* Αστυνομική τρομοκρατία και δικαστική αυθαιρεσία ενάντια στη νεολαία και τους εργαζόμενους

Η αθωωτική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για τους 10 αστυνομικούς βασανιστές που το Δεκέμβρη του 2005 με σαδιστική αγριότητα ξυλοκόπησαν τους δύο φοιτητές δικαιολογημένα εξόργισε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία και ξεσήκωσε πρωτοφανείς αντιδράσεις.

Είναι μια απόφαση που ξεσκέπασε το αστικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης όπως και τη λεγόμενη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου. Μια απόφαση που βρίσκεται σε σύγκρουση όχι μόνο με το αίσθημα για δικαιοσύνη όπως το καταλαβαίνει ο κόσμος αλλά και με την ίδια τη λογική μας.

Οι δικαστές και οι απολογητές της απόφασης προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό που είδαμε όλοι με τα μάτια μας στις οθόνες των τηλεοράσεων, την βάναυση κακοποίηση και τον εξευτελισμό δυο αλυσοδεμένων φοιτητών από δέκα αστυνομικούς ήταν αποκύημα της φαντασίας μας ή μια εικονική πραγματικότητα.

Αυτή η απόφαση του Δικαστηρίου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά από παρόμοια περιστατικά αστυνομικής τρομοκρατίας που με τη συνεργία των δικαστηρίων οδηγεί στη φυλακή τα θύματα της αστυνομικής τρομοκρατίας αντί τους θύτες. Η κίνηση πολιτών ALERT έχει δώσει στη δημοσιότητα μακροσκελή κατάλογο.

Όσο κι αν προσπαθεί η ηγεσία της αστυνομίας και οι απολογητές του συστήματος να πείσουν ότι τα σκάνδαλα και η αυθαιρεσία των μπάτσων έχει να κάνει με μερικά ‘σάπια μήλα’ η πραγματικότητα είναι άλλη. Η Αστυνομία είναι ένα όργανο καταστολής, αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας που λειτουργεί έξω και πάνω από την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι ένα σάπιο, διεφθαρμένο σώμα και αποτελεί προέκταση του ταξικού κράτους το οποίο στηρίζεται στα δικαστήρια για να αθωώνει ένστολους βασανιστές και εν δυνάμει δολοφόνους και να καταδικάζει αθώους πολίτες.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν απλά ένα ατόπημα των δικαστών ή ένα λάθος που οφείλεται στη τυπολατρική αντίληψη της δικαιοσύνης αλλά ήταν μια απόφαση που ήθελε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την εξουσία και την αυθεντία της αστυνομίας, των δικαστηρίων, του πολιτικού κατεστημένου, της κυβέρνησης και των αφεντικών. Το μήνυμα ότι εδώ δεν θα ανεχτούμε να γίνει της Γαλλίας ή της Ελλάδας, με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που παραλύουν τη κοινωνία και την οικονομία. Εδώ έχουμε αστυνομία που δέρνει και δικαιοσύνη που ξέρει να την επιβραβεύει.

Είναι μια απόφαση που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας εναντίον των μεταναστών, με τις απολύσεις εργαζομένων, με τις επιθέσεις των εργοδοτών και της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, με τη διάλυση του τομέα της δημόσιας Υγείας, με τη προσπάθεια για υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, με την καταστροφή του περιβάλλοντος και γενικά όλα όσα ξεσηκώνουν τον κόσμο, ιδιαίτερα σήμερα με την βαθιά οικονομική κρίση.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολύς κόσμος βρίσκεται σήμερα στους δρόμους και καταδικάζει την απόφαση του δικαστηρίου. Η δημιουργία της κίνησης πολιτών ALERT είναι μια σημαντική εξέλιξη που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός μαζικού κινήματος που να μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις όχι μόνο σε αυτή την υπόθεση αλλά και στον αγώνα για υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, της νεολαίας, των φοιτητών, των μεταναστών, και για το κτίσιμο μιας άλλης κοινωνίας με πραγματική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Η Εργατική Δημοκρατία στήριξε από την αρχή αυτή τη προσπάθεια και καλεί όλους να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις που οργανώνει η κίνηση πολιτών ALERT σε όλες τις πόλεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

27/03/09

Advertisements

2 thoughts on “* Αστυνομική τρομοκρατία και δικαστική αυθαιρεσία ενάντια στη νεολαία και τους εργαζόμενους

