*Απεργιακές κινητοποιήσεις φοιτητών, καθηγητών και δασκάλων ενάντια στον τερματισμό λειτουργίας της Παιδαγωγικής Ακαδημίας βορείου Κύπρου

Αποχή από τα μαθήματα, απεργία και καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν εδώ και δυο-τρεις εβδομάδες, οι φοιτητές και καθηγητές της Ακαδημίας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της βορείου Κύπρου, που λειτουργεί από το 1937, ενάντια στην άκρος επιθετική απόφαση της «κυβέρνησης» να αναθέσει την εκπαίδευση των δασκάλων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και καθηγητών της Ακαδημίας στηρίζει εδώ και μια εβδομάδα και η συντεχνία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαιδ. KTÖS με δυναμική απεργία σε πάνω από 50 σχολεία.  Η «κυβέρνηση», εκμεταλλευόμενη το γεγονός της απαγόρευσης της πολιτικής προπαγάνδας, λόγω των εκλογών της Κυριακής, απαγόρευσε την απεργία της συντεχνίας και απείλησε με συλλήψεις, φοβούμενη το χάος μιας απεργίας σε τόσα σχολεία, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση εκλογών.  Οι εκπαιδευτικοί της  KTÖS, σε πρόσφατη ανακοίνωση τους, δηλώνουν πως είναι πολύ σημαντικός ο αγώνας γιατί είναι δικαίωμά τους να απεργούν και δε δέχονται τέτοιες φασιστικές μεθόδους απαγόρευσης από την «κυβέρνηση» ή όπως την ονομάζουν, «κατώτερη τοπική τουρκική διοίκηση».

Η καθιστική διαμαρτυρία γίνεται κυρίως από τους φοιτητές της Ακαδημίας, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά κατασκηνώσει και σε βάρδιες βρίσκονται όλο το 24ώρο σε ένα από τα μεγάλα κεντρικά ράουνταμπαουτς της βόρειας Λευκωσίας, δίπλα στο πάρλιαμεντ και την πρεσβεία της τουρκίας.  Αν και το σημείο είναι λίγο ανθυγιεινό και μες το καυσαέριο, τα παιδιά με τα πανό, τα πλακάτ και οι σημαίες τραβούν το ενδιαφέρον του κόσμου της βόρειας Λευκωσίας που πηγαινοέρχεται κυρίως με αυτοκίνητο -φυσικά- στην πόλη.

Οι φοιτητές αντιδρούν γιατί, αν μη τι άλλο, αρνούνται να πληρώνουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία θεωρούν αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας και στηρίζουν την τοπική Ακαδημία δασκάλων.  Βέβαια το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις, όπως αυτή προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.   Ακόμα πιο σημαντική όμως, είναι αυτή προς την συνεχιζόμενη επίθεση της εξουσίας της Τουρκίας προς την διαφορετικότητα του πολιτισμού των τουρκόφωνων κυπρίων. Το γεγονός της λειτουργίας μιας κυπριακής τουρκόφωνης Ακαδημίας εκπαιδευτικών με παράδοση από το 1937, είναι πολύ σημαντικό για τον πολιτισμό και την διαφορετική ταυτότητα των κυπρίων της βόρειας Κύπρου.

Κάθε απόπειρα να κλείσει η Ακαδημία ισοδυναμεί με επίθεση προς τον τοπικό πολιτισμό, την τοπική παράδοση και την διαφορετικότητα της Κύπρου.

Είμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια, κάθε «κυβέρνησης» -γιατί όλες θα έπρεπε να είναι σε εισαγωγικά!- καταστολής της τοπικής παράδοσης και διαφορετικότητας οποιουδήποτε λαού και ομάδας.

Advertisements

6 thoughts on “*Απεργιακές κινητοποιήσεις φοιτητών, καθηγητών και δασκάλων ενάντια στον τερματισμό λειτουργίας της Παιδαγωγικής Ακαδημίας βορείου Κύπρου

 1. falies3 15/04/2010 στο 8:17 ΜΜ

  Σήμερα πραγματοποιήθηκε και κατάληψη του Υπουργείου Παιδείας στη βόρεια Κύπρο, η οποία έληξε αργά το απόγευμα.

 2. falies3 16/04/2010 στο 1:10 ΠΜ

  Σήμερα άκουσα κιόλας πως η Ακαδημία πωλήθηκε στο Near East University προς κάποια εκατομμύρια…

  Ακόμα, αύριο λήγει η προεκλογική απαγόρευση προπαγάνδας. Το απόγευμα έχουν τις μεγάλες τους συγκεντρώσεις οι υποψήφιοι Eroglu @πλατεία Ataturk (Seray) κ’ Ταλάτ @πλατεία Inonu (πύλη Κερύνειας) και την ίδια ώρα τα παιδιά έχουν κανονίσει συναυλία στο χώρο της διαμαρτυρίας τους.

 3. Λένα 17/04/2010 στο 10:06 ΠΜ

  Ποιου ιδιοκτησία είναι το Near East University?

