* Ανακοινώσεις Σχετικά με την Πορεία της Κυριακής

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ», Ε/Κ ΤΜΗΜΑ

Ανακοίνωση

Η Πλατφόρμα των εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος παρατηρεί με ανησυχία τα φαινόμενα έξαρσης φασιστικών και ρατσιστικών δραστηριοτήτων. Συχνά παρατηρείται κακομεταχείρηση μεταναστών και άσκηση βίας ενάντια εναντίον τους. Τελευταία παρατηρήθηκαν και επιθέσεις εναντίον νεαρών Κυπρίων που συχνάζουν στην παλιά Λευκωσία. Οι φασιστικές και ρατσιστικές εκδηλώσεις επηρεάζουν αρνητικά και τις δικοινοτικές σχέσεις στον ευαίσθητο χώρο της παλιάς πόλης όπου συναντιόνται Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται ιδιαίτερα αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού και την επανένωση της χώρας. Ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να συμμετάσχουμε στην πορεία που θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου, ώρα 16.00 με χώρο συγκέντρωσης την Πλατεία Ελευθερίας. Η δημιουργία κλίματος ξενοφοβίας και η καλλιέργεια ρατσιστικών νοοτροπιών δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

 

21 Δεκεμβρίου, 2009
_________________________________________________________________

ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ (ΝΕΔΗΣΥ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταδικάζουμε τη διοργάνωση κάθε δραστηριότητας που προάγει το ρατσισμό και την ξενοφοβία

 Η ΝΕΔΗΣΥ επιθυμεί να εκφράσει την έντονη αντίθεση της προς κάθε δραστηριότητα που προάγει το φανατισμό και στοχεύει στην έξαρση του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην κυπριακή κοινωνία. Πιστεύουμε βαθιά στη Δημοκρατία και στο δικαίωμα κάθε οργανωμένου συνόλου να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Διατηρώντας  όμως, το επίσης δημοκρατικό δικαίωμα της κριτικής, δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε έντονα  το λεγόμενο συλλαλητήριο κατά της λαθρομετανάστευσης, το οποίο διοργανώνει η γνωστή ακροδεξιά οργάνωση ΕΛΑΜ, στις 27 Δεκεμβρίου. Πιστεύουμε ότι τα μηνύματα που επιχειρεί να στείλει η συγκεκριμένη οργάνωση είναι επικίνδυνα για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, ιδιαίτερα όμως, για τη νεολαία. Συνθήματα, όπως: «κάθε ξένος εργάτης = 1 άνεργος» ή «έξω όλοι οι μετανάστες από την Κύπρο», θυμίζουν ναζιστικά συνθήματα τα οποία δεν αρμόζουν σε μια χώρα ευρωπαϊκή, η οποία και η ίδια στο παρελθόν έστειλε κύματα μεταναστών σε άλλες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ κ.λ.π.).

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, με ιδιαίτερα ανησυχητικές προεκτάσεις για μια μικρή και ημικατεχόμενη χώρα όπως η Κύπρος. Η αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού φαινομένου όμως, δεν πρόκειται να εξευρεθεί με την στοχοποίηση φτωχών και κατατρεγμένων ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, αλλά μέσα από την εκπόνηση μιας μακροχρόνιας και πανευρωπαϊκής στρατηγικής με ευαισθησία και ανθρώπινο χαρακτήρα. Βασικό στοιχείο εξάλλου, για την επιτυχή εφαρμογή της όποιας μεταναστευτικής πολιτικής στην Κύπρο, είναι ο έλεγχος της πλήρους επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Αξίζει να σημειώσουμε φυσικά, ότι η λαθρομετανάστευση, δεν πρέπει να συγχύζεται με τη νόμιμη μετανάστευση ή με τους αλλοδαπούς που βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο και οι οποίοι, όπως καταδεικνύουν όλες οι σοβαρές οικονομικές μελέτες, έχουν συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου. 

