* Νεκρός σε Εργατικό Ατύχημα και Πουθενά στα ΜΜΕ

Εγκληματική Αμέλεια σε Βάρος Μετανάστη

 

Στις 13/01/2009, νεαρός εκπαιδευτής αλόγων από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκε έπειτα από πτώση του πιθανότατα από άλογο κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε φάρμα αλόγων στο Δάλι. Παρόλο που ο νεαρός βρισκόταν σε κώμα, ο εργοδότης του δεν φρόντισε να του παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Στις 14/01/2009 ο αναφερόμενος μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

 

Στις  20/01/2009 ο εργάτης απεβίωσε.

Έπειτα από ενημέρωση που είχε η ΚΙΣΑ από τον αδελφό του αναφερομένου, η Οργάνωση διευθέτησε την  παρουσία ανεξάρτητου ιατροδικαστή κατά τη διάρκεια της νεκροτομής, η οποία διενεργήθηκε σήμερα,  21/01/2009 στο νεκροτομείο Λευκωσίας. Σύμφωνα με την έκβαση της νεκροτομής, ο αναφερόμενος απεβίωσε  από κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προήλθε από το δυστύχημα ενώ διαφαίνεται ότι ο νεαρός δεν είχε τύχει της δέουσας περίθαλψης από τις υπηρεσίες υγείας τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα που του παρείχαν νοσηλεία.

 

Η αστυνομία, τουλάχιστο από την στιγμή που τέθηκε υπόψη της το περιστατικό, δηλαδή την Παρασκευή, 16/01/2009 και διενήργησε την πρώτη ιατροδικαστική εξέταση, θεωρούμε ότι δεν έδωσε άμεσα την δέουσα προσοχή στην διερεύνηση της υπόθεσης και ως εκ τούτου, φέρει και η ίδια ευθύνη που πρέπει να διερευνηθεί.

 

Η ΚΙΣΑ ζητά:

Α) τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας ως προς πιθανές ευθύνες των υπηρεσιών υγείας, ιδιωτικών και δημόσιων, που ενεπλάκησαν στη νοσηλεία του θύματος, καθώς και της αστυνομίας, η οποία κλήθηκε για διερεύνηση της υπόθεσης.

Β) τη διερεύνηση από το Υπουργείο Εργασίας του ατυχήματος, όπως και των ευθυνών του εργοδότη,

περιλαμβανομένης της καθυστέρησης στην παροχή ιατρικής βοήθειας.

Γ) τη διενέργεια ανεξάρτητης ιατροδικαστικής εξέτασης στη σωρό του θύματος

 

Τα στοιχεία του νεκρού μετανάστη

Ο νεαρός μετανάστης ήλθε στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2006 από την Σρι Λάνκα με άδεια προσωρινής διαμονής για σκοπούς εργασίας ως φροντιστής αλόγων. Εντούτοις, ο εργοδότης του τον ανάγκαζε να εργάζεται ως αναβάτης αλόγων και του κατέβαλλε το μισθό των ₤250 ως φροντιστής αλόγων, ενώ εργαζόταν 13 ώρες την ημέρα, πρακτική που ακολουθείται γενικότερα από τους ιδιοκτήτες αλόγων. Τον Δεκέμβριο του 2006 ο αναφερόμενος υπόβαλε παράπονο για εργατική διαφορά έπειτα από εργατικό ατύχημα που είχε και αφού ο εργοδότης του όχι μόνο δεν είχε φροντίσει να του παράσχει οποιαδήποτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τον εξανάγκασε να συνεχίσει την εργασία του μετά το ατύχημα.

Στο μεταξύ, ο εργοδότης του αναφερομένου είχε τοποθετήσει το όνομά του στη λίστα απαγορευμένων προσώπων, με αποτέλεσμα ο αναφερόμενος να θεωρείται ότι παρέμενε «παράνομα» στην Κύπρο. Λόγω αδυναμίας του κράτους να του παρέχει προστασία από τον εργοδότη, ο αναφερόμενος παρέμενε στην Κύπρο χωρίς καθεστώς και έτσι, τον Δεκέμβριο του 2007 υπόβαλε αίτηση για άσυλο, αφού ανήκε στην εθνοτική ομάδα των Tamil, τα μέλη της οποίας, βάσει σχετικής εισήγησης των Ηνωμένων Εθνών και απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρήζουν προστασίας και στο παρόν στάδιο δεν ενδείκνυται η επιστροφή τους στην Σρι Λάνκα. Παρόλα αυτά, ο φάκελός του στην Υπηρεσία Ασύλου έκλεισε για άγνωστους λόγους και χωρίς να εξετασθεί, όπως φαίνεται, η αίτησή του για άσυλο, γεγονός το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Τους τελευταίους έξι μήνες ο αναφερόμενος εργοδοτείτο παράνομα από πρώην αστυνομικό ως εκπαιδευτής αλόγων σε φάρμα στο Δάλι, όπου συνέβη το δυστύχημα.

Τα πιο πάνω καταδεικνύουν για άλλη μία φορά το μέγεθος της εξαθλίωσης στην οποία καταδικάζει τους

μετανάστες και πρόσφυγες το άδικο και ανεπαρκές μεταναστευτικό μοντέλο που εφαρμόζεται στην Κύπρο.

 

 

KIΣA, Kίνηση για Iσότητα, Στήριξη, Aντιρατσισμό

21 Ιανουαρίου 2009

 

Advertisements

One thought on “* Νεκρός σε Εργατικό Ατύχημα και Πουθενά στα ΜΜΕ

  1. Λένα 04/02/2009 στο 10:20 ΜΜ

    Σύμφωνα με την ΚΙΣΑ το πιο πάνω δελτίο τύπου είχε σταλεί σε όλες τις ελληνόφωνες εφημερίδες αλλά ΚΑΜΙΑ δε δημοσίευσε ο,τιδήποτε. Η μόνη εφημερίδα που κάλυψε την είδηση με αρκετά εκτενές άρθρο ήταν η Cyprus Mail.

    Λένα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s