* Για την πλατεία Φανερωμένης (πάλι)

Όσοι βρέθηκαν το προηγούμενο Σάββατο βράδυ (21/11/2009) στην παλιά Λευκωσία και συγκεκριμένα στην πλατεία Φανερωμένης πήραν μια έντονη γεύση των τηλεοπτικών–θεαματικών Χριστουγέννων που έρχονται. Από νωρίς το απόγευμα και μέχρι πολύ αργά τη νύχτα η πλατεία τελούσε υπό νόμιμη κατάληψη από ένα τεράστιο κινηματογραφικό συνεργείο το οποίο, απ’ ότι ακούστηκε, γύριζε την χριστουγεννιάτικη διαφήμιση της Τράπεζας Κύπρου.

Η πλατεία είχε πραγματικά μεταμορφωθεί σε ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό που ακτινοβολούσε τηλεοπτικό «πνεύμα των Χριστουγέννων». Αυτό όμως μόνο στο χώρο μπροστά στις κάμερες όπου οι τοίχοι και οι άλλες επιφάνειες του κτιρίου απέναντι από την εκκλησία, το οποίο μεταμορφώθηκε σε ένα γαλλικού στυλ café, είχαν επιμελώς καθαριστεί από τις ενδείξεις της καθημερινής χρήσης της ζωντανής αυτής πλατείας. Όσο για τους υπόλοιπους χώρους, ήταν απλά επιθετικά κατειλημμένοι από τραπεζάκια και καρέκλες, τέντες με γκαρταρόμπες και make up studios, τραπέζια με καφέδες, τεράστιες γεννήτριες, ράμπες για τις κάμερες, έντονα και ενοχλητικά φώτα, σκηνικά, άπειρα καλώδια και δεκάδες ηθοποιούς και τεχνικούς που τρέχανε φορώντας καρτελάκια και συμπεριφέρονταν σαν να είχαν «νοικιάσει» τον χώρο, που όλα μαζί δημιουργούσαν ένα αισθητικό και κυκλοφοριακό χάος.

Οχήματα και προσωπικό του δήμου και της πυροσβεστικής υπηρεσίας μαζί με προσωπικό της αστυνομίας, είχαν επίσης επιστρατευτεί σε διάφορα πόστα για τη διευκόλυνση του διαφημιστικού συνεργείου προς το «κοινωφελές του έργο». Τέτοια ήταν η ανύψωση της κάμερας που χρειαζότανε για τα αφ’ υψηλού πλάνα από τον δήμο, ο αποκλεισμός και η απαγόρευση διέλευσης των πεζών από την πλατεία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων από αστυνόμους και security και το «απαραίτητο» κατάβρεγμα της πλατείας από τους πυροσβέστες που με τη βρεγμένη και χειμωνιάτικη αίσθηση που προσέφερε, συμπλήρωνε το πλασματικό και κινηματογραφικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό που είχε στηθεί σε ένα χώρο που επί καθημερινής βάσης χρησιμοποιείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες, τόσο ως χώρος συνεύρεσης, όσο και ως σημαντικό κομμάτι της βόλτας στην παλιά πόλη.

Oι ερωτήσεις που σαν θαμώνες και χρήστες της πλατείας θέλουμε να απευθύνουμε προς τους υπεύθυνους της χορήγησης της απαραίτητης άδειας (βλέπε Δήμος Λευκωσίας) είναι:

. Γιατί στερείται από τους κάτοικους και τους επισκέπτες της μοναδικής ίσως πλατείας –αν εξαιρέσουμε την «πλατεία» Ελευθερίας– που διαθέτει η ευρύτερη (νότια) Λευκωσία, το δικαίωμα στη χρήση του δημόσιου αυτού χώρου για πάνω από δέκα ώρες και την ημέρα και ώρα μάλιστα (Σάββατο απόγευμα-βράδυ) που συγκεντρώνει τους περισσότερους χρήστες και περαστικούς; Δε θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει κάποια άλλη μέρα και ώρα που η πόλη παρουσιάζει λιγότερη κίνηση; Αυτό σημαίνει για εσάς η ενθάρρυνση της χρήσης της παλιάς πόλης και των εκδηλώσεων σε αυτήν;