Είναι πεποίθηση μας, ότι, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν πρόκειται να επιλυθεί, ούτε με αστυνομικές επιχειρήσεις τύπου σκούπας, ούτε με ανόητες εκδηλώσεις που προάγουν τον ρατσισμό. Καταλήγοντας,  καλούμε όλα τα μέλη και φίλους της ΝΕΔΗΣΥ, αλλά και όλους τους νέους ευρύτερα, όπως αποφύγουν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη ή σε παρόμοιες εκδηλώσεις ρατσιστικού περιεχομένου.

 22 Δεκεμβρίου 2009

_______________________________________________________________________

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΕΟ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΕΟ καταδικάζει έντονα την εκδήλωση  που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από την ακροδεξιά, εθνικιστική οργάνωση ΕΛΑΜ ενάντια στους μετανάστες και με τον τίτλο ¨κάθε ξένος εργάτης= ένας άνεργος¨

Τέτοιες αντιλήψεις και νοοτροπίες,  καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία, τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, είναι ξένες προς το λαό και τη χώρα μας και είναι  επικίνδυνες για το σύνολο της κοινωνίας.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι  σοβαρό και πολυδιάστατο και έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων.

Ο χειρισμός που τυγχάνει το ζήτημα των μεταναστών από την κυπριακή πολιτεία για συνολική, προγραμματισμένη και ορθολογική διαχείριση της παράνομης και νόμιμης μετανάστευσης πρέπει να στηριχτεί και να συνεχίσει.

Για το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ, ο πλέον αποτελεσματικός  τρόπος υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, Κυπρίων και μεταναστών, είναι η σταθερή και επίμονη διεκδίκηση για τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους και η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Η μόνη ασπίδα προστασίας από την υποβάθμιση των όρων απασχόλησης και την υπόσκαψη των συλλογικών συμβάσεων, είναι η διασφάλιση ότι κάθε εργαζόμενος, είτε Κύπριος είτε μετανάστης, θα έχει τους ίδιους όρους απασχόλησης.

Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να περιφρονήσουν τέτοιου είδους ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκκλήσεις.

Τους καλεί να συσπειρωθούν γύρω από το Συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα ενάντια στην παράνομη και αδήλωτη εργασία, ενάντια στην εκμετάλλευση φτηνής εργατικής δύναμης από τους εργοδότες και την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

Αυτός ο αγώνας αφορά όλους τους εργαζόμενους, Κύπριους και Μετανάστες, και μόνο με την ενωμένη συνδικαλιστική δράση μπορεί να είναι αποτελεσματικός και επιτυχής.

23 Δεκεμβρίου 2009

_______________________________________________________________________

 Ανακοίνωση της Νεολαίας Ενάντια στον Εθνικισμό – Youth Against Nationalism

Στις 27 Δεκεμβρίου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ακόμη μια φασιστική απειλή στην πόλη. Για πρώτη φορά η ακροδεξιά, νεοφασιστική οργάνωση ΕΛΑΜ καλεί ανοιχτά σε ρατσιστική πορεία «ενάντια στην λαθρομετανάστευση», που στην ουσία είναι ενάντια σε όλους μετανάστες. Με το σύνθημα «κάθε ξένος εργάτης = ένας άνεργος» μας πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω όταν ο Χίτλερ κέρδισε τις εκλογές το 1933 φωνάζοντας «6 εκατομμύρια άνεργοι-6 εκατομμύρια Εβραίοι».

Ποιοι είναι;

Το σύνθημά τους δεν είναι τυχαίο αλλά αποδεικνύει την ταυτότητά τους. Στενοί τους συνεργάτες, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα τους, είναι νεοφασιστικές οργανώσεις, γνωστές για τις δολοφονικές τους επιθέσεις: Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή, στη Γερμανία οι συνεχιστές του Χίτλερ, το NPD, και στην Ιταλία, νοσταλγοί του Μουσολίνι, η Forza Nuova. Το ΕΛΑΜ αντίστοιχα νοσταλγούν την ΕΟΚΑ Β’, στους οποίους και αναφέρονται ως «λησμονημένους ήρωες»! Έχουν καθαρό στόχο να επαναφέρουν τις ιδέες και τις δολοφονικές πρακτικές της ΕΟΚΑ Β’ και από ό,τι φαίνεται δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν άλλο ένα αιματοκύλισμα στο νησί μας.

