* Προβολή της ταινίας «Η Απεργία» του Άιζενσταϊν στην πλατεία του Μανώλη

(english text follows)

Οι Φάλιες οργανώνουν το Σάββατο 1η Μαΐου 2010 προβολή της ταινίας του Σεργκέι Άιζενσταϊν «Η Απεργία».

Στην Πλατεία του Μανώλη, στην παλιά Λευκωσία, στις 9 μ.μ.

Η “Απεργία” είναι η πρώτη ταινία του διάσημου Σοβιετικού σκηνοθέτη και θεωρητικού Σεργκέι Άιζενσταϊν και γυρίστηκε το 1924 κάτω από την αιγίδα της Προλετκούλτ, τις πολιτιστικές υπηρεσίες του νεοσύστατου Σοβιετικού κράτους.

Η πρωτοποριακή αυτή παραγωγή αφηγείται την διενέργεια και καταστολή μιας απεργίας κάνοντας χρήση του μεταφορικού μοντάζ δημιουργώντας εντυπώσεις μέσα από την διαδοχική διαλεχτική σύγκρουση των εικόνων με στόχο το σοκ του θεατή και την δημιουργία της σύνθεσης.   Δεν υπάρχουν οι ήρωες πρωταγωνιστές για να ταυτιστεί παθητικά μαζί τους ο θεατής ούτε το ευχάριστο τέλος που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει ακόμα τον αμερικάνικο κινητογράφο.   Πρωταγωνιστές στην ταινία δεν είναι άτομα αλλά κοινωνικές δυνάμεις, ο εργαζόμενος λαός, τα αφεντικά, οι δυνάμεις καταστολής.   Η ταξική σύγκρουση στην προ-επαναστατική Ρωσία αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο σε μια ταινία μισο-ντοκυμαντέρ με χιούμορ, δράμα και πολιτικά μηνύματα.

———————————————————————————————–

Κείμενο των Φάλιων για την Πρωτομαγιά στο

http://falies.com/2010/04/26/αυτόνομη-συνδικαλιστική-οργάνωση-κα/

Falies organise a screening of Sergei Eisenstein´s film «The Strike» on Saturday May 1, 2010.

At «Manolis square» (in front of Faneromeni church), old Nicosia, at 9 p.m.

The “Strike” is the first film of the famous Soviet director and theoretician Sergei Eisenstein and was produced in 1924 under the auspices of Proletkult, the cultural services of the young Soviet state.

This pioneering production narrates the making and the repression of a strike by means of metaphorical montage through the continuous dialectical conflict of images aiming in shocking the spectator and bringing about the synthesis.   There are neither heroes protagonists so that the spectator can identify passively with them nor the happy ending that characterised and still characterises American cinema.   The protagonists in the film are not individuals but social forces, the working people, the bosses, the forces of repression.   Class conflict in pre-revolutionary Russia is presented vividly in a film which resembles a documentary with humor, drama and political messages.

Post by Falies on May 1st at

http://falies.com/2010/04/26/αυτόνομη-συνδικαλιστική-οργάνωση-κα/

Advertisements

6 thoughts on “* Προβολή της ταινίας «Η Απεργία» του Άιζενσταϊν στην πλατεία του Μανώλη

 1. disdaimona 26/04/2010 στο 1:13 ΜΜ

  μπράβο!!!
  ωραία πρωτοβουλία για τη πρωτομαγιά!
  να δουν και τίποτα καλό οι μπάτσοι!

 2. falies3 26/04/2010 στο 1:22 ΜΜ

  Κόπιασε! 🙂

 3. disdaimona 26/04/2010 στο 2:01 ΜΜ

  ξέρει κανένας τη διάρκεια;
  …ρωτώ πολλά έτσι ώρα;…

 4. disdaimona 26/04/2010 στο 2:34 ΜΜ

  ok τα βρήκα

  Απεργία
  Strachka
  Δράμα, 1924, Ασπρόμαυρο, 95min
  Σκηνοθεσία; Σεργκέι Αιζενστάιν, Σενάριο: Γριγκόρι Αλεξάντροφ, Σεργκέι Αιζενστάιν, Με τους: Ιβάν Κούβκι, Αλεξάντρ Αντόνοφ, Γριγκόρι Αλεξάντροφ, Μ. Γκόμαροφ, Μαξίμ Στράουχ, Γιουντίθ Γκλίζερ, Ι. Ιβάνοφ, Β. Γιούρτσεφ, Β. Γιαννούκοβα