Μάλλον η κατάσταση που επικρατούσε χτες βράδυ στην πλατεία Φανερωμένης εκφράζει με πολύ πετυχημένο και συμβολικό τρόπο τη λογική και τα σχέδια του Δήμου και των άλλων κυρίαρχων ομάδων που «αποφασίζουν» για την παλιά πόλη. Το στήσιμο αυτό της πλατείας εκφράζει συμβολικά την πρόθεσή να μετατραπεί η πιο ζωντανή κοινωνικά και πολιτισμικά περιοχή της Λευκωσίας σε ένα θεαματικό σκηνικό το οποίο οι επισκέπτες θα «απολαμβάνουν» κατά τη διάρκεια του shopping και καθώς θα πηγαίνουν για φαγητό στα διάφορα restaurants και το βράδυ clubbing. Ένα χώρο «καθαρό» από τις «ανεπιθύμητες» ενδείξεις της καθημερινής του χρήσης από άτομα και ομάδες που δεν ταιριάζουν στην «επιθυμητή» εικόνα της παλιάς πόλης που προωθείται. Μια εικόνα καθαρή και σχεδόν τηλεοπτικά αποστειρωμένη. Την εικόνα που τραβούσαν η κάμερες από μια πλατεία σκηνικό – μια πλατεία ψεύτικη.

Η παλιά πόλη όμως είναι ένας δημόσιος χώρος και η χρήση του είναι ελεύθερη στους πολίτες και φιλοξενούμενους. Η παλιά πόλη και ιδιαίτερα η πλατεία Φανερωμένης είναι χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται άνθρωποι και ομάδες που διαφωνούν με αυτή τη μετατροπή του χώρου και αντιδρούν. Η ειρωνεία είναι πως τυχαία την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά της εκκλησίας, λάμβανε χώρα η προγραμματισμένη από πρωτοβουλία πολιτών προβολή του ενημερωτικού ντοκιμαντέρ «Money as Dept» (στο You Tube με ελληνικούς υπότιτλους) με κύριο θέμα του την επεξήγηση του ρόλου των τραπεζών στην παραγωγή και κυκλοφορία του χρήματος στο σύγχρονο οικονομικό σύστημα. Ένα ντοκιμαντέρ που μιλάει για το πως άτομα και κυβερνήσεις είναι εξαρτημένοι και υποχρεωμένοι σε ένα δανεισμό χωρίς τέλος από τις ιδιωτικές τράπεζες. Όπως υποχρεωμένοι ήμασταν χτες να περιμένουμε τις διαταγές του σκηνοθέτη για να περάσουμε από την πλατεία…

Advertisements

7 thoughts on “* Για την πλατεία Φανερωμένης (πάλι)

 1. rose 23/11/2009 στο 12:52 ΜΜ

  χτες επίσης στο κεντρικο δελτίο ειδησεων του Αντ1 κάποιος δικηγόρος ζητησε να παρέμβει και να καταγγείλει τη Δημαρχο και την ΑΣτυνομία ότι δεν «καθαρίζουν» την Παλια πόλη απο τη «φασαρία» και τις «ακαθαρισίες» !!!!

  ….

 2. falies3 23/11/2009 στο 1:18 ΜΜ

  πριν τον δικηγόρο είχε προηγηθεί ρεπορτάζ στο ίδιο δελτίο του ΑΝΤ1 στο οποίο εμφανίστηκε κάποιος με καλυμμένο το πρόσωπο και αλλαγμένη φωνή ο οποίος ισχυριζόταν ότι στα πάρτι γίνεται φασαρία προκαλούνται ζημιές και τα πλάνα έδειχναν ένα αυτοκίνητο με σπασμένο ανεμοθώρακα καθώς και σκουπίδια. το αυτοκίνητο πάντως όπως μαθαίνω είναι από μέρες εκεί με σπασμένο τον ανεμοθώρακα οπότε μπορείτε να καταλάβετε και την αξιοπιστία της δημοσιογράφου αλλά και του καναλιού