Υποκριτές

Σπέρνουν το μίσος και τον πανικό για να περάσουν τις ιδέες τους! 

Χρησιμοποιούν τη λέξη λαθρομετανάστευση η οποία προκαλεί τρόμο μιλώντας όμως για όλους τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες πολέμου, εμφυλίων συγκρούσεων, οικολογικών και οικονομικών συνθηκών. Είναι πρόσφυγες όπως ήταν πολλοί Κύπριοι κατά τις δεκαετίες του 60 και 70.Για να περάσουν τις ιδέες τους, εκμεταλλεύονται την απόγνωση που προκαλεί η ανεργία και η χειροτέρευση της ποιότητας ζωής μας λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και την ξενοφοβική υστερία που χτίζεται από μέρος των πολιτικών, της αστυνομίας και των ΜΜΕ, που ρίχνουν την ευθύνη για τα προβλήματα των Κυπρίων στους μετανάστες.. Οι ιδέες των νεοφασιστών του ΕΛΑΜ, όσο κι αν βάζουν κάποτε το κοστούμι της δημοκρατίας περιλαμβάνουν τη στρατικοποίηση, τη σύγκρουση και την κατάλυση της δημοκρατίας όπως έκαναν οι ομοϊδεάτες τους στο παρελθόν. 

Δεν φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία  

Οι μετανάστες σύμφωνα με επίσημες στατιστικές φέρνουν ανάπτυξη στην οικονομία της χώρας όπου ζουν. Κι αυτό έχει δείξει και η εμπειρία της Κύπρου. Οι μετανάστες δεν ήρθαν ξαφνικά πέρυσι οπότε και άρχισε να ανεβαίνει η ανεργία. Υπάρχουν, ζουν, δουλεύουν, καταναλώνουν στην Κύπρο εδώ και χρόνια. Και αποτελούν πάντα το πρώτο, αδύναμο κομμάτι της οικονομίας που πλήττεται από οποιαδήποτε κρίση.Στην πραγματικότητα, η απροκάλυπτη επίθεση στους μετανάστες ξεκίνησε όταν ξεκίνησε και η κρίση.. Η κυβέρνηση, παρόλη την προοδευτική προέλευσή της, τους κυνηγά με επιχειρήσεις σκούπα και απελάσεις. Πολλοί έχουν ήδη φύγει από την Κύπρο παρόλο που ζούσαν εδώ για χρόνια και είχαν ενσωματωθεί στην κοινωνία. Όμως αυτή η θυματοποίηση δεν βοήθησε στο να σταματήσει την άνοδο της ανεργίας! Αντίθετα το μόνο που κάνει είναι να κρύβει τους πραγματικά υπεύθυνους! Φταίει το κεφάλαιο και η πλουτοκρατίαΗ ανεργία στην Κύπρο ήταν σε πολύ χαμηλό ποσοστό εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή είχαμε πολλούς μετανάστες να καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας τους οποίους απορρίπτουν οι Κύπριοι εργαζόμενοι επειδή ήταν κακοπληρωμένοι, βρώμικοι, απαξιωμένοι.. Μόλις ακούστηκε ότι θα χτυπήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και ακόμη κι όταν χτύπησε, οι εργοδότες ειδικά στον οικοδομικό και τουριστικό τομέα, βιάστηκαν να απολύσουν κόσμο.Χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους επειδή οι εργοδότες θέλησαν να προφυλάξουν τα κέρδη τους και τα πλούτη τους! Αυτοί είναι λοιπόν υπεύθυνοι για την ανεργία και για την κρίση!

 Αυτών τα υπερκέρδη καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε!

 Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό στηρίζει την αντιφασιστική πορεία που οργανώνει η αντιφασιστική πρωτοβουλία.
Ελάτε να φράξουμε το δρόμο στους φασίστες.

 Να μην αφήσουμε το δηλητήριό τους να φτάσει στην κοινωνία!

Διαδηλώστε μαζί μας!  Ελάτε σε επαφή!

Για να μπορέσουμε να δώσουμε μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό.

Να ενωθούμε Κύπριοι και μετανάστες εργαζόμενοι στον αγώνα για ίσα δικαιώματα.Για να μην πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα της κρίσης, αλλά οι πραγματικοί υπεύθυνοι: Οι κεφαλαιοκράτες και οι τραπεζίτες.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

youthagainstnationalism@gmail.com, 99190164, 

youthagainstnationalism.wordpress.com

_________________________________________________________________

Ανακοίνωση της ΕΔΟΝ

Η ΕΔΟΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ καταδικάζει κάθε έκφραση ρατσισμού. Εκφράζει παράλληλα της αποφασιστικότητα της Οργάνωσης να συνεχίσει να αγωνίζεται με προσήλωση ενάντια σε τέτοια φαινόμενα αλλά και σε όσους οργανωμένα επιδιώκουν να τα καλλιεργούν. Στην Κύπρο, όπως και στα πλείστα αναπτυγμένα κράτη το φαινόμενο της μετανάστευσης τυγχάνει εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους κύκλους ως ο αποδιοπομπαίος τράγος που ευθύνεται για όλα τα κακώς έχοντα στην κοινωνία,  όπως είναι η αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας.

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την ανακοίνωση συγκεκριμένης ακροδεξιάς φασιστικής οργάνωσης για προγραμματισμένη εκδήλωση ενάντια στους μετανάστες με τίτλο «κάθε ξένος εργάτης = ένας άνεργος».Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν μνημείο μίσους και προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η προσπάθεια της συγκεκριμένης οργάνωσης είναι να σαφέστατα η καλλιέργεια του μίσους, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού απευθυνόμενη στα κατώτερα ένστικτα των ανθρώπων. Η σχέσεις που διατηρεί η συγκεκριμένη οργάνωση με την Χρυσή Αυγή μαρτυρούν ακριβώς αυτές τις προθέσεις.

Ως Κεντρικό Συμβούλιο καλούμε την Κυπριακή πολιτεία να λάβει τα ανάλογα μέτρα έτσι που τέτοιες επικίνδυνες νοοτροπίες να βρίσκονται ολοένα και πιο απομονωμένες και αυτές οι προσπάθειες για καλλιέργεια ρατσισμού και ξενοφοβίας να πέσουν στο κενό.  Θεωρούμε ότι τόσο οι Κύπριοι όσο και οι ξένοι εργαζόμενοι είναι αμφότεροι θύματα του ντόπιου και του πολυεθνικού κεφαλαίου και αντικείμενα εκμετάλλευσης και καταπίεσης από τα ίδια ποικιλώνυμα μεγάλα συμφέροντα. Η πάταξη εκείνων που παράνομα εργοδοτούν ξένους εργάτες με στόχο την εκμετάλλευση τους και παράλληλα ο κοινός αγώνας Κυπρίων και ξένων εργαζομένων με άξονα την απόδοση και το σεβασμό των εργασιακών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζομένων αποτελεί και την διέξοδο επίλυσης των προβλημάτων των εργαζομένων

Η στροφή που σημειώθηκε στα θέματα χειρισμού των μεταναστών με στόχο την συνολική, προγραμματισμένη και ορθολογική διαχείριση της παράνομης και της νόμιμης μετανάστευσης, με πλήρη σεβασμό προς τον άνθρωπο και με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του πρέπει να συνεχιστεί από την Κυπριακή πολιτεία.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε την καταδίκη μας σε κάθε έκφραση ρατσισμού και ξενοφοβίας και καλούμε την κυπριακή νεολαία να απομονώσει τις οργανωμένες φωνές που τα καλλιεργούν.

