*Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης Ενωμένη Κύπρος

Πέρα από την επιχειρηματολογία υπέρ της επανένωσης, που είναι βέβαια σημαντική από μόνη της καθώς συμβάλλει στην διαμόρφωση θετικής κοινής γνώμης, είναι σημαντικό να βγούμε και στον δρόμο. Έχει άλλη βαρύτητα μια πολιτική θέση όταν για χάρη της κινητοποιείται κόσμος. Δημιουργούνται άλλοι συσχετισμοί δυνάμεων, ευνοϊκοί για την επιδίωξη μας, την επανένωση της χώρας μας μέσα στο 2010.

Οι κινηματικές διεργασίες των τελευταίων 2-3 μηνών, σε Λεμεσό, νότια και βόρεια Λευκωσία δημιούργησαν την Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης « Ενωμένη Κύπρος» που αποτελείται από κόμματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και συνδικάτα, οργανωμένους και ανένταχτους πολίτες προερχομένους από διάφορους πολιτικούς χώρους που έχουν αποφασίσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της Λύσης και της Επανένωσης της Πατρίδας μας. Όραμα της Πρωτοβουλίας είναι μια επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρος όπου όλες οι κοινότητες της θα ζουν ειρηνικά και θα συνεργάζονται αρμονικά και ισότιμα σε ένα Δικοινοτικό, Διζωνικό, Ομόσπονδο κοινό κράτος.

Θεωρούμε ότι για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα μαζικό επανενωτικό κίνημα που όχι απλά θα διεκδικήσει την κωδικοποίηση της μέσα από μια συμφωνία αλλά πιο σημαντικά θα διασφαλίσει και την εφαρμογή της.

Γρηγόρης Ιωάννου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2010 ΔΗΛΩΣΗ

Ο Ιανουάριος έχει οριστεί σαν ο μήνας έναρξης των εντατικών Συνομιλιών. Η όλη διαδικασία μπαίνει σταδιακά σε μια κρίσιμη φάση. Όλοι ανέμεναν ότι η διαδικασία αυτή θα είχε μέχρι τη στιγμή τούτη φθάσει σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο. Με δεδομένη όμως την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων τώρα είναι η ώρα το κίνημα πολιτών και στις δύο πλευρές να κινητοποιηθεί υπέρ μιας εντατικής προσπάθειας για σημαντικά βήματα προόδου στη διαδικασία των συνομιλιών. Το αρνητικό πολιτικό κλίμα που καλλιεργείται από τις δυνάμεις που αντιτίθενται στη Λύση και στις δύο πλευρές εμφανίζεται πιο έντονα. Η κατάσταση αυτή, που τείνει να επισκιάζει τα οφέλη της Λύσης και να καλλιεργεί τον φόβο, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για κοινή δράση των δυνάμεων της Λύσης.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Λεμεσού και το κάλεσμα του Δικοινοτικού Κινήματος Πολιτών «Λύση- Επανένωση-Ειρήνη» για τη δημιουργία ενός τέτοιου κινήματος έχουν τύχει ενθουσιώδους υποστήριξης.

Οι προσπάθειες για ακόμα πιο πλατιά στήριξη έχουν αποδώσει και είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι το πιο πάνω κίνημα πολιτών και ένας σημαντικός αριθμός μαζικών τουρκοκυπριακών συντεχνιών, κομμάτων και άλλων οργανώσεων, έχουν αποφασίσει να συνενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ενδυνάμωση του Δικοινοτικού κινήματος στήριξης της Λύσης. Μέσα σε αυτά πλαίσια το Δικοινοτικό Κίνημα επιθυμεί να υπογραμμίσει τα πιο κάτω ζητήματα τα οποία χρίζουν άμεσης προσοχής για να γίνει κατορθωτή η ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού:

  1. Εργαζόμαστε και υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για
  • τη δημιουργία διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο και την περιοχή μας
  • τη οικοδόμηση μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία, βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, όπως ορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες των ηγετών των δυο κοινοτήτων.

2. Η συνεχιζόμενη αποτυχία των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού έχει επιδεινώσει το περιουσιακό και το πληθυσμιακό πρόβλημα, το οποίο βρίσκεται εκτός του πλαισίου  του διεθνούς δικαίου. Αυτά τα δυο προβλήματα επηρεάζουν αρνητικά και υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Για αυτό το λόγο, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, έτσι ώστε τα ζητήματα αυτά να σταματήσουν να αποτελούν εμπόδια για τη λύση.

3. Και οι δυο κοινότητες πρέπει να ενημερώνονται σε τακτική βάση για τις διεξαγόμενες συνομιλίες.

4. Η λύση και η διαρκής ειρήνη στο νησί μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κοινή δράση των δυο κοινοτήτων και μέσα από τη συνεργασία τους στην κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και πολιτική ζωή.

5. Η προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση των διαχωριστικών, φασιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων που υπήρξαν εργαλείο της διαίρεσης του νησιού μας, του σοβινισμού και της μισαλλοδοξίας.

Μέσα σε αυτό το προαναφερόμενο πλαίσιο αρχών, δηλώνουμε ότι η οικοδόμηση της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κάθε Κύπριου και του κάθε ανθρώπου που κατοικεί στο νησί, και τονίζουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε δράση που να συμβάλλει στη οικοδόμηση της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s