* Όχι στον ρατσισμό και την αστυνομική αυθαιρεσία(κάλεσμα ΑLERT για συμμετοχή στην εκδήλωση της Κυριακής)

bringoutthebeast afisa

 

Όχι στο ρατσισμό και την αστυνομική τρομοκρατία:
Άμεση παύση του Υπ. Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας

Η πρόσφατη επιχείρηση «σκούπα» (25/9/09) της Αστυνομίας στην παλιά Λευκωσία κατά των μεταναστών αποτελεί μια νέα κατάφορη προσβολή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δημοκρατικού κεκτημένου στην Κύπρο. Η επιχείρηση παραβιάζει, μεταξύ άλλων, το άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που απαγορεύει τη μαζική απέλαση αλλοδαπών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία αντί να εργάζονται για την πάταξη του εγκλήματος, με τις δική τους παράνομη επιχείρηση υποδαυλίζουν το ρατσιστικό έγκλημα. Η Αστυνομία έστησε οδοφράγματα στην παλιά πόλη, μπούκαρε στα σπίτια των μεταναστών και σύλλαβε πάνω από 150 μετανάστες (μεταξύ των οποίων και έγκυες γυναίκες), τους πέρασε χειροπέδες και τους μετέφερε στους αστυνομικούς σταθμούς για εξακρίβωση στοιχείων. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των μεταναστών δεν είχε τακτοποιημένα χαρτιά, πράγμα που αποτελεί απλώς ένα διοικητικό παράπτωμα και όχι έγκλημα.

Η ρατσιστική επιχείρηση σκούπα που μεταχειρίζεται σαν σκουπίδια τους μετανάστες αποτελεί μια νέα πράξη αυθαίρετης αστυνομικής βίας που προστίθεται σε μια σειρά άλλων περιστατικών όμοιας φύσης. Ο άγριος ξυλοδαρμός δύο φοιτητών από την γνωστή ομάδα των 10 αστυνομικών που προβλήθηκε από όλα τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα είναι ένα από τα πολλά αυτά περιστατικά. Οι 10 βασανιστές αθωώθηκαν από το δικαστήριο, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ανέβαλε επ’ αόριστον την εξέταση της έφεσης της εισαγγελίας. Οι δέκα βασανιστές κυκλοφορούν ανάμεσα μας, ενώ καθ’ όλα νόμιμοι μετανάστες σύρονται με χειροπέδες στα μπουντρούμια της αστυνομίας σαν κοινοί εγκληματίες.

Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση «σκούπα» αποδοκιμάστηκε ακόμη και από τον Υπουργό Εσωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζουν προκλητικά να υπεραμύνονται της παράνομης και ρατσιστικής τους επιχείρησης και απειλούν μάλιστα ότι θα επαναλάβουν τέτοιου είδους ενέργειες.

Η Kίνηση Πολιτών ALERT, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα όλων των κατοίκων της Δημοκρατίας, Κυπρίων και μεταναστών, καταδικάζει την εγκληματική επιχείρηση «σκούπα» και μαζί με την Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) όπως και την Ομάδα Κατοίκων Παλιάς Λευκωσίας καλεί σε μια μαζική διαδήλωση κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και το ρατσισμό:Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, η ώρα 11:00 στην πλατεία Ελευθερίας.

Ως Κίνηση Πολιτών Αλέρτ ζητούμε την άμεση παύση του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας που φέρουν την πολιτική ευθύνη της επιχείρησης και που απειλούν να συνεχίσουν αυτές τις παράνομες και ρατσιστικές πρακτικές.

Επίσης ζητούμε την άμεση αναθεώρηση του Νόμου περί μετανάστευσης που επιτρέπει την είσοδο της Αστυνομίας στα σπίτια των μεταναστών χωρίς δικαστικό ένταλμα.

 • Όχι στην υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δημοκρατικού κεκτημένου.

 • Όχι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

 • Όχι στην αστυνομική αυθαιρεσία και το δικαστικό της ξέπλυμα.

 • Όχι στη δημοκρατία της μπανάνας.