__________________________________________________________________ 

Κάλεσμα κινήματος οικολόγων περιβαλλοντιστών στην αντιφασιστική πορεία της κυριακής 27/12

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι το τελευταίο κόμμα που εξέδωσε ανακοίνωση κατά της ρατσιστικής συγκέντρωσης που διοργανώνει το ΕΛΑΜ την Κυριακή. Καλεί, μάλιστα, τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας στην Πλατεία Ελευθερίας την ίδια μέρα.
«Τασσόμαστε ξεκάθαρα κατά των ρατσιστικών ομάδων που καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία, χρησιμοποιώντας εύηχα συνθήματα», τονίζει η ανακοίνωση των Οικολόγων. «Η προσπάθεια των ρατσιστών να συνδέσουν τους μετανάστες με το πρόβλημα της ανεργίας και την οικονομική κρίση, φέρνει στη μνήμη τις πιο σκοτεινές στιγμές της Ευρωπαϊκής ιστορίας», αναφέρει το Κίνημα.
Στη συνέχεια, οι Οικολόγοι σημειώνουν πως «η Δημοκρατία πρέπει να επιδεικνύει ανοχή στην κάθε άποψη αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις κρίνεται η ίδια η ύπαρξή της». «Ο ρατσισμός και ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπίσουν την ομόθυμη καταδίκη της κοινωνίας των πολιτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κινήματος. «Πρέπει να απομονωθούν και να καταδικαστούν στην κάθε τους έκφραση αυτές οι απάνθρωπες και διαβρωτικές για τη δημοκρατία κινήσεις», υπογραμμίζεται.
«Η αντίδραση κατά της ρατσιστικής εκδήλωσης αφορά την ίδια τη δημοκρατία και οφείλουμε να αντιδράσουμε», καταλήγουν οι Οικολόγοι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΡΗ

Κωδικός άρθρου: 919440

ΠΟΛΙΤΗΣ – 25/12/2009, Σελίδα: 20

________________________________________________________________________

Ανακοίνωση της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος ΝΕΔΗΚ

Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος καταδικάζει την προγραμματισμένη εκδήλωση της ακροδεξιάς οργάνωσης ΕΛΑΜ με αντικείμενο τη λαθρομετανάστευση.

Αν και στα πλαίσια της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, το κάθε οργανωμένο σύνολο δικαιούται να οργανώνει δραστηριότητες που εκφράζουν τα μέλη του και που κρίνει ότι είναι χρήσιμες για την κοινωνία, πρέπει να επιδεικνύεται η απαραίτητη προσοχή ώστε να μην δημιουργούνται αρνητικά αποτελέσματα.

Θεωρούμε ότι η ακραία προσέγγιση του κοινωνικού φαινομένου της λαθρομετανάστευσης εκτρέφει το ρατσισμό και τη ξενοφοβία, δημιουργώντας προβληματικό κλίμα μεταξύ των πολιτών. Κρίνουμε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση μόνο αρνητικά μπορεί να συνεισφέρει και γενικότερα θεωρούμε ότι η δραστηριότητα οργανώσεων τύπου ΕΛΑΜ δεν συνεισφέρει θετικά αλλά δυναμιτίζει το δημόσιο διάλογο και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη.

24 Δεκεμβρίου, 2009

________________________________________________________________________

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη ρατσιστική, φασιστική εκδήλωση της εθνικιστικής, ακροδεξιάς οργάνωσης ΕΛΑΜ

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τη ρατσιστική, φασιστική εκδήλωση την οποία προγραμματίζει η εθνικιστική, ακροδεξιά οργάνωση ΕΛΑΜ κάτω από το σύνθημα «κάθε ξένος εργάτης= ένας άνεργος», ένα σύνθημα το οποίο εκτός από το ρατσιστικό του περιεχόμενο παραπέμπει στις σκοτεινότερες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, στις εποχές των χιτλεροφασιστών και των Ναζί.