 1. Ανώνυμος 28/03/2009 στο 12:00 ΠΜ

  Η δικαιοσύνη της Δικαιοσύνης

  Στις 20 Δεκεμβρίου 2005, «όργανα της τάξης» ξυλοκοπούν βάναυσα δύο Κύπριους φοιτητές. Παρά την ύπαρξη του γνωστού αποκαλυπτικού βίντεο για την αποτρόπαια δράση τους, στις 19/03/2009 το Μόνιμο Κακουργοδικείο Λευκωσίας αθωώνει και απαλλάσσει από κάθε κατηγορία τους 10 μπάτσους που σχετίζονται με την υπόθεση. Μετά την κοινοποίηση της απόφασης, τα κόμματα, ο πρόεδρος, ο δικηγορικός σύλλογος και ο φιλοαστυνομικός σύνδεσμος Κύπρου εκφράζουν την διαφωνία τους, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοινώνει πως θα την εφεσιβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
  Πέραν όμως της αναμενόμενης τυπικής αντίδρασης των επίσημων θεσμών, πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα είναι οι αυθόρμητες, σχεδόν ενστικτώδεις και αρκετά μαζικές κινητοποιήσεις της κοινωνίας που, απ’την επόμενη εβδομάδα, αρκετές φορές, διαμαρτύρεται στα δικαστήρια με πανό και συνθήματα και όχι μόνο. Το απόγευμα του Σαββάτου, δυο μέρες μετά το συκέ δικαστήριο, θα μαζευτούν στη Φανερωμένη γύρω στα 200 άτομα από διάφορες ομάδες και ανεξάρτητοι πολίτες, που σε μια υπαίθρια συνέλευση θα αποφασίσουν τις μετέπειτα κινήσεις τους. Η συζήτηση θα οδηγηθεί αυθόρμητα σε πορεία με συνθήματα και μπλοκάρισμα κεντρικών δρόμων της Λευκωσίας και θα καταλήξει σε καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον αστυνομικό σταθμό Λυκαβητού. Την Τρίτη θα οργανωθεί επίσης πορεία, με αρχή την πλατεία Ελευθερίας και τέρμα το χώρο στάθμευσης του ΟΧΙ, όπου θα πραγματοποιηθεί με επιτυχία μαζική συναυλία και ενημέρωση με φυλλάδια και πανό. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με προγραμματισμένη μεγάλη πορεία το Σάββατο 28/03/2009 με προσυγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 11π.μ.
  Η υπόθεση του ξυλοδαρμού και η δικαστική απόφαση με τις ακόλουθες αντιδράσεις του κόσμου, αναδεικνύει στοιχεία, άλλα προβληματικά και άλλα ενθαρρυντικώς θετικά για τις κυπριακές κινηματικές δυνατότητες, αλλά παράλληλα φέρνει στο φώς τη σαπίλα των θεσμών, τη διαφθορά και την αδικία καθώς και τα βαθιά συντηρητικά χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας.
  Το βίντεο της βιαιοπραγίας των μπάτσων ξεσκέπασε ένα μικρό μόνο κομμάτι της αυθαιρεσίας και της ωμότητας των οργάνων καταστολής που σε άπειρες περιπτώσεις καταπατούν, προσβάλλουν και εξευτελίζουν τον πολίτη περισσότερο δε τον μετανάστη. Ένα πρόσφατο παράδειγμα η επιχείρηση σκούπα εναντίον των μεταναστών, στην οποία κρατήθηκαν 150 μετανάστες και θα απελαθούν οι 60. Τέτοιες ενέργειες όμως δεν πρέπει να γίνονται αποδεχτές από το κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι λίγες φορές που οι πραίτορες της εξουσίας κακοποίησαν, είναι απλώς άγνωστες. Δυστυχώς δεν τυχαίνει πάντα κάποιος να βιντεοσκοπεί (αν και τώρα που έτυχε συνέβαλε κάπου;). Βέβαια, να μη ξεχνάμε πως στα πλαίσια της καταστολής τους είναι και οι στοχοποιήσεις, παρακολουθήσεις και παρενοχλήσεις ατόμων που παρεκκλίνουν από το πρότυπο του φιλήσυχου πολίτη.
  Στα πλαίσια της καταστολής έρχεται και η σύλληψη δύο ατόμων που το βράδυ της 21/3 προσπάθησαν να εκφράσουν την οργή τους ρίχνοντας συμβολικά μαύρη μπογιά στους τείχους των δικαστηρίων. Η πράξη αυτή οδήγησε πλήθος κόσμου και οργανώσεις να καταδικάσουν την ενέργεια και να γυρίσουν την πλάτη σε ανθρώπους που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό, με διαφορετικούς τρόπους, κάνοντας λόγο για «καλές» και «κακές» εκδηλώσεις. Με τον ίδιο τρόπο φυσικά που τα κόμματα και το κράτος καταδικάζουν τις αυτόνομες και εξωκοινοβουλευτικές δράσεις ως «οχλαγωγία και ανώφελες». Η καταστολή εμπεριέχεται στα όργανα και τους θεσμούς του ίδιου του κράτους, της εκκλησίας, των ΜΜΕ και δυστυχώς πέφτουμε θύματα του συντηριτισμού και υιοθετούμε τις ιδέες του.
  Δεν έχουμε παρά να διακρίνουμε τον κοινό μας εχθρό και να εστιάσουμε εναντίον του, με ένα ενιαίο και ριζοσπαστικό μέτωπο, ανεξάρτητο από ηγεσίες και κόμματα και με αμεσοδημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες, να οργανώνεται, να αποφασίζει και να ενεργεί. Αυτά που συνέβησαν έδειξαν πως πραγματική δικαιοσύνη είναι η λαϊκή δικαιοσύνη και πως ο κάθε θεσμός χωρίς το αντίκρυσμα της κοινωνίας είναι άκυρος. Έδειξαν επίσης, πως όσο επιβλητικά και αν επιδρά το σύστημα επάνω μας, παραμένουμε άνθρωποι, αντιλαμβανόμαστε την αδικία και κάπου μέσα μας βρίσκονται τα αντανακλαστικά για να πολεμήσουμε. Σήμερα βγαίνουν στην επιφάνεια και μας δείχνουν την δύναμή μας.

  • ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
  • ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΡΙΞΙΜΟ ΜΠΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
  • ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙ «ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΟΒΑΡΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΣΕ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ» ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΑΥΛΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ

  ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ 10 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
  ΔΕΥΤΕΡΑ 30/03/09 Η ΩΡΑ 12:00 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ (Ηροδότου 16, Κολωνάκι)

  Πρωτοβουλία Κυπρίων Ενάντια στην καταστολή

 2. Ανώνυμος 28/03/2009 στο 12:01 ΠΜ

  μπορεί να μπεί σε νέα κατηγορία?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s