*Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε τα αππώματα του αρχιεπισκόπου (ανταπόκριση)

Κόσμος μαζεύτηκε με πανό από τις 12:30 έξω από τον χώρο που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο. Από νωρίς η παρουσία διαφόρων τμημάτων της αστυνομίας ήταν έντονη .

Μας έβγαλαν τις απαραίτητες φωτογραφίες οι δημοσιογράφοι και οι “μυστικοί” κάναμε τις δηλώσεις μας στα ΜΜΕ και κατά τις 3:00 μ.μ. αρχίσαμε να κατεβαίνουνε τα σκαλιά του υπογείου χώρου στον οποίο συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο .

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά η καπνίλα από τσιγάρα ήταν έντονη. Έγκυος δημοσιογράφος κάλεσε τον επικεφαλή αξιωματικό να ερευνήσει ποιος κάπνισε σε κλειστό χώρο (στο χώρο πριν από μας ήταν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι). Ο επικεφαλής της είπε ειρωνικά ότι δεν βλέπει κανένα να καπνίζει. Ακριβώς πίσω του όμως δύο τασάκια αποτσίγαρα μαρτυρούσαν το αντίθετο.

Μπήκαμε που λέτε καμιά τριανταριά άτομα στην αίθουσα άρχισε η συνεδρία και οι των υπηρεσιών του δήμου παρουσίασαν την εισήγηση τους για να δοθεί άδεια με όρους. Με όρους που, όπως έδειξε η συνέχεια της συζήτησης, κανένας δεν περιμένει να γίνουν σεβαστοί αφού οι εδώ και τρία χρόνια διαβουλεύσεις με την αρχιεπισκοπή δεν κατέληξαν σε σοβαρές αλλαγές επί των σχεδίων.

Κατά τα άλλα το επίπεδο των τοποθετήσεων των δημοτικών συμβούλων ήταν κάτω του μέτριου .

Κάποιοι ήταν φανερό ότι έγλυφαν ξεκάθαρα τον κώλον του αρχιεπισκόπου μιλώντας για υποτιθέμενα 7-10 σχέδια του για την πόλη (σαν απειλή ακούστηκε στα αυτία μας ) ενώ άλλοι το ανήγαγαν σε εθνικό ζήτημα συγκρίνοντας τον καθεδρικό με το ύψος των μιναρέδων. Άλλοι πάλι υποστήριξαν ότι θα οφελήσει τον τουρισμό αλλά και ότι θα λύσει και το κυκλοφοριακό της περιοχής αφού στο πάρκινγκ του ναού θα παρκάρουν και οι γείτονες . Άλλο φοβερό επιχείρημα ήταν ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πόλης γενικά (ότι και αν σημαίνει αυτό). Οι ενάντιοι στην ανέγερση προσπάθησαν να αντικρούσουν με κάποια λογικά επιχειρήματα αλλά η ποθητή για τον αρχιεπίσκοπο πλειοψηφία είχε διαμορφωθεί από πριν.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορέσαμε παρά να γελάσουμε με αυτά που ακούγαμε ενώ με το πέρας της συνεδρίασης αποχωρίσαμε γιουχαϊζoντας την απόφαση του δημοτικού συμβολίου και όσους τάχθηκαν υπέρ της ανέγερσης του ναού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΕΔΩ

και

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΕΔΩ
 

Advertisements

3 thoughts on “*Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε τα αππώματα του αρχιεπισκόπου (ανταπόκριση)

 1. falies 07/07/2010 στο 11:18 ΜΜ

  Με ψήφους 16-10 δόθηκε άδεια για ανέγερση καθεδρικού ναού από το δημοτικό συμβούλιο

  Μια ακατανόητη απόφαση

  Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των παρευρισκομένων στη συνεδρία, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για χορήγηση άδειας για ανέγερση του ναού. Η δήμαρχος θεωρεί την απόφαση ακατανόητη

  Τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση καθεδρικού ναού στον ιστορικό πυρήνα της Λευκωσίας, χωρίς τη θεώρηση σχεδίου, ενέκρινε χθες το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λευκωσίας.
  Η απόφαση της αίτησης για ανέγερση Καθεδρικού Ναού λήφθηκε κατά πλειοψηφία με 16 ψήφους υπέρ, 10 κατά και μία αποχή. Με βάση την άδεια η οποία παραχωρείται, δίνεται το δικαίωμα στην Αρχιεπισκοπή για ανέγερση ναού στη περιοχή με την προϋπόθεση όμως ο μελετητής του έργου να έρθει σε διαβούλευση με το δήμο Λευκωσίας και να προβεί σε αλλαγές στα κατασκευαστικά σχέδια λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και τους όρους που θέτουν οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και ο δήμος. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει από την πλευρά του μελετητή τότε ο η άδεια, βάσει νομοθεσίας, δεν ισχύει. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως όταν είχε αρχικά κατατεθεί η αίτηση για ανέγερση του ναού πολλοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι αντέδρασαν στο γεγονός της ανέγερσης καθεδρικού ναού στην εντός των τειχών πόλη. Με την πάροδο των μηνών, όμως αυτό άλλαξε, φτάνοντας στο σημερινό αποτέλεσμα.

  Οι ψήφοι
  Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε μετά τη συζήτηση του θέματος, εφτά μέλη της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, πέντε μέλη της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, δύο μέλη της ΕΔΕΚ και δυο του ΕΥΡΩΚΟ τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης της πολεοδομικής άδειας για ανέγερση του ναού. Κατά τάχθηκαν όλα τα μέλη της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων και η σύμβουλος της ομάδας τους ΔΗΣΥ, Ελένη Λουκαΐδου. Στις αρνητικές ψήφους ήταν και της δημάρχου Λευκωσίας Ελένης Μαύρου. Η δημοτική σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Αίγλη Καμμίτση, τήρησε αποχή.

  «Αχταρμάς ρυθμών»
  Σε δηλώσεις της με το τέλος της συνεδρίας η δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε πως η απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου είναι σεβαστή αλλά όχι και κατανοητή. Στην δικής της αντίληψη είπε, οι πολεοδομικοί λόγοι θα έπρεπε να οδηγήσουν το συμβούλιο σε απόρριψη της αίτησης. Πολύ πιο σημαντικοί λόγοι για απόρριψη της εν λόγω άδειας, είπε, είναι οι ιστορικοί και κοινωνικοί. Η ανέγερση, πρόσθεσε, ενός τέτοιου ναού θα τραυματίσει την περιοχή πολεοδομικά, κοινωνικά αλλά και κυκλοφοριακά. Η εκκλησία, τόνισε, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της πόλης αναπτύσσοντας πολλά από τα ακίνητα που διαθέτει στην εντός των τειχών πόλη και προσελκύοντας νέους κατοίκους. Τόνισε μάλιστα πως καθεδρικός ναός θα μπορούσε να στεγασθεί στην εκκλησία της Φανερωμένης η οποία είναι απόλυτα ενταγμένη στο χαρακτήρα της πόλης. Η κ. Μαύρου είπε επίσης πως η απόφαση καταργεί ιστορικές εκκλησίες της παλιάς Λευκωσίας που είναι ήδη συνδεδεμένες από το 18ο αιώνα με τις γειτονιές της πόλης. Λέγοντας στη συνέχεια ότι δεν τεκμηριώνεται η άποψη ότι θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της παλιάς πόλης, σημείωσε ότι με κοινωνικά μέτρα και την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας για να στεγαστούν νέες οικογένειες θα βοηθηθεί η αναζωογόνηση και όχι με την ανέγερση του συγκεκριμένου ναού που χαρακτηρίσθηκε «αχταρμάς ρυθμών». Κληθείσα να διευκρινίσει τα ερωτηματικά που αναφύονται από την απόφαση της Πολεοδομικής επιτροπής, η δήμαρχος ανέφερε ότι η απόφαση για παραχώρηση πολεοδομικής άδειας χωρίς θεώρηση σχεδίων δεν είναι συνήθης πρακτική. Πρόσθεσε ότι συνέβη στο παρελθόν, αλλά σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Εξήγησε πως συνήθως «όταν διαφωνούμε με τα σχέδια μιας συγκεκριμένης ανάπτυξης παραχωρείται η άδεια με συγκεκριμένους όρους, τους οποίους δύνασαι να παρακολουθήσεις και να ελέγξεις» αναφέροντας ότι στην περίπτωση του ναού η πλειοψηφία της Πολεοδομικής επιτροπής παραπέμπει σε διαβούλευση με τους μελετητές του έργου.