 • Όλες και όλοι με μπανάνες και σφυρίχτρες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στις 11 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ALERT

http :/ /alertcy.wordpress.com

alertcy@gmail.com

99583947, 99492018

1 Οκτωβρίου 2009

Advertisements

2 thoughts on “* Όχι στον ρατσισμό και την αστυνομική αυθαιρεσία(κάλεσμα ΑLERT για συμμετοχή στην εκδήλωση της Κυριακής)

 1. falies3 02/10/2009 στο 6:28 ΜΜ

  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ
  ΒΙΑ – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΤΩΡΑ!

  Εμείς, οι πιο κάτω οργανώσεις, κοινότητες και ομάδες προσώπων, πραγματοποιούμε διαδήλωση την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009, στις 11:00 π.μ., που ξεκινά από την Πλατεία Ελευθερίας, για να διαμαρτυρηθούμε και να καταδικάσουμε την «Επιχείρηση Σκούπα» που πραγματοποιήθηκε από την Αστυνομία την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009, στην εντός των τειχών Λευκωσία.
  Η πιο πάνω επιχείρηση, που στόχευε αδιάκριτα σε μετανάστες, ήταν αυθαίρετη και παράνομη. Οι μετανάστες για ακόμα μια φορά χρησιμοποιήθηκαν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι στο πλαίσιο της ισχυριζόμενης καταπολέμησης του «εγκλήματος» και της «παράνομης» μετανάστευσης, και, μεταξύ άλλων, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η αρνητική δημόσια εικόνα της βίας, διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας που η ίδια η Αστυνομία δημιούργησε για τον εαυτό της. Παρά ταύτα, η επιχείρηση, η οποία προβλήθηκε από όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και την οποία παρακολούθησε ολόκληρη η Κύπρος, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να θρέψει το ρατσισμό και την ξενοφοβία και να συνδέσει ψευδώς για ακόμα μια φορά τους μετανάστες με το έγκλημα.
  Αντί να ικανοποιήσει τις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων της παλιάς πόλης, οι οποίες περιλαμβάνουν την τήρηση των νόμων σε διάφορα θέματα όπως η ηχορύπανση, η συμφόρηση της τροχαίας, η ρύθμιση της λειτουργίας των κέντρων αναψυχής, η Αστυνομία θυματοποίησε και τρομοκράτησε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας στη βάση του χρώματος του δέρματός τους, καταπατώντας την αξιοπρέπειά τους και σπέρνοντας παράλληλα το φόβο και την ανασφάλεια στην κοινωνία στο σύνολό της.
  Αντί να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα που προκαλούν οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και η εκμετάλλευση τους από ασυνείδητους ιδιοκτήτες, ο Δήμος Λευκωσίας και άλλες αρχές επέτρεψαν το συμβιβασμό της εξουσίας τους από την Αστυνομία, η οποία ενήργησε ως κράτος εν κράτη. Η παρούσα κατάσταση σύγχυσης μεταξύ όλων των αρμοδίων αρχών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, και η Αστυνομία να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της. Διαφορετικά, όπως και στο παρελθόν, η Αστυνομία μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει τις βάρβαρες μεθόδους της και σε άλλες κοινωνικές ομάδες όπως οι νέοι, τα πρόσωπα με διαφορετικό γενετήσιο προσανατολισμό ή άλλες ομάδες μειονοτήτων.
  Καλούμε ολόκληρη την κοινωνία, τις ΜΚΟ και ευαισθητοποιημένους πολίτες να υψώσουν τις φωνές τους και να συμμετάσχουν στη διαδήλωση εναντίον της Αστυνομίας και της κατάχρησης εξουσίας από αυτήν, και για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των μεταναστών αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά.

  Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009 11:00 π.μ. Πλατεία Ελευθερίας – Πλατεία Φανερωμένης

  Διοργανώνεται από:
  KIΣΑ – Κίνηση για Ισότητα,Στήριξη, Αντιρατσισμό
  ALERT – Κίνηση ενάντια στηνΑστυνομική Βία και το Δικαστικό της Ξέπλυμα
  Άγρυπνοι εντός των Τειχών –Ομάδα κατοίκων Παλιάς Λευκωσίας

  Υποστηρίζεται από:
  Ανατροπή – Association for Recognized Refugees in Cyprus – Association in Support of
  Foreign Workers – Cameroonian Association in Cyprus – Congolese Asylum Seekers
  Association – Cyprus Tamil Association – Σύνδεσμος Κυπροκουρδικής Φιλίας – Κουρδική
  Δημοκρατική Επιτροπή (CDK) – Kenyan Welfare Association in Cyprus – Non-Resident
  Nepali Association, Cyprus – OFW Family Club-Cyprus Chapter – Sri Lankan Community –
  Tinig Pinoy – Filipino Voice Publication – Εργατική Δημοκρατία – Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό

 2. falies3 02/10/2009 στο 7:31 ΜΜ

  Εφημερίδα Αλήθεια – Ηλεκτρονική Έκδοση

  Σκούπα για τους αλλοδαπούς

  Αποκαλύπτουμε πρακτικά – Τι εντολές έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Αστυνομία

  Σκούπα για
  τους αλλοδαπούς

  «Βάλτε τους και χωρίς έγγραφα, στείλτε τους όλους στην Περσία»
  Η Αστυνομία δεν ξύπνησε την περασμένη Παρασκευή πριν χαράξει ο ήλιος και αποφάσισε έτσι απλά τη γνωστή επιχείρηση για σύλληψη των παράνομων αλλοδαπών από την παλιά Λευκωσία, μια επιχείρηση που προκάλεσε κρίση στην κυβέρνηση αλλά και πολλές αντιδράσεις. Αλλά η επιχείρηση αυτή έγινε στη βάση της νέας πολιτικής (της σκούπας) του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως για εκδίωξη από την Κύπρο όλων των παράνομων αλλοδαπών. Επίσημα πρακτικά που αποκαλύπτει σήμερα η «Αλήθεια», αναφέρουν ότι στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, ο Λουκάς Λουκά έδωσε οδηγίες στην ηγεσία της Αστυνομίας, όσους ανεπιθύμητους αλλοδαπούς συλλαμβάνει να τους διώχνει αμέσως χωρίς αιτήσεις ή άλλες διαδικασίες.

  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΧΘΗΚΕ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

  Υπουργός Δικαιοσύνης προς Αστυνομία: Να
  διώχνετε αμέσως όλους τους ανεπιθύμητους

  «Την επομένη να φύγουν και όπου θέλουν ας πάνε να μας κατηγορήσουν»

  «Βάλτε τους και χωρίς έγγραφα, στείλτε τους όλους στην Περσία»

  Μια μέρα πριν τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, δηλαδή στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, ο υπουργός Δικαιοσύνης – όπως φαίνεται στα πρακτικά – κάλεσε την ηγεσία της Αστυνομίας να διώξει αμέσως όλους τους ανεπιθύμητους αλλοδαπούς, χωρίς αιτήσεις ή άλλες διαδικασίες. «Την επομένη μέρα να φύγουν και όπου θέλουν ας πάνε να μας κατηγορήσουν. Αυτές ήταν οι οδηγίες», εξήγησε.
  Η Αστυνομία δεν ξύπνησε την περασμένη Παρασκευή πριν χαράξει ο ήλιος και αποφάσισε έτσι απλά τη γνωστή επιχείρηση για σύλληψη των παράνομων αλλοδαπών από την παλιά Λευκωσία, μια επιχείρηση που προκάλεσε κρίση στην κυβέρνηση αλλά και πολλές αντιδράσεις. Αλλά η επιχείρηση αυτή έγινε στη βάση της νέας πολιτικής (της σκούπας) του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, για εκδίωξη από την Κύπρο όλων των παράνομων αλλοδαπών.
  Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν επίσημα πρακτικά, τα οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Αλήθεια», η Αστυνομία έχοντας και τη συγκατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκά Λουκά, είχε προαποφασίσει την πολιτική της αυτή, όχι μόνο για την παλιά Λευκωσία αλλά και για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε να καταφέρει να διώξει όλους τους παράνομους αλλοδαπούς. Μια απόφαση που οριστικοποιήθηκε μετά το πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο ξυλοδαρμού στο Ομεριέ, στην παλιά Λευκωσία, στο οποίο οι συμμετέχοντες ήταν όλοι παράνομοι αλλοδαποί.
  Η νέα αυτή πολιτική της Αστυνομίας και του υπουργού Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε σε κλειστή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούν οι αλλοδαποί στις κεντρικές φυλακές.
  Σύμφωνα με τα πρακτικά, πέραν των προβλημάτων με τους αλλοδαπούς κατάδικους, η συζήτηση επεκτάθηκε γενικά σε όλους τους παράνομους αλλοδαπούς στην Κύπρο και όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά από βουλευτή, υπάρχει κύκλωμα που φέρνει λαθρομετανάστες, στο οποίο εμπλέκονται και δικηγόροι.