 3. S.P.E. 23/11/2009 στο 5:06 ΜΜ

  πολύ σύντομα, αν θέλετε, να σας στείλω τις φωτο απο τα ‘σκατά’ που καλύπτονταν απο τον κομμένο ‘Μανώλη’, την μέρα που τον ‘εκοψε ο άνεμος’, που παρεπιμπτόντως δεν φυσούσε, καθώς και τις πόρτες στις οποίες αφήνετε τις κατουριές σας. Επίσης, τις εισόδους των πολυκατοικιών που έχετε γεμίσει γκραφίττι, ενώ αν τα κάνατε στα σπίτια σας, μπορεί να τις τρώγατε απο τη μάνα σας, ή, (επειδή εσείς που κουρτίζετε και θυματοποιείτε τους μιτσιούς με ψευτο-ιδεολογίες, δεν ζείτε μάλλον με τη μάνα σας) αν σας τα κάναν αυτά στα σπίτια σας, είμαι σίγουρη ότι θα διαμαρτυρόσασταν για καταστροφή ιδιωτικής περιουσία, ή χωρίς πολλά-πολλά λόγια, θα πιάνατε και θα κουπανίζατε εσείς στο ξύλο εκείνους που κατάστρεφαν τον χώρο σας…Ετσι για να ξέρετε,πόσο μας έχετε αηδιάσει με τις ζημιές που κάνετε και τον τρόπο που επηρεάζετε τη ζωή μας, και παραδεχθείτε επιτέλους, ότι τα παιδιάστικα σας συνθήματα στους τοίχους, δεν έχουν καμμιά ποίηση. Απλά, όλα είναι δικαιολογίες για μια καθόλου ιδεολογική αλλά μια αντιδραστική συμπεριφορά.

  Διότι, αν πραγματικά νοιαζόσασταν και κυρίως αν είχατε τα κότσια, θα κάνατε τα πάρτυ και τα γκραφφίττι, στο νέο πολυ-bar, στην πλατεία του παλιού δημαρχείου. εκεί που δεν έχει κατοίκους αλλά κυρίως, εκεί που βρίσκεται όντως το κεφάλαιο κα οι ‘καλοντυμένοι’.. Αυτοί δεν είναι εκείνοι που πολεμάτε; Κάντε το λοιπόν και είμαστε μαζί σας. Αλλά… χέζεστε…!

 4. Δάφνος 23/11/2009 στο 5:21 ΜΜ

  Είδα και εγώ την επιστροφή του «ζητήματος» Πλ. Φανερωμένης στις ειδήσεις (σε ποιό σταθμό δεν θυμάμαι αλλά μόνο κατά λάθος βλέπω ειδήσεις στον ΑΝΤ1 – πολύ κακός για τα νεύρα). Έχω την αίσθηση ότι τα ποδοσφαιρικά – που και αυτά διεθλασμένα πολιτικά είναι ουσιαστικά – ανέβασαν εκ νέου την αυτοπεποίθηση όπως και τις «έκτακτες εξουσίες» της αστυνομίας. Κάτι ψήνεται… Τους είδατε επίσης πριν δυο βδομάδες που μοίραζαν φωσφορούχα γιλέκα στους μετανάστες ποδηλάτες για την οδική ασφάλειά τους?! Τόσο πρόδηλα δημοσιοσχετίστικο: Κάτι ψήνεται… Να δούμε και ποιό το αποτέλεσμα της έφεσης κατά της αθώωσης των 10 που άρχισε σήμερα. Αν δηλαδή μετά τη σχετική «αποκατάσταση» του κύρους της αστυνομίας, θα τους είναι ίσως πιο υποφερτή μια καταδίκη των 10 ή αν θα αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο για την τελειωτική αθώωσή τους… Εδώ και αν θα χρειαστεί ολόκληρος ο δικαστικός τσελεμεντές.

 5. pause 23/11/2009 στο 6:15 ΜΜ

  @ S.P.E.: Το σκέφτηκα λιγάκι πριν σου απαντήσω γιατί προφανώς με την γλώσσα που χρησιμοποιείς δε δείχνεις ανοιχτή προς συζήτηση, αλλά δε πειράζει, διαβάζουν κι άλλοι αυτό το blog.
  Πρώτ’ απ’ όλα, τον «Μανώλη» δεν τον «έκοψε ο άνεμος» αλλά αφέθηκε να πέσει ένα μεγάλο κλαδί -με κίνδυνο να τραυματίσει όποιον καθότανε από κάτω- από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου που θα μπορούσαν άνετα να κατηγορηθούν για εγκληματική αμέλεια.
  Από κει και πέρα, την «καταστροφή» του χώρου που περιγράφεις εγώ πολύ απλά θα την έλεγα διεκδίκηση και καθημερινή χρήση. Εσύ μπορεί να επιτίθεσαι στο «graffiti» και τις «κατούρες» και άλλοι στην «αποστείρωση» και την «καθαρότητα».
  Τέλος, μην είσαι και τόσο σίγουρη, τόσο για το αν και σε ποιόν θα άρεσε το graffiti έξω από το σπίτι του, όσο και για τη μη-αντίδραση στο πολύ-bar…