  Υπέρμαχοι του «Ναι»
  Μιλώντας στον «Π», ο αρχηγός της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, ανέφερε πως η απόφαση για παραχώρηση άδειας χωρίς τη θεώρηση σχεδίου διασφαλίζει τις ανησυχίες όσων έχουν καταθέσει απόψεις για την ανέγερση του ναού. Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε, ο μελετητής του έργου υποχρεούται να λάβει γνώση των διαφόρων απόψεων και παρατηρήσεων, να κάνει αλλαγές στα σχέδια του και να επανέλθει στο δήμο μέσα από τη διαβούλευση για να καταθέσει τα νέα αναθεωρημένα του σχέδια. Η άποψη αυτών που ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται άλλο ναό η πόλη είναι σεβαστή.

  Οι απόψεις
  O σύμβουλος των Οικολόγων, Στέλιος Κολοκασίδης, εκφράζοντας την αρνητική του θέση για τo θέμα ανέφερε πως θα έπρεπε αρχικά να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο που υπάρχει η πρόταση για ανέγερση του ναού και μετά να ορισθεί συνάντηση για συζήτηση του θέματος. Ανέφερε επίσης πως το θέμα θα έπρεπε να κατατεθεί σε δημόσια συζήτηση όπως γίνεται στην ΕΕ. Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος των Οικολόγων έκανε λόγο για το μέγεθος, το ύψος, τη μορφή αλλά και την αναγκαιότητα του ναού στη συγκεκριμένη περιοχή.
  Ο Αντώνης Αντώνη, εκ μέρους της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ ανέφερε πως η ομάδα του υποστηρίζει την απόφαση της Πολεοδομικής επιτροπής του δήμου. Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη, η ανέγερση του νέου δημοτικού μεγάρου είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερα από αυτά που θα προκαλέσει ο ναός. Η ανέγερσή του, κατέληξε, θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση της πόλης.
  Υπερασπιζόμενος της άποψή του για ανέγερση του ναού ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Μάτσας ανέφερε εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ πως η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
  Εκ μέρους της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, ο Κώστας Μαυρίδης ανέφερε πως από τη στιγμή που ο ναός μπορεί με κάποιο τρόπο να ενταχθεί στο περιβάλλον της παλιάς πόλης τότε συμφωνεί με την παραχώρηση της άδειας.
  Από τη δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ ο Απόστολος Κουλουρούδιας τόνισε πως η επιτροπή αισθητικού ελέγχου του δήμου ήταν αρνητική ως προς την ανέγερση του συγκεκριμένου ναού έτσι όπως προτάθηκε από το μελετητή. Πρόσθεσε επίσης πως με το μελετητή γίνονται διαβουλεύσεις από το 2007 με αποτέλεσμα τα σημερινά σχέδια.

  Οι διαμαρτυρόμενοι
  Τη χθεσινή συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου παρακολούθησαν μέλη της επιτροπής Αγώνα κατά του ναού αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Η αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου ήταν ασφυκτικά γεμάτη με τους παρευρισκόμενους να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων. Με το τέλος της ψηφοφορίας και τη λήξη της συνεδρίας, οι παρευρισκόμενοι γιουχάισαν την απόφαση του συμβουλίου. Κατηγόρησαν επίσης τους συμβούλους που υποστήριξαν την χορήγηση της άδειας ότι χρηματίστηκαν από την Αρχιεπισκοπή. Νωρίτερα, τα μέλη της επιτροπής Αγώνα πραγματοποίησαν εκδήλωση κατά της ανέγερσης του καθεδρικού ναού. Έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στη Λαϊκή Γειτονιά, η επιτροπή Αγώνα τοποθέτησε πανό στο οποίο αναγραφόταν «Καθεδρικός Ναός Εντός των Τειχών. Εκτός Λογικής».

