις τελευταίες μέρες, παρά το ότι βρίσκονται σε περίοδο διακοπών, διενεργούν εφόδους στα σχολεία που διδάσκεται το Κοράνι και διακόπτουν τα μαθήματα,  αναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα την ευθύνη για τη διατήρηση της κοσμικότητας στην εκπαίδευση.

Το Ελληνοκυπριακό τμήμα της Πλατφόρμας Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» συμμερίζεται τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων συναδέλφων και  εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους. Η σθεναρή στάση τους για μια παιδεία ελεύθερη από τον οποιονδήποτε δογματισμό, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για μας. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελληνοκυπριακή πλευρά μόλις πρόσφατα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής απείλησαν την Αγγλική Σχολή, το μόνο σχολείο με δικοινοτικό χαρακτήρα, ότι θα ακυρώσουν την επιδότησή της, λόγω του ότι υιοθέτησε ως αργία για τους Τουρκοκύπριους μαθητές την ημέρα του Μπαϊραμιού. Ως πλατφόρμα καταδικάζουμε  την ενέργεια αυτή ως αντιπαιδαγωγική και ασύμβατη με το πνεύμα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Υπενθυμίζουμε ακόμα, ότι η αναμενόμενη και πολυδιαφημιζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αφήνει τα Θρησκευτικά στον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων χωρίς καμιά μείωση των ωρών διδασκαλίας εις βάρος μαθημάτων των θετικών επιστημών.

Ως πλατφόρμα θεωρούμε ότι η κοσμικότητα του παιδαγωγικού συστήματος αποτελεί μια αναγκαιότητα στο πλαίσιο του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα των σύγχρονων κοινωνιών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ευκαιρία αυτή τονίζουμε επίσης την αντίθεσή μας στο ότι σε κάποια σχολεία κατά την εγγραφή των μαθητών πρέπει να δηλώνεται ακόμα το θρήσκευμά τους, μια τακτική που πρέπει να τερματισθεί , όπως συνέβη πρόσφατα και με την αναγραφή άλλων προσωπικών στοιχείων στα απολυτήρια των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης.

2 thoughts on “* Το Κοράνι στα Τ/κά σχολεία: Ανακοίνωση της Πλατφόρμας «Ενωμένη Κύπρος»

  1. disdaimona 10/07/2010 στο 11:55 ΠΜ

    Γιατί διαμαρτύρεστε; Δε βλέπετε πως υπάρχει οικονομική κρίση και πως
    το τουριστικό ρεύμα πάτωσε;
    Ενώ….! Αν μετατρέψουμε την Κύπρο, σε ζωντανό Μεσαιωνικό Μουσείο, μοναδικό
    στον κόσμο και στην καρδιά της Μεσογείου, χιλιάδες τουριστών θα κατακλύζουν το
    νησί μας για να δουν από κοντά αυτό τα εξω-χρονικό φαινόμενο!

    Νομίζετε οι τουρκοκύπριοι είναι βλάκες! Εμείς γιατί έχουμε δηλαδή προγράμματα
    και υπηρεσίες οργάνωσης του θρησκευτικού τουρισμού; Αυτοί να μην οργανωθούν
    κατάλληλα; Ετοιμάζουν τουριστικούς πράκτορες! Αυτό κάνουν. Αλλά που εσείς! Δεν έχετε το θεό σας παιδιά! Η Κύπρος χρειάζεται αναμόρφωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών με θρησκευτικό ουσιώδες πρόσωπο. Πάει η εποχή της Αγίας Νάπας και των Σουηδέζων! Επιστροφή στις ρίζες και την ποιότητα!
    Τι κοσμικά κράτη και πράσινα άλογα μας πουλάτε; Είναι εποχή, όχι ρωτάω, να κατευθύνεται ο μαθητής προς τον επιστημονικό λόγο; Πουλά ο επιστημονικός λόγος; Μα κύριε ελέησον!
    Εν για να παττισούμεν που μάσιεσται! Δε τε τζαι την αρχιεπισκοπή πόσα κέρδη,
    πέρκει αννοίξουν τα μάθκια σας. Ενομίσετε οι τ/κ εν βλάκες!

  2. falies 10/07/2010 στο 12:14 ΜΜ

    Απαντούν με απεργίες

    Το δικαίωμα της απεργίας ανέσυρε η τ/κ συντεχνία των εκπαιδευτικών για να ανακόψει τη διεξαγωγή μαθημάτων για το Κοράνι σε σχολεία των κατεχομένων. Ο πρόεδρος της συντεχνίας δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, ανακοίνωσε πως οι σχολικοί επιθεωρητές βρίσκονται σε επ΄ αόριστον απεργία μέχρι η «κυβέρνηση» να αναθεωρήσει την απόφαση της για τα μαθήματα Κορανίου.
    Εν τω μεταξύ δυο οργανώσεις εποίκων εξέδωσαν ανακοινώσει στηρίζοντας τα μαθήματα για το Κοράνι. Η «Κίμπρις» γράφει πως η οργάνωση εποίκων από την Αλεξανδρέττα υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της ότι η εκπαίδευση για τη θρησκεία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Επίσης η οργάνωση εποίκων από το Ικόνιο με δική της ανακοίνωση τόνισε πως η απόφαση της «κυβέρνηση» βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις αξίες που επικρατούν στην Τουρκία.
    Ανακοίνωση εξέδωσε και το ε/κ τμήμα της δικοινοτικής πλατφόρμας εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» το οποίο εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην προσπάθεια των Τ/Κ εκπαιδευτικών για παιδεία χωρίς δογματισμούς.

    Κωδικός άρθρου: 957197

    ΠΟΛΙΤΗΣ – 10/07/2010, Σελίδα: 6

Σχολιάστε