 6. rose 23/11/2009 στο 10:05 ΜΜ

  @ S.P.E
  το γάντι που πετάς σε όσους θα πρεπει τώρα να σου αποδείξουν ότι δεν «χεζονται» και να πάνε να κάνουν γκράφιτι στην ΣΤΟΑ του πλαιου δημαρχείου είναι υποπτο και προβοκατόρικο.

  από καιρό θελετε να παρουσιασετε οτι η Παλια Λευκωσία έχει αλλοιωθει …

  Απόψε και πάλι ο ΑΝΤ1 έδρασε με μονταρισμενα παλια και καινουρια πλανα – με το αυτοκινητο το οποιο έχει σπασμενο τζάμι, με έναν κάτοικο που έλεγε το αυτονόητο, ότι δηλαδη πρεπει να διορθωθουν τα εγκαταλελημενα σπίτια δίπλα-δίπλα απο τις δηλώσεις του δικηγόρου που έλεγε ότι του έκλεισαν την πόρτα του σπιτιου του αυτοκινητα παράνομα παρκαρισμενα…για να δώσει έμφαση στις άδειες λειτουργίας καταστηματων [γι αυτο γινεται ο καβγας]

  ενα συνοθυλευμα απο καθε λογής εντυπώσεις, κατευθυνόμενες προς τη φασαρία και τη χρήση της πλατείας φανερωμενης. ΠΑροτρινοντας τη Δημαρχο και την ΑΣτυνομία να λάβουν «αυστηρα μετρα»

  ειναι τόσο εξόφθαλμο αυτο που επιχειρείται να γίνει που απορώ πως κάποιοι μεταμορφώνονται σε αγανακτισμένους κατοικους της Παλαιας Λευκωσίας αναμένουν να γίνουν και πιστευτοι.

 7. μανωλιος 24/11/2009 στο 9:31 ΠΜ

  ειδα και πιο παλιά τα ποστς σου S.P.E. Απ’ οτι καταλαμβαίνω ζεις εκεί, ή τουλάχιστον έτσι παρουσιάζεσαι..μην αρκείσαι μόνο στο να λες υποθετικά, αν το ένα αν το άλλο, αν γινετουν ετσι κτλ μην κατακρινεις πίσω από την οθόνη του υπολογιστή αλλά κάνε κάτι για αυτό που σε προβληματίζει.

  Ελα στην πλατεία να μιλήσουμε, μην ανησυχείς δεν θα σε «κουπανίσουμε». Στην πλατεία οι μόνοι που κουπανιουν κόσμο είναι η καθε λογης φασιστες και μπατσοι. όσο και αν δε θέλεις να το πιστέψεις, ναι ενδιαφερόμαστε και μεις για την πλατεία και όχι μόνο. Ναι είμαστε εναντίον του πολυμπαρ, μάζι όλοι μας (και εσύ) μπορούμε να το κλείσουμε. Διαμαρτύρεσαι πως δεν εχει γραφφιτι η στοα. Πηγαινε και φτιαξε κατι εσύ τότε και μην επιρριπτεις ευθυνες αλλού. Ελα στην πλατεια και φέρε μαζί σου αλλους να κανουμε κινησείς για την στοα. Απλα πρεπει για μια στιγμη να το πιστεψεις

  Υ.Γ Λες για την ποιηση..αν βρισκεις κατι που γραφει στον τοιχο παιδικο, τοτε γράψε το δικό σου σλόγκαν ή το δικό σου ποίημα. Αυτη είναι η ποιηση του δρόμου και αυτη ειναι η βασικη της διαφορα με την «κανονικη» ποιηση. Το ποιημα δεν εχει πνευματικα δικαιωματα και δεν ειναι ποτέ τελειωμενο αφου παντα μπορει οποιοσδήποτε να προσθέσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s