Αυτές οι προσεγγίσεις αποτελούν επίθεση πρώτιστα κατά της ίδιας της κυπριακής κοινωνίας αφού ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο φασισμός είναι στοιχεία ξένα προς την κυπριακή κοινωνία, στοιχεία τα οποία προσβάλλουν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.Ο κυπριακός λαός έχει βιώσει τα αποτελέσματα της δράσης ακροδεξιών, φασιστικών στοιχείων το 1974. Η τραγική εμπειρία από το προδοτικό πραξικόπημα, την υπόσκαψη του κράτους και της ίδιας της δημοκρατίας δίνει το μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Πρέπει να καταδικάζονται στη συνείδηση του λαού και να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά.
 
Η κυβέρνηση εφαρμόζει συνολική, προγραμματισμένη και ορθολογική διαχείριση της παράνομης και νόμιμης μετανάστευσης στηριγμένη στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, σε πανανθρώπινες αξίες και αρχές.
 
Οι εργαζόμενοι, κύπριοι και μετανάστες, μέσα από την ενότητα δράσης τους, μέσα από τη σταθερή διεκδίκηση για τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Η καλύτερη προστασία από την υποβάθμιση των όρων απασχόλησης είναι η διασφάλιση ότι κάθε εργαζόμενος, είτε Κύπριος είτε μετανάστης, θα έχει τους ίδιους όρους απασχόλησης.
 
Καλούμε τον κυπριακό λαό να καταδικάσει και να απομονώσει για ακόμα μια φορά ακροδεξιές και επικίνδυνες συμπεριφορές.
Δεκέμβριος 23, 2009
Advertisements

3 thoughts on “* Ανακοινώσεις Σχετικά με την Πορεία της Κυριακής

 1. falies3 25/12/2009 στο 8:41 ΠΜ

  Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού

  Μαζική κατακραυγή

  ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και ΠΕΟ έδωσαν συνέχεια στις αντιδράσεις για την «πορεία ενάντια στη λαθρομετανάστευση» που διοργανώνει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο την Κυριακή

  Γενικεύονται οι αντιδράσεις κατά της ρατσιστικής πορείας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ). Χθες ήταν η σειρά του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΠΕΟ να εκδώσουν ανακοινώσεις καταδίκης για την «πορεία κατά της λαθρομετανάστευσης».
  Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί το ΑΚΕΛ: «Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τη ρατσιστική, φασιστική εκδήλωση που ετοιμάζει η εθνικιστική, ακροδεξιά οργάνωση ΕΛΑΜ, υπό το σύνθημα ΅κάθε ξένος εργάτης = ένας άνεργος΄, που παραπέμπει στις σκοτεινότερες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, στις εποχές των χιτλεροφασιστών και των ναζί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Στη συνέχεια σημειώνεται πως «ο κυπριακός λαός έχει βιώσει τα αποτελέσματα της δράσης φασιστικών στοιχείων το 1974 και τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές». Το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό «να καταδικάσει και να απομονώσει για ακόμα μια φορά ακροδεξιές και επικίνδυνες συμπεριφορές».
  Παρόμοιου ύφους ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΕΟ, που «καλεί τους εργαζόμενους να αγνοήσουν τέτοιου είδους ρατσιστικές εκκλήσεις». Καλεί, επίσης, σε συσπείρωση γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα «στον αγώνα κατά της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και της εκμετάλλευσης φτηνής εργατικής δύναμης από την εργοδοσία».