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

  Κωδικός άρθρου: 956441

  ΠΟΛΙΤΗΣ – 07/07/2010, Σελίδα: 19

 2. falies 09/07/2010 στο 11:47 ΠΜ

  H επιτροπή αγώνα κατά της ανέγερσης του καθεδρικού ναού στην εντός των τειχών Λευκωσίας, εκφράζει την απογοήτευση και τον προβληματισμό της για την χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, να ανάψει στην ουσία το πράσινο φως στην ανέγερση του υπέρογκου αυτού οικοδομήματος.

  Πραγματικά μείναμε έκπληκτοι από το επίπεδο των επιχειρημάτων υπερ της ανέγερσης του καθεδρικού ναού, που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του δημοτικού συμβουλίου και άναυδοι όταν είδαμε συμβούλους που στήριζαν μέχρι χθες τις θέσεις μας, να επιχειρηματολογούν και να ψηφίζουν τελικά υπερ της ανέγερσης.

  Το γεγονός αυτό, αποδεικνύει ότι η απόφαση δεν πάρθηκε με γνώμονα το καλό της πόλης, αλλά στηρίχθηκε σε ένα οργιώδες παρασκήνιο για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες του Αρχιεπισκόπου. Ένα παρασκήνιο που όζει προσωπικά και κομματικά συμφέροντα.

  Ως σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες, θεωρούμαι ότι η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Όχι τα συμφέροντα του Αρχιεπισκόπου, δηλαδή, ενός εκ των μεγαλύτερων οικονομικών και όχι μόνο, παραγόντων του τόπου.

  Αναφορικά με τα επιχειρήματα που ακούστηκαν υπερ της ανέγερσης, υπενθυμίζουμε στους δημοτικούς συμβούλους, ότι το ΕΤΕΚ τάχθηκε κατά της ανέγερσης, το ίδιο έπραξε ο σύνδεσμος αρχιτεκτόνων και ο σύνδεσμος αρχαιολόγων. Η έκθεση που εκπόνησαν οι τρεις ακαδημαϊκοί για το όλο θέμα ήταν αρνητική, ενώ την κάθετη αντίθεση του εξέφρασε το τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κύπρου.

  Φίλτατοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι γάμοι, τα βαφτίσια και οι κηδείες δεν πρόκειται να αναζωογονήσουν την παλαιά Λευκωσία και πραγματικά θεωρούμαι αστείο το γεγονός ότι τέτοιου επιπέδου επιχείρημα ακούστηκε στην χθεσινή συνεδρία. Βεβαίως υπήρχε και καλύτερο, κάποιοι εκ των δημοτικών συμβούλων τάχθηκαν υπερ της ανέγερσης, με το δικαιολογητικό ότι θα γίνουν χώροι στάθμευσης και το σημαντικότερο, θα έχουν ένα αξιοπρεπή χώρο οι πολιτικοί μας για να κάνουν τις ομιλίες τους.

  Μα είναι σοβαρά επιχειρήματα αυτά.; Αυτό είναι το επίπεδο σκέψης και αντίληψης στην ευρωπαϊκή Κύπρο του 2010; Ντροπή κύριοι .

  Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι σε σημερινές του δηλώσεις, ο Αρχιεπίσκοπος μας χαρακτήρισε βυζανιάρικα και υποκινούμενους.

  Πραγματικά λυπόμαστε που ο επικεφαλής της Εκκλησίας μας εκφράζετε με χαρακτηρισμούς και τον καλούμε να μας συναντήσει για να διαπιστώσει από κοντά αν είμαστε βυζανιάρικα και επίσης για να μας εξηγήσει από ποιους υποκινούμαστε.

  Η επιτροπή αγώνα, θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα για ν’ αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, καθώς θεωρεί ότι το θέμα δεν έχει τελειώσει με την απόφαση του Δήμου.

  Τηλέφωνο επικοινωνίας : 22765220

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
  εναντίον της ανέγερσης του Καθεδρικού ναού εντός των τειχών Λευκωσίας

 3. Λένα 29/07/2010 στο 8:33 ΠΜ

  Kι άλλο πολύ καλό σχετικό άρθρο, εδώ

  http://afkon.blogspot.com/2010/07/blog-post_02.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s