*Αλληλεγγύη στους απεργούς της αλυσίδας εστιατορίων VOICI LA MODE LTD

Πέραν των 45 εργαζομένων στα εστιατόρια της εταιρείας VOICI LA MODE LTD διεξάγουν επ’ αόριστον απεργία από την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009. Απαιτούν εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης για τα κέντρα αναψυχής και το δικαίωμα τους να συνδικαλίζονται που δεν αναγνωρίζεται από την εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι στην συγκεκριμένη αλυσίδα εστιατορίων ήταν ανοργάνωτοι με ότι αυτό συνεπάγεται στην πράξη: 9ωρη μέρα και 6ήμερη βδομάδα εργασίας, καθόλου ωφελήματα και μισθούς που κυμαίνονταν γύρω στα 700 ευρώ το μήνα. Πριν 2 βδομάδες αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και οργανωθήκαν μαζικά στην ΠΕΟ. Η εργοδοτική πλευρά αρνήθηκε να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ΠΕΟ να εκπροσωπεί τους υπαλλήλους της και προσπάθησε να εξακριβώσει ποιοι πρωτοστάτησαν στην κίνηση για την ένταξη των εργαζομένων στην ΠΕΟ παρά τις προειδοποιήσεις του συνδικάτου ότι θα υπάρξει δυναμική αντίδραση σε περίπτωση εκβιασμών ή προπυλακισμών σε εργαζόμενους.

Έτσι το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την απεργία τους. Η εργοδοσία θεωρεί την απεργία παράνομη και παράτυπη (εκτός Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων) ενώ η ΠΕΟ υποστηρίζει ότι δόθηκε σαφής προειδοποίηση. Εν πάση περιπτώση οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν αρχικά να σταματήσουν την απεργία για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις, αλλά η εργοδοσία πέρασε στην αντεπίθεση με επιστολή που αναφέρει ότι “θεωρεί σωστό να απουσιάζετε από το χώρο εργασίας με άδεια μετ’ απολαβών η οποία ξεκινά από σήμερα”. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τους εργαζόμενους που ξαναβγήκαν στο δρόμο. Η εταιρεία έφερε εργαζόμενους από τα άλλα εστιατόρια της ενώ πρόσλαβε και καινούργιους με σκοπό να σπάσει την απεργία.

Ο πυρήνας της απεργίας είναι το κατάστημα στην Ακροπόλεως πάνω από το Marks and Spencer. Οι απεργοί είναι νεαροί άντρες και γυναίκες, Κύπριοι και μετανάστες και το ηθικό τους είναι ψηλό. Φωνάζουν με ντουντούκες, μοιράζουν φυλλάδια και ζητούν στήριξη στον αγώνα τους. Καλό είναι να περάσουμε όσοι μπορούμε να τους εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας. Ο αγώνας τους ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να επιβάλει το κεφάλαιο είναι και δικός μας αγώνας.

http://nekatomata.blogspot.com/2009/10/voici-la-mode-ltd.html

Advertisements

7 thoughts on “*Αλληλεγγύη στους απεργούς της αλυσίδας εστιατορίων VOICI LA MODE LTD

 1. falies3 19/10/2009 στο 7:05 ΜΜ

  Μερικές διευκρινίσεις και επιπρόσθετες πληροφορίες.
  1. Σύνολο στην αλυσίδα εστιατορίων εργάζονται γύρω στα 60 άτομα.
  Από αυτούς οργανώθηκαν στην ΠΕΟ γύρω στους 45 αλλά αρκετοί από αυτούς φοβήθηκαν και δεν συμμετέχουν στην απεργία. Oι απεργοί σήμερα στην 6η μέρα της απεργίας είναι λίγο περισσότεροι από 20. Οι απεργοί προσπαθούν να πείσουν τους συναδέλφους τους να βγουν έξω αλλά μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία. Από τους supervisors μόνο μια γυναίκα συμμετέχει στην απεργία.
  2. Η αλυσίδα εστιατορίων ανήκει στην Άρτεμις Αντωνιάδου που είναι επίσης ιδιοκτήτρια του Μαρκς εντ Σπένσερ.
  3. Είχε γίνει και στο παρελθόν, πριν από ενάμιση χρόνο, απόπειρα συνδικαλιστικής οργάνωσης αλλά οι πρωταγωνιστές απολύθηκαν.
  4. Αύριο Τρίτη στις 12.00 υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση ΠΕΟ-εργοδοσίας στην παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου εργασίας. Η σκληρή στάση της εργοδοσίας δεν αφήνει όμως πολλά περιθώρια ελπίδας στους εργαζόμενους. Η απεργία αναμένεται να συνεχιστεί