  Μηνύματα ξενοφοβίας
  Ο ΔΗΣΥ, στην ανακοίνωσή του, «εκφράζει την έντονη αντίθεση στη διοργάνωση συλλαλητηρίου κατά της λαθρομετανάστευσης και ενώνει τη φωνή του μαζί με την κοινωνία των πολιτών για να καταδικάσει κάθε μορφή ρατσισμού και ξενοφοβίας». Επισημαίνεται ότι «η κοινωνική ένταξη και η δημιουργία προϋποθέσεων ομαλής συμβίωσης μεταξύ διαφορετικών αλλά ισότιμων ανθρώπων αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στο φόβο και το ρατσισμό και για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μακροπρόθεσμες στρατηγικές». «Ως μια κοινωνία που στο παρελθόν έστειλε χιλιάδες παιδιά ως μετανάστες, έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ιδιαίτερη ευαισθησία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.
  Με τη σειρά του, το ΔΗΚΟ θεωρεί «ότι τα ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως χωρίς μισαλλοδοξία». Αυτά δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου, ενώ ανακοίνωση καταδίκης, εξέδωσε και η ΝΕΔΗΚ. Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι «τέτοιες εκδηλώσεις στέλλουν λανθασμένα μηνύματα στη νεολαία μας, στιγματίζουν την κυπριακή κοινωνία και σαφώς τις καταδικάζουμε».
  Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ «καταδικάζει την εκδήλωση ξενοφοβικού περιεχομένου που θα πραγματοποιηθεί από το ΕΛΑΜ» και τονίζει πως «τέτοιες εκδηλώσεις προσβάλλουν τον πολιτισμό και τα αισθήματα του λαού μας». «Είναι αδιανόητο να εκπέμπουμε μηνύματα ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας προς τους μετανάστες, τη στιγμή που εμείς απαιτούσαμε τόσα χρόνια στήριξη στους Κύπριους μετανάστες από Κυβερνήσεις και Κοινωνίες», υπογραμμίζει η ΕΔΕΚ.

  Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώσεις καταδίκης είχαν εκδώσει η ΕΔΟΝ (17/12/2009), η ΝΕΔΗΣΥ (22/12/2009), η Πρωτοβουλία «Ελεύθεροι Πολίτες» και διάφορες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, όπως η ΚΙΣΑ και η ΑΛΕΡΤ.

  ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΡΗΣ

  Κωδικός άρθρου: 919324

  ΠΟΛΙΤΗΣ – 24/12/2009, Σελίδα: 19

 2. falies3 27/12/2009 στο 9:37 ΠΜ

  Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους και αναγνώστες του περιοδικού ΡΕΥΜΑ, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργανώσαμε με τίτλο: «Συμβίωση και πολυπολιτισμικότητα στην Κύπρο του 21ου αιώνα. Θεωρούμε ότι οι εκδηλώσεις εν γένει μας δίνουν την ευκαιρία να συναντηθούμε με τους ανθρώπους της νέας γενιάς και να δημιουργήσουμε ένα κοινό τόπο επικοινωνίας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν σημαντική και για ένα επιπλέον λόγο: τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες της ανάπτυξης μιας ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής. Τα συνθήματα αυτής της μικρής μερίδας ανθρώπων ενδεχομένως να ακούγονται ελκυστικά σε περιόδους όπου ο κοινωνικός ιστός μεταβάλλεται και η οικονομική κρίση είναι στα χείλη όλων μας. Η στοχοποίηση των ξένων είναι εύκολη και βολική. Ωστόσο, δεν αντέχει στη βάσανο του ορθού λόγου και της κριτικής σκέψης. Γι΄αυτό και οι τοποθετήσεις των τριών ομιλητών, όπως και οι παρεμβάσεις των παρευρισκομένων, μπορούν να αντιπαρατεθούν στα ηχηρά μεν, κενά δε μηνύματα των πάσης φύσεως ρατσιστών. Κι αφού η θεωρία πρέπει να γίνεται και πράξη τα μέλη της συντακτικής ομάδας και αρθογράφοι του περιοδικού θα είναι αύριο στην αντιρατσιστική πορεία.

  Περιοδικό ΡΕΥΜΑ

  26/12/2009

 3. m4trix87 03/01/2010 στο 5:24 ΜΜ

  Αυτά εδώ να τα διαβάσουν οι σχολιαστές του ΕΛΑΜ που γράφουν ασυναρτησίες-μάλλον εκυστήσαν-σε άλλες σελίδες.

  Όχι,δεν έχουν τον κόσμο υπέρ τους,και θα φροντίσουμε ούτε και στο μέλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s