 5. falies3 26/04/2010 στο 2:52 ΜΜ

  Θα έχουμε κάποια καθίσματα, φέρτε αν θέλετε μαξιλάρια, κουρελού, σκαμνάκια κι ό,τι άλλο για να περάσετε καλά! Στο τέλος της προβολής, εννοείται, μαζεύουμε σύνεργα και καθαρίζουμε.

 6. falies3 26/04/2010 στο 3:03 ΜΜ

  Μπιρ Μαγίς 2010 στην βόρεια Λευκωσία

  Η πρωτομαγιά εν η γιορτή της τάξης μας στον διεθνή της αγώνα για τον σοσιαλισμό. Στην βόρεια Κύπρο αντιλαμβάνουνται το πλήρως τούτον τζιαι διαδηλώνουν το δυναμικά κάθε χρόνο. Τα συνδικάτα στην βόρεια Κύπρο εν πολλά πιο μαχητικά τζιαι αυτονομημένα που τα πολιτικά κόμματα. Στες ηγεσίες τους υπάρχουν ανθρώποι της αριστεράς που αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των κινητοποίησεων, του μαζικού αγώνα, ακόμα τζιαι της σύγκρουσης με το αστικό κράτος. Ούλλα σχεδόν τα συνδικάτα στον βορρά έχουν ξεκάθαρες θέσεις τζιαι στάσεις υπέρ της επανένωσης της Κύπρου τες οποίες επαρουσίασαν τζιαι στον δρόμο την περίοδο 2002-2003 με το σχήμα “Αυτή η χώρα είναι δική μας” τζιαι το σύνθημα Κιπρισ ‘τά Μπαρίsh εγκελενεμέζ. Εδείξαν το τζιαι πρόσφατα στες διαδηλώσεις με την άφιξη του Μπαν Κι Μουν τον Φεβράρη. Το κίνημα στον βορρά ήταν βέβαια διασπασμένο που το 2004-2005 σε τζίνους που εστηρίζαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τζιαι σε τζίνους που το αντιπολιτεύκουνταν που τα αριστερά. Μετά την ήττα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2009 τζιαι το πέρασμα του στην αντιπολίτευση φαίνεται να εβελτιωθήκαν κάπως οι σχέσεις των 2 τάσεων που εβρεθήκαν ντε φάκτο σε κοινό μέτωπο ενάντια στον Έρογλου.

  Φέτος η πρωτομαγιά αναμένεται μαζική τζιαι ενδεχομένως ενδειχτική τούτης της εκ νέου συσπείρωσης των διαφόρων τάσεων της Αριστεράς. Μιλούν ο Καπτάν της ΚΤΑΜΣ τζιαι ο Σαήζ της ΝΤΕΒΙΣ τζιαι χαιρετίζει ο Κυρίτσης της ΠΕΟ. Η Μπαράκα ανάλαβεν την μουσική. Τα συνθήματα που αποφασιστήκαν είναι

  Ζήτω η Πρωτομαγιά
  Ενωμένος αγώνας, αλληλεγγύη
  Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί
  Συνδικαλιστική ελευθερία σε όλους
  Συνεχής πρωτομαγιά
  Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών
  Κόντρα στον φασισμό
  Αυτή η χώρα είναι δική μας και θα την κυβερνήσουμε

  Συγκέντρωση στο Κοουλού Παρκ, Πύλη Τζερύνειας, 18.30. Πορεία με κατάληξη στην Πλατεία Σαραγιού στες 19.30 όπου θα γίνει η εκδήλωση. Όσοι θέλετε ελάτε Πλατεία Φανερωμένης η ώρα 17.30 να πάμε μαζί.

  Γιασιασίν Μπιρ Μαγίς
  (από Νεκατώματα)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s