  Δώστε μου εξουσίες

  Αναλύοντας στη συνεδρία αυτή το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, ο αρχηγός της Αστυνομίας ζήτησε από τους βουλευτές να του παρασχεθούν εξουσίες, ώστε μόλις συλλαμβάνεται κάποιος λαθρομετανάστης, αμέσως να απελαύνεται, ώστε να μην παραμένει στην Κύπρο για αρκετό χρονικό διάστημα και να αποκτά δικαιώματα.
  Όταν δε η συζήτηση έφτασε στο θέμα του ξυλοδαρμού στο Ομεριέ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου είπε προς τον αρχηγό της Αστυνομίας: «Βάλτε τους σε ένα πλοίο και στείλτε τους να πάνε. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, τους πιάνεις, κάτσε τους σε ένα πλοίο να φύγουν. Αντί να κάνεις τούτο το πράγμα, φορτώνεσέ τον από πάνω, πληρώνεις νομική αρωγή, πληρώνεις το ένα, το άλλο».
  Και ιδού η απάντηση του αρχηγού της Αστυνομίας προς τον εν λόγω βουλευτή: «Δώστε μας την εξουσία και εκαθαρίσαμε τη Λευκωσία και την Κύπρο. Δώστε μας την εξουσία».
  Τις θέσεις του αρχηγού της Αστυνομίας υποστήριξε και ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Όταν δεν έχεις ταξιδιωτικά έγγραφα τι θα κάμεις; Το 95% δεν έχει ταξιδιωτικά έγγραφα. Έχει πρεσβεία που δεν τους βγάζει. Τι να κάμεις;», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του. Ο δε αρχηγός της Αστυνομίας συνέχισε: «Πέντε χρόνια παράνομος και έρχεται στα πέντε χρόνια και υποβάλλει αίτηση ασύλου και δεχόμαστέ την και μας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορώ να την απορρίψω. Για όνομα του Θεού! Πέντε χρόνια παράνομος και έρχεται…».

  Σκούπα για όλους

  Σ’ αυτό το σημείο της συζήτησης, σύμφωνα με τα πρακτικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στους βουλευτές ότι δόθηκε εντολή στην Αστυνομία να διώχνει αμέσως όλους τους ανεπιθύμητους. «Να σας πω κάτι. Χθες μιλούσαμε με την ηγεσία. Κύριοι, εκείνους που θα συλλάβετε, είναι ανεπιθύμητοι. Ούτε αιτήσεις ούτε τίποτε. Είναι και τα επεισόδια που έγιναν προχθές εντός των τειχών (Ομεριέ). Επειδή υπήρξαν και πληροφορίες άλλες για άλλα θέματα, ναι, να φύγουν αμέσως. Την επομένη να φύγουν και όπου θέλουν ας πάνε να μας κατηγορήσουν. Αυτές ήταν οι οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκά, προσθέτοντας ότι αν δεν λάβουμε μέτρα, θα μεταφέρουμε τα προβλήματα των αλλοδαπών (π.χ. Ιρακινών) στην Κύπρο.
  Συνεχίζοντας και αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι οι Ιρανοί φυλακισμένοι προσπαθούν να μεταφέρουν τα μεταξύ τους προβλήματα στις φυλακές, ο υπουργός είπε στον αρχηγό Αστυνομίας: «Βάλτε τους και χωρίς έγγραφα, στείλτε τους όλους στην Περσία».

  ΤΑΚΗ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ

  http://alithia.com.cy/alithia_v2/front-end/main.php?action=nptext&page=&design=default&nptext_id=45434

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s