 2. Pavlos 20/10/2009 στο 5:47 ΠΜ

  Παιδιά, έπαιξε στις εφημερίδες αυτό το θέμα;

 3. falies3 20/10/2009 στο 8:44 ΠΜ

  είχε η Χαραυγή κάτι πριν λίγες μέρες αλλά στις άλλες εφημερίδες δεν είδαμε κάτι .στο ράδιο Άστρα υπήρχε επίσης ρεπορτάζ χθές το απόγευμα.
  Παίζουν πάντα και τα οικονομικά συμφέροντα σε αυτές τις περιπτώσεις . και παλιότερα σημαντικές απεργίες θάφτηκαν από τα ΜΜΕ με οδηγίες των ιδιοκτητών .

 4. falies3 20/10/2009 στο 8:50 ΠΜ

  Αυτή είναι η νοοτροπία τους :Αστυνομική παρέμβαση ζητά το ΚΕΒΕ

  http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/retail/203260

  Το ΚΕΒΕ τοποθετείται πολύ έντονα ενάντια στον τρόπο που εξελίσσεται η απεργία μικρής μερίδας των μελών του προσωπικού του Καφεστιατορίου Café la mode η οποία πραγματοποιείται κατά παράβαση των προνοιών του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων που ρυθμίζουν τα θέματα της απεργίας.

  Πέρα από το γεγονός ότι η απεργία είναι παράτυπη η πραγματοποίηση της αντιμάχεται τόσο με τις πρόνοιες της εργατικής νομοθεσίας όσο και με τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των συνεπειών από την οικονομική κρίση οι οποίες θα πρέπει να τυγχάνουν συλλογικής στήριξης από τους κοινωνικούς εταίρους.

  Η ιδιοκτήτρια εταιρία του καφεστιατορίου με την επέκταση των δραστηριοτήτων της δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας που λόγω της κρίσης παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

  Το ΚΕΒΕ καλεί τις αρχές ασφαλείας να προβούν στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του καφεστιατορίου χωρίς οποιεσδήποτε παρεμβάσεις από τους απεργούντες που θα οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εξελίξεις με αρνητικές επιπτώσεις στην όλη επιχειρηματική δραστηριότητα και γενικότερα την οικονομία και για τις οποίες το ΚΕΒΕ θα θεωρήσει εξ ολοκλήρου υπεύθυνη την απουσία μέτρων από τις αρχές ασφαλείας

 5. falies3 21/10/2009 στο 1:56 ΜΜ

  8η μέρα απεργίας. Το ηθικό είναι ανεβασμένο. Χτες ήρθε ο άντρας μιας απεργοσπάστριας με 2-3 εύσωμους φίλους του οι οποίοι εξίβρυσαν τους απεργούς και έσχισαν ένα πίκετ που φορούσε απεργός. Η ιδιοκτήτρια – διευθύντρια του ομίλου εταιρειών VOICI LA MODE LTD εμφανίστηκε με το BMV της και προσπάθησε να πείσει κάποιους δυνητικούς πελάτες να αγνοήσουν τους “παράνομους”. Τελικά την αγνοήσαν αυτήν και αποχώρησαν προκαλώντας τα χειροκροτήματα των απεργών. Η χτεσινή συνάντηση έγινε εκ του σύννεγγυς καθώς η εργοδοσία αρνείται να συνομιλήσει με τους εργατικούς εκπροσώπους. Γίνεται λόγος για κλιμάκωση του αγώνα.

 6. Charis 21/10/2009 στο 6:14 ΜΜ

  Μέχρι σήμερα, 21/10/2009, στην ιστοσελίδα του Φιλελεύθερου δεν καταχωρήθηκε ούτε γραμμή για το θέμα! Δεν ξέρω αν γράψανε κάτι στην έντυπη έκδοση.
  Και ο Πολίτης στη σημερινή έκδοση έκανε συγκεκριμένη αναφορά.
  Μόνο η Χαραυγή (λόγω ΠΕΟ) πρόβαλε το θέμα τις πρώτες μέρες.

 7. Charis 21/10/2009 στο 6:26 ΜΜ

  Κι αυτά τα αρχικά της εταιρείας, VLM, μάλλον Vicious Love for MONEY θυμίζουν παρά Voici La Mode!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s