 4. Ανώνυμος 17/04/2010 στο 3:24 ΜΜ

  tou t/k Dr. Suat İ. Günsel pou en tze proedros

 5. falies3 17/04/2010 στο 8:32 ΜΜ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ

  Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων
  και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών
  «Ενωμένη Κύπρος» [ε/κ τμήμα]
  Λευκωσία, 15 Απριλίου 2010

  Αγαπητοί σύντροφοι,

  Ως ε/κ τμήμα της Πλατφόρμας Εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος”, σας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον συνεχιζόμενο σας αγώνα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας που διεξάγετε είναι αγώνας ενάντια στην επέκταση της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και αγώνας ενάντια στην υπαγωγή της τ/κ κοινότητας και του εκπαιδευτικού της συστήματος στην Τουρκία. Σας υποστηρίζουμε στην προσπάθειά σας να προστατέψετε τη δημόσια Παιδαγωγική Ακαδημία, που υπήρξε δικοινοτικό ίδρυμα πριν την ανεξαρτησία και τη διαίρεση του νησιού μας, και να υποστηρίξετε την αυτονομία της κοινότητάς σας. Καταδικάζουμε την πολιτική της κυβέρνησης Έρογλου που δύναται να οδηγήσει στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών καθώς και τη δικτατορική απαγόρευση της απεργίας σας. Στο πλαίσιο του κοινού μας αγώνα για την επανένωση δεν υπάρχουν αυστηρά μονο-κοινοτικοί αγώνες. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Η ελεύθερη, δημόσια και ποιοτική εκπαίδευση μακριά από εθνοκεντρισμούς των μητέρων πατρίδων είναι ο κοινός μας στόχος.

 6. falies3 18/04/2010 στο 8:17 ΠΜ

  ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ Τ/Κ φοιτητών, εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών της KTOS και KTOEOS

  Αγαπητοί Σύντροφοι,
  Η κούρσα των εκλογών στη βόρεια Κύπρο έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της πλειονότητας των ΜΜΕ στη νότια Κύπρο. Το αποτέλεσμα είναι να έχει επισκιασθεί ο εξίσου σημαντικός αγώνας που δίνουν εδώ και 3 βδομάδες οι Τουρκοκύπριοι καθηγητές και φοιτητές της Ακαδημίας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της βόρειας Κύπρου ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης Έρογλου για ιδιωτικοποίηση της Ακαδημίας. Η αντίσταση στην επίθεση αυτή είναι και αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος για δωρεά δημόσια παιδεία. Ταυτόχρονα όμως, το κλείσιμο της Ακαδημίας που λειτουργεί από το 1937 μέσα στα πλαίσια της πολιτισμικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων, αποτελεί και μια πολιτική μάχη ενάντια στην πολιτική πολιτισμικής αφομοίωσης και ενσωμάτωσης των κυπρίων της βόρειας Κύπρου που ακολουθεί εδώ και χρόνια το τουρκικό κράτος.
  Με πρόσχημα τις εκλογές ο Έρογλου απαγόρευσε τις απεργίες στην εκπαίδευση τις οποίες υποστηρίζουν οι συντεχνίες σας, KTOS και KTOEOS. Η πρωτοφανής βία της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές, που κατέλαβαν το υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα απαγόρευσης της απεργίας, δείχνει πόσο αδύναμο είναι το καθεστώς το οποίο τρέμει στην προοπτική της κοινωνικής αναταραχής. Ούτε είναι τυχαίο ότι η επίθεση αυτή στρέφεται ενάντια στα πιο μαχητικά τ/κ συνδικάτα όπως είναι η συντεχνία εκπαιδευτικών Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης, της KTOS και KTOEOS.
  Όπως οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι το ίδιο και οι εργαζόμενοι στη νότια Κύπρο συνεχίζουν να δέχονται τα τελευταία χρόνια παρόμοιες επιθέσεις από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης οι επιθέσεις αυτές έχουν ενταθεί διεθνώς. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές στο δημόσιο, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και επιθέσεις στα κεκτημένα των εργαζομένων.
  Ο αγώνας σας αποτελεί μέρος του κινήματος όλων των εργαζομένων στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα που οι άρχουσες τάξεις συζητούν μια συντονισμένη επίθεση στην Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι δίνουν σήμερα μεγάλες μάχες αρνούμενοι να φορτωθούν στις πλάτες τους τις συνέπειες της κρίσης.
  Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ηρωικό σας αγώνα ενάντια στην απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία, στην αποφασιστικότητα σας για αντίσταση στην πολιτική της Τουρκίας και του καθεστώτος στη βόρεια Κύπρο και καταγγέλλουμε την βάρβαρη επίθεση των αρχών ενάντια στους συνδικαλιστές της KTOS που κατέλαβαν το κτήριο του υπουργείου. Ο αγώνας σας αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για τους Ελληνοκύπριους εργαζόμενους.

  Αλληλέγγυοι,
  Εργατική Δημοκρατία
  Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

  * Εργατική Δημοκρατία’s blog http://www.wd-ist.org/node/45

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s